2024
Azerbaycan
Azerbaycanca

2024 64. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2024 18:35
Bir dudağım teselli ve diğeri tecelli. Sükût ile birleşince dudaklarım bir keder tebessümü, bu dünyaya ait olmayan bir ufkun çizgisine dönüşüyor. Keder ve hüzün en çok dudaklardan anlaşılır ve gözlerden. Bunca yıldır tatlı bir hüzün duyarken, anlamsız gülüşlerime sebep neydi? Neden tek başınayken gülemiyor insan? Yalnızlık bir hüzün alameti mi? Ağlarken neden metruk bir aynanın karşısına geçme ihtiyacı duyuyorum ki? Ağlamak ruh ile gerçekleşen bir eylemken, neden yüzümdeki çizgileri ve gözyaşlarının yüzümdeki güzergâhını izlemek arzusu doğuyor içimde? Ağlamak bizatihi bende gerçekleşirken, neden kendime şahit olmak ihtiyacı duyuyorum? *** Göz şehadet uzvu. Şehadetimiz gözlere inmiş! Suçluyuz her yanımızla ve her suçumuz aslında bir cürm-i meşhud! Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhu ve resuluhu... Gözlerimiz bu şehâdetin neresinde? Kendime şehâdetimi aynalarda arayışım neden? Şehâdeti insan kendi özünde aramalı, gözünde değil! Demek ki içten değilmiş ağlayışlarım... *** İslam...iman...ihsan... *** Kelimeler... Nasıl da yanlış doldurmuşuz içlerini. Kendimizi yanlış anlayışlarımız bundanmış meğer! İslam kelimesini beşe, iman kelimesini altıya bağlamışız. Şartlara bağlamışız kendimizi! Yıllarca okuduğumuz sahifeler ve kitaplar boşa mıymış? Şartlarla öğretilen İslam'a ve imana mı bağlanmışız? Kendimizi hangi şartlara bağlamışız? *** Kimse bize nasıl İslam olunur öğretmedi. Kimse bize nasıl iman edilir öğretmedi. Şartları sıralandı her ikisinin. Şartların duvarını aşamadık bir türlü! Sahi nasıl iman edilir? İman ettiğimiz Allah'a güvenmeyişimiz neden? İmtihan edildiğimize iman ederken, imtihan edene neden itimad edemiyoruz? Yarı yolda kalmaktan korktuğumuz kadar, iman edememiş olmaktan korkmuyoruz. *** Zikir... Kalpler ancak Allah'ı anmak
2022 27. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 17:44
Âlem-i sağîr (küçük âlem) olan insan tasavvufi bir üslupla anlatılıyor. İnsan bir kainattır sözünün hikmetini idrak etmeye çalışacağımız bu eserin verdiği mesajlar ehl-i tasavvuf dışındakilerin konunun muhteviyatından dolayı pek anlayamayacağını söylemek durumundayım. Kitap, İran ve Orta Asya tasavvuf tarihinde oldukça önemli bir isim olan, Hemedan şehrinin yetiştirdiği büyük velilerden Hâce Yusuf El-Hemedâni (k.s) hazretleri tarafından kaleme alınmıştır. Kendisinden Nakşibendî ve Yesevî tarikatlarının doğup geliştiği Hace Hazretleri (k.s), Abdülhâlik-ı Gucdüvânî (k.s) ve Hâce Ahmed Yesevî (k s) gibi büyük velilerin de hocasıdır. Cümlesine rahmet olsun. Allah-û Teâlâ şefaatlerine nail eylesin...
Din
2021 60. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2021 18:25
Allah’ın Alim kulları, toplumun dağlarıdır. Nasıl ki, yeryüzünün dağları yeryüzünü ayakta tutan direkler ise Alim kullar da toplumu ayakta tutan dağlardır. Onların da, yeryüzünde olan kısmının yedi katı yer altındadır. Belki de bu yüzden değerleri, asırlar sonra idrak edilir. Hamedani (Allah (c.c) razı olsun ve razı etsin inşaallah) Hazretleri de bu alimlerden bir tanesidir ve Selçuklu döneminin dağlarındandır. Hocası Ahmed Yesevi (Allah (c.c) razı olsun ve razı etsin inşaallah) bizim Pirlerimizdendir. “Hayat Nedir” isimli bu kitap herkes tarafından anlaşılabilir bir dille yazılmış ama ancak ehli tarafından idrak edilebilir. Beden-kalp-sır (gönül)-ruh zincirinin anlatıldığı bölüm ise daha bir ehline hitap eder. Ehl-i Tasavvufa şiddetle tavsiye ederim.
