Eski bir İtalyan kasabası olan Fontamara, faşizmin yeniden iktidarda vücut bulduğu dönemi, içinde yaşayan yoksul köylüler ve küçük toprak sahipleri üzerinden anlatıyor. Fontamara’da ilk olarak elektrikler gider, sonra da en önemli kaynakları olan suları tehlikeye girer. Köylüler, yaşamda değişmeyenin değişen parçalarıdır. Bu insanların tek istedikleri de daha refah bir hayat sürmek ve sorunları karşısında seslerini yetkili birilerine duyurmak. Fakat hangi yolu denerlerse denesinler köylülerin karşısına kulağı sağır, gözü kör muhataplar çıkar. Hiçbiri yetmezmiş gibi hayatları boyunca duymadıkları o kelimelerle suçlanırlar: “Komünist, Asi, Anarşist ve Serkeş!” İtalyan yazar Ignazio Silone’un gençlik yıllarında şahit olduğu olayları, gerçekliğinden koparmadan ve alaylı bir dille anlattığı Fontamara, faşist bir yönetime maruz kalmış insanların çaresizlik ve umutsuzluğa karşı başkaldırış hikâyelerini bizlere sunar. ‘Peki ama, neden korkuyorlar?’ ‘Neden olduğunu kimse bilmiyor. Sadece korkudan…’ “Faşizmi bizlere sergilemek için Sabahattin Bey’in cıvıl cıvıl gözleriyle, sekmez sezgisiyle seçtiği bu kitap, zaten mütegallibe sultası altında inleyen bir köylülüğün faşizmden de nasibini alınca nasıl direnç bilincini devşirdiğini anlatır. Sabahattin Bey örnek bir çeviri çıkarmıştır ortaya, her yapıtında olduğu gibi Fontamara’da da tam bir usta vardır önümüzde. Ey sevgili usta, toprağın memleket topraklarınca bol olsun…” - Can Yücel
Kitabın Konusu:
192 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1933

NE YAPMALI;
9/10 puan verdi
1930 yıllar'a doğru yol alıyoruz bu defa.Gittiğimiz yer ise İtalya'nın küçük ve fakir köyü. Burada neler oluyor, bu insanlar niçin bu kadar fakirler bütün soruların cevabını almaya hazır
176 syf.
2/10 puan verdi
Galiba ignazio sılone kitaplarını bidaha okumayacağım :( çünkü ; bu ikinci kitabını okuyuşum ve çok ağır aksak giden bir dili var yazarın..............
FontamaraIgnazio Silone · Evrensel Basım Yayın · 2003369 okunma
l
Can Yücel
Can Yücel
'in söylemiyle başlayalım :"Faşizmi bizlere sergilemek için Sabahattin Bey’in cıvıl cıvıl gözleriyle, sekmez sezgisiyle seçtiği bu kitap, zaten mütegallibe sultası altında inleyen
Puan vermedi
İtalya'da küçük bir kasaba Fontamara. Ne yönetim işlerinden haberdardırlar ne politikalardan ama bir gün karşılarına kapitalizm çıkar. Kapitalizmin en sade anlatımı ile yaşantılardaki etkisi ile romanlaştırılarak anlatımı söz konusu ve bu yaşam canavarını bu kitapla anlayamayacak zihin kalmasın istiyor yazar. Kapitalist yönetimin etkilerinin trajikomik örneği.
