Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kelimelerin Serüveni

Kök

Alp Paksoy

Kök Sözleri ve Alıntıları

Kök sözleri ve alıntılarını, Kök kitap alıntılarını, Kök en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
çok doğru
İngilizcede "he, she" Almancada "er, sie" Fransizca "il, elle" İspanyolcada "el, ella" İtalyancada "lui, lei" Portekizcede "ele, ela" gibi erkeği ve kadını işaret eden ifadeler varken Türkçede sadece "o" vardır. Öz dilimizde ayrım söz konusu bile değilken zihnimizdeki ayrımın dilimize vurması maalesef içler acısıdır.
Sayfa 76 - Ötüken Neşriyat
Denizli ilinin eski adı da "Tunguzlu/Tonguzlu" olup "domuzu çok olan yer" anlamındaydı mesela. Şehrin denize kıyısının olmaması ve buna rağmen adında "deniz" içermesinin tek nedeni budur...
Sayfa 32 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Reklam
"Kahve" sözcüğü tüm dillere Arapçadan yayılmıştır. 16. yüzyılın ilk çeyreğinde İstanbul'da görülen kahveyle birlikte dilimize yavaş yavaş "kahverengi" de yerleşmeye başlamıştır. Kahvenin tarihini bir kenara bırakıp "Kahveden önce kahverengine ne deniyordu?" sorusuna cevap verelim: Boz. "Boz” sözcüğü, baktığımızda "toprak rengi, kül rengi, sürülmemiş toprak" gibi anlamlara gelmektedir. Kahve yokken kahverengi atlara, kurtlara ve bilumum kahverengi nesnelere yaygın olarak "boz" denmekteydi. "Boz"un yanı sıra aynı renk için kullanılan "yağız” sözcüğümüz de mevcuttur.
(0) Sıfır’ın Hikâyesi
“Dilimizde ‘sıfır (0)’ hariç, tüm rakamların kökeni Türkçedir. Arapçada ‘boşluk, hiç’ gibi anlamlara gelen ‘sıfr’ (صفر) sözcüğü, Türkçe dahil birçok dünya dilinde çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Derler ki; ‘Hintler kumun üzerinde taşlarla hesaplamalar yaparken, bu hesaplardan çıkarılan taşların yerinde yuvarlak bir delik kaldığını görmüşler. İşte bu yerde kalan iz, gel zaman git zaman bir Matematik sembolüne dönüşmüş.”
Rusya'da bir şehir olan Astrahan'ın adı 'Hass-ı Tarkan, Hacı Tarkan, Astrahan' şekillerinden mi bugüne gelmiş, yoksa boşu boşuna mı 'Rus' u kazsan altından Tatar çıkar. ' demişler?
Sayfa 40 - ötükenKitabı okudu
Türkçe dili böyle bir bulmaca işte. Bir kökten başlayıp kendimizi bambaşka köklerin, kelimelerin diyarında çok kolay bir şekilde bulabileceğimiz harikulade bir dil.
Sayfa 28 - ötükenKitabı okudu
Reklam
"Höşmerim" sözcüğünün kökeni Farsçaya dayanır. "Tatlı, güzel" anlamındaki "hoş" sözünün ve "kaymak" anlamındaki "maram" kelimesinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Sayfa 28 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
"X" harfi, 1765'te yazılmış bir mektupta "öpücük" simgesi olarak kayda alınmış. Dünya tarihindeki ilk "emoji" bu olabilir mi?
Türkçedeki "adam" kelimesinin birinci anlamı 'erkek' değil, 'insan' dır.
Sayfa 33 - ötükenKitabı okudu
“X” harfi, 1765’te yazılmış bir mektupta “öpücük” simgesi olarak kayda alınmış. Dünya tarihindeki ilk “emoji” bu olabilir mi?
Reklam
"Kahve" sözcüğü tüm dillere Arapçadan yayılmıştır. 16. yüzyılın ilk çeyreğinde İstanbul'da görülen kahveyle birlikte dilimize yavaş yavaş "kahverengi" de yerleşmeye başlamıştır. Kahvenin tarihini bir kenara bırakıp "Kahveden önce kahverengine ne deniyordu?"
Türkçe dili böyle bir bulmaca işte. Bir kökten başlayıp kendimizi bambaşka köklerin, kelimelerin diyarında çok kolay bir şekilde bulabileceğimiz harikulade bir dil.
Türkçeyi "cinsiyetçi" bir dilmiş gibi lanse etmek, eğer Türkçe bir ete kemiğe bürünüp bedenine ruh üflenmiş olsaydı Türkçenin ziyadesiyle kanına dokunurdu. Bugün İngilizcede "man" sözcüğü "adam, erkek, insan gibi kavramları karşılamaktadır. "Kadın" manasında "woman" sözüne baktığımızda da Eski İngilizcede "kadın" anlamına gelen "wif" ve "insan" anlamındaki "man" sözlerinin birleşmesiyle oluştuğunu görmekteyiz. Türkçe "adam" ya da "erkek" sözünden türeyip de "kadın" kelimesini karşılayan bir sözcük yoktur.
Sayfa 76 - Ötüken Neşriyat
Dilimizde, "sıfır (0)" hariç, tüm rakamların kökeni Türkçedir. Arapçada "boşluk, hiç" gibi anlamlara gelen "sıfr" sözcüğü Türkçe dahil birçok dünya dilinde kullanılmaktadır.
Bildiğiniz üzere "irmik"ten yapılan bir tatlı olan "höşmerim"in kökeni, eşine adı geçen bu tatlıyı yapan bir hanımın tatlı bittikten sonra eşine yönelttiği "Hoş mu erim?" ifadesinden gelmiştir. Tabii ki böyle bir şey yok.
683 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.