Günümüz Türkçesiyle

Can Yayınları

İhtizar
2024 5. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 00:00
Birden fazla hikaye bulunan kitapta, Aşk konusunda kadını hep suçlu göstermeye çalışmış gibi gördüm. Aşık olan erkeklerin kadınlar tarafından hep bir darbe yiyorlardı. Akıcı bir kitap değildi bitsin diye bekledim. Gurebahane-i Laklakan Mehmet Rauf 614 ( Tamamen kendi fikrimdir. Bir başkası çok beğenerek de okuyabilir)
Öykü
İhtizarMehmet Rauf · Can Yayınları · 202057 okunma
İhtizar - Düşüncelerim
2025 1. kitabı
Kısa hikayelerden derlenmiş kitaplar genelde hoşuma gitmezdi fakat tekrar bi denemek istedim. Bu tür eserlerin olay örgüleri genelde zayıf oluyor ve bu kitapta da zayıftı. Hikayeler, herhangi bir ders verme veya çıkarım imkanı sunmuyor. Yazar belirli konulardaki fikirlerini veya iç tartışmalarını okuyucuya sunmaya çalışmış. Bu da genel anlamda düşünmenize vesile oluyor. İç-dış tahliller muazzam olmasa da fena değildi. Bütünü hayran bırakacak seviyede olmasa da bir kaç ifade ve cümle takdire şayandı. Ayrıca bazı kavramlar arasındaki ince farkları düşündürmesi açısından faydalıydı. Hepsi olmasa da bi kaç güzel yer: -Gurur kavramının pozitif ve negatif algılanışı -"Önce oyuncağını kırıp sonra ağlayan çocuklar gibi" -"Hayat, verdiği bir müsaadeyi diğer mahrumiyetlerle kahreder" -Neşter benzetmesi -Yaldızlama bilgi -"İnsan zarafetine göre kabul edilir, zekâsına göre uğurlanır. " (kıyafeti zarafet yaptım) Mehmet Rauf
İhtizarMehmet Rauf · Can Yayınları · 202057 okunma

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)