Hyperion Kantoları #1

İngilizce
Sıralamalar

2025 20. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2025 20:37
Hyperion serisinin ilk kitabı bize olay örgüsünden ziyade evrenini tanıtan uzun bir giriş kitabı. Hikaye 29. Y.Y.'da geçer. Hyperion adlı ağ dışında kalan gezegene yolculuk yapan bir grup hacının hikayesini anlatır kitap. Hyperion'da Shrike adlı kadim bir varlık tarafından tehdit altındadır, bu yaratık zamanı kontrol edebilen, 3 metre boyunda olduğu düşünülmektedir. Ekibimizin üyeleri: Konsül, Albay Kassad, Brawne Lamia, Het Masteen, Sol Weintraub, Peder Hoyt ve Martin Silenus... Bu ekibimiz Hyperion yolculuğunda Shrike ile yaşadıkları öyküleri anlatır. Bu öykülerde evren hakkında bilgi sahibi oluruz. Kitabın bilimkurgu yönünü çok sevdim; günümüzde popüler olan konular Simülasyon, Yapay zeka, Periton diyalizi ve zamanda yolculuk gibi birçok konuya değinir Dan Simmons. Özellikle Sol Weintraub'un hikayesini çok sevdim; kızı nadir rastlanan bir hastalığa yakalanarak, ters etkileşimle gençleşmeye başlar, bu bölüm çok duygusaldı. Dediğim gibi uzun bir giriş kitabıydı, evreni tanıtan, olaylar için fragman niteliğinde bir kitap. İkinci kitap Ağustos’ta gelecek, o zaman seriye devam edeceğim.
Bilim-Kurgu
2026 3. kitabı
Hyperion bilim kurgu klasiklerini okuduğum için karşılaştığım, daha önce adını duymadığım ama adından oldukça iddialı bahsedilen bir kitap. Benim içinse açık ara okuduğum en ama en zor bilim kurgu
Edebiyat & Roman
2026 27. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 15:24
Muhteşem! Bilimkurgu ağacının alt türlerinden oluşan dallarına tutuna tutuna ( askeri bilimkurgu, cyberpunk, bilimkurgu korku vb.) bilimkurgu konularının meyvelerini toplaya toplaya ( zaman yolculuğu, ışınlanma, uzak gezegenler vb.) bu edebiyat türünün zirvesine uzanan bir başyapıt. Edebiyat tarihinden, bir şairin bir şiirinden ilhamla bir bilimkurgu eseri yazma fikrine ve ortaya çıkan bu müthiş, dopdolu romana şapka çıkarıyorum. Bilimkurgu severlerin mutlaka okuması gerekiyor bence. Not: İthaki baskısında belirtilmemiş ama romanın merkezindeki Shrike karakteri adını, İngilizcesi shrike olan örümcek kuşundan alıyor. Bu kuş türü, avlarını ağaç dikenlerine ya da dikenli çalılara saplayarak depoluyormuş. Dikenlerle dolu vücudu nedeniyle romandaki o korkunç varlığa Shrike adı verilmiş muhtemelen Hyperion sakinleri tarafından.
·600 syf.·
2026 13. kitabı
Bilimkurgu denince akla genellikle uzay gemileri, yapay zekâlar ve uzaktaki gezegenler gelir. Hyperion ise bunların da ötesine geçerek bilimkurguyu edebiyatla, felsefeyle ve insan ruhunun en derin
Hyperion Kantoları
2026 1. kitabı
"Hayat hikâyedir. Ve bir insanı sevmek, onun hikâyesini sevmektir." der Martin Heidegger. 7 yoldaş, 7 sırdaş, 7 hikaye ve bir amaç... Her hayatın amaca giden yolunda bir hikayesi vardır. Kitabı okudukça Matruşka gibi içi içe geçmiş ama hepsinin sonucu birbirine bağlı hikayelerle karşılaşıyoruz. Peki neyi arıyoruz? Bir gücü mü, bir intikamı mı, bir iblisi mi, bir ilhamı mı yoksa cevapları mı? En iyisi herkesin hikayesini dinlemeli ve ona göre karar vermeli. Bu noktada karar size kalmış. Karşınızda Hyperion Kantoları... Okuyunuz, okutunuz... Okunma skalamız ise 'Arkadaşıma hediye ederim' şeklinde olacak. Teşekkürler...
2021 28. kitabı
Okunma: 17 Mart 2021 12:32
4 kitaplık bir serinin ilk kitabı Hyperion, yazarın anlatım dili,bilinmeyen bir evrene dair terminolojisi, kavramsal yapısı açısından okunması zor ve yorucu bir kitap olması yanında; zengin
Hyperion İncelemesi: Zaman Mezarları Vadisi’nde, Shrike Herkesi Bekler
2021 4. kitabı
"Hyperion incelemesi sizlerle. Amerikalı bilimkurgu yazarı Dan Simmons imzalı eser 1990 yılında Hugo Ödülü alan; galaksilerin arasında notaların fırtınalara eşlik ettiği yakut ve kanla sarmalanmış bir uzay operası. 1970’lerde küçük bir kasabada öğretmenlik yapan Dan Simmons zamanla öğrencilerine öykü anlatmaya başladı. Hyperion’un ilk temelleri de böylece atılmış oldu. 1989 yılında yayınlanan Hyperion, 1990 yılında En İyi Roman dalında Hugo ve Locus En iyi Bilimkurgu Roman ödülünü alarak adını geniş kitlelere duyurdu." Agape Khaven İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/hyperi...
2019 1. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2019 10:16
Yapı olarak Canterbury Hikayeleri'nden esinlenmiş kitap, savaşın arifesinde yapılacak son hac için seçilmiş 7 hacının yolculuğunu işliyor. Her hacı sırasıyla kendi hayat hikayesini ve Shrike'dan ne dileyeceğini anlatıyor. Her biri bir film tadında olan bu hikayeler ile sadece karakterleri tanımıyoruz, aynı zamanda genel hikaye için yapboz parçaları da topluyoruz. Hikayeler hem temaları açısından çeşitli, hem de oldukça vurucu. İki yıl sonra bile detaylarını hatırlıyorum çünkü hepsi bambaşka bir tat sunuyor. Dünyası ise aşırı zengin. Bilim kurgu deyince aklınıza gelebilecek her konuyu bulacaksınız: yapay zeka, uzun yaşam, ışınlanma, dijital dünya, kolonileşme, transhümanizm... Dan Simmons bu dünyayı oluştururken sadece önceli olan bilim kurgu yazarlarından etkilenmemiş. Fransız Cizvit paleontolog Teilhard de Chardin, İngiliz şair John Keats, İskoç çevreci John Muir, Amerikan ekolog Thomas S. Ray ve Çinli kesiş Yunmen Wenyan gibi isimlerin de dünyada bıraktığı izleri göreceksiniz. Bu muhteşem kitabın tek sorunu, genel hikayenin sonuçlanmasının ikinci kitaba sarkması. Tek başına da okuyabilirsiniz, o zaman da harika bir öykü derlemesi olur. Okuduğum ilk bilim kurgu kitaplarından biriydi ve açık ara favorim olmuştu. Üzerinden iki yıl ve 50 küsur bilim kurgu kitabı geçti, ve Hyperion hala favorim.
2021 16. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2021 17:33
Son zamanlarda en yavaş okuduğum kitaplardan birisi oldu Hyperion, çünkü hem hard sci-fi olması hem de bilim kurgu kadar felsefe ögeleri ve edebi referanslar içermesi sebebiyle sindirerek ilerlemek
2021 59. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2021 19:13
Dan Simmons'un Terör adlı kitabını okumuştum, gerçek bir olaydan esinlenmiş, Kuzey Kutbuna doğru yola çıkan ve akıbeti bilinmeyen iki geminin hikayesiydi. Açlık, soğuk ve yaşananların, gerçekçi ve gotik bir dille anlatıldığı gerilim çok başarılıydı. Hyperion ise başka bir şey. Issac Asimov, Ursula Le Guin, Arthur C. Clarke benim için Bilim Kurgu'nun duayenleridir. Frank Herbert, Ray Bradbury, Philip K. Dick, Orson Scott Card, Heinlein, Douglas Adams, Roger Zelazny, Larry Niven... daha bir sürü dahi. Dan Simmons sadece Hyperion'la bile bu yazarlar arasında olmayı sonuna kadar hak etmiş. Eser o kadar çok katmana sahip ki anlatmak çok zor, ne söylense eksik kalır, yanlış anlaşılır. Kısaca yedi kişi ve bir bebeğin hac yolculuğu diyebiliriz. Altı kişi hikayelerini anlatıyor ve her hikaye değişik bir anlatım ve dünyayı barındırıyor. Her hikayenin ortak noktası ise Hyperion. Başta okurken zorlanabilirsiniz ama vazgeçmeyin. Çevirmeni için eminim çok zor bir eser olmuştur ama başarmış. Çünkü muhteşemdi.

