Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Fuad Köprülü Külliyat 2

İslam Medeniyeti Tarihi

Wilhelm Barthold

İslam Medeniyeti Tarihi Sözleri ve Alıntıları

İslam Medeniyeti Tarihi sözleri ve alıntılarını, İslam Medeniyeti Tarihi kitap alıntılarını, İslam Medeniyeti Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Muhtelif yerlerdeki mimâri tiplerinin birbirine yaklaşması — eğer böyle yaklaşmalar olduysa— ve umûmiyetle medeniyetin muhtelif kavimler arasında yayılması, Orta Asya’dan çıkan Selçuk Türk hânedanının muvaffakiyeti sâyesinde olmuştur.
Her devrin tarihçisi, o devirde dimağları ilk planda işgal eden, meselelere kıymet vermek ve onların mazideki tezahürlerini tespit ve izah etmek mecburiyetinde kalır.
Reklam
Osmanlı sanatı
Osmanlı imparatorluğunda mimari sanat alanında XV. asırda Bizans tesiri asla görülmez. XVI. Lerde görünen bu tesirden Türk mimarları süratle kurtuuluyor; Yeni şekiller ve talakkiler meydana çıkıyor muhtelif kökenlerden gelen muhtelif unsurlardan teşekkül etmekle beraber, İslâm sanatı tarihine hususi bir Türk sanatı vücut buluyor.........
Sayfa 222 - Osmanlı sanatında tesirler
Sâkıt olan bu mezheplerin tâlimâtı, sünnî İslâm icmâ'ında mûteber tutulmaz ve yukarıda adı geçen dört mezhebin, dördü de hak sayılır; bunlar ehl-i sünnet esaslarının hiçbirinde biribirinden aynlmayıp yalnız, furû‘, yâni teferruâtta ayrılırlar.
Farabi’nin siyaset görüşüne göre; ‘’Eğer hakim olmak için aranan şartlar bir kişide bulunabildiyse, hakimiyet ona teslim edilmelidir. Bu şartların tek kişide bulunamadığı durumlarda ise, yönetim için bir heyet vücuda getirilmelidir.’’
......İran Tuş şehirli Nizâm-ül--Mülk dur ki uzun zaman bütün Selçukî imparatorluğu nün en nüfuslu adamı olmuştur.
Sayfa 75 - İslâm medeniyet tarihi İran tesiri
Reklam
"İbn-i Sina'ya en güç gelen Aristo'nun Metafizik'i olmuştur. Pek çok müşkillerini ancak tevafuk eseri pazarda üç dirheme satın aldığı Farabi'nin eserinin yardımıyla halledebilmiştir. Tıbbi malumatı ona Samani padişahının sarayına ve sarayın zengin kütüphanesine yol açtı ki, bu kütüphaneden İbn-i Sina'dan başka hiç kimse istifade etmemiş olsa gerektir."
Büyük Türk mimarı Sinan’ın (aslen Rum’dur) yaptığı eserler, san’at bakımından, Avrupa’daki Rönesans devri mîmârî eserlerinden hiç de aşağı değildir.
"Muhtelif kavimlerin ileri yahut gerilikleri, ırki hususiyetleriyle, dinî itikatlarıyla, yahut, etraflarında tabiatle değil, tarihlerinin türlü çağlarında muhtelif halklarla olan münasebetlerde tuttukları mevki ile izah olunabilir."
76 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.