Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
412 syf.
6/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Matematikçiler N boyutta sanatçılardır.
Mandelbrot fraktallarından, kalp ritimlerinin fibrilasyonundan, garip çekicilerden (lorenz çekerleri) ve borsadaki varyasyonlardan birkaçını bağdaştırdı konuyla. Jüpiter'in Büyük Kırmızı Noktası, meteoroloji, beyin aktivitesi, epidemiyoloji, ekoloji, şizofreni ve daha fazlası dahil olmak üzere pek çok farklı konuya değinen iyi bir kitap.
Kaos
KaosJames Gleick · Tübitak Yayınları · 2005174 okunma
Reklam
412 syf.
·
Puan vermedi
·
34 günde okudu
Bilimin de bilinemez oldugunu orneklerle, bilim adamlariyla yasadiklari sureclerle son derece yalin bir sekilde anlatmis. Nasil tesaduflerin nelere sebep oldugunu keyifle okudum.
Kaos
KaosJames Gleick · Tübitak Yayınları · 2005174 okunma
390 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Hepimiz kelebek etkisi denen olguyu duymuşuzdur. Çin'de kanat çırpan bir kelebek, Pasifik Okyanusu'nda bir kasırga çıkmasına sebep olabilir. Bu oldukça dramatize edilmiş örnek aslında kaos fiziğinin başlangıç koşullarına ne kadar hassas tepki verdiğini anlatmak istiyor bize. Hepimizin lisede gördüğü, bir kaç formülle bütün hareketleri ifade edebildiğimiz ve öngörebileceğimiz fikrini yerle bir ediyor kaotik sistemler. Aslında her tarafımızda bulunuyor bunlar. En basitinden sadece ip ve ağırlıktan oluşan bir sarkaç bile kaotik davranışlar sergiliyor. Üniversitede fizik dersi almış herkesin yaptığı sarkaçlı deneylerde gözetmenin sarkacı çok yüksek bir genlikle salındırmayın uyarısını yapmasının sebebi bu kaotik süreçlerdir. Kitap kaos ve karmaşık sistemler alanının oluşumunu, gelişimini ve kabul görüşünü tarihiyle beraber mükemmel anlatıyor. Bilim tarihi eseri olarak bu kitap ders olarak okutulmalı bence. Üstelik yazar her bölümde zengin makaleler önererek konu hakkında ileri araştırma yapmanın da önünü açıyor okuyucu için. Bu alana girmek isteyen herhangi birisi için bulunmaz nimet niteliğinde bu kitap.
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kaos (James Gleick)
Lise de kuantum mekaniğine çok merak sarmıştım daha sonra kaos kavramı karşıma çıktı ve bu kitabı aldım. Aldığım günden beri okumaya cesaret edememiştim ve yaklaşık 6-7 yıl sonra merak edip okumaya karar verdim. Açıkçası kitabın içeriği bana çok ağır geldi ve 169. sayfa da okumayı bırakmak durumda kaldım, çünkü anlamıyordum. Yani hiçbir şeyi anlamadım diyemem, lise fizik bilgim daha taze olsaydı ve o zamanki kuantum mekaniği bilgilerim, daha iyi anlayabilirdim. Fizik, matematik ve mühendislik okuyanlara hitap eden bir kitap olmuş ben biraz daha popüler bilim kitapları gibi olduğunu düşünmüştüm. Her şeye rağmen okuduğum yere kadar beynimde bazı farklı düşünceler oluşmasını sağladı ve kendi alanımla ilişkili kaosları araştırma isteği doğdu içimde. Bu yüzden kitabı tamamen boşa almış sayılmam. Kitabı alacakların ve okuyacakların bu noktalara dikkat etmesini tavsiye ederim.
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
Reklam
390 syf.
6/10 puan verdi
Kitabı alırken bukadar bilimsel bir kitap beklemiyordum açıkçası. Matematik ve fiziğe bayılma rağmen biraz sıkıldım çünkü çok fazla referans ve bu alanda yapılmış çalışmaların tarihi süreci var. Mandelbrot ve fraktallar ilginizi çekiyorsa mesela okuyabilirsiniz. Rastgele meydana geldiğini düşündüğümüz şeyler (örneğin bir nehir akıntısı) ya bir periyot içerisinde tahmin edilebilir şekilde gerçekleşiyorsa gibi şüpheci bir yaklaşım var. Rastgele gerçekleştiğini düşündüğümüz bir akışkanın hareketi içerisinde oluşan bir türbülans da bir periyot dahilinde mi gerçekleşiyor peki? Peki o türbülansın hareketi neye bağlı? İçinde bulunduğu akıntının sırrını çözmek onun da sırrını çözmek demek mi? Ya türbülans içerisinde de bir akış varsa bu aynı dinamiklere mi sahil olur? Şimdi sanırım kafamızda Mandelbrot fraktalı resmi oluştu. İç içe, sürekli, aynı, kendinden doğan ve aynı formüle bağlı. Bu alanda yapılan çalışmaları fizikçilerin ve matematikçilerin çekişmelerini okuyabilirsiniz ama keşke biraz da günümüzdeki gelişmeleri ağırlıklı olarak yazsaydı yazar.
