Şubat 2025
Orijinal Ülke:
Sıralamalar

2022 46. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2022 20:49
Gölge... İsmail Güzelsoy ile tanışma kitabım oldu... KİTAP DÜNYAM telegram gruplarımızda çokça önerilen yazarlardan biriydi, okumak kaçınılmazdı... Ve net bir şekilde söyleyeyim, iyi ki okuyup
2017 34. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2017 22:41
“Bir şarkıyı dinlerken aynı şeyleri hissetmek kucaklaşmadır.” Kucaklaşan gerçek dostluğu, iki öksüz canı, bir maymunla bir çocuğu bir ağıtta birleştiren, bazen gülümseten bazen de gözlerimden
Tarih
2022 36. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2022 10:52
Geçen ay Hatırla kitabını okuyarak yazarın kalemi ile tanışmış, çok da sevmiştim. Hemen okuduğum serinin ilk kitabını okumak istedim. Yazar, kitabında öyle farklı dünyalara kapı aralamış ki, o merak ve heyecan duygusu ile bu kitabına sarıldım. Yine muhteşem bir kurgu, anlatım ve akıcı dil ile karşılaştım. Gerçek ile masal arasında, çok gerçek , bir o kadar da fantastik bir dünya da buldum kendimi. Kader ağlarını örer, kimi nerede kiminle karşılaştırır. Bazısı planlanmış kontrollü bazısı ise tamamen kaderin örgüsü... Geleceği bilme merakı, mümeccinler inanç... Rüyalar ile gerçek yaşantı arasındaki ince çizgi. Aynı rüyada buluşabilmek.. El-Cezire ye dayanan bir sırra ulaşma arzusu, ölümsüzlüğe ulaşabilmek... İsmail, Leylifer, Değil, doktor Akif, Kör Asil, Zühre, Abab ve diğer karakterler ile okunmaya değer bir eserdi. Madde madde yazdım bunlar ne diyebilirsiniz. Ben de çıkamadım ki işin içinden size anlatayım. Serinin diğer kitabını da okumalıyım en kısa zamanda..Sizlere de tavsiye ederim.
Türk Edebiyatı
2017 43. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2017 00:00
"Dünya görmek istediğimiz şeylerin panayırıdır. İnsan baktığını görmez, gördüğüne bakar. Görmek istemediklerimiz ise hususi cehennemimizi donatır." çok sevdim....
2017 195. kitabı
Okunma: 27 Mayıs 2017 15:43
Böyle bir anlatımı ben İhsan Oktay Anar'da görmüştüm bir de İsmail Güzelsoy'da... İlk cümle ile bir anda kitabın içerisine giriyor ve Osmanlı alemine sokak yaşamına dalıyorsunuz. Anlatması o kadar zor o kadar heyecan verici ki doğru kelimeleri bulmak bir hayli zor. Devinimi yüksek bir anlatım, coşkulu bir son. Mutlaka okunmalı.
Gölgeİsmail Güzelsoy · Doğan Kitap · 2016467 okunma
işte bunu sevmiyorum. sanırım sevmediğim kitap tarzını buldum. farklı ve marjinal olmak için bir anlatısı olmayan herhangi bir konuyla ilerlerken bu konuya bir de derinlikli bir yapıya sahip olmayan üstelik isimleri garip karakterleri dahil etmek. yani ben bu kitaba ısınamadım. puanı çok yüksek diye başlamıştım fakat sanırım devamını getiremeyeceğim. bana göre romanın bir derdi olmalı. bir sancısı olmalı. derinliğe sahip olmalı. bir şey hissetirebilmeli. maalesef çok ümit ettiğim yazarın hem kitabına hem kalemine ısınamadım.
