Körler Ülkesi

Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı

İnceleme
2025 7. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2025 23:25
Bilimkurgu alanında adını yazdıran ve ütopik eserleriyle tanınan Wells, 8 hikâyesine bu kitapta yer verir. Kitaba ismini veren "Körler Ülkesi" ilk öyküsü olup benim içinde sevdiğim iki hikâyesinden biridir. Diğeri de "Bayan Winchelsea'nın Kalbi". Yazarın hayal gücü okuru kendine çekiyor. Akıcı üslubu var ve hikâyelerin kurgusu güzeldi, tıkırında ilerledi. Nobel ödülüne aday olup hiç kazanamamış olması üzücü. Öte yandan Atatürk'ün Nutuk'ta adından bahsettiği ilk aydın olması ise gurur verici. Bilinen kitapları ise Zaman Makinesi, Dünyalar Savaşı.
2025 32. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 13:36
Yeni bir H. G. Wells kitabıyla geldim. Okumam oldukça fazla zaman aldı bence. Önce Haziran ayı bana iyi gelmedi sandım ama bu kitabın da bu yavaş okumayla ilgisi var bence. İçinde birden fazla hikayeyi barındıran kitapları oldum olası daha yavaş okumuşumdur zaten. Bu kitapta da ilk hikaye olan körler ülkesini ve son iki hikayeyi sevdim ama diğerlerini okumak oldukça zor oldu. Görünmez Adam kitabını da okurken beklediğimden daha yavaş ilerlemiştim. Sanırım Wells umduğum kadar akıcı bir okuma sunmuyor. İşin kötüsü daha önce aldığım ve dokunmayı bekleyen Gelecek Günlerin Hikayesi kitabı da hikayelerden oluşuyor. Başka bir kitapla mola verip yine de okuyacağım, pes etmemeye çalışacağım. Kitabın başındaki hikayeyi okumanızı tavsiye ederim, geri kalan hikayeler için bir şey demeyeceğim.
H. G. Wells / Körler Ülkesi
2026 1. kitabı
Körler Ülkesi, kısa ama etkileyici bilimkurgu türünde öykülerden oluşan, okurunu farklı bakış açıları üzerinde düşündüren bir kitap. Öykü türünü okumayı sevmeyenlerin bile sıkılmadan okuyabileceğini düşünüyorum.
Toplumsal Bilinçsizliğin Alegorisi Direniş ve Umut Işığı
2025 127. kitabı
Körler Ülkesi, gözlerin perde arkasında saklanan en karanlık gerçekleri fısıldayan bir başyapıt. Wells, bu eserinde sadece fiziksel körlüğü değil, insan zihninin ve ruhunun görmezden geldiği körlükleri de derinlemesine açığa çıkarır. Hikaye, dünya karanlık bir perdeyle örtülmüş gibi, insanların kendi körlüklerinin esiri olduğunu gösterir. Okuyucu, başlangıçtan itibaren gözleri görmeyenlerin dünyasına hapsolur. Bu körlük, sadece ışığın yokluğu değil; düşünce, empati ve bilgelikten uzak kalışın da sembolüdür. İnsanlar, gerçeğin ne olduğunu unutmuş, körü körüne takip eden bir sürü haline dönüşmüştür. Bu karanlıkta, karakterlerin içsel çatışmaları ve dirençleri, yaşamın anlamını ve varoluşun derinliklerini arayan bir felsefi sorgulamaya dönüşür. Wells’in anlatımı, güçlü bir alegori olarak ilerler; her paragraf, insanlığın kendi karanlığını aydınlatma çabasıdır. Dili sade ama dokunaklı, betimlemeleri ise zihni sarsacak kadar gerçekçidir. Toplumsal eleştiriyi ustalıkla harmanlayan yazar, körlüğün farklı yüzlerinicehalet, korku, ön yargıtek tek parçalara ayırır ve okura ayna tutar. Körler Ülkesi, sadece distopik bir öykü değil, aynı zamanda insan doğasının ve toplumların trajedisidir. Bu trajedi içinde umut kırıntıları da saklıdır; direnenler, görenler vardır. Onlar, karanlık içinde ışığı arayanlardır. Kitap, insanın kendi içindeki karanlığı tanıması ve aşması için bir davettir. Her satırda insanın evrensel korkularıyla yüzleştiği bu eser, okuru derinden sarsar ve uzun süre etkisinden kurtulamaz. Wells, körlüğü sadece bir eksiklik değil, bilinçsizliğin, duyarsızlığın ve insanlığın büyük yarasının simgesi haline getirir.
