Felsefenin Tesellisi

Boethius
Soylu bir Hristiyan ailenin oğlu ve sonrasında bir consul'ün evlatlığı olan Anicius Manlius Severinus Boethius (480-524) iyi bir eğitim, felsefe ve edebiyat ilgisi. Yunan klasikleri ve kültürüne dair zengin bir bilgi dağarı ve Hıristiyanlığa dair derin bir kavrayışla Batı Roma'nın son günleri ve felsefi, siyasi ve dini olarak yeni bir dünyanın kurulduğu zamanlarda yaşadı. Ancak devlet kademelerindeki hızlı yükselişi, imparatora yakınlığı ve toplum ve Senatus nezdindeki saygınlığıyla sürüp giden rüya benzeri görkemli yaşamı bir söylenti, çözülüp giden ilişkiler ve siyasi oyunlarla bir anda yıkıldı. O artık yargılamaya bile gerek duyulmadan atıldığı zindanda ölümü bekleyen bir vatan haini, kendi deyimiyle bir sürgündü. İşte Felsefenin Tesellisi tam da bu sürgün sırasında kaleme alındı ve Boethius'un asla gerçekleşmeyen mahkemesinde kendini savunması, insanlık önünde kendini aklaması olarak tarihe geçti. İnsanlık kültür mirasının öyküsü hüzünlü ancak erdemi heybetli bu parçasının Latinceden Türkçeye ilk çevirisini Humanitas dizimizin üçüncü kitabı olarak sunuyoruz. Boethius'un tanrısal öngörü, kader ve özgür irade üzerine sorgulamalarını içeren en önemli yapıtıdır Felsefenin Tesellisi. Pagan dünyanın düşünsel öğretileri ile ortaçağın Hıristiyanlık düşüncesinin tam eşiğinde duran Romalı bir filozofun Felsefe'yle yaptığı iç hesaplaşmasına, Felsefe'nin kendi dilinden tanık olduğumuz bu görkemli yapıt; antikçağ Yunan felsefesi, YeniPlatonculuk ile Latin edebiyatının seçkin bir bireşimi ve filozofun dönemine değin felsefe tarihinde baskın rol oynayan Platon ve Aristoteles'in konuyla ilgili görüşlerinin şiirsel bir özetidir.
398 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 524
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Bir teselli ver :)
264 syf.
10/10 puan verdi
“Ey ölümlü insan, seni böyle hüzne, kedere boğan ne? Bana öyle geliyor ki, yeni ve alışılmamış bir şeyle karşılaştın….” Ön kapağında bu sözlerle başlayan, ilk sayfasından son sayfasına kadar
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma
Felsefe; "aşk" ve doğa...
398 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Kitap uzun uzadıya incelemeyi hak ediyor. Lakin belirli bölümleri atlayarak okuduğum için bu minvalde bir değerlendirme yapamayacağım. Sadece şunları diyebilirim: Felsefe; İnanç ve ısrar arasında savunma verdi... Felsefe; kader ve özgürlük girdabında mısralaştı... Felsefe; "aşk" ve doğayı teselli etti..
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Kabalcı Yayınları · 2014698 okunma
270 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
İNANÇ VE AKLIN MUHTEŞEM DANSI Okuduktan sonra beni çok etkileyen bu muhteşem kitabı muhakkak satırlara dökmeliydim dedim, o zaman buyurun başlayalım.
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma
9/10 puan verdi
Anicius Manlius Severinus Boethius, 480 yılında Roma’da dünyaya gelir. Küçük yaşta babasız kaldığından dönemin önemli isimlerinden Symmachus tarafından evlat edinilir. İyi bir eğitim görmesi
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma
398 syf.
