İğne Deliği

Yapı Kredi Yayınları

Geleceğin önünde değil, ardında
2022 277. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2022 14:13
Polonya edebiyatının yaşayan en büyük yazarlardan Wieslaw Mysliwski’nin uzun yaşamına sığdırdığı az sayıdaki romanları içerisinde muhtemelen son yazdığı kitap “İğne Deliği” olacak. Yazar son kitabını tamamladıktan sonra bir daha yazmayacağına dair bir açıklama yapmıştı. Ancak 81 yaşında bir sabah uyandığında gençliğinde yaşadığı bir olayı hatırlar. Bir lise talebesiyken çingene bir kadının kendisine fal baktığı anımsar. Falcının dediklerine göre yazar 81 yaşına kadar yaşayacaktı. 2013’te yazar “…hala hayattayım…” diyerek tekrar kalemine sarılır. Çünkü bu yazmaya değer bir olaydı onun için; bu kehanet yazarın aklından çoktan çıkmıştır. Gençlikte insan kendi hayatına dair ne önemser ki hem! Şahsen bu yazarın dilimize şimdilik sadece üç kitabının çevrilmiş olması kitapseverler için çok üzüntü verici bir durum. Dilerim bir gün yazarın tüm kitaplarını okuma şansımız olur. Eğer bu yazarın daha önce hiçbir kitabını okumadıysanız çok şanslısınız, çok güzel üç kitap sizi bekliyor demektir bu. Hikâyenin içeriği sizin için önemli değilse, olaydan çok düşünceler ön plandaysa bu yazarı seveceksiniz. Yazarın şu ana kadar çevrilen tüm kitaplarında kullandığı dil ve teknik aynı. Çoğunlukla monolog şeklinde bilinç akışı tekniğine yer veriyor. Zaman kavramı da hiçbir kitabında doğrusal değil. Zaman ve mekan çok çabuk değişiyor, bu da biraz kafa karışıklığına sebep olsa da okuma zevkini kaçırmıyor. Yazar genelde sanki tek başına kendi kendiyle konuşuyormuş gibi yazıyor. O an aklından ne geçiyorsa o konuyla ilgili düşüncelerini anlatıyor bize. Bu düşünceler o kadar sade ve basit bir şekilde dile getirilir ki hayran kalmamak mümkün değil. Kitaplarında kullandığı dil de oldukça yalın ve “farklı”. Bunu Türkçe çeviride bile hissetmek mümkün. Kim bilir Lehçe okusaydık acaba ne
Edebiyat & Roman
Güzel Bir Hikaye Ölümsüzdür
2023 2. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2023 13:28
"Her şey düş gibi gelirken, yaşam nedir ki?" "İnsan gençken yaşlanacağına inanmaz, yaşlanınca da bir zamanlar genç olduğuna." Yaşamı düş değil gerçek kılmak ve sonsuza kadar genç kalmak istiyorsan geleceğe bir kitap bırak. Kitabı 1000Kitapta keşfettim ama kimdi okuyan neden ilgimi çekti de okumak istediğim kitapların arasına aldım hatırlamıyorum. Buradan evrene bu kitapla tanışmamı sağladığı için bir teşekkür gönderiyorum.İyi ki gördüm, iyi ki 1k Bursa Okuma Grubu'nda seçildi ve iyi ki okudum. Sitede okunmasının çok az olması da ayrıca üzdü. Belki de keşfedilmeyi bekliyordur diye kuru kuru okudum bitti olmasın diye bir inceleme yazmak istedim ama kitapla ilgili ne anlatabilirim bilmiyorum. Anlatılarak değil okunarak dikkati cezbedebilecek bir kitap. -Bilinç akışı tekniğini seviyorsanız, -Monologlar sizi sıkmıyorsa, -Olayın değil de düşüncelerin ön planda olduğu kitapları seviyorsanız, -Sizi bol bol sorgulatan, acaba benim yaşamımda nasıl diye kendinizi düşünürken bulacağınız anlatılar ilginizi çekiyorsa, -2.Dünya