Duygu ve Düşünce
2025 44. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2025 17:59
Kitap sekiz hikayeden oluşuyor. Ve bu eser yazarın okuduğum ilk eseriydi. Hikâyelerinde insanların yaşamından alıntıladığı küçük yerler aslında insanı düşündürüyor. Yaşamımızda gördüğümüz veya göreceğimiz ders almamız gereken yerleri okuyucuya yazısıyla bağlıyor. Kitabının da adını alan körler ülkesi hikayesideki tek gözü olan kral olur lafı ile kahramının hikayenin sonuna kadar kral olacağı tasavvur olacağını sanıyorsunuz. Ama hikaye o kadar mantıklı bir şekilde inandırıyor ki neden kral olamadığını ve olmayacağını biliyorsunuz. Bence herkes okumalı . Zevkli bir eserdi.
1000k
·168 syf.·
2025 14. kitabı
Sekiz güzel öyküden oluşan Wellsin bu kitabında, fantastik çok fazla bir şeyler olmamakla birlikte, sadece değişik bir savaş aracını tasvir ettiği hikayesi bunların dışında. Körler ülkesi öyküsünde yazarın çevirip durduğu ironi bence mükemmel. Özellikle sembolik bir havada ve günümüz gerçeklerine uyarlandığında anlamına anlam katan bir öykü. Wellsin fantastik yapısı, öykülerindeki derin anlam ve kargaşadan besleniş tarzı yazarı diğerlerinden ayıran yegane özelliktir kanımca. Öyküler kesinlikle yazmak için yazılan öyküler değil aksine bir mesaj verme kaygısı taşıyan ve bunu da başaran birçok ironi barındıran öyküler. Teknik yapısı itibariyle okuyucu sıkmayan uzun imgeler ve tavsirler yerine olayın kurgusu vereceği ile ilgilenmiş doğrudan yazar. Aşkın İncisi adlı öykü ise dolaylı olarak bana Tac Mahali anımsattı açıkçası. Öyle de olmayabilir. Diğer öykülerde ise toplumsal bir serzeniş ve rehberlik havası var. Wells hem başarılı bir yazar hem de başarılı bir toplumcudur diyebiliriz.
Körler ÜlkesiH. G. Wells · Kapra Yayıncılık · 20243,704 okunma
Körler ülkesinde adama sorarlar sen niye görüyorsun?
