Damon Galgut
Damon Galgut, İyi Doktor’da siyah Afrikalıların geri kalmış yurtluklarının melankolik ruhunu sade bir dil ve güçlü bir tasvirle yeniden canlandırıyor. Dr. Frank Eloff’un hayatı, apartheid sonrası Güney Afrika’sında, terk edilmiş bir hastane ve durgun bir taşra kasabasına sıkışıp kalmıştır. Genç ve idealist doktor Laurence Waters’ın gelişiyle birlikte Frank’in felç olmuş hayatı uzun bir zaman sonra ilk kez değişmeye başlar. İki doktorun birbirine zıt karakterlerinin yarattığı psikolojik gerilimin yanında, kasaba da yavaş yavaş hareketlenecektir. Eski bir yasak ilişki yeniden alevlenir, apartheid günlerinden kalma kötü bir hatıra, eski bir diktatörün etrafta olduğu söylentisi ve onun peşindeki askerler, Frank’in karanlık geçmişinden hatırlamak istemediği şeyleri geri getirir. Geçmişin bıraktığı izden habersiz Laurence’ın idealleri için bu topraklar, sakinliğine rağmen fazla huzursuzdur. Damon Galgut, İyi Doktor’da siyah Afrikalıların geri kalmış yurtluklarının melankolik ruhunu sade bir dil ve güçlü bir tasvirle yeniden canlandırıyor. "Güçlü bir duygusal gerçeklik ve muazzam bir imgelemle örülmüş, heyecan verici bir hikâye." - Independent
Yazar:
Çevirmen:
Kıvanç Güney
Kıvanç Güney
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 15 dk.Sayfa Sayısı: 256Basım Tarihi: Mart 2022İlk Yayın Tarihi: Eylül 2014Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750830211Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Tümünü Gör
Puan vermedi
İyi Doktor Kim?
İyi Doktor, Damon Galgut’tan okuduğum ilk kitap oldu. Yazarı arkadaşım
fazi
fazi
sayesinde duymuş oldum. Yine yazarın Vaat isimli oldukça popüler bir romanı varmış. Vaat, 2021 Booker Ödülü’nü de almış. İyi Doktor ilk bakışta kendi hâlinde bir hikâyeymiş gibi hissettirse de arka planı biraz daha farklı. Yazar kendi coğrafyasında yaşanan siyasi,
Puan vermedi
Apartheid, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, 1948-1994 yılları arasında iktidarda bulunan Ulusal Parti hükümeti tarafından uygulanan, ırkçı ve ayrımcı bir politikadır, projedir.Beyaz ırk devletin tüm kontrol mekanizmasına ele geçirip , beyaz ırkın çıkarlarını, siyah ırktan üstün tutmuştur, bu dönemde. Beyazların dışındaki Afrika halklarını
8/10 puan verdi
Apartheid sonrası siyahilere verilen verimsiz bölgelerden birinin göze çarpmayan hastanesine idealist Doktor Laurence gelir. Oraya yıllarını veren Doktor Frank ise değişime inanmaz, onun için değişim anlamsızdır. İki zıt karakter aynı odada kalmaya başlar. Değişim işte tam bu noktada başlar. . Vaat, Taşocağı ve Domuzların Güzel Çığlıkları’ndan sonra İyi Doktor’da da aynı coğrafyanın sesini duyuruyor Damon Galgut. Değişen siyasi rollerin ağırlığı altında bir adım öteye gidemeyen toplulukların sesini. Bir şeyleri değiştirmek isteyenlerin hayalperest olarak adlandırıldığı yerleri. Frank ve Laurence üzerinden ilerleyen hikayenin gizli özneleri de çok kuvvetli. Yazar Galgut büyük resimde yavaş bürokrasiyi, yozlaşmayı, ayrımcılığı anlatıyor. Arka planda ise daha bireysel çekişmeler var: aldatma-vicdan-ebeveyn ilişkileri. Kazıdıkça beğendiğim bir eser oldu İyi Doktor~ . Kıvanç Güney çevirisi, Nahide Dikel kapak tasarımıyla ~
İyi DoktorDamon Galgut · Yapı Kredi Yayınları · 2022121 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.