Kurtuluş Yolu

Beyan Yayınları
Türler:

·96 syf.·
2024 201. kitabı
Kurtuluş Yolu Seyyid Kutub Kitap benim okuduğum ikinci Seyyid Kutub kitabı oldu, kitap beyan yayınlarının benim çok sevdiğim bir serisi olan 2 Dil 1 Kitap serisi kapsamında basılan kitaplardan biridir. Açıkçası kitabı bazı kısımlarını beğenemedim bundan dolayı 4 puan kırdım. Mesela kitabın ön sözü ve Seyyid Kutup'un hakkında bilgiler yaklaşık 50 sayfadır yani kitabın yarısını bu iki bölüm oluşturuyordu bu da bence hoş değildi ancak önsöz'de değinilen konu ve tespitleri beğendim hatta kitabın içeriğinden daha derin ve somut tespitlerdi. Kitabın genel olarak değindiği konu şu İslam devleti ve İslam medeniyeti olmadan İslam fıkhı olmaz, olsa da bir anlamı olmaz ve de bu dünyanın bir sancı çektiğini bu sancı sonrasında da İslami bir egemenliğin doğacağını yani dünyanın İslami bir devlete gebe olduğu çerçevesi çiziliyor bu çerçeveler de sorun ve çözüm odaklı ortalama 40-50 sayfalık bir eserdi. Şimdi benim eserde takıldığım şu oldu 1- Bu gebe kalınan İslami medeniyet nerede doğacak Mısır, başka bir ülke veya tüm dünyanın dört bir yanında mı? Burası biraz yüzeysel ve soyut kalmıştı. 2. Takıldığım husus Raşid Halife efendilerimiz ve çeşitli alimlerin yaşadığı düzenlerin tamamen veya kısmi İslami düzende olduğu anlatılırken halife efendilerimize saygı ibaresi yoktu, ayrıca halife efendilerimiz sanki diğer alimlere denk gibi sırayla yazılmıştı ve ayrıca Hz. Osman Zinnureyn gibi bir Reşad halife yazılmamıştı, Ebubekir, Ömer, Ali..... Şeklinde devam ediyordu. 3. Takıldığım husus yine 2. Bölümde bahsettiğim bölümde Reşad halifelerden sonra İmam-ı Azam Ebu Hanife, İmam Şafii, Ahmed bin Hanbel gibi önemli mezhep imamlarımız örnek verilirken bu isimlere ilave olarak da ibn kayyım ve ibn
Din
2022 12. kitabı
hangi menheci benimseyeceğim, hangi yolda yürüyeceğim, şu an neredeyim sorularının yeniden sancıya dönüştüğü ve zihnimde, kalbimde yük oluşturmaya başladığı bir dönemde, gözüm bu kitaba ilişti. bir başlangıç, hatırlatma olması duasıyla elime aldım. nitekim elhamdulillah, başladığım noktayı gerçekten hatırlatmış oldu. içeriğe gelecek olursak: başlangıçta, çevirmenin seyyid kutub'a dair yazdığı birkaç sayfayı okuyoruz. hakikaten güzel betimlenmiş ve okuyunca "seyyid"e karşı sevginizin arttığını hissediyorsunuz. asıl konu ise islam şeriatinin, yönetiminin bir toplumda geçerli olmasının gerekliliğinden bahsediyor. islâm diye bir derdimiz varsa, yapacağımız ilk şeyin, o'nun şeriatini hakim kılmamız olduğunu hatırlatıyor. aksi halde islam fıkhını geliştirmeye çalışmanın ve diğer faaliyetlerde bulunmanın havaya tohum ekmeye çalışmak olduğunu söylüyor. hacmi küçük, içeriği çok büyük bir kitap. rabb teala bizleri, biz göremeyecek dahi olsak islam şeriatinin hakim olması için tüm gücünü sarf edenlerden eylesin. amin.
Din
İslâmî Toplum
2023 22. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2023 06:07
Evet, hayatımda okuduğum en harika kitaplardan birisi idi. Kitabın içeriği: Kitap üç ayrı kitaptan oluşuyor: A. Mütercimin Önsözü Aslında mütercimlerin (çevirmen) önsözlerinin pek bir önemi yoktur. Ancak bu kitapta tam tersine olmuş. Harika tespitleri yanında kitabın önemini hakkıyla vurgulamış. Kendi tecrübeleri ise bonus hükmünde... B. Abdurrahman el-Bâni'nin Giriş Yazısı Bu giriş ve tanıtım yazısı da kitabın neredeyse orijinali kadar önemli bilgilere sahip. C. Kitabın aslı Seyyid Kutub'un yazdığı bu kitabın asıl İslâm ve Medeniyetin Sorunları. Beyan Yayınevi bu kitabın sadece son kısmından küçük bir kısmı tercüme ettirmiş. Ancak bu kısa bölümü bile birçok entelektüel, aydın, yazar, filozof ve din adamının bile çok ötesinde ufku açıcı hayata bakış açısı içeriyor. Herkese ısrarla tavsiye ederim. Not: Kitabı okurken dikkatinizi vermezseniz anlayabileceğinizi pek sanmam. Zira kitabın yazarı son yüzyılın en müthiş mütefekkirlerinden (fikir adamlarından) birisidir. Kurtuluş Yolu Seyyid Kutub
İslam
2025 9. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2025 23:32
Olan bitenin derli toplu özeti budur. Bir başlangıç noktası var... Bu, gerçeğin bir tek kalbe yerleşme noktasıdır... Sonra bir kaç kalbe... Sonra inanmış bir topluluğun kalbine... Sonra bu kafile yola koyuluyor... Uzun ve dikenli bir yola... Garip olan bugün de -bazı istisnalar dışında- insanlığın kendisine hidayetin geldiği ilk gün gibi bu yola yabancılaşmış olması... Yolun sonunda bu kafile de uzun ve dikenli yola ulaşacak... Tıpkı ilk kafilenin ulaştığı gibi... Bunun zahmetsiz bir mesele olduğunu savunmuyorum... Kısa sürecek bir savaş olacağını da... Ancak garantili sonuç budur... Her şey, ama her şey bunu destekliyor... Varlığın doğasında bulunan, insanın doğasında bulunan gerçek ve fıtri her şey... Molozlar ayağına dolanacak, büyük bir insanlık olgusu yolunda duracak... Ancak bu engel çer-çöpten başka bir şey değil... Büyük, ama çer-çöp! "...Allah kendi emrinde galip gelecektir. Ancak insanların çoğu bunu bilmezler." (Yusuf, 12/21) Son sözümüz, "Hamd" âlemlerin Rabbi Allah'a aittir.

