House Rules

House Rules
İngilizce

2024 144. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 13:13
EV KURALLARI-JODI PICOULT,654 sayfa “Evimizin kuralları;1.kural,erkek kardeşine göz kulak ol, Çünkü şu hayatta sahip olduğun tek kişi o.” İki çocuk annesi Emma.Bir çocuğu Asperger sendromlu,diğeri başkalarının evine girme meraklısı. Güçlü ve bekar bir anne Emma.İki oğlu için özellikle de Jacob için yapmayacağı şey yok.Tüm anneler de öyle değil midir?Ama Emma’nın işi çok daha zor.Krize girmiş,güçlü kuvvetli bir ergeni yatıştırmak,sakinleştirmek,kollarını onun vücuduna sararak ve kulağına onu sakinleştiren,en sevdiği şarkıyı fısıldamak çoğu kişiye çok kolay gelebilir ama maalesef çok çok zor. Nedir Asperger sendromu; sosyalleşebilme ve etkili iletişim kurabilme yeteneklerini sınırlayan gelişimsel bir bozukluktur. Bu sendroma sahip olan kişiler dar ilgi alanlarına sahip olup, katı rutinler ve sıklıkla tekrarlayan davranışlar sergilerler. Karakterimiz Jacop’ta tipik bir Asperger sendromlu.Göz göze gelemeyen, tokalaşamayan, sadece kendisiyle konuşan, ne kadar uğraşsa da empati kuramayan bir kişi.Ama hiç kimsede olmayan özellikleri de var. Hiç kimsenin göremediklerini görür, herkesin görmesini sağlar, cinayet vakalarında polise yardım eder ,çünkü adli bilimlere saplantılı şekilde meraklıdır.Kitabı okurken gözümün önüne sürekli,bir süre önce TV’de oynayan Mucize Doktor karakteri geldi.Taner Ölmez Asperger sendromlu genç doktoru çok güzel oynamıştı. Ya diğer kardeş Theo,annesinin ilgisini abisiyle paylaşmak hatta abisini her yerde korumak,kollamakla görevliydi.Çünkü evlerinin bir numaralı kuralıydı.Theo’nun da yaşadığı zorluklar var,sıklıkla görmezden gelindiğini,ihmal edildiğini hissetmekte. Ve bir gün kusursuz bir cinayet işlenir.Mükemmel derecede kusursuzdur ve tüm ipuçları Jacob’u göstermektedir. Aslında Jacob ile beraber iki şüpheli daha var ama ikinci hiç dikkate
Puan vermedi
#JodiPicoult #EvKuralları “Onların hepsi birer dâhi, sadece çoğunluğun içinde azınlık oldukları için birer gerizekalı damgası görüyorlar ” “ Bizi şaşırtan insanlarla aramızda farklar olması değildir. Bizi şaşırtan, aksi yöndeki tüm olasılıklara rağmen, paylaştığımız ortak yönlerdir.” ____________________________ Merhaba arkadaşlar 🪽 PİCOULT bu kez karşımıza , annesinin ona ''SEN BENİM MÜZİĞİMSİN '' şeklinde hitap ettiği Asperger sendromlu , dâhi bir çocuk olan Jacob ile kusursuz bir dünyada ,kusurlu olmanın öyküsünü , yüksek gerilimli bir polisiyenin satır aralarından fısıldayarak biz okurların karşınına çıkarken ,bir kez daha bir aile dramını açık ara farkla en'lere taşıyor.. Bir annenin sevgisi, bir oğulun arada kalmışlığı üzerinden farklılıklara ve tolere edilmelere dair bir hikaye okumak istiyorsanız ve hâlen daha bu müthiş kalemle tanışmadıysanız , tanışmanın tam vaktidir derim * * * * * * * * * Özel bir çocuğa sahipseniz eğer dilinizde hep aynı melodinin nakaratı vardır. Jacop'un annesinin altını çizerek şu sözlerle vurguladığı gibi , “LÜTFEN ONU GÖRÜN ONU TANIYIN” Empatinin kraliçesi olarak bilinen Jodi Picoult yine sosyal farkındalık & dikkat & hassasiyet ve fazlasını gerektiren ,hayata , yaşama ve bizlere dair can alıcı bir konuyu - hususu ele alarak sizleri sayfaları çevirmeye teşvik ederken ,dokunaklı oluşunun yanı sıra , bir o kadarda içsel savaşın verdiği çatışmayı, çıkmazı, hüznü, ağırlığı bir nakış gibi işleyor tüm saltlığı ile.. Çoğumuz, muhtemelen "Asperger sendromu" kavramına yabancıyızdır belkide .. işte bu hikâyede ise tam olarak bu anlatılıyor.. Bilinmezlere ışık tutarak.. Biri 18 ,diğeri 15 yaşında olan, karakterleri tamamen birbirine zıt Jacop & Thomas kardeşler ile anneleri Emma karakterleri üzerinden.. EV
