Ekim 2017
Sel Yayınları

Yok artık...
·156 syf.·
2022 115. kitabı
Miguel de UnamunoMiguel de Unamuno çerçeveyi o kadar dar tutmuş ki…ele aldığı konular da yüzeyde kalmış. Nasıl…? İnanç değil din, din değil Hristiyanlık olarak okuyarak… Her şey bu çerçevede. Geçmiş, ölüm, zaman gibi ele aldığı derinlikli konular şuna dönüyor; Hristiyanlığın zaman anlayışı. Hz.İsa’ya göre ölüm…gibi gibi. Bekliyorsun ama ilerledikçe buranın daha bi içine hapsoluyor. Evet içinde çok güzel fikirler var…amma velakin, bütününe baktığınızda…sıkıcı…parçalara bakarak ilerlemek mümkün. Şüphe duymaksızın; Kamer Sahaf ile paylaşılacak kitaplar listesine girip, götürülmeyi bekler.
UNAMUNO'YA MEKTUP
2022 21. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2022 00:02
Sevgili Unamuno, Siz, bu dünyadan göç ettiğinizde, dedem, henüz altı yaşındaymış. Yani sizden iki nesil sonra dünyaya gelmişim. Yaşadığınız dönem şüphesiz bizim için berbat yıllardı. Koskoca bir devletin, hasta adama dönüşmesi, ardından parçalara ayrılması ve de yutulmasına şahit olduğunuz yıllardı. O gün bu gündür dünya üzerinden zulüm hiç eksik olmadı. Çok değil, henüz bir asır önce Bilâdü’ş-şam dediğimiz yerlere, şimdi, hiç rahatsızlık bile duymadan Orta Doğu diyebiliyoruz. Kelimeler, kavramlar, isimler ve de sıfatlar ne çabuk değişiyor. Biz de bunlara ne kadar kolay alışıveriyoruz. Devamı: celalkuru.wordpress.com/2022/05/01/unam...
Kitap
2022 30. kitabı
Unamuno'nun okuduğum ikinci kitabı oldu. İlk Sis kitabını okumuş ve çok etkilenmiştim. Sonra listeme tüm kitaplarımı aldım. Sis'ten sonra Günlükler kitabının okumam büyük şans. Sanırım ilk bu kitabını okusam Unamuno okumaya devam etmezdim. Çünkü Günlükler kitabında oldukça kafası karışık bir yere gidip geri dönmüş, sürtünmesiz bir ortamda havadan bırakılmış bir top gibi sonsuza kadar aynı yüksekliğe çıkan bir top gibi düşünceleri bir orada bir burada yazar gördüm. Düşünmekten yorulmuş kurtuluşu inançta bulmuş bir yazar gördüm. En büyük tavsiyesi (daha önce nerede duyduğumu hatırlamadığım ama bir yerlerde bunu daha öncede duyduğuma emin olduğum ) bize şu ki: inanmak için inanmayı beklemeyin, inanmak için inanıyor gibi yapmaya başlayın inanç sizi bulacak. Bilmiyorum haklı mı? Ölüm üzerine oldukça derin incelemeleri var. Var oluş sorunu içinde kaybolan yazarımız ölümü hiçlik olarak görenlerin inançlarını sorguluyor. Madem hiç oluyorum zihinim yok oluyor ve sen buna inanıyorsun nasıl sakin kalabiliyorsun diye eleştiriyor. Bir zaman bir isim bırakmak kaygısıyla yaşadığını ifade eden yazarımız, ölüm korkusunun sarmış olmasından mütevellit artık ruhunu kurtarmak için yaşayacağını ifade ediyor ve inanca sarılıyor. Bana sorarsanız ise korkunç olan ölüm değil, korkunç olan sonsuza kadar var olmak. Nasıl yorulmadan sonsuza kadar var olabiliriz? Ölüm yok dönüşüm varsa bu gerçekten korkunç değil mi? Sonsuza kadar var olmayı korkunç bulan sadece ben miyim?
Felsefe
Sisten günlüklere.
2024 208. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2024 08:12
Merhabalar Kitabı okuduğum süre zarfında arayış din kroniklerini arasında incilden ve yazarın iç sesinden bir dünyaya şahit oldum. Daha önce sis kitabını okuduğum için yazarı yakından tanımak istedimç Saygılar Esenlikle kalın.
