Mayıs 2021
Orijinal Adı:
Der Kontrabass

2025 20. kitabı
Okunma: 17 Haziran 2025 23:24
Otuzlarının ortasında kendi iç dünyasındaki hesaplaşmaları henüz sonuca vardıramamış, Devlet Orkestrası’nın kadrolu kontrbasçısı. Orkestranın sopranosu Sarah’a olan platonik aşkı, işine -sanatına- ve kendine olan öfkesi, klasik müziğin usta isimlerine eleştirileri… Klasik müziğe ilgi duyan biri için tek solukta büyük keyifle okunup bitirebilinecek bir kitap. O kadar keyifliydi ki, kitap bittiğinde keşke biraz daha uzun olsaydı diye geçirdim içimden. Klasik müzik eşliğinde okuduğunuzda kitabın tadı bir kat daha artıyor. Süskind’in anlatım tarzı ve çeviri de oldukça akıcıydı, bütün kitap boyunca sanki sahnede sergilenen bir oyunu izliyormuşum gibi hissettim kendimi. Tadı damağımda kalan kitaplardan biri oldu, iyi okumalar…
2023 125. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2023 09:14
Bir kontrabasçının gelgitli ruh haline monolog halinde işleyen tiyatro türünde bir eserdi. Kontrabasçı; kırıklarına yaklaşmış, orkestrada orta karar bir mevki edinmiş bir sanatçıdır. Yalnız yaşamakta ve orkestra sanatçısı genç bir sopranoya ilgi duymaktadır. İkilem içindeki kontrabasçı; başlangıçta kontrabasın ne muhteşem bir çalgı olduğunu, bir orkestranın asıl kahramanı olduğunu canla başla savunur. Aslında kontrabastının önemine dair bu tutkulu savunması, kendi kişiliğine yönelik bir ilgi talebidir. Kontrabas değerlidir, ben de bir kontrabasçı olduğum için değerliyim, önermesi vardır monoloğunda. Ancak kitap ilerledikçe yazar, kontrabasa acımasızca eleştiriler yöneltir. Hatta onu kırıp parçalama noktasına kadar gelir. Çünkü derin yalnızlığını ve vasat yeteneğini kabul eder. Kontrabasçı, kontrabasıyla aynileşir. Aykırı tiplerin yaratıcısı olarak adlandırdığım yazardan yine bir aykırı kişilik öyküsüydü. Beğendim, tavsiye ederim.
Puan vermedi·56 syf.·
2023 48. kitabı
Vasat bir orkestra sanatçısının iç dünyası… Yazarın müzik bilgisi de hayran kalınmayacak gibi değil… Oyun türünde yazılmış kitap monolog şeklinde başlayıp bitiyor. Mutlaka okunmalı diyemem ancak okuduğunuzda da keşke okumasaydım demeyeceksiniz. Zaten bir solukta bitecek, kısacık bir eser… Sevgiler… Patrick SüskindPatrick Süskind KontrbasKontrbas
2025 17. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2025 17:32
Süskind ile seneler önce “Koku” kitabı ile tanıştım. O derece derin bir iz bırakmıştı ki bende er ya da geç yolumun tekrar ona çıkacağını biliyordum. Yazarın kalemindeki ufak oynamaların bile metine olan etkisi gözardı edilemez durumda olurken size kalan bunun tadını çıkarmak oluyor. Kontrbas bir oyun.. Güçlü bir monoloğu müzik terimleriyle yoğurmuş Süskind. Yer yer zorlayan bir şey olsa da bütüne baktığımda yine akıllıca bulduğum bir teknik diyebilirim. Sene içinde bir kaç kitabını daha okuyup bana anlatacaklarına dahil olmak istiyorum çünkü satırlar arasından bana neler fısıldayacağını merak ediyorum.
