2024
Azerbaycanca

#1001kitap~~~
2022 338. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2022 19:36
~~~HayallerVeHayatlaraDair1Kitap~~~ ~~~Hayatta hiç şansım olmadı~~~ Guy de Maupassant, ister doğup büyüdüğü Normandiya’yı ister Paris çevrelerinin kinizmini dile getirsin, yazılarında hep “yaşamın kendi hareketini, görünümünü yansıtır...” ifadesi ile oluşmuş gibi kitapları. Altı yıldan uzun 1sürede yazdığı ve altı romanından ilki olan "Bir Yaşam" 1i bu şekilde yazmak zorlasa da ---))) orjinal adını değiştirmeyeyim dedim :))(( Hayatı ihanet ve hayal kırıklığıyla dolu zengin Norman aristokratlarının tek kızı Jeanne de Lamare'nin hikayesidir. 1kadının başarısızlık ve hayal kırıklıklarıyla dolu, doyum ve mutluluğun beklenebileceği hayatın gayet içinden olan kitap, Jeanne'nin kademeli olarak hayal kırıklıklarını anlatır. Flaubert'in Madame Bovary'sinin tam tersi olan kitap, cimri, insafsızca hırslı 1ko­canın sadakatsizliğiyle başlayarak, yaşamındaki 1dizi hayal kırıklığının acısını çeken dindar 1kadının öykü­sünü anlatır. Jeanne'ın teslim olmaya giden çöküşü, onun, kendisinin acı çekmesini gerektirecek şanssızlık­lar dizisiyle ai­lesinin ölümü, yalnızlık, yoksulluk gibi durumların olduğu hatta bu durumların ya kendimizin ya da yakınlarımızdan 1ilerinin yaşadığı duygu ve hallerin kitabı gibidir roman, yani çokça hayatın içinden 1kitap :((( Yeni ufuklar açan natüralist 1çalışma kabul edilen kitap, hayatın tuzakları ve zorluklarının vahşi öyküsü olup, Maupassant'ın (doğal cinsel içgüdü­lerini kısıtlayan) evliliğe yönelik eleştirisi ve hikayeye bütünüyle karamsar ifadesi ile din ve evliliklerde ikili ilişkiler üzerine vurgusuyla açgözlülük, şehvet ve zulüm nereye giderse gitsin Jeanne'nin 1sekilde karşısına çıkar evlat ve eş düşünülünce... Aşklarını kısa sürede evlilikle perçinleyen çift, gerçek kucaklaşmalar, yatak odası sırları, erkeklerin istekleri hakkında ne bilebilir ki?
Edebiyat & Roman
2023 157. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 23:44
Bir Yaşam Guy De Maupassant’ın ilk romanı olsa da hiç de öyle değil gibiydi. Yer yer tecrübesizliği göze çarpsa da genel olarak son derece çarpıcı ve başarılı buldum. Daha ilk romanından gelecekteki eserlerinin yapısının sinyalini verir gibiydi. Maupassant insan psikolojisini başarıyla işleyen sayılı yazarlardan biridir bence. Bu kitapta da ana karakter Jeanne üstünden bunu çok güzel işlemişti. Üstelik bu roman Pierre ile Jean romanının da altyapısını oluşturmuş gibiydi sanki. Nasıl ki bu kitapta Jeanne üstünden yoğun bir duygu aktarımı varsa diğer kitapta da Pierre üstünden aynı şekildeydi. Üstelik yaşadıkları üzücü olaylar da çok benzerdi. Bu kitap biraz daha acemice dursa da gene de bu kitap olmadan Pierre ile Jean gibi bir şaheser de şüphesiz ortaya çıkmazdı. Bir Yaşam’a geri dönersek, Jeanne adlı karakterimizin 17 yaşında genç bir kızlıktan hayatının son zamanlarına kadar olan o çalkantılı hayatının bir tablosu vardı adeta. En başından en sonuna kadar Jeanne’in bütün hissettiklerini görmek mümkündü. Gençlik yıllarında kısacık bir zaman da olsa süren mutluluğu gerçekten çok safça ve gülümseten bir cinstendi. Ama sonra daha ne olduğunu anlamadan o