Kendine Saygı

Orijinal Dil:
Fransızca
Orijinal Ülke:
Fransa

“Ben, Adını Verdiğin Sırlarla Dolusun”
2025 109. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 23:48
“Ben” adını verdiğin sırlarla dolusun. – Paul Valéry Kitap, bu cümleyle daha ilk sayfalardan itibaren insanın kendi iç dünyasına dair güçlü bir kapı aralıyor. “Ben” yalnızca bireysel kimlik değil, başkalarıyla kurduğumuz ilişkilerin de taşıyıcısı. Yazarlar, kendine saygıyı hem kişisel huzurun hem de toplumsal ilişkilerin temel taşı olarak ele alıyor. Kendine saygının yalnızca bir duygu değil, cesaret ve eylemle de bağlantılı olduğu vurgulanıyor. “Hiçbir şeye teşebbüs etmeyen hiçbir şeye sahip olmaz” sözü, kitabın hatırlattığı en çarpıcı gerçeklerden biri. Denemek ve harekete geçmek, özsaygının temel yapı taşlarından. Metin boyunca kendine saygının sabit bir ölçü değil iniş çıkışlarla şekillenen bir denge olduğu görülüyor. Çocuklara saygı kazandırma üzerine yapılan değerlendirmeler, bir çocuğun özsaygısının, ona nasıl davranıldığının yansıması olduğunu gösteriyor. Yazarların paylaştığı araştırmalardan biri de oldukça dikkat çekici: Katılımcıların yalnızca %4’ü çocuklarının kendilerine benzemesini istiyor. Bu bulgu, çoğu ebeveynin aslında kendi başaramadıklarını çocuklarının başarmasını dilediğini ortaya koyuyor. Bu noktada kitap, çocuğa değer vermek ile kendi eksikliklerini telafi etmesini istemek arasındaki farkı görünür kılıyor. Aynı bölümde evlilik de idealize edilmiş bir “kesintisiz aşk” olarak değil, güç dengelerinin sürekli yeniden kurulduğu bir tiyatro olarak tanımlanıyor. Yedinci bölümde güzellik konusuna değiniliyor: Güzelliğin sadece zihinde değil, kişinin kendine saygısında da etkili bir unsur olduğu belirtiliyor. Ve sekizinci bölümde şu düşünce öne çıkıyor: Mutluluk büyük ölçüde bir bakış açısı meselesidir; özsaygı yükseldikçe, bireyin hayatından duyduğu memnuniyet de artar. Kitap yalnızca kavramsal açıklamalarla yetinmiyor, okura kendini değerlendirme
2025 1. kitabı
Bu kitapta yazarlar kendine saygı kavramını detaylı bir şekilde ele almış, ikili ilişkilerde, iş yaşamında ve çeşitli sosyal çevrelerde kendine saygının önemi nedir? bunun üzerinde durmuşlar ve sağlıklı bir psikolojiye sahip olmak için yeterli bir kendine saygıya sahip olmak gerektiği vurgulanmış. Paylaşılan örnek vakalar sayesinde konu somutlaştırılmış. Ben kitabı gayet akıcı buldum. Tabi ki bu tür kitapların roman okur gibi okunmaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle not almak verimli bir okuma için önemli ve bilgiler daha kalıcı olabiliyor. Kitap 1999 yılında çıktığından atıf yapılan araştırmaların tarihi biraz eskiye dayanıyor. Kendine saygı nedir? düşük ve yüksek kendine saygısı olan insan özellikleri nelerdir? bunları güzel bir şekilde aktarmış. Fakat kendine saygının arttırılması için verdiği öneriler yeterli ve detaylı değildi bana göre. Tespitler güzel ama çözüm yolları daha detaylı olabilirdi. Aldığım bazı notlar - Kendine saygısı düşük olan kişiler karar verme süreçlerinde iyi değildirler. - Kendine saygısı yüksek olan bireyler eleştirildiklerinde eleştiriyi yapan kişinin eksiklerini ve olumsuz yönlerini çok daha fazla bulurlar. - Kendine saygısı düşük bireyler başarısızlıktan korktukları için daha az eylem yaparlar. Tam tersi kendine saygısı yüksek olan bireyler daha çok denerler, başarısız da olsalar denemeye devam ederler. - Kendisine değer vermeyen birine iltifat ettiğinizde bu iltifata karşılık verirken çok sıkılırlar. Kendine saygısı yüksek olan biriyse aşırı bir heyecan göstermeden yapılan iltifatı kabul eder.Çünkü bu iltifat kendi benlik algıları ile uyuşmaktadır. - Kendine saygısı düşük olan birisi onaylandığını hissederse kendini daha rahat ifade edebilir. - Kendine saygısı yüksek olan biri hedeflerini yakalamakla yetinmeyecek daha ileri
·307 syf.·
Vakit kaybı. Cinsiyetçi dille bezenmiş, kendinize saygınızı ölçen testlerinde sonuçlar "sizinki ne yüksek ne düşük, öyle bir yerde ki siz kendi düzeyinizi kendiniz belirleyin bakalım" şeklinde çıkan, hayal kırıklığı yaratan bir kitap. Sonuna gelmek için büyük çaba sarf ettim ama olmadı.
