“Plautus’un İkizler adlı oyunu, antik çağdan günümüze ulaşan en keyifli yanlışlık komedyalarından biridir. ”
İkiz kardeşlerin küçük yaşta birbirlerinden ayrılması ve yıllar sonra aynı şehirde dolaşmalarıyla başlayan karışıklıklar, hem ritmi yüksek hem de bol kahkahalı bir oyun ortaya çıkarıyor. İkiz erkek kardeşler küçük yaşta birbirlerinden ayrı düşüyorlar ve ikiz erkek kardeşten birinin, büyüdüğünde diğer kardeşini arayıp bulmak istediği sırada geçen komik olaylar anlatılıyor.
Oyunda, birbirlerine çok benzeyen ikiz kardeşi herkes karıştırıyor. Herkesin onları birbiriyle karıştırması hatta kendi köleleri, metresi ile karısının bile onları ayırt edememesi; oyunu daha komik bir hâle getiriyor.
Bu oyunun özelliği ise Dünya edebiyatının ilk ikiz-karışıklığı komedyasıdır.
Kitabı okurken kendimi yer yer Shakespeare’in Yanlışlıklar Komedyası’nı okuyor gibi hissettim. Kitapta hem Shakespeare hem de Molière esintileri de hissettim. Zaten Plautus’un, hem Shakespeare hem de Molière gibi büyük ustalara ilham veren bir yazar olduğunu bilmek okuma deneyimini daha keyifli kıldı.
İnternette de bu oyunun, Shakespeare’in Yanlışlıklar Komedyası adlı tiyatrosuna ilham verdiği yazıyordu.
Hatta bana göre Kemal Sunal'ın İyi Aile Çocuğu filmi bile bu oyundan esinlenmiş olabilir
Eğer tiyatro okumayı seviyorsanız, kahkaha ve kaos dolu bu komedyayı okumanızı tavsiye ederim.