mutluluğun hızlı bir çöküşe geçmesi de şok ediciydi. Bu duygu değişimlerini normalde yansıtmak kolay bir iş değildir. Ama Maupassant sanki sıradan bir işmiş gibi bunu başarmıştı. Benim gibi diğer okurların da kendisini Jeanne’e yakın hissettirmesi de bu sayede çok kolaydı. Kitapta en sevdiğim yer ise küçük ama ustaca düşünülmüş bir ayrıntıydı. Jeanne daha çok gençken, henüz hiçbir şey yaşamamışken bir tabloya rastlamıştı. Bu tabloda da adeta bir aşk felaketi vardı. Jeanne’in bunu komik bulup neşelenmesi belki de kitabın en ironik noktasıydı. Zira kendisini hiç de iyi bir aşk hayatı beklemiyordu. Kitabın eksik bulduğum noktası
Bir YaşamGuy de Maupassant · İmge Kitabevi · 2014275 okunma
Evrensel ve Zamansız Klasiklerden "Bir Hayat"
2019 21. kitabı
Okunma: 05 Mart 2019 22:29
Olay öyküsünün öncüsü sayılan Maupassant'ın bu kitabı, Tolstoy tarafından da ayrı bir yerde tutulmuştur. Gözlemciliği, betimlemeleri, olay örgüsü, natüralistliği dikkat çekmektedir. Kitapta bahsedilen ana başlıklara şöyle bir bakıldığında evlilik, din, kilise (engizisyon), aldatma ve aldatılma, kadının evlilikteki konumu, eğitim, genetik, soyluluk ve köylülük, anne ve çocuk ilişkisi, sömürü, vefa, umut ve bakış açısı... Görüldüğü üzere yazarın o kadar geniş bir yelpazede ele aldığı başlıklar bile kitabın zenginliğinin göstergesi sayılabilir. Birkaç soruyla kitabı derinleştirmek gerekirse; * Genç kızları hayattan soyutlayıp yıllarca manastırda ulvi hayata hazırladıktan sonra yaşanan hayata ayak uydurmasını beklemek sağlıklı sonuçlar verir mi? - İlk hoş bulduğu adamla evlenme gafletine düşen bir genç kız olan Jeanne'in hayatını karartacaktır. Hayat uzaktan öğrenilemez. Karma eğitim! * Evlilik erkeğe tecavüz hakkını verir mi? Kadının soylu olup olmaması bu durumu değiştirir mi? - Evliliğe hazır olunmadığında ve birbirini tanımadan evlenildiğinde bir canavarla karşılaşma ihtimali bakidir. Jeanne ne kadar soylu da olsa durum değişmez. Soylu olmayan ve bir hizmetçi olan Rosalie için durum çok daha vahim olsa da ona acıyan yine vicdanlı bir avuç insan olmamış mıdır? * Aldatıldığını bilen bir kadın ne yapmalıdır? - İsyan! Sonuç: Aile ve din baskısıyla affetmek zorunda bırakılma. Bir sonraki aldatılmada ise derin sükut... Ne kadar tanıdık! * Dış görünüşe değer verenlerin sonu nedir? - Soylu ya da hizmetçi farketmeksizin yıkım! Kitabın yazıldığı zamanın üzerinden uzun yıllar da geçse hala en büyük hata sebebi olarak varlığını sürdüren bir durum değil mi? * Dinlerin hayat üzerine etkileri ne kadar olmalı? Radikalizm ve kilise etkisi nasıl? - Yaşlı rahibin gördüğü hataları
Bir Hayat Maupassant
2018 13. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2018 15:48
Normandiya asilleri ve köylülerini en iyi anlatan kitaplardan Guy De Maupassant öykü denince ilk akla gelen yazarlardan fakat değerini okur olarak bulamayanlardan
2017 18. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2017 02:53
Öyle hayatlar vardır ki...Öyle mutsuz, yanlız hayatlar..Bunlara şahit oldukça ( okuyarak, duyarak, izleyerek..) kendinize mutsuz olma hakkı tanıyamazsınız..ufak tefek aksiliklerden dolayi mutsuz oldugunuz icin utanırsınız..Bu kitap böyle bir his yaptı bende..