Kontrbas: Müzisyen-Enstrüman İlişkisi
2025 24. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 23:45
Müzik, insan hayatında azımsanmayacak derecede bir öneme sahiptir. Hayatımızın her yerine yayılmıştır. Tabii ne yazık ki müzik, çoğu çevrelerce sadece eğlence alanında bir başlık olarak görülmektedir. Müziğin insan duygu durumlarında ne kadar hızlı değişimler sağladığını düşündüğümüzde, bunun sadece eğlence alanında bir başlık olmadığını yavaş yavaş kavrıyoruz. İnsan, sadece gülmek ve eğlenmek için değil, zor zamanlarında acılarını doğru hissetmek için de müzik dinleyebilir. Üzerine uzun uzun düşünülüp kavranılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. Belki de müziğin varlığını ve önemini, bir gün bir anda tamamen ortadan yok olursa daha iyi anlarız. Müzisyen ile enstrümanı arasındaki ilişki, diğer birçok ilişkiden tümüyle farklı olduğu kadar hepsinden biraz da barındırır. Burada bahsetmek istediğim şey, bir müzik enstrümanını birkaç sene hobi olarak çalan kişi değil; tamamen kendini müziğin içinde hisseden ve enstrümanı ile sıkı bir bağ oluşturmuş kişidir. Durum biraz şöyledir: Müzisyenimiz enstrümanını gözünden sakınır. Çoğu zaman kendisinin aç kalmasını göze alıp enstrümanının bakımlarını yaptırır. Enstrümanı ile yolda yürürken, zarar görmesin diye yürüyeceği yolları değiştirir. Enstrümanını çalarken çevresindeki eşyaları ona zarar vermeyecek şekilde konumlandırır. Bu, enstrümanının maddi olarak yüksek bir değere sahip olmasından çok, onunla sıkı bir bağ geliştirmiş olmasından kaynaklanır. İnsanlar bazen uzun süre görüşmediği insanların sesini duymayı arzular. Müzisyen ise bu arzuyu çoğu zaman enstrümanına duyar. Ancak her aşkta olduğu gibi bu ilişkinin de harika olduğu kadar zorlu bir tarafı vardır. Enstrümanı ile çoğu zaman kavga eder. Çünkü hayatını ona adamıştır. Yoğun emek ve sabır göstermiştir. Enstrümanını çalarken vücudunda sağlık sorunları dahi ortaya
Müzik
KontrbasPatrick Süskind · Can Yayınları · 20211,075 okunma
... Kontrbasın sesini duyuyor musunuz?
2024 27. kitabı
"...tam on bir kere tutuşumu değiştireceğim demektir. Cambazlıktan başka bir şey değil bu. Her bir telin üstüne deli gibi basmanız gerekir, bakın şu parmaklarıma hele. Bakın! Uçları nasır bağlamış, yarıklara bakın, taş gibi sert." Bu alıntıyla başlamak istedim çünkü gitar veya kontrbas gibi müzik aletlerini çalanların bu cümlelerde kendilerini bulabileceğini düşündüm. Müzik aleti çalmanın gerçekten bir yerde ciddi bir emek ve fedakârlık gerektiren bir uğraş olduğunu düşünüyorum. Patrick Süskind'in "Koku" isimli romanından sonra her ne kadar beni yeterince etkileyemese de "Kontrbas" müzikle ilgilenenlerin hoşuna gidebilecek bir eser olabilir. Aynı zamanda gayet kısa ve okunması kolay bir kitap diyebilirim. Okuyacak olan herkese şimdiden keyifli okumalar dilerim... Patrick SüskindPatrick Süskind
Alıntı
2021 95. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 00:00
Kontrbas, Patrick Süskind' in "Koku" adlı romanından sonra yazmış olduğu ilk tiyatro metni olma özelliğini taşıyor. Kitapta; kontrbas çalan bir müzisyenin müziğe ve yaşama karşı eleştirilerini okuyorsunuz. Orkestradaki hiyerarşik düzen ile toplumun düzenini birbirine eşdeğer tutan müzisyen; müzik, gürültü, kontrbasa karşı duyduğu öfke, toplumdaki yeri ve cinsiyet konularına karşı olan düşüncelerini aktarıyor. "Kontrbas", yazarın "Koku" adlı romanı ile birlikte okuduğum ikinci kitabı oldu. "Güvercin" ve "Üç buçuk öykü" adlı eserleri de okunacaklar listesinde. Kısa bir monolog halinde ve sıkılmadan okuyabileceğiniz bir eser. Keyifli okumalar...
·56 syf.·
2023 149. kitabı
Patrick Süskind'in "Kontrbas" adlı kitabına başladığımda ilk dikkat ettiğim şey yazarın müzik konusundaki bilgisi oldu ve yazarın müziğe olan ilgisine-bilgisine hayran oldum diyebilirim. Orkestrada memur olarak çalışan ve arka planda kalan bir kontrbas sanatçısının, hayattaki kendi değerini sorgulamasını, yaşadığı çelişkileri ve orkestradaki solist kadına duyduğu platonik aşkı konu ediniyor. Senaryo-oyun tarzı yazılmış olan kitap, monolog tarzında başlayıp bitiyor. 56 sayfalık kısa bir kitap olduğu için bu tarz sıkmıyor. Yazarın hikayesi ve anlatmak istedikleri, tam dozunda ve tadında bırakılmış. Mutlaka okuyun denecek bir kitap değil bana göre, ama okuduğunuzda da "niye okudum ki bu kitabı" demeyeceğiniz bir kitap. Vasat bir orkestra sanatçısının iç dünyasını merak ediyorsanız, o zaman okumanızı tavsiye ederim.