Puan vermedi
Fontamara - Ignozio Silone Yazarın gençliğinde bizzat tanık olduğu bu olaylar yoksul İtalyan insanlarının çırpınışlarını anlatır. Elektrikle, suyla sınanan halk pek çok yolu denese de başvurdukları insanlar duvar gibidir. 1930'lar İtalya'sı anlatılmasına rağmen bizim topraklarımızın yaşadıklarıyla çok benzer. Anlatılanlar çok acı olsa da yazarın dili hiciv ve iğnelemelerle doludur. Bu sarkastik dil de okurken bizi gülümsetir. Çevirmeninin Sabahattin Ali olması sebebiyle de değerli bir eser. .... ...... #fontamara #İgnaziosilone #korkitap
Puan vermedi
#kitapyorum #Fontamara #Silone Sindire sindire okudugum bi kitap oldu.Konusu, vermek istediği ileti, düşündürücü sonu ile çok beğendiğim kitaplar arasında yerini aldı. Kitabın başında Can Yucel'in faşizm üzerine yazdığı ve kitabın önemini anlatan bir önsözü var. Konusuna gelince hiçbir coğrafi haritada bulunmayan Fontamara Köyü ve burada yaşayan köylülerin hayatla, faşizmle, haksızlıklarla verdiği savaş anlatılmış. Köylüler sahip oldukları her şey için vergi vermekle yükümlüdür fakat ödemeyi reddederler. Zira ödeyecek tek bir liretleri de yoktur. Bunun sonucu hükümet elektriği keser ve olaylar burdan başlayıp kartopu gibi büyür. Kitapta bariz bir şekilde köylü-sehirli, fakir-zengin çatışması sözkonusu. Toprağın sahibi ve efendisi defalarca karşı karşıya getirilmiş adalet hep güçlüden yana olmuştur. Hürriyet kavramını ilk kez duyan köylüler sudan cıkmış balığa dönmüştür. 20.yy Mussolini Italyasini gözler önüne seren kitap Sabahattin Ali çevirisiyle bizlere ulaşmıştır. Keyifliokumalar dilerim.
Puan vermedi
Dönem olarak Faşist Mussolini italyası. Eseri Sabahattin Ali dilimize çevirmiştir. Fontamara italyada bir köydür, köylüler herşeyden habersiz ekip biçer, hasat yapar ektikleri buğdaydan şekerpancarından asla nasiplerini alamazlar, bir problem vardır ama çözemezler gün gelir, yavaştan verimli toprakları, suları ellerinden gidince hak aradıkları için köyleri baskına uğrar, kadınlara tecavüz edilir evler yağmalanır. Köylüye aşağlık yaratıklar gibi davranılır. Köylerine bir din adamı istediklerinde ise köye cüppe giydirilmiş bir eşek yolanır. Köye elektrik gelir ve sonra parası ödenmiyor diye kesilir, köylülerin tek tepkisi biz istememiştik zatenden başka birşey değildir. Köydeki olumsuzlukları konuşucak kimse yoktur Devlet karşılarında bir duvardan başka birşey değildir. Kanunlar sadece kağıt üzerindedir. Şehirli rahatlık içinde köylü sefalet içindedir. Ve birgün gelir köylülerde isyan çıkarmaya başlarlar. insanların neden Dünyaya geldiğini bilen var mı? Her hükümet hırsızlardan bir araya gelmiştir.
Puan vermedi
Fontamara, baskı ve keyfî bir yönetim altında ,birileri kesesini doldururken kendi yetiştirdikleri ürünleri bile yiyemeyen, çaresiz ve umutsuz köylülerin hikayesi. İnançları, ihtiyaçları,yaşam şekilleri üzerinden sömürülen ezilen halkın, hak arama mücadelesi. Yine dünyanın değişmeyen düzeni,yine aynı isimler ,aynı olaylar ve aynı sömürü sistemi. İnsan denen zorbanın, yine insan denen mazlumu ezmesi. Kimin kime gücü yeterse.. Adı bazen anarşist,komünist, milliyetçi, ırkçı , bazen faşist, diktatör.. Çağlar değişiyor, mekanlar değişiyor insanoğlu değişmiyor. Senaryo hep aynı..
