Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelimelerin Serüveni

Kök

Alp Paksoy

Kök Sözleri ve Alıntıları

Kök sözleri ve alıntılarını, Kök kitap alıntılarını, Kök en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"'UNUTMAK' kelimesi 'un'dan türemiş. Birini ya da bir şeyi unutmak için 'un ufak etmek' gerekiyormuş."
"'Kitap kâtip, mektup' benimdir. 'Ketebe, yektübü' ve geri kalanı Arap'ındır: 'Kitap'a 'bitik, ' 'kâtip'e 'bitikçi' diyemezsiniz Derseniz onlar yabancı olur.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk ve Türk Dili, Belgeler, s. 319
Reklam
Halit Ziya Uşaklıgil
Ben Türkçenin ezelî bir âşıkıyım. Hepimiz öyle değil miyiz?
Konuşulduğu alan ve nüfus bakımından dünyanın en eski ve en köklü dillerinden biri olan İngilizcenin, Fransızcanın, Almancanın hayatta olmadığı zamanlarda Orhun Abideleri'ni "diktiren" bir dil olan Türkçenin böyle boş sözlere ihtiyacı yoktur.
çok doğru
İngilizcede "he, she" Almancada "er, sie" Fransizca "il, elle" İspanyolcada "el, ella" İtalyancada "lui, lei" Portekizcede "ele, ela" gibi erkeği ve kadını işaret eden ifadeler varken Türkçede sadece "o" vardır. Öz dilimizde ayrım söz konusu bile değilken zihnimizdeki ayrımın dilimize vurması maalesef içler acısıdır.
Sayfa 76 - Ötüken Neşriyat
"Şu fâni dünya saadetleri içinde hiçbir şey, aziz Türk çocuklarına Türk dilini öğretmek kadar güzel bir hizmet değildir." -Nihat Sami Banarlı
Sayfa 51 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
"Kahve" sözcüğü tüm dillere Arapçadan yayılmıştır. 16. yüzyılın ilk çeyreğinde İstanbul'da görülen kahveyle birlikte dilimize yavaş yavaş "kahverengi" de yerleşmeye başlamıştır. Kahvenin tarihini bir kenara bırakıp "Kahveden önce kahverengine ne deniyordu?" sorusuna cevap verelim: Boz. "Boz” sözcüğü, baktığımızda "toprak rengi, kül rengi, sürülmemiş toprak" gibi anlamlara gelmektedir. Kahve yokken kahverengi atlara, kurtlara ve bilumum kahverengi nesnelere yaygın olarak "boz" denmekteydi. "Boz"un yanı sıra aynı renk için kullanılan "yağız” sözcüğümüz de mevcuttur.
Eski Türkçede "tay" sözcüğü "at yavrusu"ndan ziyade "anne tarafından akraba" anlamına gelmektedir. "Eze" sözcüğü ise "büyük kız kardeş, abla" anlamına gelmektedir. "Tay" ve "eze" sözcüğü birleştiğinde tahmin ettiğiniz gibi günümüzde kullanılan "teyze" kelimesi ortaya çıkmaktadır.
Genellikle bir iltifat veya övgü sonrasında söylenen "estağfurullah" kelimesinin "Aynen öyle!" anlamında olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer böyle biliyorsanız -özür dileyerek söylüyorum- büyük bir yanlış içindesiniz. "Estağfurullah" sözü "Tanrı'dan merhamet dilemektir. Derler ki yapılan herhangi bir övgüye mazhar olan zat böbürlenmesin diye "Estağfurullah!" şeklinde karşılık verirmiş. Dilimizde de bu kelime böylece yer edinmiştir.
"Gaye, bugünkü ve yarınki Türk'ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçedir." Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Sayfa 109Kitabı okudu
683 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.