savaşı anlatılarını seviyorsanız bu kitap tam size göre. Kitaba adını veren İğne Deliği'nin ne olduğu ve yazarın "Nike" ödülünü aldığı diğer incelemelerde anlatılmış zaten. Altını çizdiğim o kadar çok cümle, paragraf oldu ki... Yaşlılığın gençliğe ağıdı diyebilirim belki bu kitap için, belki de hakkı verilmeden yaşanan gençliğe bir özür mektubu.. Bu arada İğne Deliği ve yaşlı, yeşil vadiden bahsederken kafamda hep upuzun, dimdik bir merdiven ve aşırı dar bir geçit(kapı) canlanmıştı. Evet dar ve biraz basamak var ama yaşadığım yerde bunun kadar basamağı olan pek çok merdiven mevcut, belki tarihi değildir. =) turystyka.sandomierz.pl/images/galerie/... Kitap hakkında halihazırda
~~~YaşamKendiniBulmakİçin AmaçsızcaDolaşmaktır~~~
2022 359. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2022 02:38
Sandomierz-Dwikozy'de doğan Wiesław Myśliwski, çagdaş Leh edebiyatının önde gelen isimlerindendir. "1997 Ufuk" (bu sanırım henüz çevrilmedi) ve "2007 Fasulye Ayıklama Sanatı Üzerine Bir Tez" romanlarıyla iki kez, Polonya'nın en önemli edebiyat ödülü Nagroda Literacka "Nike"ye değer görüldü. Kırsal yaşam deneyiminin kaynaklarından yararlanarak, eserlerini dünya ve insan varoluşu hakkındaki evrensel yasalar ve gerçekler çemberine kaydeden 1yazar. Ahlaki ve varoluşsal temalar, karakterlerin kendilerine ve başkalarına karşı hissettikleri sorumluluk duygusu, Myśliwski'nin romanlarını dünyanın karmaşık doğası ve insanın öngörülemeyen yazgısı hakkında yazılmış evrensel edebi eserler arasına yerleştirir. Kalemi, çağdaş Polonya kırsalının anlatısını aktarırken, kırsalın sakinlerine haysiyet, karakter ve 1büyü kazandırmıştır. (Kitap yazar bilgisidir ki genel üslubunun burda aynen yazıldığı gibi olduğunu belirtmek isterim) ~~~Ucho Igielne (Igne Deligi): Varşova'nın 200 km güneyindeki Sandomierz'de bulunan Dominikan kapısı olup Ortaçağ surlarının 1parçasıdır.~~~ adı çok etkileyici olan hatta surlar içinden kapı düşünülünce tam iğne deliğini andıran 1durum gibi oluyor, öyle olmasa bile iğne deliği zaten başlı başına manidar 1durum bence, çok ince 1cizgidir o, önü ve ötesi olan, ötesine geçebilmişse ne mutlu, geçememişse daha gayret edilmeli, önü ve ötesi didişmesiyle, ötesine geçmişse bile geriye kaçış çok kolaydır, ozaman ötesine geçmek daha da zordur, tıpkı hayat gibi öbür tarafa emin adımlarla geçiyorsan ne âlâ, geçemiyorsan ya da geçipte sürekli geri geri dönüyorsa başlangıca, ilerlemek daha zor oluyor, zira ipin ucu artık tahrip oluyor, şu manidarlık bile bence kitabı okumaya değer, geri dönüşlerle anlattığı durumları düşünce, sonuçta içinde insan yazgısı ve yaşamı varsa eğer... ~~~insan belleğini
Puan vermedi·288 syf.·
2022 134. kitabı