8/10 puan verdi
Yazar bu kitabında bizi, yirminci yüzyılın ilk yarısına, Faşizm yönetimi altındaki İtalya'ya götürüyor. Fontamara, İtalya'nın güneyinde deyim yerindeyse, dünyadan haberi olmayan , her şeyden uzak kendi dünyalarında yaşayan fakir ve cahil insanların yaşam sürdüğü bir köy. Ülkede olan rejim değişikliğinin bile farkına varılmadığı bir yerleşim yeri. Ama onların da Faşizmle karşılaşmamaları tabii ki mümkün değil. İşte kitapta bu köy halkının Faşizmle tanışmasından sonraki yaşanan olaylar, onların bakış açısıyla ve onların ağzından, trajikomik bir şekilde anlatılmaktadır. Faşizme bir de bu zavallı insanların gözünden bakmaya ne dersiniz? Faşizm en basit bir şekilde daha nasıl anlatılır bilemiyorum. Olabilecek en basit olaylarla ve herkesin anlayacağı bir dille mükemmel bir Faşizm profili daha nasıl çizilebilir ki ? Müthiş bir akıcılığa sahip olan bu kitabı ben büyük beğeniyle ve büyük keyif alarak okudum, okunmasını da herkese tavsiye ediyorum.
Puan vermedi
İtalyan yazar Ignazio Silone’nin kendi çocukluğunun geçtiği köyün yaşantısını anlattığı kısa romanı Fontamara, Sabahattin Ali tarafından dilimize kazandırılmış ve Türkiye’de ilk defa 1943 yılında basılmış. 1930’lar İtalya’sında küçük ve yoksul bir köyde geçen eser, zengin toprak sahipleri tarafından emeği sömürülen köyülülerin verdikleri yaşam mücadelesi anlatılıyor. Suyu ve elektriği kesilen, ekip biçtiği toprak için kira ödemek zorunda bırakılan köylülerin, toprak sahipleri ve bu egemen sınıfı koruyan adaletsiz düzen ve yasalar karşısında verdikleri mücadele çok gerçekçi bir şekilde aktarılıyor. Mussolini’nin iktidara gelişi ve faşizmin devlet politikalarından küçücük bir köydeki günlük hayata sızışını çok güzel, trajikomik ve nahif bir şekilde kurgulaştırmış Silone; faşist bir yönetime maruz kalan köylülerin dünyalarının çaresizlik ve umutsuzlukla yıkımını tüm gerçekliği ve sarsıcılığıyla yansıtmış. Kitabı çok büyük bir beğeniyle okudum. Coğrafyalar ve tarihler ne kadar farklı da olsa insanlığın sorunları ve acıları aslında nasıl da aynı! Toplumcu gerçekçi eserlerden hoşlananlara mutlaka ama mutlaka tavsiye ederim.

Ignazio SiloneYazar · 4 kitap
Ignazio Silone (d. 1 Mayıs 1900 - ö. 22 Ağustos 1978) İtalyan yazar. Asıl adı Secondo Tranquilli olan yazar Ignazio Silone takma adıyla eserlerini yayınlamıştır. Toplumcu Gerçekçilik akımına yönelik yazdığı romanları Mussolini İtalyasında özellikle güneyli fakir köylülerin hayatını anlatır. Abruzzo bölgesinin kurak coğrafyası, köylülerin batıl inançları ve faşist polisin baskıları sıkça kullandığı ana temalardır. Kendisi de aktif olarak komünist olan yazar, romanlarında komünizmin idealleri ve başarısızlığını da irdelemiştir. Ayrıca yazar, komünizmi savunduğu dönemlerde Mussolini için bilgi taşıyıp muhbirlik yaptığı iddia edilmiştir. Sonraları ise sert bir anti-komüniste dönüşmüştür. Eserlerinden Ekmek ve Şarap ile Fontamara dilimize çevrilmiştir. Fontamara romanı savaş sırasındaAmerikalılar tarafından İtalyan halkına dağıtılmıştır. 1978 yılında Cenevre'de ölmüştür. Eserleri Fontamara (1931) Ekmek ve Şarap (1937) -- Vino e Pane (Çev. Ahmet Hisarlı, Yay. Remzi Kitabevi) Il Fascismo, le sue origini e il suo sviluppo (1934) Un viaggio a Parigi (1935) La scuola dei dittatori (1938) Il seme sotto la neve (1942) Egli si nascose (1944) Una manciata di more (1952) Il segreto di Luca (1956) La volpe e le camelie (1960) Uscita di sicurezza (1965) L'avventura di un povero cristiano (1968) Severina (1981)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.