Hayat
Hayat Basamakları
2020 69. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2020 17:11
Hace Yusuf el hamedani ile tanışmam uyanış Selçuklu dizisi ile oldu. Türkistan piri Ahmed Yesevinin hocası olduğunu öğrenir öğrenmez yazdığı kitapları satın aldım ve okuduğum ilk kitabı bu oldu. Sade ve anlaşılır bir dille yazılmış, Kur'an ve hadislerle desteklenmiş, adım adım ilerlenmiş çok güzel bir kitap olmuş. Kitabın konusu olarak; Hayat basamakları başlıkları altında; Hayat nedir, canlı kimdir ile başlayıp, kulun sorumluğu nedir'e kadar konu konu insana kul olduğunu hatırlatan bir kitap olmuş. Böyle bir kitap yazdığı ve çok değerli insanlar yetiştirdiği için Hace Yusuf el hamedani'den Allah razı olsun. Mekanı cennet olsun.
Din
Hayat Basamakları
2023 6. kitabı
"Allah ruhları cesetlerden 4000 sene önce yarattı onlar atların koklaştığı gibi birbirleri ile koklaştılar " H.Ş Cenabı hak kalıpların yani bedenleri yaratmadan önce ruhları yarattı,her ruh kokusu ile kendi cinsini tanıdı tıpkı atın kokusuyla yavrusunu tanıyıp diğerlerinden ayırt ettiği gibi Arap ve acem koku sayesinde kendi cinslerini tanırlar aynı şekilde peygamber Nebi veliler de kokuyla hemcinslerini tanırlar ,dostlar ihlaslılar ve ehli yakın koku ile birbirini tanırlar. O bozguncu fesat insanlar da böyledir, ruhlar grup grup bu gaye ile dolaşırlar herkes kendi cinsini koku ile bulur ,kendi cinsinden olmayanlardan da nefret eder ,şüphesiz ki bu tanışma ve nefret beden yaratılmadan önce vuku bulur... HAYAT BASAMAKLARI SF 86,87 Hace Yusuf El Hemedani KS. Hayat öyle değilmidir ,basamak basamsk ilerlediğimiz hayat,ruhlarımızın kim ile nasıl hemhal olacağını bilmeden ,farkında olmadan, bazı insanın konuşması şifa,bazı insanın gülümsemesi,bazı insanın ise seninle geçirdiği zaman sohbetinin feyzi bereketi ,ilmi,huzur içinde geçirilen hayat ve çokça istifade edersiniz o ruh ile ... Yeni bitirdiğim bu eser Güzelliklere vesile olması temennisiyle.. 13.02.2023Hatice Gümüş. Kitabı okuyanlar veya okumak isteyenler kitap ile ilgili düşüncelerinizi yazabilirmisiniz.. @semerkand_yayinlari @semerkand.kitap
Tasavvuf
2021 53. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2021 00:03
Yusuf hemadaniyle tanışmam trtnin çektiği mavera ahmet yesevin hayatını anlatıyordu merak saldım bu kitap karşıma çıktı bir solukta okunacak kitap ama çok karışık yazıldığı için fazla faydalanmadım ama güzel kitaptı en azından yusuf hemadanı hazretlerinin hayatını az buçuk okumuş oldum
hakikat...
2022 6. kitabı
Günlerdir ağlayıp gündüz vakti yatağa düşüp mecalsiz Allah derken.. O gün namazı kıldıktan sonra gözyaşlarıyla kalbimdeki Ve beynimdeki sızı, şakaklarımda toplandı, öyle bir basınçla ağrı yapıyor ki telaffuzu zor. Yalvardım: Hakikat nedir Ya Rabbi, sana nasıl nerden geleyim, bana hakikati göster nolur... Telefonun depolama alanı, sürekli uyarı veriyor, akşamında veri siliyorum. Silme yerine yanlışlıkla dosyayı açtım. O dosya telegramdan gönderilmiş Hayat Nedir kitabının PDF dosyası. Açılan bu kitabı kapatamadım. Okumaya başladım. Konudan bihaber bir hocamsa o akşam Keşful Mahcup (Hakikat Bilgisi) kitabını "onca kitap okudum böylesini okumadım, kesinlikle edinmelisin" diyerek tavsiye etti. Değişimler kitabıyla beraber Nadir kitaptan o akşam siparişini verdim. Veee Rutbetu-l Hayat dakikalar önce hakikatlere cevap vererek bitti. Bitti derken sadece 108 sayfa kastında, esasen her şey sonsuzluğa yeni başlıyor. Biricik Rabbime sonsuz sevgi şükür ve hamd ile aciz kulu: Sadece Zehra...