Beynimiz dünyayı doğrudan algılayamaz. Kapalı bir mekanda dünyadan izole bir boşluk içindedir. Dünyayı ancak dolaylı yollardan algılar. Duyu organlarımızdan gelen uyarılarla aslında bir dünya yaratır kendi içinde. Bu dünya gerçek dünyadan çok imajlardan oluşur. İmajlar ise Bergson’a göre: “Madde, imgeler bütünüdür. ‘İmge’den bizim anladığımız şey ise bir tür varoluştur ve bu varoluş, idealistin tasarım olarak adlandırdığından daha fazlası gerçekçinin şey olarak adlandırdığından ise daha azıdır: ‘şey’ ile ‘tasarım’ arasında yarı yolda duran bir varoluş.” Bir varoluş oluşturan beynimiz bir çok anı birçok acı sevinç biriktirir ve bu zamansız ve mekandız bir boyuttur aslında. Zamandan ve mekandan azade pek çok şeyi aynı anda düşünür hesaplar ve yaşarız. Konuşurken arka planda sürekli açık bir sürü uygulama vardır. Biz bu bir sürü uygulamadan bir davranış modeli belirleriz. “Gerçeğin de tıpkı altın gibi, takı haline getirilmeden önce işlemden geçirilmesi gerekir. “ Şartlarımız değişken olsa bile genel itibariyle bu modelleme değişmez. Ama elbette beden şartlarımız değişmiştir. Büyüyoruz öncelikle sonrada yaşlanıyoruz. Doğumdan itibaren oluşturduğumuz bu gerçeklik aslında gerçeklerden çok bir sürü imajdan oluşur. “Adın ve soyadın belirli bir yaşta senden ayrılmaya başlar, yaşlanınca sadece o adın ve soyadın sana ait olduğuna inanmak kalır. Eski dostlarla yapılan bu buluşmala biz olduğumuza dair bir onay arayış içindeydik.” Bizde yavaş ilerleyen bu kaygan ve sisli yolda yürüyoruz hepimiz. Bir gerçeklik yaratıyor ve ortasına kendimizi koyuyoruz. Ama galiba en çok acılar bizi şekillendiriyor. Ama herşey gibi onlarda yaş alır ve yaşlanır. “Sıradan yaralar, bunca yıl, yani yaşlılığa kadar saklanmaz. Yaşlılık yaraları çoğu zaman özleme dönüştürerek gençliğimizi geçersiz
2023 7. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2023 00:12
Nike ödüllü Wieslaw Mysliwski'nin 2018 yılında yazdığı kitap, bir tarih profesörünün anılarına götürüyor bizleri. Tabi doğrusal bir zamanda ilerlemiyor olaylar. Bazen şimdiki zaman bazen geçmişte geçiyor. Kendi gençliği ya da yaşlılığında, kendi, aile bireyleri veya diğer tanıdıkları ile olan yaşanmışlıkları sıklıkla monolog olarak okuyorsunuz. Kitapta yaşlılık ve yalnızlık duygusu bir miktar daha fazla hissettiriyor kendini. Yazarın yaşı itibarı ile 2. Dünya Savaşı dönemini de yaşadığını kitapta geçen dönemlerin tanığı olduğunu görüyorsunuz. Yakın Polonya tarihine de bakılırsa önce Prusya, Avusturya, Rusya tarafından paylaşıldığı, 1. Dünya Savaşından sonra bağımsızlığını kazandığı sonra tekrar önce Almanya'nın sonra Sovyetlerin işgalini yaşadığını görüyorsunuz. Kitapta okuyana sireyet eden yer yer kasvetli havanın kaynağı yazarın bireysel tarihi kadar yaşadığı dönemin ruhsal etkileri de olabilir. Benzer ruh durumunu Czeslaw Milosz'un Tutsak Edilmiş Akıl kitabını okurken de hissetmiştim. Bir bölümde şemsiye çokça geçiyor. Her ne kadar şemsiye, Freud'a göre cinsel organı sembolize etse de hüzün ve yalnızlık olarak kullanıldığını düşündüm (Sunay Akın'ın şiiri de beni destekler: Şemsiye yapımcıları ıslanmaktan tek kişiyi koruyacak genişlikte kesince kumaşları yağmur değil yalnızlıktır yağan) Kitabın ilk kısımları çok karışık gidiyor. Eğer kitap hakkında kısa bir bilgi edinmeden başlanırsa kafa karışıklığına yol açabiliyor. Anlatan kim?, gördüğü yaşlı kim?, karakola niçin gidiyor? hangisi gerçek, hangisi metafor anlaşılmıyor. Kitap ilerledikçe savaş, gestapo, yahudiler, gettolar gibi gerçeklerle bağlantılı durumların anlatıldığı sayfalarda daha anlaşılır oluyor. İçerisinde