Ev Kuralları
2022 11. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2022 12:23
Ev Kuralları Spoiler içerir hatta tamamıyla anlatıyorum ona göre incelememi okuyun derim. İşleyiş şu şekilde ; Emma Hunt, Jacob, Theo, Rich, Oliver, Henry, Jess Ogilvy karakterleri arasında dönen olay örgüsü mevcut. Anlatıcılar bunlardır hepsi kendince olayları ve düşünceleri bölüm bölüm anlatır. Emma iki oğluyla yaşayan dul bir anne rolünde ve kocası başkasıyla evli, bir oğlu otizmli. İki oğlu için sürekli çalışan, uğraşan biri. Asıl olay Emma'nın Jacob'a otizmi dolayısıyla bakmasıyla ilgilidir kitap sürekli bunu tekrar eder. Emma Asperger tanısı (Hastalık biraz otizm gibidir, ancak spektrumun üst ucundadır ) olan oğluna bakmaktadır tabi o sırada Jacob'un kardeşi Theo istenmeden dışlanır. Jacob zekidir ancak iletişim, koordine etme, takıntı yaptığı şeyleri gerçekleşmeyince krize giren, diğer insanlarla sorunlar yaşama konularında sıkıntısı olan bir karakter ve bunlar elinde değildir. Bunun için annesi elinden geleni yapar ve bir sürü eğitmen tutar. Bunlardan biri olan Jess, bir akademisyen olmak üzerinde çalışan bir öğrencidir. Jess Jacob'un iletişim sorunlarını çözmek için Haftada iki üç gün buluşurlar. Bir buluşmalarına dakikalar kala Jacob Jess'in evine gelir. Theo karakteri hırsızlığı alışkanlık haline getirip, evlere rastgele giren istediğini yapan ve çıkan giden bir karakterdir. Ta ki Theo ile Jacob'un Jess'in evinde olaylar yaşamasına kadar sorun yoktur. Jess'in evinde cinayet işlenir. Bu arada Theo da eve girdiği için suçludur. Theo banyoya girer ve Jess'i görür ve şaşırır. Jess şok içindedir tam banyodan çıkacakken ayağı kayıp düşer ve beyin kanaması geçirir orada ölür. Jess ölür ve cinayet zanlısı olarak suç Jacob'a kalır ancak Jacob düzen takıntısı olduğu için olay mahalini düzenler kendince planlar yapar ve suçu üstlenir, kardeşi için. Jacob yargılanır
2020 1. kitabı
Jodi Picoult ile 2009 senesinde Yap boz kitabı ile tanıştım. Üzerine daha iyi kitap yazacağına inanmadığımı düşünme hatasına düşüp 11 yıl bu yazarı okumaya ara verdim. Fakat şimdi görüyorum ki 11 yıl kaybetmişim. Kitap Asperger sendromlu bir çocuğun etrafındaki dünyayı anlatıyor aslında. Okuduğunuzda asperger sendromlu olduğunuzu düşünmenize sebep olacak o kadar yer var ki. Çünkü kitabı okurken, özellikle aspergerli gencin söylediklerini dinlediğinizde iç sesinizi duyuyorsunuz adeta. Günlük hayatta kendinize bile itiraf edemediğiniz ne kadar saçma sapan şeyler yaptığınızı farkedip ona hak veriyorsunuz. Sizi, Jacob karakteriyle, içinizden dışınıza çıkartıp karşınıza oturtuyor Jodi Picoult. “Buyrun hayata bir de bu gencin gözünden bakın. Hasta diye yaftalayıp dışladığınız bu insan hasta değildir belki de ne dersiniz” diyor adeta. Belki de dışarıdan gördüğümüz hayatlar yanılsamadır. Belki de asperger sendromlu çocukların dünyasında bizim de bir sendromumuz vardır mesela. Onlar normaldir de biz x sendromluyuzdur diye düşünmeden edemedim bu kitabı okurken. Belki de normal olmayan bizleriz. Hatta o kadar anormaliz ki, duyarlı olan duyarsızlaşsın, çok düşünen düşünmesin, çok algılayan algılamasın diyecek kadar anormaliz belki de. İşte bu kitapta bunu sorguluyorsunuz. Geçmiş olsun.