8/10 puan verdi
Kendini savunma hakkı bile tanınmadan, vatan haini suçlamasıyla infazına karar verilerek zindana atılmış bir Romalı devlet adamı ve filozof Boethius. Ölümünü beklerken, kendini teselli etmek için bu kitabı yazmış. Vatan hainliği suçlamasıyla, infaz edildiği yıl aynı, demek oluyor ki kısa zamanda yazıldı kitap. Öldürüldüğünde 44-45 yaşındaymış sadece. İnsanın içi cız ediyor. Kadın suretinde görünen felsefe ile konuşmaları biraz Sokrates'in karşı tarafı düşündürmeye yönelik sorularına benziyor. Platon felsefesinin bütünlüğünü bozduğunu düşündüğü Stoacılara benzer bir şeyler var kader anlayışında ve zenginlik, şöhret gibi dünyeviliklere olan kayıtsızlığında. Beklediğim kadar Hristiyanlık etkisinde bir metin değildi. Sıkıntılı günler yaşadığımız şu zamanda okunacak daha iyi bir kitap bilmiyorum. Belki Marcus Aurelius'un Düşünceler'i; fakat o zindanda ölümü beklerken kaleme almamıştı kitabını. Boethius ise her şeyini yitirmiş ve sonunu bekleyen bir adam olarak yazmış bütün bunları. Düşününce bile ürperiyor insan. Kaderle ilgili yazdıklarından bir alıntıyla bitireyim: "Doğa seni annenin rahminden yarattığında, seni çıplak ve hiçbir şeyin yokken aldım ve benim kaynaklarımla besledim. Seni şımartacak şekilde üstüne düştüm ve pohpohlayarak yetiştirdim. Benim yetkimdeki her şeyin en bereketlisi ve görkemlisiyle donattım seni. Şimdi canım senden el çekmek istiyor. Başkasına ait olanları kullandığın için minnet duymalısın. Tamamen sana ait olan şeyleri kaybetmişsin gibi şikayet etmeye hakkın yok ki! Kaybettim diye hayıflandığın şeyler sahiden senin olmuş olsaydı onları asla kaybetmezdin."
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Kabalcı Yayınları · 2014698 okunma
398 syf.
5/10 puan verdi
Felsefenin best-seller oluşu Belli sorunlar hakkında teselli reçeteleri sunuyor Mesela ; Tedavi olmak istiyorsan yaranı açmalısın. Okunduğunda kendini iyi hissettiren eserlerden Bazı cözüm noktaları sunması hayatın içine dokunuyor.
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma
270 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Bir hapishanede ölümü bekleyen Boethius'un, Felsefe isimli kadınla ele aldıkları konulardan ziyade, Boethius'un bu kitabı hapishanede ölümü beklerken yazması bana daha ilginç geldi. Haksız yere idama mâhkum edilen bir filozofun tesellisini yine felsefede bulması, şaşırtıcı bir şey değil aslında. Boethius'un kafası karışıktır ve felsefede kendisine teselli bulur ama Felsefe ismindeki bu kadını konuşturan da yine kendisidir. Bu ikili arasında geçen konuşmalarda, iyilik-kötülük, haksızlık, ölüm, kader ve özgür irade gibi konular var. Metin içindeki şiirler de ayrı bir tat katmış. Alain de Botton'un aynı isimli kitabından farklı olarak, bu kitapta tüm konuşmalar iki kişi arasında geçiyor (Boethius ve Felsefe). Botton'un kitabı ise farklı filozofların hayatlarındaki dikkat çekici unsurlara odaklanıyordu. İki kitabın da okumaya değer olduğunu düşünüyorum.
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma
270 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Sevgili Boethius yunan ve Helenistik dönem felsefe tarihini çok iyi bir şekilde öğrenmiş ve içselleştirmiş. Uğradığı haksızlık sonucu hiç bir yargılanma içerisine girmeden tutsak edilmiş. Bu
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma
270 syf.
·
Puan vermedi
Insan haksızlık karşısında ne ile teselli olur? Romali filozof Boethius, vatan hainliği ile suçlanarak, zindanda idamini beklerken geçirdiği sürede Felsefe ile teselli bulmuş. Felsefeyi başucunda beliren bir kadına benzeten filozof ağır işkencelerle öldürülmeden once arkasında böyle harika bir eser bırakmış. Kitabın girişinde hayatına dair bir anlatı ve 5 kitaptan/ bölümden oluşan kitabın özeti mevcut. Kader, tanrısal öngörü, özgür irade başat konusu. Bir ve bütün olandan, her şeyin iyiye ulaşmak için sarfedilen bir çaba olduğundan ama kimisinin zayıflığından ve aciziyetinden dolayi kötülüğe, kötü eylemlere savruldugundan bahseder. Gecicilik, fânilik, sahtelik üzerine müthiş sohbetler eder Felsefe ile. Bu sohbetler sadece Boethius'u teselli etmez, yaşadığımız keder üzerine bize de teselli verir. Oyle tatlı bir sohbet ki bitsin istemiyor insan.. Bazan her şey karmaşık, zor ve sisli bir hal aldığında insan ne düşüneceğini şaşırabiliyor. Böyle durumlarda Boethius kadar şanslıysanız (sans diye bir şey yoktur der, hakli) 'Felsefe' sizin de başucunuzda bitebilir. Ha bir de, dönüşten bahseder, eve dönmekten.. "eve dön! şarkıya dön! kalbine dön!" diyen Özel'i de analım o zaman ..