2024 44. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2024 00:00
3 bölümden oluşuyor 1. Kendine Saygı nedir, tanımı ve sağlamlığı üzerine 2. Kendine Saygının doğasını ve gerekliliğini anlama ve bazı kuramlar üzerine 3. Kendine Saygı nasıl sürdürülür ve onarılır, nasıl korunur üzerine Basit, yüzeysel, açık bir kitap. Yeni şeyler kazandırmasa da 3. bölüm diğer bölümlere göre daha yararlıydı. 6/10
Kendi Saygı Duyabilmek
2025 131. kitabı
Sizlerle İletişim Yayınları psikoloji serisinden Kendine Aaygı eserini paylaşacağım. Doktor André ve Doktor Lelord saygıyı psikolojik bağlamda ele alırken saygı kavramının bireydeki karşılığını sorguluyor. İlk bölümde kendine saygı duymanın iki çeşit besin kaynağından söz ediliyor; sevilme ve güçlü olma duygusu. Peki bu iki duygudan neden mahrumuz? İşte kitabın önemli bir kısmını anlatan en değerli soru. Evvela kendimizle ilgili belirsiz bir imajımız varsa kendimizi tanımlarken ve tanıtırken zorlanırız. Kendini ifade edememek kendi saygıyı engelleyen ilk etmenlerden biri. Çocukken öğrendiklerimizin şimdide karşılık bulması ise ilişkilerimizdeki olumlu ve olumsuz tecrübeleri oluşturuyor. Birde yaşamda ilerlerken elimizde olmayan koşullar ya da kendi hatalarımız yüzünden başarısızlıklarımızın izi yakamızı bırakmayınca güçlü olma duygusu zedelenebiliyor. Başarı kendine saygı ile kısmende olsa doğru orantılı. Çünkü başarının getirdiği motivasyon "İyi bir hayat yaşıyorum" düşüncesine sebep olduğu için üzerinde çalışılması gereken bir etmen. Zaten eserin içerisinde yer alan anket ve testler her bölümü geçtikçe size fikir verecektir. Hele de vaka örnekleri kendi yaşamınıza ayna tutacak nitelikte. İkinci bölümde kendine saygıyla ilgili kuramlar yer alırken son bölümdeki kendine saygıyı onarmak ve bu duygu durumu sürdürmek adına pek çok misal ve tavsiye var. Öyle ki "Kendimi beğeniyorum, demek ki varım" cümlesi ise varoluşsal bir boyutta katıyor kendine saygı duymaya. Kendine güvenmek, kendinden emin olmak ve en mühimi kendinden hoşnut olmak ruhani temelin üç taşı. Çok yönlü bir eser olduğundan uzun uzadıya anlatmam mümkün değil lakin bu seriden okuyanlar için yeterli olacaktır. Fikir kitapları hakkında ne dediğimi bilirsiniz. Bu türde okumalar yaparken ilk etapta zorlanırsınız
·307 syf.·
2022 5. kitabı
İngilizcesi ‘Self-Esteem’ olan kavramın Türkçe çeviri kitabı. Kendine Saygı tam olarak bu kavramı karşılar mı emin değilim. ‘Self-Esteem’ aslında bir kişinin kendini görme/algılama/yorumlama biçimidir diyebiliriz. Kavramı tanımlayarak başlayan kitap, akademik çalışmalara yer veren, konuyu daha derinlemesine anlamamızı sağlayan bir referans kaynak niteliğinde. Öz saygının sağlamlaştırılmasına yaş, cinsiyet, mevki engel değil. Ancak kitabın son bölümüne kadar öneriler yerine çoğunlukla farkındalık kazandıracak sorular yer alıyor. Bu sayede önce mevcut