Kelîle û Dîmne

Çevirmen:
Ali Karadeniz

2026 52. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2026 21:01
Hayvanlardan insanlara ibretlik hikayeler Kelile ile Dimne kitabı hem büyükler, hem de küçük yaştaki çocuklar için çok güzel öğütlerle dolu bir kitaptır. Hayvanların dilinden hayatın acı gerçeklerini ve sonuçlarını anlatan yazar masalsı bir kitap ortaya çıkarmış. Okurken çok zevk aldım. Bir yandan masal okuyormuş edâsı verirken, bir yandan bilgelerin harika o güzel öğütlerini de okudum. Geçen her olay sonunda, sonuç insanlara bir ders niteliğinde bitiyor. Yazar Beydâba kitaba başlama hikayesinde diyor ki: Onların diyaloğu iki hayvanın dili ile olmalıydı. Böylece hayvanların konuşması eğlence ve mizah gibi görülecek, söylenenlerin içeriği ise hikmet olacaktı. Bilgelikten pay alanlar eserin hikmetlerine kulak verecek, hayvanların ve mizahın sadece araç olduğunu anlayacaklardı. Cahiller ve sıradan insanlar ise iki hayvanın karşılıklı diyaloğuna şaşırıp dikkat kesilecekler, hiç şüphe etmeksizin dinlediklerini eğlence sayarak asıl manayı anlamaya çalışmayacak, eserin yazılış amacını bilemeyeceklerdi. Kitap sadece tek bir konudan devam etmiyor. Kelile ile Dimne, Aslan ile öküz gibi gibi konu başlıklarında farklı hikayelerle devam ediyor. Kelile ile Dimne'nin ne olduğunu merak edenlere de söylemek istiyorum, ikiside çakaldır. Biri doğru yolu bulurken diğeri başka yola yönlenir. Mesela hikayenin bitiminde yazar en son cümlesinde diyor ki: Entrika ve hileler düzenleyerek başkalarının zararı pahasına kendi menfaati peşinde koşan kimse eninde sonunda kendi hazırladığı tuzağa kendisi düşecektir mutlaka! Syf 130 Bu guzel öğütlerle dolu kitabı tavsiye ederim.
Duygu ve Düşünce
Kelile ve DimneBeydeba · Kapra Yayıncılık · 20237,7bin okunma
Hikaye içinde hikaye
·301 syf.·
2021 88. kitabı
.........Dikkat spoiler içermemektedir .......... Çok merak ettiğim bir kitaptı ama bu kitap şöyle bir kitap Size bu kitabı anlatabilmem için öncelikle sizin Çakal, kurt ve aslanın hikayesini bilmeniz gerekir. Peki nedir çakal, kurt ve aslanın hikayesi; Çakal bir gün yolda gidiyormuş. Yürürken kurdu görmüş. Kurt çakala demiş ki bizim durumumuzu sana kedi köpek ve horozun hikayesi ile anlatabilirim. - Kedi, köpek ve horozun hikayesi nedir ki? - şöyledir bir gün kedi köpek ve horoz yürüyorlarmış horoz demiş ki aslında bizim durumumuz şöyle; - Bizim durumumuz nasıldır? - Bizim durumumuz aynı fare peynir ve ahçının hikayesine benzer. -Bu peynir, fare ve ahçı hikayesi nedir ki? Anlat bize. -Şöyledir peynir ahçı ve farenin hikayesi bir gün fare peyniri almış gidiyormuş ahçı görmüş fareyi fare aşçıya demiş ki bu durumu sana şöyle özetleyebilirim. -nasıl özetleye bilirsin? -Aslan, Hint bülbülü ve kralın durumu ile özetleyebilirim. -Aslan Hint bülbülü ve kralın durumu nedir ki? -Şöyledir ki; aslan bir gün Hint bülbülü ile konuşuyormuş Hint bülbülü demiş ki aslan bizim durumumuz aslında falan falan falan........ Anlayacağınız fabl içinde fabl fabl içinde fabl fabl içinde fabllarla dolu bir kitap. Anlatılan fabllar bazen konuyla o kadar alakasız ki ne demek istedi diye ilk konuşmacıya , kitabın önceki sayfalarına bakmak gerekiyor. Şule yayınlarından aldığım bu kitap toplam 301 sayfa fakat ilk 103 sayfası kitabın önsözü niteliğinde. 103 sayfadan sonra bana göre 14 ama kitabın içeriğine göre 15 tane bâbtan (bölüm,kısım belki mesal) oluşuyor. Bu bölümlerin en uzunu, en iç içesi, en bayığı Kelile ve Dimne. Diğer 13 tanesi kısa kısa fabl ve hikayelerden oluşuyor. Neredeyse hepsi de Krallık ve Krallık yönetimi ile alakalı. Beydebâ adında bilgenin ülkenin yönetimini beğenmediği
Kelile ve DimneBeydeba · Şule Yayınları · 20137,7bin okunma
'KELİLE VE DİMNE' BEYDEBA
2021 2. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2021 00:00
Kitabın Adı: Kelile ve Dimne Kitabın Yazarı: #y:129783 Tür: Hikayeler Adını "doğruluğun ve dürüstlüğün simgesi" olan KELİLE ile "yanlışın ve yalanın simgesi" DİMNE'nin hikayesinden alan kitap, MÖ 1. yüzyılda, "ÂLİMLERİN BAŞI" anlamına gelen "BEYDABA" adıyla anılan bir Hint filozofu tarafından Sanskrit diliyle kaleme alınmış, hikmetli hikaye kitabıdır. Doğu edebiyatının önemli eserleri arasındadır. Edebiyat tarihindeki ilk fabl örneklerinden biri olan Kelile ve Dimne, tarih boyunca en çok okunan, çevrilen ve uyarlaması yapılan üç-beş kitap arasındadır. Hintli filozof Beydeba tarafından Hint Hükümdarı Debşelem için yazılan eser, bir vezirin padişahına yaptığı nasihatlerden ve padişahın sorduğu sorulara verdiği cevaplardan meydana geliyor. Devlet yönetiminden halkın refah ve mutluluğu için neler yapılması gerektiğine kadar birçok konu hakkındaki düşünceler, hayvanların sembolize ettiği karakterler üzerinden hikaye edilerek padişaha anlatılıyor. Beydeba'nın yüzlerce yıl önce verdiği öğütler bugün de geçerliliğini korumakta ve eser bu özelliğiyle dünya klasikleri arasında yer almaktadır. Hayvanların dilinden nasihatler anlatan Kelile ve Dimne kitabı, Mevlâna’nın Mesnevî’si, Şeyh Sadî’nin Bostân ve Gülistân’ı, La Fontaine Masalları gibi birçok kitaba ilham kaynağı olmuştur. Yöneticiler ve devlet adamlarının yanı sıra kendini geliştirmek, sağlam bir hayat görüşüne sahip olmak isteyen okurlar için eşsiz bir başucu kitabı.. Millî Eğitim Bakanlığının ilköğretim ve ortaöğretime yönelik 100 Temel Eser arasındadır.
Kelile ve DimneBeydeba · Akıl Fikir Yayınları · 20197,7bin okunma
2018 29. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2018 00:00
Merhaba kitap dostları Bugün sizlerle Beydaba’nın “Kelile ve Dimne” adlı eserin incelemesini yapacağız. Öncelikle fabl türünde eser sevenlerin mutlaka okuması gereken kitap, sadece masal kitabı değil siyasetten ahlaka, doğruluktan dostluğa bir çok hikayeyi barındıran rehber niteliğinde. Dünya edebiyatının ilk fabl örneklerinden biri kabul edilen Hintli yazar Beydaba’nın bu eseri tarih boyunca insanlara ders vermiştir. Ben okurken çok zevk aldım, kısa hikaye sevenlerin de çok seveceği kitapta Kelile doğruluğu ve dürüstlüğü temsil ederken Dimne ise yanlışı ve yalanı temsil eder. Herkese keyifli okumalar.
