İhsâu'l - Ulûm

İlimlerin Sayımı

Farabi

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
10/10 puan verdi
Farabi'nin eserlerinden biri. İlimleri saymış. Sırasıyla dil, mantık, öğretim, tabiyat ve ilahiyat, medeni ilim fıkıh kelam. Sofistlikten ve sofistlerden de bahsetmiş, Aristo'nun Organon'undaki Aristo Mantığı diye bilinen mantıktan da. Bilindiği gibi Farabi Platon ve Aristo'yu okumuş bir düşünürdür. Farabi İbn Rüşd ve Memun gibi düşünürleri de etkilemiş bir düşünürdür. Kendisine ayrıca Magister Secundus, ing. Second Master yani ikinci büyükusta denir. Birincisi Aristo'dur. Batıda da tanınır Alpharabius olarak. Antik Yunan'ı batıya tekrar tanıtmış deninen adamlardan. Okunmalı.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · MEB Yayınları · 1989694 okunma
Reklam
58 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Gerçekten çok büyük bir insan (bence, alanında). Hayranlığım her bir kitabını okuduğumda katbekat artmakta. Nasıl artmasın ki . Her bir ilmin konusu ve değerleri hakkında Aristo'dan etkilendiği havasıyla bilgilendirmekte olup ayrıca herhangi bir ilmi kazandığımızda hangi üstünlüğü elde etmiş olacağımıza dair bizleri aydınlatmıştır. Şunu da söylemek mümkün olacaktır ki bu kitabın yazılmasında Farabi'nin bu angaje olmayan tutumunu anlamamız veya bu varsayımı kabul etmemiz, hakkında olumlu düşünmediği aşikâr olan fıkıh ve kelamı, kullandıkları yöntemlere sempati duymadığı fıkıhçı ve kelamcılaeı neden siyaset bilimi ve siyaset felsefesi içinde andığını da mümkün kılar.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019694 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
İlimlerin Sayımı-Analizi-İncelenmesi’
Başlar başlamaz hissettiren bir Aristoteles havası, etkisinde kaldığının ispatı olsa da aralarında fazlaca farklar bulunmaktadır. Örneğin Aristoteles’in sınıflandırması üç, Farabi’ninki beş kategoriye dayanmaktadır. Yine “mantık” kavramını ele alış şekillerinde de Farabi, Aristoteles’den farklı olarak onu bir bilim olarak ele almış ve o şekilde kabul etmiştir. Farabi’nin birincil olarak ele aldığı mesele “dil” meselesidir. Bu meseleden sonra “mantık”, onun sonrasında ise daha komplike bilim alanlarının alt başlıklarına değinir. Genel olarak Farabi’nin meselesi felsefe ile dinin aynı hedefte olduğunun ve aynı hakikatin peşinden koştuğunun ispat edilmesidir.
İlimlerin Sayımı
İlimlerin SayımıFarabi · İş Bankası Kültür Yayınları · 2019694 okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.