düşünceler ve davranışlarınıza farkındalık kazanacak, daha sonra doğru davranışları öğreneceksiniz. Bunun için sabırla okumak gerekiyor. “Kendine saygı bir kremde midir yoksa?” Konuyu kadınlar özelinde, moda ve kozmetik sektörünü de inceleyerek ele aldığı 7. bölümden özellikle bahsetmek istedim. Kitapta, güzellik ve imaj üzerinde yaratılan baskılara dair sorgulanması gereken güzel sorular soruluyor. Kıyafet, kozmetik ürünü satın almanın sebeplerini bu bağlamda tekrar düşünmemi sağladı diyebilirim. Alışveriş farkındalığı için güzel bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Kendine saygı, kişisel girişimlerle düzenli olarak beslenmesi gerekiyor. Bu tarz pratikler yapmayı sağlayan psikoloji kitaplarının insan hayatının kalitesinde önemi büyük.
Öz Saygı
Kendine SaygıChristophe Andre · İletişim Yayınları · 2024447 okunma
Başkalarıyla daha iyi geçinmek için kendini sevmek...
2024 65. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2024 20:58
Şu kitabı okumaya başladım başlayalı başıma gelmeyen kalmadı. Hepsi geçti ama çok şükür. Çok keyif aldım kitaptan ayrıca. Şöyle ki, kendimizde olmayanı dışarıda aramak yerine, içeriden çıkarmak için çok güzel yollar sunuyor. Yetersiz, beceriksiz ya da yeteneksiz vs değil hiç kimse. Olay kendimize nasıl baktığımızda bitiyor. Kendini sevme mevzunu asla es geçmeyin dostlar. Es geçtiğinizde size hiç yakışmayan insanlar hayatınıza girip onu darmadağın edebiliyor yoksa. Bu arada Ceren Sungur hocaya selam olsun. Kitabı onun Tarih Obası yayınında dinlemiştim ilk. Hakkı varmış.
Kendine Saygı
2025 58. kitabı
Kendimize saygının üç unsuru vardır: Kendini sevmek; kendine saygının temeli, en derin ve en mahrem unsurudur. Kendini görme biçimi, insanın nitelikleri ve kusurları ile ilgili bu doğru ya da yanlış değerlendirme, kendine saygının ikinci temel direğidir. Kendine saygının üçüncü unsuru çoğu zamanda kendine saygı ile karıştırılan kendine güven, özellikle eylemlerimizle ilgilidir. İnsanın kendine güvenmesi, önemli durumlarda uygun davranacağını düşünmesidir. Kendine Saygının Üç Boyutu: Kendini sevmek: Kişinin kendi değerini hissetmesi. Kendini bilmek: Gerçekçi bir öz-değerlendirme yapabilmek. Kendini ifade etmek: Duygularını bastırmadan, açıkça dile getirebilmek. Kitapta insanın kendini tanıma, anlama ve değer verme yolculuğunu üç aşamada ele alınır. İlk kısımda, okur kendi benlik saygısını sorgulamaya ve fark etmeye davet edilir; kişinin kendine güveninin ve öz-değerinin ne kadar sağlam olduğunu anlaması amaçlanır. İkinci kısım, benlik saygısının kökenlerini, çocukluktan itibaren nasıl biçimlendiğini ve sağlıklı bir özsaygının hangi temellere dayandığını açıklar. Son bölümde ise yazarlar, kendine saygıyı korumanın ve gerektiğinde onarmanın yollarını sunar; kusurlarıyla barışık olmayı, iç eleştiriyi yumuşatmayı ve gerçekçi hedeflerle