Ich und Wir

‎9783423244442
Almanca

2021 172. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2021 00:41
Şu sıralar psikoloji kitaplarına ayrı bir merakım var. Kütüphanede kitapları karıştırırken denk geldim okumak istedim ve gayet başarılı güzel bir kitap. * - Postmodern karakterin temel felsefesi “Ben, ben olduğum ölçüde benim”dir. Zamane insanı artık önemli oranda “ben” diyor ve bencillik amacı gütmeden kendi benini yaşamak istiyor. Bu “ben” düşüncesine aynı zamanda, geleneksel anlamlarından farklı bir “biz” yaşantısı isteği eşlik ediyor. Kitaptaki psikanalitik yaklaşıma göre ben ve biz yaşantısının yeni biçimleri “ben-odaklılığın” sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ben odaklılıkla kastedilen, postmodern yaşam koşullarının altındaki insanların düşünme, hissetme ve eyleme biçimlerini gittikçe daha çok belirleyen yeni bir psişik eğilim, yeni bir karakter yönelimidir.
Psikoloji
Ben ve BizRainer Funk · Yapı Kredi Yayınları · 202373 okunma
Kendini keşfetmek, en büyük maceradır.
Puan vermedi·264 syf.·
2023 19. kitabı
Yazar bu eserinde, insanların bireysel benliklerinin yanı sıra toplumsal ilişkiler ve bağlantılar üzerine derin bir incelemeyi biz okurlara aktarmaya çalışmıştır. Funk, kitapta insanların kendilerini nasıl algıladıklarını, başkalarıyla nasıl etkileşimde bulunduklarını ve ilişkilerinin nasıl bir şekilde şekillendiğini ele almaktadır. Bireylerin kendi benliklerini keşfetme sürecini ve bu benliğin toplumsal kimlikle nasıl etkileşime girdiğini analiz ederken, aynı zamanda sosyal bağlantıların insanlar üzerindeki etkisini de inceliyor ve bazı kısımlarda derinlemesine bir bakış açısı sunuyor. Özellikle psikoloji, sosyoloji ve felsefe gibi alanlardan alıntılar ve teorilerle desteklenmiş bir şekilde ilerleyen bir eser olmuş. Funk, insanların benliklerini ve toplum içindeki rol ve ilişkilerini anlamalarına yardımcı olacak bir çerçeve sunarken, okuyuculara kendi deneyimlerini de sorgulama ve değerlendirme fırsatı veriyor. Funk'ın "Ben ve Biz" kitabı, hem akademik hem de genel okuyucular için anlaşılır bir şekilde yazılmıştır. Kitap, bireyin iç dünyasını keşfetme ve toplumla olan etkileşimlerini daha iyi anlama konusunda derin bir kavrayış sağlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, kendini geliştirmek ve başkalarıyla daha sağlıklı ilişkiler kurmak isteyen herkes için değerli,nitelikli bir kaynak dersem yanlış olmaz. Bu eserde, bireyin benlik algısı ile toplumsal ilişkiler arasındaki bağlantı ile ilgili çıkarımlar yapmak oldukça önemlidir. Funk'ın akademik altyapısı ve kapsamlı araştırması, kitabın okuyuculara bireysel ve toplumsal düzeyde kapsamlı bir anlayış sunmasını sağlamaktadır. Eğer insan doğası, benlik kavramı ve sosyal ilişkiler konularına ilginiz varsa, bu kitap sizin için oldukça ilgi çekici olabilir.
2023 16. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 17:58
Funk, postmodern ben-odaklılığı üretken olma- yan, kendi öz becerilerine yabancılaşmış, hatta “yapma” becerileri özümseyip öz becerilerini yadsıyan karakter üzerinde netleştiriyor. Zira üretken insan; kendine özgü bedensel, ruhsal ve zihinsel-ente- lektüel potansiyellerini optimum düzeyde geliştiren insandır. Du- rum böyle olunca, postmodern karakter “yapma” olan becerilerin kök saldığı ortam ve toplumsal yapı -üretim tarzları, yaşam tarzları, ilişkiler vs.- içinde yer alması gerekiyor. Fakat burada, en basit bir örnekle; elektriğin, internete erişimin olmadığı veya en azından sıkça “kesildiği” bir yaşam şartlarında, bir toplumda postmodern ben-odaklı karakterle ilgili söz konusu edilmesi mümkün mü veya her ne olursa olsun “postmodern dünyadan” etkilenme olasılığı var mı sorularına değinilmemiştir. Ayrıca, postmodern sürecin ülkeler, toplumlar açısından aynı şey olup olmadığı konusu da ortaya ko- nulmalıdır. Alıntı: Fatih YAMAN