Puan vermedi·158 syf.·
2019 9. kitabı
*hayat basamakları* Hace Yusuf el-Hemedânî, Hoca Ahmet Yesevi'nin ve Hace Abdülhalik Gücdüvânî'nin selefi olan büyük zat. Bu mübareğin kaleme almış olduğu mezkûr nâfi' eser bu zatı muhteremin o dönemden bizi ve içinde bulunduğumuz çağı görebildiğini apaçık gözler önüne seriyor. İtikadî ve tasavvufi meselelere eğilen eserde birçok kimsenin sorularına cevap niteliğinde epeyce ilim olduğu kanaatindeyim. Tavsiye edebileceğim bir eser. Şuurlu okumalar.
2025 14. kitabı
Okunma: 29 Mart 2025 16:55
Daha iyi bir insan olmak yolunda yapılması gerekenleri, yolda katedilmesi gereken yolların özelliklerini nasihat üslubuyla bir Allah dostunun kaleminden okumak isteyenler için tavsiye ediyoruz.
Hace Yusuf-i Hemedani
2021 150. kitabı
Okunma: 01 Mart 2021 10:12
İbrahim-i Hüfî anlatır: Yusuf Hemedani insanlara dinden vaaz veriyordu. O mecliste bulunan iki fıkıh alimi, Şeyhe: “Sus sen bidat sahibisin!” dediler. Lakabı: Ebu Yakup. Babasının adı: Eyyub. Hicri 44O yılında Hemedan’ da dünyaya geldi. On sekiz yaşında Bağdat’a gelip, Ebu İshak-ı Şirazî’ den okudu. Hanefi fıkıh ve münazara alimi oldu. Ebu Ali Farmedi hazretlerinden feyz alıp, kemale geldi. Muhyiddin-i Arabî bir kitabında diyor ki: 6O2 (m.12O5) senesinde Şeyh Evhadüddin-i Hamid Kezmanî, Konya’ya geldi ve şöyle dedi: “Hemedan’da Yusuf-i Hemedanî, altmış yıldan ziyade irşad etmişdir. Bir gün bir yere gitmek istedi. Hayvanın yularını serbest bıraktı. Hayvan bunu, şehir dışında bir mescide götürdü. Mescitte bir genç bir şey sordu. O da cevabını verdi” dedi. Muhyiddin-i Arabi burada buyuruyor ki: “Sadık olan mürit, mürşidi kendi yanına çeker.” Horasan ilinde eşsiz. Onun kadar müritlerin terbiye işini başaran olmamış. Meclisi birçok ulema ve sulaha ile dolup taşardı. Bir bir gelip feyz alıp giderlerdi. Bir gün Gavs’ı Geylani (Şeyh Abdülkadir), İbni Saka ve İbni Asrun, üçü birden Yusuf’u ziyarete karar verirler. İbni Saka der ki: “Ona öyle sorular hazırladım ki bilmesi bir yana hayatında duymamış bile..” îbni Asrun: -“Ben de öyle sorular hazırladım ki, cevabını ya bilir veya bilmez.” Şeyh Abdülkadir Geylani de: -“Ben sizin gibi düşünmüyorum. O zatı ziyaretim, elini öpüp dua ve feyzini almak isteğimdendir” der. Ve Bağdat’da Nizamiye medresesinde büyük topluluk önünde ibni Saka sorularını sormadan cevabını alır ve kendisine denir: -“Senin gözünde küfür kıvılcımları görüyorum, korkanm ki sen, küfür üzere ölesin.” İbni Asrun da cevabını alır ve: -“Senin sonun tehlikelidir, imanını ya kurtarır veya belli olmaz” der. Abdülkadir Geylanî’ye de: -“Senin zamanında ayağın, o zamanın
Ah Yalan Dünya

Hâce Yûsuf el-HemedânîYazar · 2 kitap