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
390 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
507 günde okudu
Kitap ilk kez Tübitak tarafından basıldı.Hayatın deterministik olmadığını bikimsel verilerle açıklıyor.Bir anlamda, kaos teorisi ile bilim, herşeyi belirleyemeyebileceğini açıklıyor.İşin ilginç tarafı, bu belirlenemezlik bile bilimin kendi kuralı.Şalvar donlu yobazların buradan bir nlam çıkarmasına gerek yok.
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
390 syf.
·
Puan vermedi
Kaos
James Gleick kitabında düşünme eylemini ve diğer araştırmacıların kaos sorunu ile mücadele etmek için geliştirdikleri yöntemleri ele alır. Bunları açıklarken Julia kümeleri, Lorenz attractors ya da Mandelbrot kümesi gibi karmaşık yöntemler yerine basit skeç, resim ve kendi yalın görüşlerinden yararlanır. Kaos'u açıklarken oldukça etkili bir dil kullanan yazar, ayrıca okuyucuyu gerçek hayatında farkına varmadığı Kaotik Davranışlar hakkında şaşırtmayı başarabiliyor.Yazara göre Kaos Düzensizliğin düzenidir . Ayrıca son kütle çekim dalgaları ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar için de iyi bir kaynak. Teorik fizik den hoşlanmayanlar için pek okunası değildir.
Kaos
Kaos
James Gleick
James Gleick
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
387 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
171 günde okudu
Kaosu anlamak; evreni kavramakla eşdeğerdedir.
"Burada bir kaosu oluşturan bileşenleri sınıflandırmak gibi güç bir işi başarmaya çalışacağız." —HERMAN MELVILLE, Moby-Dick
Kaos
Kaos
,
James Gleick
James Gleick
, s. 352 "Çin'de kelebek kanat çırptığında Atlantik'te fırtına çıkar."
Kaos
Kaos
kitabının kapağından Açıkçası özünde başlı başına bir bilim dalı olması gereken (kaos) ve ona bağlı alt bilim dallarını yazar
James Gleick
James Gleick
bolca anekdotlar eşliğinde -bilhassa bilim adamlarının çalışmalarına (tarihsel süreçleri) ile beraber yer vererek anlatmaya çalışmış. Bazı noktalarda (bilhassa sonlara doğru) eser biraz teknik terimler nedeniyle ağırlaşıyor ve başka alanlara da (fizik ağırlık olmak üzere biyoloji ve kimya vs.) atıfta bulunarak kaosun insan/evren dünyasındaki öneminden bahsediyor. Eğer bilim-teknoloji-mühendislik konularına aşina iseniz veyahut bu alanla ilgili bir bölüm okuyor iseniz faydalı olacak, başka bir bakış açısı kazandıracak bir eser. Ben sindire sindire bir kere okuduktan sonra alıntılama yapmak vasıtasıyla vermek istediği özü almaya çalıştım. Onun dışında terminolojisi, yazarın özellikle bir kavramı açıklama anlayışını genel olarak beğendim. Klas bir iş ortaya koyarak zor ve anlaşılması güç bir konuyu (-yani kaosu) gayet açık bir dil, örnek ve şekillerle, ilgili bilim dalları ve önde gelenlerinin makalelerine kaynakça ve dipnotlarla pekiştirerek öğretme/anlama/düşündürme misyonu içinde (bence başarılı) bir biçimde ortaya koymuş. Her zaman dediğim üzere okuyup okumamak tamamen sizin kendi keyfîyetinize kalmış bir durum. İyi okumalar.
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
Reklam
390 syf.
7/10 puan verdi
Gaos
Kelebeklerin etkisi dikkate alınmayacak kadar önemsizdir belki ama yine de hayatınıza etki eden böylesi etkilerin uzun vadede ne gibi sonuçlar doğuracağını; bu kitabı okuyarak öğrenebilirsin. eheheh, hadi şimdi normal hayatını yaşa bakayım
Kaos
KaosJames Gleick · Alfa Yayınları · 2020174 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.