2018 4. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2018 02:36
Evet "Bir Hayat" Öncelikle bu roman bir kadın kahramanın başından geçen olayları anlatıyor.Herkesin başına gelebilecek olaylar yaşamış olsa da bu kadar kötü olayların sırf onu bulmuş olması insanı bunalıma sokacak kadar hüzünlendiriyor.Kitabın üslubuna gelirsek gayet akıcı bir dili var.Başlarda çok yoğun betimlemelerle karşılasıyoruz.Bu biraz sıkabiliyor.Bir de kahramanın duyguları çok abartılı ve yazar çok fazla ruh çözümlemesi yapıyor.Bu biraz yıprattı.Kitap baya acıklı.Şiddetle olmasa da tavsiye edebilirim.
2016 2. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2016 12:28
Hayat ne sandığınız kadar iyi ne de kötüdür..........Güzel umutlarla başlayan,aşk dolu bir evlilik,ama zamanla jeanne nasıl yanlış bir seçim yaptığını ve bunun sonucunda hayatının nasıl mahvolduğunu yaşayarak görecek ve bedelini çok ağır ödeyecektir.Hüzün dolu,acı bir hayat hikayesi.......
Puan vermedi
Bu kitap, bir durum uzun hikayesi gibi. Başı klasik bir romantik roman gibi başlıyor, birbirinden hoşlanan ve erken yaşta evlenen ergenler...Sonra hayatın gerçekleri ve tokatlarıyla karşılaşıyoruz. Gör bunları İngiliz edebiyatı! Gerçek hayat, balolardan, aşktan ötesidir! Neyse, bu kitabı tek seferde bir kafede havuç çorbası içerken okudum. Neden bu kitabı seçtim, bilmiyorum. Kitabı çok beğenmedim. Ortalama. Ancak havuç çorbası içerken okunur. Neyse, bir de alıntı paylaşayım, kitabın son cümlesi: "Gördüğünüz gibi gerçek hayat hiçbir zaman sandığımız kadar iyi ya da kötü değil."
2020 21. kitabı
Öncelikle yer yer spoiler içerebileceğini söyleyerek lafa başlayayım. Kitap Fransa'nın Normandiye bölgesinde, Kuzeybatı tarafı diyebileceğimiz, Manş denizine kıyısı olan, İngiltere'yle deniz aşırı karşı karşıya olan bölgelerde geçiyor, Le Havre, Rouen gibi şehirler de ara ara ismen geçiyor. Başlarda uzun uzun buradaki yazlık diyebileceğimiz yerlerin tasvirlerini okuyoruz ve gerçekten çok yorucu oluyor, durup betimlemeleri hayalde canlandırıp resmi oluşturmak bizi yoruyor, o yüzden kitabı okumadan önce bu bölgelere haritadan bakıp kafanızda coğrafi şekilleri oluşturabilirsiniz. İlerleyen süreçte de hızlıca bir aşk, evlilik ve sonrasında dış gerçekliğin ortaya çıkmasıyla romantik hülyalardan melankoliye dönüş, aldatılma ve bu aldatılma neticesinde çevreye karşı kabullenmiş gözükme durumlarını sırasıyla görüyoruz. Kitabın ikinci bölümünde ağırlıklı olarak ana karakterin histerik semptomlarını, melankolik kıvranışlarını, eskiye dair özlemle yanıp tutuşmasını okuyoruz, doğa tasvirleri, yerini ruhsal tasvirlere bırakıyor ki bu da mesleğim gereği memnun ediyor beni. Bu kadar hüzün sonrasında hüzünlü bir son yakışır derken nispeten olumlu bir hadiseyle roman kapanış yapıyor. Önerilere gelirsek, bu romanda çok farklı çıkarımlar yapamadım açıkçası, çok kısa zamanda bitirsem de bayılarak okuduğumu söyleyemem. Melankoli, histeri, entrika seven biri için okunabilir. Saygılar.
