Matt Haig
Kolektif Kitap Yayınları
Orijinal Adı:
The Humans

2025 167. kitabı
“İnsan olmanın en zor yanı, kalbinin çoğu şeye aynı anda dayanmasıdır.” Matt Haig, İnsanlar’da bir uzaylının insan bedenine girerek dünyayı anlamaya çalışmasını anlatırken aslında bize en basit ama en zor gerçeği hatırlatıyor. “insan olmanın acı, tatlı kırılganlığı.” Roman, yabancı bir gözün bizim en sıradan davranışlarımızı bile ne kadar tuhaf, ne kadar şiirsel bulabileceğini gösteriyor. İnsan ilişkileri, sevgi, aile, kaygı ve yaşamın anlamı üzerine sıcak bir hikâye… Keyifli okumalar.
Kitap İncelemesi
2025 9. kitabı
Okunma: 22 Mart 2025 12:32
İncelemeye başlamadan önce kitap hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse bilim-kurgu okumayı sevenlerin elinden düşürmeyeceklerini düşündüğüm bir kitaptı. Çok ünlü bir matematik profesörü olan Andrew Martin’in keşfetmiş olduğu matematiksel formül ile insanlığın başka bir boyuta geçmesinin kapılarını açar. İnsanlık sonsuz enerji ile farklı yıldızlar, gezegenler ve galaksiler arası yolculuk yapmanın formülü bulunmuşken Vonnadorya gezegenin de yaşayanlar bu durumdan haberdar olunca engel olmak amaçlı dünyaya kendilerinden birini gönderirler. Profesörü öldüren uzaylı dostumuz onun yerine geçerek formül hakkında istihbarat toplamaya başlar. Bunu yaparken de araştırmaları sırasında çevresindeki insanlarla iletişime geçen uzaylımız, gördükleri ve hissettikleri karşısında insanların bencil, kibirli, şiddet yanlısı olduklarını fark eder. Bu fark ediş onda meraka sebep olur. Bunun yanı sıra fedakâr, sevgi dolu ve cesur insanları tanıdıkça verilen görevi yapmakta zorlandığını fark eder ve değişmeye başladığını hisseder. İçinde merhamet duygusu başlar ve emirlere itaat etmemeye başlar. Kendi gezegeninde tüm hayat matematik ve realizm üzerine kurulu iken bizim gezegenimizde duygu ve düşüncelerin yoğunluğuna kapılır. Bu durumda neler yapacağı, nasıl kararlar alacağı okuyucunun merakına kalsın. Bir uzaylının gözünden dünyaya baktığınızda; kibir ve hırsla yaşayanlara ait yaşam alanı olan dünya denilen gezegenin ne kadar iğrenç bir yer olduğunu anlıyorsunuz. Oysa uzaylının geldiği gezegende her şey matematiksel ve bilimsel deneyimlere dayalıydı. Gel gelelim ki uzaylı da olsa dünyaya düşmeyegörsün, hemen kendimize benzetiyoruz. Kitap baştan sona kadar eğlenceli ve okuması keyifliydi. Keyifli okumalar dilerim...
İnsanlarMatt Haig · Kolektif Kitap Yayınları · 201514,8bin okunma
“Başarısızlık bir ışık oyunudur.”
2023 2. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2023 20:13
İnsanlar Okuduğum en iyi bilim kurgu kitaplarından biriydi... İnsanların şimdiye kadar çözemediği bir matematik probleminin (Riemann Hipotezi) çözümün eşiğine gelmesi, Vonnadorya gezegeni sakinlerini paniğe sürükler ve harekete geçirir. Bunun üzerine Vonnadoryalı bir kişi, Riemann Hipotezini çözen matematikçiyi öldürerek onun formuna girer. Peşinen Riemann Hipotezinin çözümü hakkında bilgi sahibi olan kişileri bulmaya çalışır. Kitap, insanlar ve onlara dair olan şeyler üzerine yerinde gözlem ve analizler içeriyor. Bu çıkarımı bir insan gözünden ziyade, dünya dışı başka bir canlının gözünden yapabilmek, kitabın en önemli özelliğidir. İnsan ilişkilerinden soyutlanarak, insanı tanımlamak neredeyse imkansız da olsa, bunun belirli çerçevede yapılması yazarın eleştirel ve hayal gücünün boyutunu gösteriyor. Kurgusal düzlemin; bilimsel nitelikte aşağılama, espri, sorgu vs barındırması Matt Haig'in emeğinin göstergesidir. İnsanlar okura güzel bir bilim kurgu okuma keyfini sunuyor. Fakat kurgunun insani olana yönelik sonlanması, egemen toplumsal formasyonun kudretini gösteriyor. Kitabın en zayıf yanı eleştirel ve gözlemin sonuca varamaması, analizdeki cüretkarlığın sonuçta yapılamamasıdır. Keyifli okumalar...