Kelile ve DimneBeydeba · Ema Kitap · 20167,7bin okunma
·246 syf.·
2024 11. kitabı
Kitap bir filozofla (Beydebâ) bir kral (Depşelîm) arasında sohbetler şeklinde Fabl türünde kaleme alınmıştır. Konu itibariyle; iyilik ve kötülük, doğruluk ve yanlışlık arasındaki ezeli mücadele hayvanların dilinden anlatılmıştır. Kelile iyiliği ve doğruluğu temsil eden bir çakal, Dimne de kötülüğü ve yanlışı temsil edip savunan diğer bir çakaldır. Soru cevap olarak okuyanların her türlü olaydan nasiplenmeleri için büyük dersler ve ibretlik hikâyecikler olarak ele alınmış. Kendi adıma büyük dersler çıkarıp, çokça kafa yorduğum ve üzerinde uzun uzun düşünüp tahliller yaptığım bir eser oldu. Okunması gereken değerli bir eser.
Kelile ve DimneBeydeba · Karbon Kitaplar · 20207,7bin okunma
Bir Doğu Klasiği: Kelile ve Dimne
2021 7. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2021 10:52
Kelile ve Dimne Doğu Edebiyatı' nın en eski klasiklerinden. M.Ö 1. yy'da yaşadığı düşünülen Hintli Beydeba tarafından Sanskritçe kaleme alınmış. Fabl türünün ilk ve en önemli örneği. İç içe geçen hikayelerin kahramanları ise hayvanlardır. Dönemin hükümdarlarına yol göstermek için insan kişiliğini, hayvan sembolleriyle ifade eden alegorik anlatılardır. Antik Yunan Edebiyatı'nda MÖ .6 yy' da yaşayan Ezop'un hikayeleri'ne ve La Fontaine'nin masallarına ilham kaynağı olmuştur. Kelile ve Dimne'de geçen hikayelerin temel konusu ise ahlak, dürüstlük ve siyasettir. Ahlaki ve hikemi özellikleri taşıması yönüyle didaktiktir. Yani öğüt kitabı niteliğinde, her hikayeden okurun çıkaracağı kıssadan hisseler yer alıyor. Kitapta hikayeler iki şekilde ilerliyor: 1. Dış hikaye çerçevesinin anlatıcısı Beydeba. Beydeba kendisini ve Hint hükümdarı Debşelim'in tanıtılması. (Hükümdar, vezir ve Bilge arasında geçen olaylar) 2. Alt hikayelerde konuşan hayvanlar. Aslan, çakal, karga, tilki gibi hayvanları konu edinen hikayeleridir. Bu hayvanlar teşhis ve intak sanatlarından yararlanılarak konuşturulmuştur. Kelile ve Dimne iki zıt insan karakterini temsil eder : Kelile, bağlı olduğu sınıftan memnun olan insan karakterini, doğruluk ve dürüstlüğü temsil eder. Dimne ise ihtirasları uğruna her şeyi yapabilen, hak etmediği halde sınıf atlamaya çalışan insan karakterini, hilekârlığı temsil eder. " Kelile ve Dimne, hikmet-i ilmîyi insanlara ve gerek hayvanlara isnâd okunan birçok lâtif hikâyeler ike tasvir ederek okuyanları hem ziyâdesiyle eğlendirir ve hem de eğlendirdikten sonra ziyâde olmak üzere müstefîd (faydalanmak) eyler." Ahmed Midhat/ Hulâsa -i Humâyûn-nâme
Kelile ve DimneBeydeba · Akçağ Yayınları · 20187,7bin okunma
2021 4. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2021 23:13