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 19:18
Kitap adeta özlü sözlerden oluşuyor çok fazla alıntı paylaşımı yaptığım kitaplardan biri. Özellikle başlangıçta çok güzel ve akıcı ilerledi. Okurken zorlanmadım ortalarda baya ağır ilerledi, sona doğru akıcılık devam etti. Maymunların katledilmesi meselesi bana hikaye gibi gelmişti ama araştırınca tarihe de ayna tutması çok iyiydi. Yazar kelimelerle oynamayı ustaca yerine getiriyor. Dile hakim ve kalemine güveniyor ve bunu size ziyadesiyle hissettiriyor. Gelin görün kitabın sonu ile başı arasında öyle bir fark var ki kitap bitince Yeşilçam filmlerinin son bölümünü izledim gibi hissettim. Bu şekilde son bulmamalıydı. Kitapta bazı karakterlerden sayfalarca bahsediyor, hal böyle olunca bu karakter bakalım olaya nasıl girecek diyorsun ve bir daha o karakterden söz açılmıyor. Sokaktaki kundıracı, simitçi, fotoğrafçı, kitap satıcısı... Bunun sayfalarca anlat sonra yok olup gitsin olaya bir daha dahil olmasın. Bu bana biraz komik geldi belki de ben anlamadım :) Diğer incelemelere baktım yere göğe sığdıramamışlar bu kadar abartılacak bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Yazar çok iyi ama bu kitabı biraz abartılmış
Gölgeİsmail Güzelsoy · Doğan Kitap · 2016467 okunma
"Gölge"nin Derin Okumasına bir Patika...
2020 59. kitabı
Gerçeklik, hatta gerçek bir olay ile kurgulanmış roman, bir ip cambazı ile küçük maymunun annesizliği üzerinden dramatik bir başlangıç yapıyor. Duygusal bir anlatı ile öykünün içine girdiğimiz andan itibaren, usul usul fantastik bir geleceğe sürüklenmeye başlarız. Hiç farkına varmadan. Romanın gerçek başarısının gerçeklikle başlayıp fantastik biten bir son ile okuru sarmasında, olaylar son bulduğunda ise geriye doğru akışı yeniden gözden geçirmek, sorgulamak için okurun kendini zorunlu hissetmesinde olduğunu düşünüyorum. Kitabın yatay okumasında 1800 lü yılların İstanbul'u üzerinde resmedilen sosyal hayatın ve karakterlerin heyecan ve gizem taşıyan öyküleri romanın akıcılığını sağlıyor. Roman bittiğinde kendimi romandaki çelişkileri açıklamaya çalışırken buldum. Bu da beni romanın derin okumasına götürdü. Gerçeklikten hatta gerçek bir olaydan yola çıkarak başlayan hikayenin fantastik bir sona ulaşmasını fark ettirmeden bana okutuyor yazar. Bu akıcı metinde beni Fantastik bir dünyaya getiren yazar, gerçek hayatımızda , neden ve sonuç ilişkileri içinde hiç farkına varmadan istemediğimiz sonuçlara ulaşmamızın romantik betimlemesini bu metin ile başarmış diye düşünüyorum. Sonuçta da bizi gerçeklikle yüz yüze bırakıyor; Mutlu bir aşkın cinayetle, hayal edilen bir evliliğin boşanma ile çok büyük planlarla kuruluna bir işin iflasla sonuçlanması hayatlarımızın neden sonuç ilişkileri içinde gerçeklikle başlayıp fantastik bir sona evrilmesi gerçeği ile yüzleştirmenin bir hikayesi de diyebiliriz bu roman için.