Kitap İncelemeleri
2023 49. kitabı
Okunma: 01 Kasım 2023 00:00
Bu adamın kitaplarını seviyorum. Yine bir reading slump döneminden çekti çıkardı beni:) Kitaba gelirsek ünlü bir matematikçi Andrew Martin ünlü Reimann Hipotezi’ni kanıtlayınca ortadan kaybolur. Onun bedeninde dünyaya gönderilen dostumuzun görevi ise Martin’in bu bilgiyi paylaştığı herkesi öldürmektir. Tabi işin içine ‘insanlık’ girince işler biraz sarpa sarıyor. Şöyle edebi olsun böyle sanatlı olsun diyorsanız bu kitap sizin aradığınız kitap değil. Ama benim kafamı dağıtsın, yeni bakış açıları kazandırsın diyorsanız doğru yerdesiniz, iyi okumalar:)
2024 255. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 17:53
Beni biraz olsun sakinleştirebilen tek şey okumaktı. diyor yazar. Kitabı elime aldığımda kelimeler sel gibi aktı gitti ben bu yazarın daha evvel 42 dile çevrilen Gece Yarısı Kütüphanesi kitabınıda severek okumuştum. "İnsanlar" Kitabının Konusu İngiliz yazar Matt Haig 'in 2013 yılında yayımlanan ve beşinci romanı olan İnsanlar, bir uzaylının gözünden dünyaya, insanlara bakıyor. Mizahi yönüyle öne çıkan kitap, bilim kurgu romanlarını sevenler için de keyifli bir okuma serüveni vadediyor. Matt Haig kitabın arka kapağında belirtilği gibi, onca karmaşıklığına rağmen hayatın içindeki mutluluğa ve insan doğasına dair alışılmadık bir kikâye sunuyor. "İnsanlar " neşeli ve etkileyici bir uslupla "bizi" anlatıyor bize. Kurgu ve kurgu dışı kitap yazmaktan hoşlanan yazar belirli bir tür ile sınırlanmayı sevmiyor. yazar kimliğini bulduğu ilk kitabın "İnsanlar " olduğunu söylüyor. Fantastik bilim kurgu türündeki bu eser okuyucuyu kitabın sayfalarında farklı bir yolculuğa çıkarmakta... Matt Haig / İnsanlar henüz okumamış olan okurlara tavsiye edebileceğim bir kitap.
Kitap Simyacıları
Mükemmel
2024 25. kitabı
Harika kitap. Gece yarısı kütüphanesi yazarıdan kötü bir şey beklemezdim zaten. Kitaba gelince: Aamir Khan'ın PK filmini izlediniz mi? Ya da Azra Kohen'in AADEN kitabını okudunuz mu? Hikaye benzer. Uzaydan biri gelir ve dünyalı biri gibi olur. İnsanların hatalarını ve tuhaflıklarını ifade eder yazar u sayede. Ve sonu muhteşem tavsiyelerle dolu. Bana Mevlana'dan çalıntı yapmış gibi geldi ya. Kesin listenize eklemelisiniz.
İnsana Dair
İnsanlarMatt Haig · Kolektif Kitap Yayınları · 201514,8bin okunma
"Matematik Her şeydir Fakat Problemler Risk!"
2024 7. kitabı
İyi akşamlar 1K! Hayırlı Ramazanlar dilerim. Yazarımızın ikinci okuduğum kitabı oldu. İlk okuduğum kitabı, "Gece Yarısı Kütüphanesi" idi. Oldukça güzel bir kitaptı siz 1K severlere naçizane tavsiye ederim. Kitabın Olay Örgüsü; "Andrew Martin" adlı matematik profesörünün "Riemann Hipotezi'ni bulup, kimse tarafından çözülemeyen Matematik sorusunu çözmesiyle başlar. Bu durum, kitapta adı geçen "Vonnadorya" diye tabir edilen gezegen sakinlerini harekete geçirir. Bu gezegenden bir uzaylı dünyaya gelip, matematik sorusunu çözen Andrew Martin'i öldürüp, insan suretinde kendini kopyalayarak karakterin yerine geçer. Dünya ile ilgili hiçbir şey bilmeyen bir canlı için, bir o kadar da zor bir durum dünyada yaşamak. Düşünün, insan kılığında, bir uzaylı. Duyguyu, vicdanı, merhameti, sevgi eylemlerini birbirinde barındırmayan bir Uzaylı! Acımasız, duygusuz, gaddar bir uzaylı! Kulağa gerçekten hiç iç açıcı gelmiyor dediğinizi duyar gibiyim! Yalnız Andrew Martin karakterinin kılığına giren uzaylı, insanların yemek kültürüne, dostluk ilişkilerine, birbirlerine karşı duygusal yaklaşımlarına, sevgi, saygı, rica sözcüklerine, hiç alışık olmadığından, insanların arasında kendine