Ne oldum deme meli !
·218 syf.·
2019 44. kitabı
Bir arkadaşımından ödünç alıp okudum. İyiki de okumuşum. Ders alınabilecek pek çok noktayı ele alıyor. Kişilerin hareketleri, ilişkileri ve olaylar biraz aykırı. Ama herhalde o günün Fransız toplumu için bunlar alışılagelmiş şeylerdi. Hikaye güzel ve hüzün dolu. Zengin bir ailenin biricik kızı Jeannenin hüzün dolu hikayesi. Bir yaşamın nasıl mahvolabileği ustalıkla işlenmiş. Bazan hüzünleniyor bazan şaşırıyorsunuz. Ummulmadık insanlar, beklenmedik şeyler yapıyor, şaşırıyorsunuz. Hayat, kahramanlarımızın önüne hep yepyeni ve sürpriz şeyler koyuyor.... Anlatım güzel, süper karakter yok, tercüme güzel. Hayattan bir kesit, bir yaşam Okuyun bence .....

Guy de MaupassantYazar · 56 kitap
Doğalcılık akımına bağlı Fransız öykü ve roman yazarıdır. Öykü alanında Fransa'nın en büyüklerindendir. Parisli bir borsa oyuncusunun oğlu olarak 5 ağustos 1850'de Dieppe kenti yakınlarındaki Miromesnil şatosunda dünyaya geldi. Guy de Maupassant, burada Normandiya bölgesini ve köylülerinin yaşamını yakından tanımak fırsatını buldu. İlk eğitimini Kilise'den aldı. 13 yaşında gönderildiği İlahiyat okulundaki yaşama ısınamadığı için kurallara aykırı davrandı. Böylece kendisini okuldan kovdurdu. Öğrenimini Rouen lisesinde tamamladı. 1869'da Paris'te hukuk okumaya başladı. Fransa ile Almanya arasında savaş çıkması üzerine öğrenimine ara verdi. Gönüllü olarak savaşa katıldı. 1870'de seyyar jandarma birliğinde asker oldu. Maupassant, o dönemde tanığı olduğu olayları, yaşadıklarını, gözlemlediklerini daha sonra kaleme aldığı birçok öyküsünde anlattı. 1871'de terhis olduktan sonra Paris'te hukuk öğrenimini sürdürdü.Babasını yardımıyla Donanma Bakanlığı'nda bir iş buldu. Atlet yapılıydı, iyi yüzer ve kürek çekerdi; yalnız aklı denizcilikte değildi; yazar olmak istiyordu. 1879'da da Eğitim Bakanlığı'na geçti. Canlı ve taşkın bir kişiliği olan Maupassant, hayatın zevklerine ve çalışmaya aynı coşkuyla sarılmıştı. Şair Louis Bouilhet, onun ilk şiir denemelerini teşvik etti. Yaşamını kazanmak için çalışmaya başladığı Bakanlıklarda bürokrasi dünyasını tanıdı. Böylece bürokratların bulunduğu ortamı gözlemlemek fırsatını buldu.  Maupassant'ın yazarlık hayatı, 1871'den sonra başladı. Şiirler yazdı (Le Mur, Au Bord de l'Eau). 1871 ile 1880 arasında, özellikle, annesinin çocukluk arkadaşı romancı Gustave Flaubert'in etkisinde kaldı. Flaubert, Maupassant'ı iyi bir yazar olarak yetiştirmek için çok çalıştı. Ona gerçeği değişik bir bakışla gözlemlemeyi, yalnız gördüklerini ve duyduklarını yazmayı öğretti. İlk yazdıklarını okuyup düzeltti. Flaubert, onu Emile Zola, Ivan Turgenyev, Edmond de Goncurt ve Henry James gibi ünlü yazarlarla tanıştırdı. Flaubert'in 1880'de beklenmedik ölümü, Maupassant'ı çok derinden etkiledi. 