Siyasetname niteliğinde fabl. Kitapta iktidar sahiplerine açık açık öğüt verilmiş olsa da kapalı bir şekilde bireysel öğütler de yer almakta. Kitapta yer alan hükümdarın yolculuğu aslında varoluşsal bir yolculuk. Bu yolculuğu hikayelerdeki hayvanlarda da görüyoruz. Bu nedenle 14-15 yaşlarımda okumak isterim kitabı. Benim için ağrı geçtikten sonra alınan ağrı kesici gibi oldu. Dünyaya baktığımız pencereyi değiştirdiğimizde yeni penceremize alışmamız biraz zaman alıyor. Kitap, o yeni pencereye alışmamıza yardımcı oluyor. Bu nedenle kitabı yalnızca masal gibi okumayın. Kitaba eleştirim: Bir hikayeden diğerine soluklanmadan geçtim. Hikayenin içinde hikaye vardı ve hikayeler birbirine bağlıydı. Bu nedenle kitabı elinize alınca bölüm bitene kadar okumak zorunda kalıyorsunuz. Oysa ben parça parça okumak isterdim. Bir hikaye bitince kitabı bırakabilmek ve bazen bir hikayeyi ayaküstü okuyabilmek isterdim. Ayrıca kitapta düşünmemize pek de fırsat verilmemişti. Her hikayenin sonunda hikayeden çıkarmamız gereken ders açıklanmıştı. Bu bence okuyucuya fazla müdahale etmek. Hikayelerden çıkarılması gereken ders okuyucuya bırakılmalıydı. Böylece hikayelerin sonunda tek mesajın dayatılması yerine her okuyanın tecrübesine, bilgisine, dünyayı algılayışına göre çeşit çeşit mesajlar ortaya çıkardı. Kitaptan aldığım dersler: Bilginin peşinden koş. Sorgulamadan inanma. Her şeyin bir vakti vardır ve her şey vakti geldiğinde olur. Hayatta hem iyi insanlarla hem de kötü insanlarla karşılaşacaksın. Kimin iyi kimin kötü olduğunu ayıramayabilirsin ama sen hep iyi ol.
Kelile ve DimneBeydeba · Mavi Çatı Yayınları · 20177,7bin okunma
2020 166. kitabı
Eserin Özü, hükümdar ile aristokrat bir aydın arasında gerçekleşmesi kurgulanıp temenni edilen görüş alışverişi ve istişare sohbetleridir .. Otorite’ye yakınlık, uzaklık; otoritenin devamını sağlayan temel ilkeler; halk -hükümdar ilişkisi,hükümdarla vezirleri arasındaki ilişkiler, siyâsî ihtiraslar, ehliyet, beceriklilik, ihanet; hile v.b. konular kitap boyunca uzayan sohbetin temel konularıdır. Bu kitap ikibin yıl evvel Beydaba isimli bir Hint bilgesi tarafından Debşelim adlı Hint kralına Sanskritçe olarak sunuldu.Eserin Sanskritçe adı “Karataka ve Damanaka” dır.Bunlar kitapta geçen iki çakalın adıdır.Bugün elimizde bulunan Kelile ve Dimne, İbnü’l Mukaffa tarafından Berzeveyh’den çevirilen ve bazı değişiklikler yapılan nüshadır. Rivayetlere göre, Makedonyalı İskender’den halkın başına geçen Debşelim sınır tanımaz bir despot olmuştu.Beydaba bu azgını usulüne uygun bir dille uyarmak, yaptığı zulüm ve hatalardan caydırmak için bu kitabı yazdı.Eski çağların Brahmanlarının yaptığı gibi o da verdiği nasihatleri hayvanların dilinden verdi.
Kelile ve DimneBeydeba · Tuna Yayınları · 20097,7bin okunma
2021 30. kitabı
Her şeye rağmen Beydeba'ya saygımdan kitabı bitirdim ancak kitabı hazırlayanlar esere tükürüp piyasaya sunarak kitaba imzalarını kondurmuşlar. Güzel bir kitabı yazım yanlışlarıyla, anlatım bozukluklarıyla mahveden bir yayıneviyle karşı karşıya kalınca kitaptan aldığım tat resmen acıya çalınmış oldu. Okur nezdinde Venedik Yayınları'nın puanı 0 (Yazıyla; sıfır) oldu. Bundan böyle raflarda sizden çıkan bir kitapla karşılaşırsam elime dahi almayacağıma emin olabilirsiniz.
Kelile ve DimneBeydeba · Venedik Yayınlari · 20217,7bin okunma
Bazen harf hataları, baskı, dizgi ile esere ulaşamazsın!