Kontrbas
2026 90. kitabı
Çok etkilenmedim açıkçası, bir oyunmuş zaten. Belki bu monoloğu karşımda biri gerçekleştirse daha duygusu geçebilirdi ama oyunu okuyarak o tatmine ulaşamadım. Ufak tefek spoilerlar mevcut; Kontrbas fetişi olan bir adamı okuyorum sanmıştım başlarda, fazlaca teknik terimle kafamızı dolduruyordu, sanki anlamayalım diye uğraşıyordu. Sarhoşluğu arttıkça kontrbasa olan öfkesini, işine olan nefretini dile getirişi içtendi. Tek bildiği işi yapacak, emekli olmak için. Güvenli bölgesinden çıkıp başka şeyler peşinde koşmayı seçemeyecek, sevdiği kadına sevdiğini bile söyleyemeyecek. Bu isimsiz baş karakterde herkes kendinden ufak bir parça görecektir böyle, ama genel olarak teknik terimler boğucu bir hava verdiğinden mükemmel diyemiyorum. Patrick SüskindPatrick Süskind KontrbasKontrbas
2024 70. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2024 18:36
Yine çok farklı bir Suskind kitabı okudum. Yazarın farklı dilini ve anlatımını çok seviyorum. Sakin başlayan, hiddetlenen katmanlı bir okuma oldu. Kırklı yaşlarına gelen adsız bir Kontrbas sanatçısının bizimle, sanatının zorluklarından, müzikten, işinden, aşktan, sahip olduklarından, hayellerinden, sevdiklerinden, sevmediklerinden vs. hakkında elinde birası kah sakin, kah hiddetli biçimde aracı kullanmadan bizzat bizimle konuşmasından oluşuyor. Ben yazarın müzik bilgisine hayranlık duyarak okudum. Vasat bir orkestra sanatçısının iç dünyasını merak ediyorsanız, o zaman okumanızı tavsiye ederim. Patrick SüskindPatrick Süskind

Patrick SüskindYazar · 7 kitap
Patrick Süskind (d. 26 Mart 1949 - ), Alman, roman, senaryo ve radyo oyunu yazarı. Hayatı Almanya'nın Bavyera eyaleti sınırları içinde kalan Münih'in 30 km güneyindeki Starnberger Gölü kıyısında, Ambach'ta dünyaya geldi. Babası Wilhelm Emanuel Süskind de bir yazardı. Patrick Süskind, lise olgunluk sınavının ardından sivil olarak askerlik hizmetini yerine getirdikten sonra 1968-1974 yılları arasında, yine babası gibi, üniversitede tarih eğitimi aldı. Münih Üniversitesi'nde ortaçağ ve modern çağ tarihi öğrenimi gördü. Tarih eğitimini Magister bitirme sınavı ile tamamladı. Üniversite yıllarında düzyazılar ve senaryolar yazmaya başladı, ancak bunlar bügüne kadar hiç yayınlanmadı. Üniversite eğitiminin ardından gittiği Fransa Aix-en Provence'de Fransızcaya ve Fransız kültürüne ilişkin bilgisini arttırdı. Patrick Süskind, babası gibi, serbest yazar olarak çalişmakta, yazı işleri ve düzeltmenlik yapmakta, roman, kısa hikâyeler ve televizyon senaryoları yazmaktadır. Eserleri Süskind'in kitapları yirmiden fazla dile çevrilmiştir, ve birçok kez sinema ve televizyona uyarlanmıştır. Yine kendisinin elinden çıkan kısa ve alaycı bir biyografisinin dişında hakkında pek az bilgi vardır. İnsan içine çıkmaktan hoşlanmayan Patrick Süskind, Münih, Paris ve güney Fransa'da Montolieu'da yaşamaktadır. Süskind, kendisine verilen edebiyat ödüllerini dahi almamakta ve reddetmektedir. Patrick Süskind, 1981 tarihli bir monolog olan "Der Kontrabass" (Kontrabas) adlı oyununun Münih Cuvilliee tiyatrosunda sahneye konulması ile meslek hayatının ilk büyük çıkışını yaşadı. "Der Kontrabass" 1985 yılında Tevfik Turan tarafından dilimize çevrildi ve Can Yayınları tarafından yayınlandı. 1985 tarihli "Das Parfum" adlı ilk romanı ile Süskind dünya çapında şöhrete kavuştu ve Almanca konuşulan ülkeler İsviçre, Avusturya ve Almanya'nın en önemli çağdaş yazarlarından biri oldu. "Das Parfum" 1987 yılında "Koku" adıyla Tevfik Turan tarafından dilimize çevrilerek Can Yayınları tarafından yayınlandı. "Das Parfum" bir "çok satan" olduğu gibi aynı zamanda yazarı henüz hayatta olmasına rağmen klasikleşerek "uzun satanlar" arasındaki yerini de aldı. 100 bin adet olarak basılan "Das Parfum"'ün ilk Almanca baskısı birkaç hafta içerisinde tükendi ve roman tam dokuz yıl boyunca Almanya'nın önemli dergilerinden biri olan Der Spiegel'in çok satanlar listesinde yer aldı. Bugüne kadar 33 ayrı dile çevrilen "Das Parfum" tüm dünyada tam sekiz milyon adet satılmıştır. Yine Alman yönetmen Tom Tykwer tarafından sinemaya uyarlanarak 14 Eylül 2006 tarihinde Almanya'da gösterime girmiştir.