2026 8. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2026 02:16
Jodi Picoult.. Kurgusu, dili, akıcılığı enfesti. Bayıldım ve keyifle okudum. Okurken kitabın içine o kadar çabuk giriyorsunuz ki hep bildiğim bir dünya ve hep bildiğim bir aile gibi hissettim. Ayrıca asperger sendromu ve otizmin diğer türleriyle ilgili çok güzel bilgiler ve mesajlar içeriyor. Otizmi olan çocuk için hayat zor, o çocuğun ebeveynleri için hayat zor, kardeşi için zor.. Bunu biliyorsak bile her durumda anladığımızı düşünmüyorum. Sözde bir empati sadece. Ama bu kitabı okuduktan sonra daha duyarlı olacağımıza eminim. Çünkü yer yer öyle etkilendim ki gözlerim doldu hatta ağladım. Farklı olmak ve bunun üstesinden gelmeye çalışmak.. Dünyada normal olmak bile bazen zor olabiliyorken bir de bir farklılıkla yaşamaya çalışmak daha zor olsa gerek… Kitabın konusu ve kurgusu oldukça iyiydi. Son sayfalara kadar ne olduğunu tahmin edemiyorsunuz. Gizemli hava hep devam ediyor. Puan kırdığım tek nokta biraz fazla uzun olması. Yani evet rahat okunuyor, okurken sıkmıyor ama bir tık daha kısa olabilirdi kurgusuna göre. Özetle beğendim ve tavsiye ederim. Keyifli günler diliyorum <3
2025 13. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 14:53
Tek kelimeyle mükemmel bir kitap, her yönden insanı bilgilendiren ve heyecana sürükleyen. Şimdiden okumayı düşünen ve okuyan herkese keyifli okumalar diliyorum. Jacob Hunt sizinle göz göze gelemez. Onunla tokalaşmaya çalıştığınızı anlayamaz. Jacob sadece kendisiyle konuşur. Ne kadar uğraşsa da sizinle empati kuramaz. Sıradan biri olmak ister, nasıl yapacağını bilemez. Ancak Jacob Hunt hiç kimsenin yapamayacağı şeyleri becerir. Hiç kimsenin göremediklerini görür, herkesin görmesini sağlar . Öyle ki, cinayet davalarında polise yardim eder Jacob. Ve bir gün kusursuz cinayet işlenir. O kadar kusursuzdur ki, ancak Jacob işlemiş olabilir. “Jacop Hunt, Asperger sendromuna sahip bir bireydir. Peki bu Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu bilginin beyinde işlenme şeklini etkileyen gelişimsel bir bozukluktur ve otizm spekturumunun en üst sınırındadır. Asperger'i olan insanlar sıklıkla çok zeki ve yetenekli olurlar ve bu halleriyle, iletişim bile kuramayan ileri derecede otistik diger çocuklardan ayrılırlar ama sosyal etkileşim söz konusu olduğunda ciddi sıkıntılar yaşarlar. Asperger'i olan birinin çok ileri düzeyde IQ'su olabilir: Ancak iş ufak bir sohbet etmeye gelince tamamen yetersizdir. Sosyal etkileşim onlara sanki bir yabancı dilmiş gibi gelir. Asperger'i olan biri hepimize çok doğal gelen sosyal davranışları anlayamaz. Konuştuğu kişinin ne hissettiğini değerlendirebilmek için mimiklerini ve yüz ifadelerini okuyamaz. Bir sohbeti uzattığında karşısındakinin sıkıntısını ifade etmek için esnemesi gibi sözlü olmayan ipuçlarını yorumlayamaz. Başka birinin ne düşündüğünü ya da hissettigini anlayamaz, bu tarz bir empati yeteneğinden yoksundur. Kendi dünyasının merkezindedir ve bu ilkeye dayanarak hareket eder. Aspergerli biri kuralları ve görevleri sıraya koymak ve
2024 Okuma Raporları
2025 45. kitabı
Okunma: 27 Mart 2025 09:41
Özel gereksinimli bireylerle ilgili yazılmış en iyi eserlerden biri diye düşünüyorum. Özel eğitim tecrübesi olan bir eğitimci olarak, atakları esnasında yasanan ebeveyn duygusunu cok iyi anlatmış. Asperger sendromlu cocukların ne kadar ender vasıfları olduguna dair vurguyu da sevdim. Ve elbette yazarın diğer eserlerinde de olan müthiş kardeş duygusu sarsıcıydı. Keyifli okumalar..
