Oyunlar 1

1991
Yapı Kredi Yayınları

2020 5. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2020 19:35
Her oyun ayrı ayrı güzeldi ama ya Kafatası, dehşetin ve naifliğin bir arada olduğu çok güçlü bir oyundu. Bir de Unutulan Adam bu derece yoğun bir güç taşıyordu. Gerçekten çok etkileyici buldum...
Puan vermedi·240 syf.·
2020 3. kitabı
Beş oyuna baktığımızda genelde güldürünün ağır bastığını görebiliriz. Dikkatimi çeken diğer bir nokta ise masal gibi bir kıssadan hisse içeriyor olmalarıdır. Kafatası çarpıcı bir oyun, ayrıca Unutulan Adam da bana göre diğerlerinden bir adım öne çıkıyor. Güzel bir kitap, keyifli okumalar dilerim.
2025 522. kitabı
KAFATASI (Oyunlar 1) Nazım HİKMET 1902-1963 arasında yaşamış Türk şair ve yazarı Nazım Hikmet RAN tarafından farklı zamanlarda yazılmış ve ölümünden sonra sevenleri tarafından basılmış 5 tiyatro oyunundan oluşan güzel kitap. Özellikle şiirleriyle bilinen Nazım Hikmet 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilir. Şiirin dışında uğraştığı diğer edebi uğraşları gölgede kalır. İşte onlardan biri de yazdığı tiyatro oyunlarıdır. 22 tiyatro oyunu yazan Nazım Hikmet, bu alanda da önemli bir konum elde etmiştir. “Oyunları Oyunlar 1, Oyunlar 2, Oyunlar 3, Oyunlar 4 ve Oyunlar 5 olmak üzere beş kitapta toplanmıştır.” Bunların ilki olan Kafatasında Ocak Başında, Kafatası, Bir Ölü Evi, Unutulan Adam ve Bu Bir Rüyadır başlıklı beş tiyatro oyunu bulunmaktadır. Kitap, adını Kafatası isimli oyundan alır. Oyunların Özeti: OCAK BAŞINDA isimli oyunda birbirini uzun yıllar sonra gören iki yaşlı adam vardır. Birisi hayatı hafife alır diğeri ise kendisini tek varlığı olan kızına adamıştır. Hayatı hafife alan adam, kızına düşkün adamın sevgisi karşısında biraz şaşırmış olsa da ona bu sevginin garip olduğunu söyler. Diğer adam ise bunu kabullenmez ve o benim her şeyimdir der. Kız da babasına oldukça bağlıdır. Ancak diğer yaşlının görüşleri üzerine kendisi de olayı sorgulamaya başlar. Ve bir gün bir genç, çıkıp kızı alır. Oyunda kızlarına düşkün babaların kaçınılmaz sonları konu edilmiştir. KAFATASI’nda, doktor Dalbanezo’nun hikayesini konu edinir. Doktor Dalbanezo’nun veremli bir kızı vardır ve veremin henüz tedavisi yoktur. Doktor, tüm mesaisini kızını tedavi etmeye ve vereme ilaç bulmaya adar. Bu uğurda tüm malını harcar ve beş parasız kalır. Kafasında hep bir gün bulduğu ilacın hem kızını iyi edeceği hem de onu zengin edeceği şeklinde bir düşünce taşır. Bir süre sonra bir
KafatasıNazım Hikmet Ran · Yapı Kredi Yayınları · 2018381 okunma
Nazım'in oyunları da enfes...
2020 81. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2020 12:58
Şiirdi, romandi derken Nazım Hikmet Ran 'in oyunlarından oluşan bir kitap Kafatası . Nazım Hikmet sadece edebiyata katkı vermemiş, tiyatro ve sinemaya da çok emekleri olmuş bir şair. Yönetmen ve görüntü yönetmeni olarak sinemada da değerli çalışmaları var. Bu işi bizzat Muhsin Ertuğrul'dan öğrenmiş. Yönetmenlik serüveni biraz farklı amaçla, karnını doyurabilmek için yapmış olsa da bayağı başarılı olduğunu söylemeliyim. Oyunlarına gelecek olursak... İlki kitaba adını veren oyun kafatası. Siyasi kimliğinin öne çıktığı günlerde yazılmış ve sahnelenmis oyunlardan biri kafatası. Kafatasi, bir kapitalizm eleştirisi. Nazım oyunda, izleyenleri en hassas olduğu yerden, sağlık konusundan vurmuştur. İzleyiciye kapitalizmin, çıkarlarına denk duşmediginde , kendi veremli kızının kurtarılmasına bile izin vermeyecek kadar aşağılık bir düzen olduğu duygusunu vermeyi amaçlamıştır. Oyun boyunca izleyici, nasıl bir dünyada yaşadığını daha iyi anlamıştır. Bununla kalmayıp ülkeye yabancı borsa,trost gibi kavramlarla tanistirmistir. Doktor Dalbanezzo karekteriyle Muhsin Ertuğrul sahnede devlesir. Sadece üç gün oynanabilmistir oyun, çünkü sert bir sistem eleştirisidir. Nazım in siyasi kimliği de işin içine katılarak üç gün sonra yasaklanmıştır. İkinci oyun olan Bir Ölü Evi'nde bu kez kapitalizm nedeniyle çöken ahlaki değerleri konu edinir Nazım Hikmet. Bu oyunda sadece kendini düşünen, başkalarının ne olacağını aklından bile geçirmeyen bireylerden oluşmuş, insanlıktan uzak bir toplum elestrisi görürüz. Bu oyunda anlatılan bireyler, soysuzca davranan, çürümüş kimselerdir. Bu iki oyunun ömrü fazla olmamış, Politik baskılar sonucu kısa sürede yasaklanmıştır. Tabii bunda oyunların sertliği olduğu kadar, Nazım'in komünistligi de büyük etken. 3. Oyun, unutulan Adam'da ise çok başarılı, şöhretli bir
2022 22. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2022 12:46