1880'de, Flaubert'in ölümünden bir ay önce, aralarında Emile Zola'nın da bulunduğu natüralist (doğalcı) bazı yazarların öykülerinin toplandığı "Les Soirées de Médan" (Médan Akşamları) adlı kitapta Maupassant'ın da bir öyküsü yer aldı (Boule de Suif - Kartopu - İs Yumağı). Bu öykü, Maupassant'a ilk büyük başarısını getirdi ve onun öykü yazarlığına olan eğilimini ortaya çıkardı. Maupassant, 1880'den 1891'e kadar, 18 kitapta toplanan yaklaşık 300 öykü ile 6 roman yayımladı. Romanları şunlardır: Bir kadının yaşamı boyunca uğradığı hayal kırıklıklarını anlatan ve ilk romanı olan "Une Vie" (Bir Hayat - 1883), "Bel Ami" (Güzel Dost - 1885), "Mont Oriol" (Oriol Dağı - 1887), "Pierre et Jean" (Pierre ile Jean - 1888), "Fort Comme la Mort" (Ölüm Gibi Kuvvetli - 1889) ve "Notre Coeur" (Kalbimiz - 1890). Maupassant, en güzel öykülerini, 1881 ile 1886 arasında yazdı. Elde ettiği başarılar, ona yüksek sosyetenin kapılarını açtı. Son romanlarında, yüksek sosyeteye ilişkin yaşantılarını anlattı. Bu romanlar, doğrudan doğruya, Maupassant'ın karşı cinsle olan ilişkilerinin verdiği sıkıntılardan esinlendi. Öykü kitaplarından elde ettiği gelirle "Bel Ami" adlı bir yata sahip oldu. Maupassant, bu yatla Akdeniz'de geziler yaptı ve yolculuk izlenimlerini 1884'te yayımlanan "Au Soleil" (Güneşte), "Sur l'Eau" (Denizde - 1888) ve "La Vie Errante" (Serseri Hayat - 1890) adlı öykülerinde anlattı. Maupassant, genç yaşında baş ağrılarından şikayet etmeye başladı. Hastalığı, 1884'ten itibaren, zihin yorgunluğunun ve gördüğü hallüsinasyonların etkisiyle gittikçe artıyordu. Sağlık durumu günden güne bozuluyordu. Ne olduğunu bilmediği ve kendisine düşman bellediği bir varlığı hep yanı başında hissediyor ve ölüm düşüncesi sürekli olarak aklını kurcalayıp duruyordu. Guy de Maupassant, 1887 yılında yayımlanan "Le Horla" adlı öyküsünde, delilik belirtilerinin nasıl başladığını ve insan üzerinde ne gibi değişiklikler meydana getirdiğini anlattı. Bu kitap yayımlandıktan sonra, iyileşmek ümidiyle, uzunca bir deniz yolculuğuna çıktı. Yolculuktan döndükten sonra "Pierre et Jean" adlı romanını tamamladı. Daha sonra "Notre Coeur" adlı romanı kaleme aldı. 1890'da yayımlanan "La Vie Errante" adındaki yapıtından sonra da pek bir şey yazamadı. Sağlık durumu da adamakıllı bozulmuştu. Fazla ilâç almak yüzünden o iriyarı bedeni ve zihni yıpranmıştı. 1892'nin Ocak ayında kendini öldürmeye kalkıştı. Ağır hasta olarak Paris'e getirildi ve bir sağlık yurduna yatırıldı. Maupassant, 1893 yılında iyileşemeden öldü. Paris'teki Montparnasse mezarlığına gömüldü.