Harika bir kitap
2025 13. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 23:32
Ben kitabı çok beğendim. Otizm hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, otizmlilerin dünyayı nasıl gördüğünü anlamak istiyorsanız tavsiye ediyorum. Ayrıca hikaye olarakta çok etkileyiciydi. Emma sen ne güçlü ne güzel bir annesin hayran kaldım. Tek başına, biri 3 yaşında biri bebek olan 2 çocukla yalnız kalmış ve büyütmüşsün. Çocuğuna özel hergün ayrı renk yemek, glutensiz özel beslenme, terapiler üstelik tek başına.. Nefret ediyorum zoru görünce kaçan erkeklerden, sanki kadın tek başına yapmış çocukları.. Theo seni de çok iyi anladım sen küçük kardeşken, abi gibi olmak zorunda kalmışsın. Keşke baban gitmeseydi de bütün yük annende olmasaydı. Jacop çok empati kurdum seninle,çok üzüldüm, insanların senin gözünle dünyayı görmelerini isterdim. Her bir karekterle ayrı ayrı empati kuruyorsunuz. Boğazım düğüm düğüm ben çok etkilendim. Beni etkileyen alıntılar Annelik tıpkı mitolojik kahraman Sisifos gibi boşa kürek çekmek demek. Tam bir gediği kapatıyorsun, başka bir yerden patlak veriyor. Üstüme geçirmeye çalıştığım bu hayatın asla tam olarak üzerime uymayacağına inanmaya başladım artık. Bir çocuğu yaptığı ya da yapmadığı şeyler nedeniyle sevmezsiniz, onu o olduğu için seversiniz. Ebeveynlikte rahat bir nefes alıp arkanıza yaslanmak gibi bir düşünceye yer yoktur; bu işe kaç yılınızı verirseniz verin, öğrenilecek şeyler hiç bitmez.. Bizi şaşırtan insanlarla aramızda farklar olması değildir. Bizi şaşırtan, aksi yöndeki tüm olasılıklara rağmen, paylaştığımız ortak yönlerdir." Sosyal olmanın bir yanı da sevmediğin insanlara karşı medeni davranabilmektir." "Bu çok aptalca. Bu dünya çok büyük. Neden sevmediğimiz kişilerin yanından kalkıp işimize gücümüze bakmayalım ki?" "Çünkü bu kabalık olur," diye yanıtlıyor Jess. "Bence asıl kabalık, yüzüne bir
2025 3. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2025 00:00
Jacob Hunt adlı Asperger Sendromlu bir genç ve onun ailesinin yaşadığı zorlu süreçler etrafında şekillenir. Adalet, aile bağları ve Otizm Spektrum Bozukluğu gibi hassas konuları işleyen dokunaklı bir roman. Jacob, adli tıp konusunda takıntılı, Asperger Sendroma sahip zeki bir gençtir. Suç mahallerini analiz etmeyi ve polis davalarına çözüm önerileri sunmayı çok sever. Ancak sosyal etkileşimlerde yaşadığı zorluklar ve toplumun farklılıklara karşı anlayışsızlığı nedeniyle çoğu zaman yanlış anlaşılır. Bir gün Jacob'un yakın çevresinden biri ölü bulunur ve tüm deliller onu suçlu göstermeye başlar. Asperger Sendromundan kaynaklanan alışkanlıkları ve iletişim tarzı mahkemede onu savunulamaz bir pozisyona düşürür. Annesi Emma, oğlunu korumak için elinden geleni yaparken, kitap boyunca anne-oğul ilişkisi, toplumun önyargıları ve adalet sistemi sorgulanır. Picoult'un detaylı anlatımı etkileyici olsa da, yazarın diğer kitaplarında da gördüğümüz uzun tasvirler hikâyenin temposunu yavaşlatabiliyor. Yine de kitaplarını severek okuduğum bir yazar. Okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2020 14. kitabı
Çok uzun zaman önce tanışmıştım @jodipicoult kalemi ile. Taa o zamanlarda gönlüme taht kurmuştu. Eserleri 40' a yakın dile çevrilen yazarın tüm dünyada 30 milyondan fazla okurunun var olduğunu biliyor muydunuz? Kitapları genelde kalın ama o kadar özgün bir anlatımı var ki akıcılık tam yerinde kavram. Ve geldim bir @jodipicoult eserinin daha sonuna . Ne anlatılıyor bu kitapta? Asperger sendromlu dahi bir çocuk olan Jacob ile, kusursuz bir dünyada kusurlu olmanın öyküsünü, kusursuz cinayetin kodlarıyla anlatıyor yazar. Çok akıllıca kurgulanmış ve sonunu merak etmekten bir solukta okunan romanlardan.. Ev Kuralları @jodipicoult 'un en iyi romanlarından biri. . Bir annenin oğluna olan sevgisi, bir oğlun asperger sendromundan ötürü arada kalmışlığı, farkındalık ve empatiye dair ne varsa işte bu kitapta sizi bekliyor. Yazarın bu kitapta dilinin iyice keskinleştiği, bu eseri de yoğun bir araştırmanın ardından ele aldığı söylentiler arasında.. . Kesinlikle @jodipicoult kalemiyle tanışmak için bu kitap başlangıcınız olabilir. .

Jodi PicoultYazar · 16 kitap
1966 yılında, Nesconset Long Island'da doğdu. Beş yaşındayken yazmaya başladı. Princeton Üniversitesi'nden mezun.