Felsefenin Tesellisi
Felsefenin TesellisiBoethius · Alfa Yayıncılık · 2022698 okunma

Yazar Hakkında

Boethius
BoethiusYazar · 2 kitap
Eski bir Roma consulu olan, babasını küçük yaşta yitirdiğinde önemli bir devlet adamı ve aile dostu olan Quintus Aurelius Memmius Symmachus tarafından evlat edinilmesi, onun çocukluktan itibaren çok iyi bir eğitim almasına ve devlet kademelerinde hızla yükselmesine de olanak sağlamıştır. Boethius, ailesinin soylu adı ve iyi eğitimi sayesinde dönemin kralı Theodoricus Magnus'un (Büyük Theodoricus) güvenini kazanmakta gecikmemiştir. MS 510 yılında, yaklaşık otuz yaşındayken Roma'da consul seçilmiş, 520 yılında kral tarafından Magister Officiorum ünvanını alarak ayrıcalıklı ve onurlu bir göreve atanmıştır. O sıralarda Roma'nın yöneticileri arasında başgösteren güvensizlik, toplumu hem siyasal hem de dinsel anlamda gittikçe artan bir bunalıma sürüklemiştir, hatta yaşamını kabusa çevirecek olayların başlamasına ve vatan haini olarak suçlanmasına maruz bırakacak kuşku ortamının yaratılmasına neden olmuştur. Ravenna Sarayı'nda çok rahat bir hayat yaşayan Boethius, kendisini evlat edinen Symmachus'la iyi bir dost olmuş ve kızı Rusticana ile evlenmişti. Bu evlilikten doğan iki oğlu Symmachus ve Boethius adını verdiği iki oğlu da 522 yılında consul seçilince ailenin sevinci iki kat artmıştı. Ama bu durum fazla sürmedi. Senatus'da Boethius'a karşı beslenen düşmanlık hisleri gittikçe yoğunlaştı ve rakiplerinin Kral'a zerkettiği kuşku tohumları ürünlerini vermede gecikmedi. Boethius hain planların kurbanı olarak Theodoricus'a karşı suikast planları hazırlayanların arasına karışmakla suçlandı. Talihsizlikler, Boethius'un yakın arkadaşı senator Albinus'un suçlanmasıyla başladı. Suçlamanın nedeni, Albinus'un Doğu Roma İmparator'unun çevresindekilere Theodoricus'un küçük düşürücü ifadeler kullanmış olmasıydı. Onu suçlayanlar arasında özel danışmanı Cyprianus başı çekiyordu. Albinus suçlamaları reddetse de İmparator karşı tarafa gönülden inanmıştı. Bu olaylar sonucunda Boethius, İmparator'un huzuruna çıkıp Albinus'u Cyprianus'a karşı savunmuş ve Roma'nın değerli bir senatoru olan Albinus'un bu suçu işlemiş olması durumunda, kendisinin ve Senatus'un bu suça iştirak etmiş sayılacaklarını, bunun ise asla mümkün olamayacağını belirtmiştir. Bu art niyetsiz söylemin Theodoricus tarafından dürüst bir açıklama olarak algılanması beklenirken, o, tamamen aksine Boethius'un sözlerini yanlış yorumladı ve böylece Boethius'un sonunu hazırlayan süreç başlamış oldu. İmparator bu açıklamadan sonra suikast planları yapanın sadece Albinus olmadığını, Boethius ve Senatus'un da aynı plana ortak olduğu sanısına kapılınca Boethius da tutuklandı. Boethius'un savunduğu Senatus kendisine hiç de öyle davranmayarak, hatta hiçbir savunma tanımayarak hakkında hemen bir idam kararı çıkardı. Bir anlık cesareti yüzünden hem kendisinin, hem de ailesinin yaşamını altüst eden Boethius mahkemede yapamadığı savunmasını Consolatio (Philosophiae Consolatio) adlı yapıtında yapmıştır. Boethius'un ölümüne dair kayıtlarda büyük işkenceler çekerek acılar içinde öldüğü yazılıdır. Alnına geçirilen bir sicim gözleri yuvalarından fırlayana dek gerilmiş ve o durumda kalın bir sopayla ölünceye dek dövülmüştür. En önemli eseri Consolatio, Türkçe'ye 'Felsefe'nin Tesellisi' adıyla, İstanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Dürüşken tarafından Latince'den çevirilmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.