Yûsuf Hemedanî (1048–1140), önde gelen din bilginlerinden olup tam ismi Ebû Yakûb Yûsuf Hamdanî’dir. Rey ile Hemedan arasında Bûzencird adlı bir köyde doğmuştur. Türbesi Merv şehrindedir. Ebû Yakûb Yûsuf Hemedanî, Hoca Ahmed Yesevî ile Abdulhalik-ı Gûjdevânî’nin hocasıdır. Nakşibendi Tarikatı’nın silsilesinde yer alan Yûsuf Hemedanî, Allah yolunda hizmet için Merv, Buhara, Herat, Semerkand gibi İslâm merkezlerini dolaşarak halkı irşâda çalışmıştır. Tarihi kaynaklara göre devrin Selçuklu Hânı Sultan Sencer, Yûsuf Hemedanî’ye bağlılığını her vesileyle göstermiştir. Bu sebeple “Hocaların Hocası” olarak anılmaktadır. Evliyâların büyüklerinden olan Yûsuf Hemedanî’nin ismi, “Yûsuf bin Yâkûb Hemedânî” olup, künyesi Ebû Yâkûb’dur. İmâm-ı A‘zâm hazretlerinin neslindendir. İnsanları Hakk’a dâvet eden, onlara doğru yolu gösterip hakikî saadete kavuşturan ve kendilerine “Silsile-i âlîyye” denilen büyük âlim ve velîlerin Peygamber Muhammed’den sonra gelen sekizincisidir. 1048 (H.440) senesinde Hemedan’da doğdu. 1140 (H.535) senesinde, Herat’tan Merv’e giderken yolda vefat etti. On sekiz yaşında Bağdat’a gelip fıkıh ilmini Ebû İshâk-ı Şîrâzî’den öğrendi. Yaşı küçük olmasına rağmen Ebû İshâk kendisine hususî ihtimam gösterirdi. Bunun ve diğer fıkıh âlimlerinin derslerine devam etmekle Hanefî mezhebinde fıkıh ve münâzara alimi oldu. İsfahan ve Semerkand’da, zamanın meşhûr hadis âlimlerinden hadis ilmini öğrendi. Tasavvufu Şeyh Ebû 'Alî el-Fermâdî hazretlerinden öğrenip, onun sohbetinde yetişerek kemâle ulaştı. Abdullâh-ı Cûveynî, Hasan Simnânî ve birçok büyük zat ile görüşüp sohbet etti, onlardan ilim öğrendi. Yaya olarak otuz yedi hac yaptı. Kur’ân-ı Kerîm’i sayısız defa hatmetti. Gece namazlarında her rekâtta bir cüz okurdu. Tefsir, hadis, kelâm ve fıkıh ilminden yedi yüz cüz ezberindeydi. İki yüz on üç mürşîd-i kâmilden istifâde etti. Yedi bin kâfirin îmâna gelmesine sebep oldu. Hızır aleyhisselâm ile çok sohbet etti. Altmış yıldan fazla insanlara doğru yolu göstermekle meşgul oldu. Yüzlerce talebe ondan ders aldı. Abdullâh-ı Berkî, Hasan-ı Endâkî, Ahmed Yesevî ve Abdülhâlik-i Goncdûvânî gibi büyük velîler yetiştirdi. Bunlardan Ahmed Yesevî, Türkistan tarafına göç edip insanları irşâd ederek büyük hizmetlerde bulundu. Yûsuf-û Hemedânî, bütün dostlarına, talebesi Abdülhâlik-i Goncdûvânî’ye tâbi olmalarını söyledi. Kendisinden sonra bu talebesi insanlara doğru yolu gösterdi. Yûsuf-û Hemedânî, önce Merv şehrinde bir müddet kalıp Herat’a gitti ve orada uzun zaman kaldı. Sonra tekrar Merv’e gelip bir müddet daha kaldıktan sonra Herat’a döndü. Herat’tan Merv’e yaptığı son yolculuğu sırasında vefat etti. Kabri Merv şehrinde olup ziyaret edilmektedir. Yûsuf-û Hemedânî, İmâm-ı A‘zama pek çok bağlıydı. Irak, Horasan, Mâverâünnehir bölgelerinin muhtelif şehirlerinde bulunarak halka saadet yolunu anlatmakla meşgul oldu. İlmi, fazileti ve kerametleriyle İslâm dünyasında tanınıp çok sevildi.