Bir birinden güzel beş tiyatro eserinin yer aldığı yine bir Nazim Hikmet kitabını bitirdim. 1934 -1936 yıllarında yazıldığı oyunlar daha sonra 1960 lı yıllarda yeşilçam filimlerinde konu olmuş. Sahne dekoru bakımında yazıldığı çağda sahlenmesi oldukça zor olsa gerek diye düşünüyorum. Çok yönlü bir yazar olduğunu görüyoruz. Şairliğinin yanı sıra tiyatro ve sinema senaryoları, deneme, roman... gibi bir çok edebiyat türlerinde eserler vermiştir. Keyifle okuduğum son tiyatro kitabı. Yine çok keyif aldım. Nâzım Hikmet serisinin son iki kitabı kaldı. İkinci kez seriyi tamamlamış oluyorum.
2023 44. kitabı
Nazım'ın oyunları da şiir tadında. Öyle güzel değinmeleri var ki, perdelerin kapanmamasını ister okuyucu. Geçmiş günlere özlem, çıkarlar uğruna insanları gözden düşürme, medyanın kara propagandası, ihanet, unutuluş, entrika...hem toplumu hem bireyi doğrudan anlatıyor oyunları. Kitaptaki son oyun müzikal bir oyun. Zor koşullar altında himaye edilerek, elden ele dolaştırılarak basıma hazırlanmış kitapları zamanını da zamanımızı da çok iyi anlatıyor. Sanıyorum ki bundan sonrası için de geçerli olacak yapıdadır kitapları.
2022 169. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2022 14:20
Kitap; Ocak Başında, Kafatası, Bir Ölü Evi, Unutulan Adam, Bu Bir Rüyadır adlı beş oyundan oluşuyor. Hepsi birbirinden güzel, en çok "Bu Bir Rüyadır" oyununu beğendim. Nazım Hikmet'in romanlarını çok sevmiştim. Bu kitapla birlikte başarılı bir oyun yazarı olduğunu da görmüş oldum. Hayranlığım bir kat daha arttı. Tiyatro sevenlere tavsiye ederim.
Tiyatro
2022 364. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2022 12:45
Kafatası, kitabın birleşik halinden oluşturulmuş ve içerisindeki oyunlardan birisinin ismi. İçerisinde toplam 5 oyun olduğunu belirtelim. Bunlar sırasıyla Ocak Başında, Kafatası, Bir Ölü Evi, Unutulan Adam, Bu Bir Rüyadır. Ocak Başında, 1920 yılında; Kafatası 1932 yılında; Bir Ölü Evi (Merhumun Hanesi) 1932 yılında; Unutulan Adam (Şöhret) 1935 yılında; Bu Bir Rüyadır 1934 yılında yayımlanmıştır. Bunlar aynı zamanda onun yalnızca şair değil edebiyatçı kimliğinin de ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Kitaba adını veren oyun sanırım en güçlü oyun. Bunda okuyanlar olarak hemfikir olduğumuzu düşünüyorum. Mesela Ocak Başında isimli oyunda birbirini yıllar sonra gören iki yaşlı adam ve bunların konuşmaları, birinin hayatı umursamadan yaşaması diğerininse bütün hayatını kızına adaması gibi bilindik konulardan bahsedilir. Kafatası ise Dalbanezo adında bir doktorun hikayesini konu edinir. Özünde Kapitalizm eleştirisi vardır. Sağlık konusunda yani kızının tedavisi konusunda yapılan çalışmaların adı altında kendi kızına dahi bakamadığı, kendi kızının dahi yanında olamadığı meselesi üzerinden evlatlarından ve sevdiklerinden uzakta çaresiz oluşu ve sürekli engellenişini göstererek serzenişte bulunurken aynı zamanda sistem ve aksaklıkları eleştirisini yoğun ve sert biçimde yapmasından dolayı da oyunu engellenir. Bir Ölü Evi verdiği mesaj bakımından çok önemli ve dikkat çekici bir oyun hikayedir. Adından da anlaşılacağı üzere ölmüş bir insan ve arkasında bıraktığı malların peşine düşen insanların yerilerek anlatıldığı bir bölümdür. Unutulan Adam hikayesinde şöhretin eleştirisi, Rüya oyununda ise rüyaların geçici olduğuna yönelik bir anlatım vardır. Unutulan Adam oyunu da oldukça etkili ve güçlü bir oyundur. Hepimize iyi okumalar dilerim..
2016 13. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2016 00:00
İkinci oyun olan ve kitaba da adını veren Kafatası, doktor Dalbanezo'nun hikayesini konu edinir. Doktor Dalbanezo'nun veremli bir kızı vardır ve veremin henüz tedavisi yoktur. Doktor, tüm mesaisini kızını tedavi etmeye ve vereme ilaç bulmaya adar. Bu uğurda tüm malını harcar ve beş parasız kalır..
Şiir Tadında Tiyatro
2023 11. kitabı
Rahmetli yazar ,5 bölümden oluşan oyun ,tiyatro ,şiir tadında yazmış, İçinde duygu yüklü cümleler var .Dili çok sade.Akıcı.Yazar çok yetenekli herşeyi ile.Tavsiye ederim ,keyifli okumalar.

Nazım Hikmet RanYazar · 97 kitap
Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (15 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir. Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiş; Türkiye'de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştır. 1951 yılında Türkiye'den ayrılması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış; bu karar ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihinde iptal edilmiştir. 1963 yılında Moskova'da kalp krizinden hayatını kaybetmiştir. Mezarı Moskova'dadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nazim_Hikmet