2022 31. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2022 00:00
Ben ve Biz #y:21211her etkinliğin yapma , öğrenilmiş ve kendine mal edilmiş bir yaşantıya dönüştüğü bir dünyadır. hayatın kendisi mala dönüşmektedir. "Ancak, kendi kendinden bir şey yaratırsan, bir şeysin demektir!"
Hayat ve İnsan
2018 49. kitabı
Okunma: 19 Mart 2018 00:00
Psikoloji konulu kitapları pek okumamış olmama rağmen epey başarılı bulduğum bir eser. günümüz insanını, bugünkü şartları ve 'biz'i anlatmakta çok yetkin buldum. özellikle kitabın tanımlamalar kısmından sonraki psikanaliz bölümlerinde kendinizi sorgulamanıza sebep oluyor, herkesin okumasını şiddetle tavsiye ederim. bu kitabı atölye çalışmamızda bizim için seçen uludağ ilahiyatta din psikolojisi öğretim görevlisi olan akif hayta hocama teşekkür ediyorum
2025 1. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2025 12:56
Erich Fromm’un öğrencisi Rainer Funk tarafından yazılan bu kitabı tesadüfen edindim ve uzun bir zamana yayarak yavaş yavaş okudum. Başlığından da anlaşılacağı üzere, yaşadığımız bu karmaşık dünyada kendine bir şekil vermeye çalışan kimliğimizi ait olduğu topraklara ekip filizlenmesini bekliyoruz. Bu kitap, yaşadığımız bu postmodern çağda yaşam boyu mücadelesini verdiğimiz kimlik arayışında işimizi kolaylaştırmayı hedefliyor ancak tabi psikoloji biliminde yeterli altyapınız varsa. Çünkü Rainer Funk, “ben odaklı kişilik” olarak tanımladığı postmodern insan karakterini tanımlarken akademik bir dil kullanıyor ve ortalama okuyucun durumu kavramsallaştırabilmesi işin -en azından bana göre- yeterli örneklemeye başvurmuyor. Yine de anladım mı derseniz pek çok noktasını anladım yalnız, bu anlama seviyesi, beni hayatta hangi noktada olduğum ve neleri değiştirmem gerektiği konusunda yeterli olmadı. Ya da kitabın böyle bir amacı yok, emin değilim. Kitap ne anlatıyor kendi samimi cümlelerimle kısaca özetleyeyim ve benim için de bir hafıza tazeleme olsun. Funk diyor ki; artık teknolojinin geliştiği, tüketimin hiç olmadığı kadar arttığı, medyanın hayallerimizi manipüle ettiği, ekonominin liberalleştiği, kapitalizmin kanımıza kadar girdiği postmodern bir çağda yaşıyoruz. Bu çağ kendi ben odaklı kişiliğini yarattı. Ben odaklı karakter öyle aklınıza ilk gelen egoist narsist bir kişilik değil. Ben odaklı kişilik çağımıza uyum sağlayan insanın olmazsa olmaz psikolojik yapısı. Funk bu kişilik yapısını matematiksel olarak kategorize ediyor. Ben odaklı kişiliği arzı ve pasif olarak ikiye ayırıyor. Arzcı, toplumun kendi kurallarını içselleştirmek yerine sınırsız özgürlüğüne dayanarak sıfırdan bir gerçeklik üretme peşinde oluyor. Pasif ben odaklı kişilik ise varolan sistemde kendi payına
Psikoloji-İnceleme

Rainer FunkYazar · 2 kitap
1943 doğumlu. Ülkemizde de yaygın olarak tanınan Erich Fromm’un son asistanı, miras yöneticisi ve on iki ciltlik toplu yapıtlarının editörü. Fromm’un yaşamı ve düşüncesi hakkında birçok yayını vardır. Erich Fromm heute: Zur Aktualität seines Denkens [Bugün Erich Fromm: Düşüncesinin güncelliğine dair] ve Ben ve Biz adlı araştırmaları yayımlanmıştır. Tübingen’de kendi kliniğinde psikanalist olarak çalışıyor.