Seyyid KutubYazar · 121 kitap
Profesör Seyyid Kutub (Arapça: سيد قطب), (d. 1906, Mısır – ö. 29 Ağustos 1966). Mısırlı yazar, müfessir ve düşünce adamıdır. Hayatı 1906 yılında Mısır'ın Asyut kasabasısında, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirdi. Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi. 1933 yılında mezun oldugu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yöneldi. 1946'da Konum Dersleri isimli makalesini yayımladı. Çoğuna göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunuyor, Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu. 1949 yılında ABD'ye gitmiştir. Bu dönem boyunca Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu, tanık olduğu ırkçılığı eleştirmiş ve Amerikan medeniyetini primitif olarak görmüş ve reddetmiştir. Ayrıca, 1949 yılında, o yurtdışındayken, İslam'da Sosyal Adalet isimli eseri yayımlanmıştır. Bu eserinde gerçek sosyal adaletin İslam'da olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca yine ABD'deki yıllarında, daha önce kaleme almış olduğu edebi makale ve eserleri eleştiriyor, o dönemlerde sahip olduğu daha seküler olarak tanımlanabilecek edebiyat anlayışından ziyade edebiyatın da kaynak olarak en başta İslam'ı alması gerektiğini savunuyordu. Kitaplarında, genellikle geleneksel İslam'a karşı, sahih bir çizgiyi savundu. Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirdi. Mısır'a döndüğünde, kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler teşkilatına katılmıştır. Teşkilatın gazete ve dergilerinden devamlı olarak düşüncelerini aktarmaya çalışırken, teşkilatın genel düşüncesiyle kendi fikirleri arasındaki bazı farklılıklar ortaya çıksa da, Müslüman Kardeşler ile olan ilşkisi devam etti. Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi o da tutuklandı. Yargılama sonunda Seyyid Kutub'a onbeş yıl ağır hapis cezası verilmiştir. Hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan, Kur'an tefsiri Fi zilâl-il-Kur'an ve Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin en son ve bütününü ifade eden Yoldaki İşaretler`i kaleme almıştır. 1964'te serbest bırakıldıktan sonra, 1965'te tekrar tutuklandı. Bu kez de birçok Müslüman Kardeşler üyesi ile birlikte tutuklanmıştı ve tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi. 22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verildi. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasır'ı kararından döndürmeye çalışsalar da, Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da idam edildi.