2017 202. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2017 11:25
Ne kadar okursanız okuyun gözünüzden kaçan yazarlar oluyor ya da hep gözünüzün önünde olmasına rağmen ertelediğiniz.İsmail Güzelsoy da benim için böyle bir yazar oldu.Daha iyi bir inceleme yapsaydım Gölge'den başlamazdım zaten.Kitabın en etkileyici karakteri Değil Efendi Gölge'de yan karakterken önceki kitaplarda ana karaktermiş.️Bu demek değil ki Gölge başlangıç kitabı olamaz.Sadece ben öyle tercih etmezdim.Kitabın içeriğinden çok İsmail Güzelsoy'un anlattıklarından bahsetmek istiyorum.İsmail Güzelsoy Leylifer (Leylifer bir maymun) ve anlatıcımız ip cambazı üzerinden gittikçe kaybettiğimiz şefkat duygusu üzerine dikkat çekmek istemiş.Tarihi gerçeklikler üzerine masalsı anlatımın, kurgunun eklenmesiyle büyüleyici bir kitap çıkmış ortaya.Tarihimizde gerçekten bir maymun katliamı yaşanmış.Aynı şekilde Süleymaniye ve Fatih külliyesi arasında mahya savaşları yaşanmış.İsmail Güzelsoy bu gerçekleri öylesine güzel bir kurguyla anlatıyor ki neresi gerçek ya da gerçeklere dayanıyor tarihle de çok ilgili değilseniz bilemiyorsunuz. Uzun uzun bahsetmek isterdim ama gölge düşürmeden, herkes kendi okuma deneyimini yaşasın diyorum.️
2020 2. kitabı
İnsanları rüyasına çağırabilme yeteneği ile dünyaya gelen, evlatlık olarak verildiği gecekonduda ip üzerinde büyüyen ve "mecburen" ip cambazı olan bir çocukla, insanoğlunun hışmına uğramış yavru bir maymunun dostluğu, yoldaşlığı, beraber yaşadıkları maceralar Osmanlı dönemindeki İstanbul manzaraları eşliğinde büyülü gerçeklik ve fabl tarzında anlatılmış... Fenni Sihirler serisi, birbirinden bağımsız kurgularıyla üç kitaptan oluşuyor. Gölge serinin ikinci kitabı. Her kitapta diğer kurguların kahramanlarına kitabın bütünlüğünü bozmadan gizemli göndermeler yapılıyor. Okuma keyfinizi ve hayal gücünüzü arşa çıkaracak müthiş bir seri...

İsmail GüzelsoyYazar · 18 kitap
1963’te, Iğdır’da doğdu. 9 yaşında ailesiyle İstanbul, Gaziosmanpaşa’ya taşındıktan sonra tek başına tekrar Iğdır’a dönerek ilkokulu orada bitirdi. Ortaokul yıllarında Karagümrük’e taşındı, aynı dönemde Cağaloğlu’nda mücellithane ve matbaalarda çalıştı. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi’nde eğitim gördü. Üçüncü yılında, dönemin eğitim koşullarına uyum sağlayamayacağına karar verip İsveç’e gitti, orada İsveç edebiyatı üzerine çalıştı. 1987 yılında yeniden İstanbul’a gelerek İsveççe ve İngilizce rehberliğe başladı. Rehberlik yaptığı yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde öykü, makale ve röportajlar yayımladı. Anadolu’da rehberlik yaparken karşılaştığı olay, insan ve kültürel dokunun esiniyle, sonraki yıllarda yazacağı romanların omurgasını oluşturan notlar, öyküler biriktirdi. 1999 yılından itibaren, gezileri sırasında biriktirdiği notları elden geçirip kurgusal bir bütünlük içinde bunları yeniden biçimlendirmeye karar verdi. Bugün yayımladığı romanların büyük bölümü o dönem çalışmalarının bir ürünüdür. İlk kitabı Seni Seziyorum’daki öyküler de bu defterlerde biriken notların işlenmesinden ortaya çıkmıştır. Bu ilk kitaptan sonra romanlarını yayımlamaya başladı. Genelde birbirine göndermeleri olan, farklı okumalara olanak tanıyan, çok katmanlı romanların çoğu rehberlik zamanında yaptığı çalışmaların yeniden ele alınışıyla biçimlenmiştir. İsmail Güzelsoy ayrıca rehberlik yıllarında, bir rehberin gezi sırasında anlattıklarını derleyerek iki ciltlik İstanbul’un Gezi Rehberi’ni yayımlamıştır. Kitab-ı Mukadder, Ruh Hastası, Sincap, Rukas, İyi Yolculuklar, Değil Efendi’nin Renk ve Korku Meselleri, Çıt Yok, Saf, Değmez, Gölge ve Hatırla isimli romanları vardır.