Puan vermedi·%5 (19/317 syf.)·
Değerli okuyucular, Çok değer verdiğim öğretmen arkadaşımının tavsiyesi ile ,Hasan Ali Yücel zamanında ve hala basımı süren iyilikseverlik, adalet gibi değerleri bize anlatan masal türünde kilometre taşı diye ifade edilen eseri bir türlü okuyamadım. Tekrar tekrar anlaşılıyor ki yayınevi ve çeviri çok önemli. Kütüphaneye gidip eserin diğer yayınevinde basılmış haline baktım. Üç yayınevi içersinde Karanfil Yayınlarından eseri alıp tekrar okumaya karar verdim. Bakalım zahmetlerimle sonuca ulaşabilecek miyim? Bilinmez . Kitapla kalın.:)
Kelile Ve DimneBeydeba · Antik Şark Klasikleri · 20117,7bin okunma

BeydebaYazar · 6 kitap
Hayatı Beydeba’nın hayatı hakkında yeterli bilgi mevcut değildir. Gerçek ismi ve ırkı hakkında birçok farklı görüş ortaya atılmış olsa da, tarihçilerin çoğu, adı Ketku olan bir hint alimi olduğu kanısındadır.[kaynak belirtilmeli] Şam’da doğup, sonraları Çin’e göç ettiği çok rivayet edilir. Vefat yeri ve tarihi üzerine hiçbir bilgi bulunmamaktadır. Fabl türünün en önemli eserlerinden biri olan Kelile Dimne'yi Debşelem isimli bir Hint Hükümdarı döneminde kaleme almış ve eserini hükümdara sunmuştur. Eserin içeriğinde hayatı sisler içerisinde kalan bir Hind Hükümdarı olan Debşelem Şah'ın bir vasiyet üzerine ünlü bilge Beydaba'nın yanına gitmesi ondan hikmetli sözler , öğütler , devlet yönetiminde yardımcı olacak öğretici masallar dinlemesi anlatılmaktadır. Eserde bulunan hikayelerde siyaset, erdem ve eğitim gibi birçok farklı konu işlenmiştir. Kitap 14 bölümden oluşur. Kitap, adını ilk bölümündeki hikayelerin kahramanı olan iki çakaldan almıştır; “doğruluğu ve dürüstlüğü” simgeleyen "Kelile" ile “yanlışlığı ve yalanı” simgeleyen "Dimne". Beydeba, hiç kuşkusuz, Hint edebiyatında eşsiz bir yere ve öneme sahiptir. Eserlerinden biri de "Bülbül ile Bağcı"'dır. Bir görüşe göre MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı düşünülen Beydeba'nın el yazmalarına göre Sarp'ın zamanında yaşamıştır. Büyük İskender, muazzam ordusuyla Çin'e ilerlerken geçtiği yerleri de fethediyordu. O zamanın Hint hükümdarı Fur onurlu biriydi ve ülkesini ne pahasına olursa olsun savunmaya kararlıydı ancak İskender'in kıvrak zekâsıyla baş edememiş ve yenilmişti. İskender Hindistan'ı topraklarına katıp şehrin başına, güvendiği birini vali atadıktan sonra yoluna devam etti. İskender gittikten bir süre sonra Hintliler ayaklandılar ve İskender'in atadığı valinin yerine Fur'un oğlu Debşelimi hükümdar yaptılar. Ancak Debşelim hükümdar olduktan sonra halkına zulüm etmeye başladı. Zamanın ünlü bilgini Beydeba, Debşelim'in huzuruna çıktı ve ona yanlış yaptığını söyledi. Debşelim, önce Beydeba'ya çok kızdı. Ama daha sonra haklı olduğunu anlayınca yumuşadı. Diğer bir görüşe göre Beydeba, MÖ 1. yüzyılda yaşamış olan ünlü Çin yazarıdır. Mehmet Küşteri adlı bir Türk yazarının Şeceret-ül-Beşer adlı eserinde belirttiğine göre Beydeba, M.S.81 yılında doğmuştur; musikinin mucididir. Nasihat-El-Külliye adında bir eseri Arapça'ya çevrilmiştir. Kişiliği Beydeba, döneminin sayılı bilginlerinden biriydi. Kıvrak zekasıyla her işin üstesinden gelen, imkânsız denen ve akıl ermeyen olayları bile çözen bir Hint düşünürüdür. MÖ 1. yüzyıl civarında yaşadığı tahmin edilmektedir.