yer bulmakta çok zorlanır. İnsanların bu hal ve hareketlerini, davranışlarını yadırgar, insanları sürekli eleştirir, insanlarla dalga geçer. Ama bir yandan da düşüncesinde anlamlandırmaya da çalışır. Kendisiyle dünya gezegeninde sürekli çatışır. Uzaylıya Vonnadorya Gezegeni yöneticilerinden bir görev verilmiştir. Riemann Hipotezini Andrew Martin karakterinin karısı da, oğlu da duymaması, öğrenmemesi gerekir. Uzaylının dünyaya gönderiliş amacı; hipotezin kuramının dünyaya yayılmasını önlemek. Bakalım, Uzaylılar mı kazanacak, yoksa biz İnsanlar mı? Uzaylı, dünyaya gönderiliş amacına ulaşabilecek mi? Hipotez
Roman
2020 50. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2020 15:18
Aslında bir bilim kurgu ama insan ırkına dair çok güzel saptamalar var içerisinde. Zaten baş karakterimiz de çok uzak bir gezegenden Vannodorya'dan gelmiş, Andrew Martin adlı Matematik Profesörünün yerine geçmiş biri. Dünyaya geliş sebebi birdenbire insan duyguları hissetmesi nedeniyle karman çorman oluyor. Giderek dünyalı Martin'den daha bir insan olduğunu görüyoruz. Oldukça eğlenceli bir kitaptı ve özellikle Matematikçilerin okumasını isterim doğrusu.
2022 7. kitabı
Kendi türümüze uzaktan bir bakış …Her tespiti sonuna kadar doğru …İnsan olmaya bir de bu gözden bakın ..keşfettiğim yeni yazarlardan .Okuması çok rahat ve çok bizden bir yazar .
İnsanlarMatt Haig · Kolektif Kitap Yayınları · 201514,8bin okunma
Bazen en zor şey insan kalabilmektir...
2023 186. kitabı
~~~Hayat, özellikle de insan hayatı bir meydan okumaydı. Hayat planlanmamıştı~~~ İngiltere, Sheffield'de doğan Matt Haig , hem yetişkinler hem de çocuklar için kitaplar yazan, genellikle gerçeklik dünyası ile fantezi dünyasını harmanlanmalayan bir yazar olarak kabul edilmiştir... Yağmurlu bir akşam, Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Andrew Martin dünyanın en büyük matematik bilmecesini çözer. Sonra ortadan kaybolur. Otoyolda çıplak yürürken bulunduğunda, Profesör Martin farklı görünür. Kıyafet eksikliğinin yanı sıra artık normal hayatı anlamsız bulur. Karısı ve genç oğlu ona itici gelir, aslında, gezegendeki herkesten nefret eder. Herkesten fakat bir köpek olan Newton hariç. Profesör ve uzaylı Andrew Martin, beraberinde gelen tüm denemeler ve sıkıntılarla birlikte bir insanın hayatını öğrenmeli zira anladığı tek arkadaş, ailenin köpeğidir aslında. İnsan türü hakkındaki izlenimleri oluşur fakat bunlar pek de olumlu değildir. Cambridge Üniversitesi'nin önde gelen matematikçilerinden Profesör Andrew Martin'in kılığına giren ziyaretçi, görevini tamamlamak ve gezegenine, ölümsüzlük ve sonsuz bilginin ütopik toplumuna dönmek ister. İnsanların görünüşünden, yediklerinden, haberlerde tanık oldukları savaşlardan tiksinir, aşk ve aile gibi kavramlar karşısında ise epeyce şaşırır. Ancak zaman geçtikçe, bu tuhaf türün inandırıldığından daha fazlası olabileceğini fark eder. Şarap içer, Emily Dickinson okur, müzik dinler ve kılık değiştirerek birlikte yaşadığı aileyle bağ kurmaya başlar. Anlatıcı, profesörün parçalanmış kişisel hayatının parçalarını toplarken, insanların kusurlarında umut ve kefaret görür ve onu oraya getiren görevi sorgulamaya başlar... ~~~Bizim geldiğimiz yerde kabuslar yoktur~~~ İnsanlık adına çıkarımlar ve tespitlerle dolu olan kitap aslında yazara önyargılı
İnsan

Matt HaigYazar · 17 kitap
1975'te Sheffield'de doğan Matt Haig, edebiyat kariyerine 2004 yılında yayımlanan The Last Family in England'la başladı. Hamlet esinli The Dead Fathers Club romanı 2008 yılında Ölü Babalar Kulübü adıyla Türkçeleştirilmişti.