2023 76. kitabı
Okunma: 13 Mart 2023 16:42
Basklı İspanyol yazar ve düşünür Miguel de Unamuno’nun günlükleri. İlk kez sanatçının ölümünden sonra, 1970’te yayımlanan ve beş defterden oluşan günlükler onun Hristiyanlık inancı ve bu inancı ile ilgili düşüncelerini ve varoluşsal sorgulama denebilecek bir yöntemle ortaya koyduğu düşüncelerini içeriyor. Bildiğimiz anlamda bir günlük değil bu; Unamuno çoğunlukla herhangi bir tarih içermeyen notlarında günlük hayatında olanlara hemen hiç değinmezken, sadece ve asıl olarak imanlı bir katolik olarak kendi inancını sorguluyor ve değerlendiriyor. Bu sorgulama eleştirel hemen hiçbir boyut içermezken temel olarak anlamaya, anlamlandırmaya ve açıklamaya odaklanmış bir çalışma çıkarmış ortaya.
Hayata Dair
2019 3. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2019 21:44
Sevgili Unamuno’yu Sis kitabıyla tanımıştım, içindeki sorgulayıcı ruhu biraz daha tanımak için Günlükler kitabını okumaya haiz oldum. Hristiyanlık içinde kaybolmuş ama arayışına devam eden bir ruh olan Unamuno, dini kitaplardan bahsederek Yuhanna ve İncilden serpiştirilmiş birçok cümleyle karşı karşıya getiriyor, stoacılıktan nefret ediyor gibi gözükse de kendisininde bu felsefeden uzak kalamadığı aşikar, Unamuno’yu tanımak isteyenlere alternatif bir kitap.
2019 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2019 13:16
Yazar daha sonra yazacağı kitapları anlamak için çok keyifli ve yararlı bir eser. Daha çok yazarın inaç üzerine yazılmış düşünceleri bulunmaktadır. Yazar bunu yaparken diğer yazarlar ve düşünürlerin düşüncelerinede yerverilmiş yorumlanmış
2025 10. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 06:54
Beklentimin altında kaldı maalesef. Yazarın gençlik yıllarında varoluşsal sorular sorduğu ve özellikle din konusundaki tartışmalarını içeriyor. Ben daha çok hayatına dair şeyler beklemiştim ama bolca incil alıntısı ve misyonerlik tutumu vardı...
·156 syf.·
2024 28. kitabı
Yazar, İsevi inancından kendisine bir kimlik yaratmış ve sahiplenmiş. Gözlem ve okuduklarından hep Tanrı'yı arayıp, ölümü ve kurtuluşu düşünüp, İncil'den de örnekler vermiş. Ara ara iç çatışma ve duygusal derinlik izlerinde gerilimleri yazmış. Özenerek bu kitabı seçmiştim ama beklentilerimi karşılamadı ve tatmin olmadım.

Miguel de UnamunoYazar · 18 kitap
Miguel de Unamuno, İspanyol düşünür, yazar. Madrid Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat üzerine eğitim almış ve Bilbao'da felsefe öğretmenliği yapmıştır. 1891 yılında Salamanca Üniversitesi'nde Eski Yunan Dili Kürsüsü'nde profesör olmuştur. 20. yüzyıl İspanyası'nı düşünmüş ve yazmıştır. Dogmatik düşünceye (özellikle faşizme) karşı savaşmış ve bu uğurda 1924 yılında diktatör Miguel Primo de Rivera tarafından Fransa'ya sürgüne gönderilmiştir. 1930 yılında tekrardan Salamanca Üniversitesi'ndeki görevine dönen Unamuno, bu kez de diktatör Franco'ya karşı çıktığı için ev hapsine mahkûm edilmiştir. Tutuklu halde, 31 Aralık 1936 tarihinde ölmüştür. Roman, öykü, şiir, deneme ve oyun türünde eserler vermiştir. “İnsan, kafasıyla düşünür, kalbiyle duyar ve midesiyle ister” ve "Başka yazarların neden bazı sözcükleri italik yazdığını anlayamıyorum. Sanırım o sözcüğe dikkat çekip önem artırmak istiyorlar. Hâlbuki, benim yazdığım her sözcük zaten önemlidir" gibi değinmeleri vardır.