içsel dengeyi sürdürmeyi öğretirler. Kendine Saygının Dokuz Anahtarı: Bireyin kendisi ile ilişkisinde ;Kendini tanıması, Kendini kabul etmesi ve Kendine karşı dürüst olması Eylemle ilişkisinde; Harekete geçmesi, İç eleştiriyi susturması ve Başarısızlığı kabul etmesi Başkalarıyla ilişkisinde; Kendini ifade etmesi, Başkalarıyla yakınlaşabilmesi ve Sosyal Destek Alması Kitap, özsaygının yalnızca kendini sevmek değil, aynı zamanda kendini tanımak ve yaşamla barışmak olduğunu vurgular. “Kendine saygı, bir kez elde edilip unutulan bir
2021 2. kitabı
Yaşantınızı sorguladığınız; bütün hatların, içinden çıkılmaz bir biçimde birbirine karışıp düğüm olduğunu hissettiğiniz bir dönemden geçiyorsanız, ve benim gibi kişisel gelişim kitaplarına mesafeliyseniz, kendinizle ve bu tür kitaplarla arayı yumuşatma adına iyi bir başlangıç olabilir. Çoğu zaman herkesin üzerine düşündüğü, sezinlediği ama kontrol dışı koşullardan ötürü her zaman eyleme koyamadığı bir çok iletişim yasasını tekrar hatırlatıyor. Ağır bir kitap değil, bu tür kitapların aforizmavari bir izlenim vermesini çok olası buluyorum. Nitekim bu nedenle kendi yasalarımla yetinmeyi yeğledim uzun bir süre. Anlatıların çoğunda antitez için açık kapı bırakıyor. Bu yöntemle yanıt vermeyip soru sordurduğunu ve doğru soruları sordurmayı başarabildiğini düşünüyorum. Zira bildiğim kadarıyla çoğu psikoterapi yönteminde de bu soruları sordurabilmek amaç edinilir. Keyifle okudum, ilgi veya ihtiyaç duyan için tavsiye ederim.
2023 9. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2023 16:40
"başkalarıyla daha iyi geçinmek için kendini sevmek" sloganıyla başlayan kitap; öncelikle 'kendimize saygımız var mı' bunun üzerinde durup, ikinci kısımda bunu anlamlandırıp, son kısımda ise 'kendimize saygımız nasıl sürdürülür ve onarılır' konuları üzerinde durmaktadır.

Christophe AndreYazar · 6 kitap
12 Haziran 1956'da Montpellier1'de doğan Christophe André, Fransız bir psikiyatrist ve psikoterapisttir. Denizci bir babadan ve öğretmen bir anneden dünyaya gelen Christophe André, Toulouse'da büyüdü. Evli, üç kız babasıdır. Tıpta doktora tezini 1980'de Toulouse'da, ardından 1982'de psikiyatri tezini savundu. 1992'den 2018'e kadar Paris'teki Sainte-Anne hastanesinde, üniversite hastanesi ruh sağlığı ve tedavi servisi bünyesinde çalıştı. Anksiyete ve depresyon ve özellikle nüksetmeyi önleme tedavisi alanlarında uzmanlaşmıştır. Christophe André, Fransa'daki davranışsal ve bilişsel terapilerin liderlerinden biridir ve psikoterapide farkındalık meditasyonunun kullanımını ilk başlatanlardan biridir. Paris-Nanterre Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. Çok sayıda psikoloji kitabının yazarlığının yanısıra, şirketlere danışmanlık yapmış ve konferanslar vermiştir. 2016 yılında Tıbbi Araştırmalar Vakfı'ndan Jean Bernard Ödülü'ne layık görülmüştür.