2025 21. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2025 22:20
Ne zamandır gözüme takılan bir kitap olduğu için okumak istedim ama şu an çok pişmanım. Yazarın adından dolayı sadece bilim kurgu diye düşünerek uyumadan önce tatlı tatlı okurum dedim. Ruhum daraldı. Kitabı kötü yapmaz. Sadece bu şekilde bir okuma düşünmemiştim. Körler ülkesinde tek gözlü adam kral falan olmuyor. Bu darb-ı mesel olmuştur ama kesinlikle yanlış bir bilgi. Çok iyi biliyorum. Çünkü. Neyse bunun çünküsü kibirli biraz. Demek istediğim kimse körlüğünü kabul etmiyor artık. Hatta sen niye görüyorsun diyorlar. Vallahi ben bu durumdan var ya bıktım bıktım. Kapat gözünü diyorlar. Görme. Bu kadar hissetme. Mümkünmüş gibi. Bilmiyorlar gözünü kapatan sadece kendine gece yapıyor. Gerçekten bilmiyorlar. Bu o kadar yorucu bir şey ki anlatmaya 1000 kitaplar yetmez. Sen niye böylesin sen niye uyumsuzsun sen niye kapatmıyorsun gözünü sen niye yemiyorsun bizim gibi sen niye içmiyorsun sen niye erken uyuyorsun sen niye TV izlemiyorsun sen niye sosyal medyasız niye o yok sen niye bu yok sen niye gelmiyorsun sen niye gitmiyorsun sen niye çok kitap okuyorsun sen niye bu okulları okuyorsun sen niye gezmiyorsun sen niye konuşmuyorsun sen niye yapmıyorsun sen niye alışveriş etmiyorsun sen niye sen niye. Ben bıktım ya. Vallahi ben gerçekten bıktım. Elimden hiçbir şey gelmiyor. Ben doğru sadece benimki demiyorum ama insanların kendi doğrularını dayatmasından çok sıkıldım. ... Kitapta ruhumun daraldığı yer adamın neredeyse teslim olmasıydı. Hayır ya. Sırf çoğunluk öyle diye teslim olamayız. Sırf teslim olursak akışta olacağız diye bunu yapamayız. Adam kör olmayı kabul etseydi, bir evi bir karısı yiyecek ekmeği olacaktı. Ya sonrası? İnsan güneşin orada olduğunu bile bile , o Güneş değildir o sıcak bize başka bir yerden geliyor diyebilir mi? Gerçekten içim sıkıldı ruhum daraldı.
2025 90. kitabı
İlk öykü bence çok akıcı ve güzeldi . Diğer hikayeler de aynı şekilde akıcıydı ama ben ilk hikayeyi daha çok beğendim ve onun için 7 puan verdim. Eğer biraz fantastik kısa hikayeler okumayı seviyorsanız bayılırsınız .
Körler ÜlkesiH. G. Wells · Kapra Yayıncılık · 20243,704 okunma
Körler ülkesinde tek gözlü insan kraldır!
2024 52. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2024 07:48
"Galileo inkar et, dünya dönmüyor!" "2+2=5" "Hypatia’nın gözlerini çıkararak kör ettiler." "Diri diri yakılan Pisagor ve öğrencileri." "Taşlanarak öldürülen İskenderiyeli Hypatia." Ne kadar az bilirsen o kadar iyi uyursun, der Maksim Gorki Tarihten ve eserden ilham alarak şunu söyleyebilirim ki: "Ne kadar az bilirsen o kadar çok yaşarsın." Ne kadar az bilirsen toplum tarafından o kadar iyi kabul görürsün. Eserin başkahramanı Nunez bir Körler Ülkesi'ne düşüyor. Şöyle bir düşünce var kafasında, "Hepsi kör, onlara görmenin ne olduğunu anlatabilirim. Benim gözlerim var, bu avantajı kullanarak onlara hükmedebilirim." Meşhur sözde olduğu gibi: Körler ülkesinde tek gözlü insan kraldır. Öyle midir sahiden? İnsanlar o kadar uzun süredir görmüyorlar ki görmekle ilgili kelimeler dahi unutulmuş, kör kelimesinin ne olduğunu bilmiyorlar. "Aydınlıktan yarı karanlığa öyle yavaş geçmişlerdi ki ne kaybettiklerinin hemen hiç farkında değillerdi." Ve farkında olmadıkları için bunun bir