Puan vermedi·288 syf.·
2022 552. kitabı
Wieslaw Mysliwski Çünkü önemli olan söylenen değil, saklananlardır... ( Eserden s:28)Başlarken İğne Deliği insanın yazgısı, belleği ve tarihi üzerine bir içsel dinginliğe ulaşma çabasıdır; bu dokunaklı anlatıda, yakın ilişkilerin karmaşık bilmecesi ve hepsinden öte gençlik ile yaşlılığın buluşmasının gizemi dile dökülür. roman: dramatik, acı verici, gizli ve suskun taraflarıyla Polonya tarihinin bir parçasını da yansıtmakta. Ancak bu eserde özellikle söz konusu olan şey, zamanın geçişinin insanların kendileri ve dünyayla olan deneyimlerinde nasıl bir iz bıraktığıdır. Keskin bir gözlemin ve insanlara yönelik özel bir duyarlılığın sembolik boyutla iç içe geçtiği güzel, derin bir anlatıdır İğne Deliği. “O yaşlı, vahşi, yeşil vadiden İğne Deliği’ne koşmuştum. Artık o dik, çelik merdivenlerin kenarında, şimdi geçen seferden ne kadar derine inmesi gerektiğini görerek bastonunu basamağa vuruyordu. Görünüşe göre çok daha derinde olduğunu düşünüyor olmalı ki, bir sonraki, bir sonraki basamağı da aynı biçimde kontrol. ediyordu. Nasıl bu kadar yaşlı olabilir diye düşündüm, hatta bu durum beni kızdırmıştı. Onun yaşında bu dünyadan geriye ne kalmış olabilirdi ki, hâlâ gidiyordu, peki ne için?” Karşılıklı anlayış göstermek lazım. Başka koşullarda sen ben olabilirdin bense sen, gerçi bu kurallara aykırı. Ama yaşam herhangi kurala sığar mı ki? Her birimiz ötekinin parçasıyız, sorgulayan da sorgulanan da... (S:29) . Basitçe düşünüyor ve roman yazıyor.” Dili duru net akıcı yormadan okunanlardan oldu okuduğum kitapta.. Kendinize bir iyilik yapın ve okuyun bu kitabı
Edebiyat & Roman
2023 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2023 16:56
İğne Deliği, Wieslaw Myśliwski’nin 80 yaşında yayınladığı bir kitap. İğne deliği olarak bilinen Ucho Igielne adında Varşova’ya 200 km uzaklıkta bulunan tarih bir yerde büyüyen yaşlı bir profesörün geçmişine yaptığı bir yolculuğu anlatıyor kitap. Polonya sitelerinden okuduğum kadarıyla yazarın en zor kitabı olduğu söyleniyor bende okumaya başlayınca açıkçası zorlandım, ancak daha sonra belki yazarı tanımaya başlayarak keyif almaya başladım kitaptan. Kitap 10 bölümden oluşuyor ve on bölümde birbirinden ayrı kısa hikayeler gibi anlatılmış, profesörün hayatının anılarını, öğrencilik günleri ve tabi Polonya’nın Alman işgaline uğraması, yahudi soykırımı, savaş ve ardından komünizm günleri yazarın ağzından anlatılmış. Yazarın birazda otobiyografik bir eseri olduğu kabul edilen İğne Deliğini, Türkiye’de çok bilinmeyen ama kaliteli bir yazar arayan okurlar için kesinlikle tavsiye ederim.
Dünya Edebiyatı
2024 14. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 10:18
dingilik veren, köşenize çekilip huzur içinde keyifle okuyacağınız, insanın kendi iç sesini duyduğunu hissettiren duygusal, güzel bir kitap… bilhassa yaşlılık değilde daha ziyade belli bir olgunluğa gelmiş birinin daha çok severek okuyacağı türden bir eser. beğenerek okudum.