Dan SimmonsYazar · 3 kitap
Daniel Joseph Simmons, Amerikalı bir bilim kurgu ve korku yazarıydı. Hyperion Cantos ve Ilium/Olympos döngülerinin yanı sıra, bazen tek bir roman içinde bilim kurgu, korku ve fantastik türlerini kapsayan diğer eserlerinin de yazarıydı. Simmons'ın türleri iç içe geçiren eseri Kali'nin Şarkısı (1985), Dünya Fantastik Ödülü'nü kazandı. Ayrıca, bazıları sürekli karakter Joe Kurtz'u içeren gizem ve gerilim romanları da yazdı. Illinois, Peoria'da doğan Simmons, çocukken hikayelerini dinleyenleri büyülemek amacıyla hikaye yazmaya başladı. Simmons, 1970 yılında Wabash College'dan İngilizce lisans derecesi aldı ve 1971 yılında St. Louis'deki Washington Üniversitesi'nden Eğitim Yüksek Lisans derecesi aldı. Simmons kısa süre sonra kısa öyküler yazmaya başladı, ancak kariyeri 1982 yılına kadar pek ilerlemedi. O yıl Harlan Ellison'ın yardımıyla Simmons, Ellison'ın “dünyanın en iyi bilim kurgu yazma atölyesi” olarak gördüğü Milford atölyesine davet edildi. Simmons, Ellison'ı akıl hocası, arkadaşı ve tam zamanlı yazarlık kariyerine devam etmesinin nedeni olarak görüyordu. Simmons'ın “The River Styx Runs Upstream” adlı kısa öyküsü yayınlandı ve Twilight Zone Magazine öykü yarışmasında birincilik ödülünü kazandı. Ellison'ın menajeri Richard Curtis, Simmons'ı müşterisi olarak kabul etti. Simmons'ın ilk romanı Song of Kali 1985 yılında yayınlandı. 1989 yılına kadar ilkokul öğretmenliği yaptı. Simmons, 21 Şubat 2026'da Colorado, Longmont'ta geçirdiği felcin komplikasyonları nedeniyle 77 yaşında hayatını kaybetti.