eksiklik değil normalin ta kendisi olduğunu düşünüyorlar. Dünyanın kendi yaşadıkları yer kadar olduğunu sanıyor, aksine inanmıyorlar. Gece ve gündüzü göremedikleri için zamanı sıcak ve soğuk olarak ikiye ayırıyorlar. Bu insanlara görmenin güzelliklerini nasıl anlatabilirsin? Toplum herkes gibi olmayanları kabul etmez ve hastalık olarak görür farklılığı. Nitekim Nunez'in gözlerinin var oluşu da hastalık olarak görülür ve iyileştirmek için gözlerini almak isterler: "Bilimi bahşedene şükürler olsun!" Evet, Körler Ülkesi'nde görmek hastalıktır ve bilimin varlığı ile bu hastalıktan kurtulabilir insan! Oysa yaşadıkları vadi öyle güzeldi ki... Bir görebilselerdi. Peki biz görüyor muyuz? En son hangi gün doğumunu izledik? Bir kelebeğin ardına düştük? İnsan gözlerinden bile isteye vazgeçebilir mi? Hangi duygu
Körler ÜlkesiH. G. Wells · Kolektif Kitap · 20183,704 okunma
2025 29. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 12:20
Körler ülkesinde tek gözlü insan kraldır. Diyor kitabında H. G. Wells Körler Ülkesi “Körler ülkesinde tek gözlü kral olur” derler... Ama ya kimse "göz"ün ne olduğunu bile bilmiyorsa? Gören bir adamın, herkesin kör olduğu bir toplumda dışlanışını anlatan çarpıcı bir hikâye. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli Çizimleri İçin Elena Ferrandiz'e teşekkürler. Değerli Çevirisi için Evrim Öncül’e teşekkürler.
Körler ÜlkesiH. G. Wells · Kolektif Kitap · 20183,704 okunma

H. G. WellsYazar · 61 kitap
Herbert George Wells ya da daha çok tanındığı adla H. G. Wells (21 Eylül 1866 - 13 Ağustos 1946), Dünyalar Savaşı, Görünmez Adam, Dr. Moreau'nun Adası ve Zaman Makinesi adlı bilimkurgu romanlarıyla tanınan ama neredeyse edebiyatın her dalında birçok eser vermiş olan İngiliz yazardır. Sosyalist olduğunu açıkça söyleyen H.G. Wells'in çoğu eserinde önemli ölçüde siyasi ve sosyal yorumlar bulunmaktadır. Jules Verne gibi gelecekteki teknolojik gelişmeleri anlattığı kitaplarıyla bilimkurgu dalının öncülerinden hatta yaratıcılarından sayılmaktadır. Wells'in bilimkurgu romanlarında teknolojinin gözlemlenmesinin getireceği olanaklar bir yana bırakılır. Wells'te spekülasyon bir edebiyat biçimine dönüşür ve teknolojinin değil de onun toplumsal temellerinin araştırılmasına dönük bir boyut kazanır. Wells'in ilham kaynağı Jules Verne olmuştur, ama Verne'in Aya Seyahat'i (De la Terre a la Lune) ile Wells'in Aydaki İlk İnsanlar (The First Men in the Moon) romanını karşılaştıracak olursak, kolaylıkla görebileceğimiz gibi Wells; Verne'in teknolojiye verdiği önemi paylaşır, ama Verne'in romanında 'Nasıl ve hangi teknolojik olanaklar?' sorusu ortaya atılırken, Wells'te Ay yolculuğunun teknik sorunu baştan savma bir biçimde geçiştirilir. Çünkü Wells'in derdi, teknolojik olanakların gelecekteki muhtemel ürünlerini tahmin etmek değil, Ay'daki toplumsal hayatın bizzat kendisi üzerine, tıpkı bir zamanlar Thomas More'un 'Ütopya Adası' örneğinde olduğu gibi, model düşünceler geliştirmektir. Wells sadece bilimkurgu içindeki ütopya karşıtı düşüncelerin savunucusu olarak bu türe damgasını vurmakla kalmaz, toplumun şiddet ve zor yoluyla, gereğinden hızlı bir süreç içinde sosyalist bir topluma dönüştürülmesinin sakıncalarına olduğu kadar, sınıf karşıtlıklarının da iyice sivrileceğine karşı da uyarır bizi. ...