Puan vermedi
Savaşlarla dolu dünyamızda yazarların en belli başlı konularından biridir savaş. Keşke hiç olmasa ve bu konu da eksik kalsa. Ama durmuyor, maalesef yeni bir savaşın başlangıcı gerçekleşti bugün. Polonyalı, yaşlı bir yazar Mysliwski. 1. ve 2. dünya savaşlarının arka planda hep kendini hissettirdiği kitabı, otobiyografik bir özellik taşıyor. Bir tarih profesörünün çocukluğundan yaşlılığına uzanan olaylar bir zaman sırası takip etmiyor. Daha çok bilinç akışı ile yazılmış. Yazarın yaşı ve konu olarak da yaşlılığı merkeze koymasıyla karmaşık bir anlatım olmuş. Hatırlamak ve bellek yaşlılıkta belki de bizi en çok meşgul edecek uğraşımız olacak. Şimdi bile hatırlama konusunda sıkıntı yaşayan biri olarak yaşlanınca eskiyi daha çok hatırlıyorsunuz diyenler haklı diyorum. Belki de yaşlanınca bellek bazı eksikleri uydurarak kapatıyor kim bilir? Kahramanın gençlik yıllarının merkezine eve gelen gizemli kiracılar oturtulmuş. Savaştan yeni çıkmış bir ülkenin yoksulluğu, o dönemlerdeki birçok şeyin ulaşılmaz oluşu çok belirgin verilmiş. Öğrencilik yıllarındaki garibanlık anıları dikkat çekici bir şekilde veriliyor. İlk başta bir cinayet romanı gibi başlayan kitapta ölen kimdi anlamadım aslında. Yine merkezde yer verilen bir aşk hikayesi var tabii, o hiç unutulmuyor ve hep bekleniyor. Ama yıllar sonra başka bir sevgilisini görünce hatırlamıyor bile kahraman. Unutulanlar ve hiç unutulmayan, hep beklenenler var birçoğumuzun hayatında. Tam olarak bunu anlattığını söyleyebilirim kitabın ama yetersiz kalır tabii ki. Çünkü yoksulluk, savaş, gençlik, yaşlılık, komünizm, öğrencilik, akademik hayat, eski arkadaşlar, yurt yaşamları, her şey iç içe, daldan dala kitapta.
İğne DeliğiWieslaw Mysliwski · Yapı Kredi Yayınları · 2022114 okunma
Herkesin döndüğü bir delik vardır...
2025 4. kitabı
Okunma: 15 Temmuz 2025 01:23
Kitabın başlangıcı cidden zorlayıcı, zaman algısı kimi yerlerde bozuluyor. Yazar geçmiş-gelecek birleşimi ile hikayesine başlamış kitabın bunun üzerinden gideceğini düşünmüştüm fakat öyle olmadı. Hikaye bir çizgide uzun süre devam etti her an bir geçmiş-gelecek etkileşimi bekliyordum fakat kitap farklı yaşlardan kesitlerle anılar ve karakterin ana öyküsünden devamı etti. Kitap gayet güzel bir yazım ve anlatıma sahip yormadan okutuyor kendisini fakat başlangıçta yola çıktığım okuma sonlandığında aynı yerde değildim. Borgesin bir bankta geçmişi ile geleceğini buluşturması gibi bir öykü beklerken çok sakin bir şekilde sonlandı kitap bitiş olarak tam tatmin olmadım ama bilinç akışı kitabı bana gayet güzel bir şekilde bitirtti. İğne Deliği

Wieslaw MysliwskiYazar · 3 kitap
Çağ­daş Leh edebiyatının önde gelen isimlerindendir. 1997 “Widnokrąg” (Ufuk); 2007 “Traktat o łuskaniu fasoli” [“Fasulye Ayıklama Sanatı Üzerine Bir Tez”, YKY, 2020] romanlarıyla iki kez, Polonya’nın en önemli edebiyat ödülü Nagroda Literacka “Nike”ye değer görüldü. Kırsal yaşam deneyiminin kaynaklarından yararlanarak, eserlerini dünya ve insan varoluşu hakkındaki evrensel yasalar ve gerçekler çemberine kaydeden bir yazardır. Ahlaki ve varoluşsal temalar, karakterlerin kendilerine ve başkalarına karşı hissettikleri sorumluluk duy­gusu, Myśliwski’nin romanlarını dünyanın karmaşık doğası ve insanın öngö­rülemeyen yazgısı hakkında yazılmış evrensel edebi eserler arasına yerleştirir. Kalemi, çağdaş Polonya kırsalının anlatısını aktarırken, kırsalın sakinlerine haysiyet, karakter ve bir büyü kazandırmıştır. Romanlarının yanı sıra, tiyatro oyunları ve denemeleri de bulunan yazarın eserleri yirmi beş dile çevrilmiştir.