Efsane Olmuş Bir Casusun Hikayesi

Timaş Yayınları
Sıralamalar

2025 22. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2025 21:05
Kuşçubaşı Eşref.. Efsaneleşmiş bir casusun hikayesi. Eşref Sencer Kuşçubaşı ya da nam-ı diğer Kuşçubaşı Eşref.. Sert bir savaşçı, usta bir istihbaratçı ve dünya tarihinin en ünlü casuslarından biri. Osmanlı’nın son dönemleri.. Bir yanda Balkanlarda patlak veren isyanlar, diğer yanda iç karışıklıklarla mücadele eden bir devlet. Bir yanda varoluş mücadelesi veren Osmanlı İmparatorluğu, diğer yanda hızla dünya savaşına sürüklenen ülkeler.. İşte tam bu kaosun ortasında, korkusuz bir savaşçı çıkar ve tarihin akışını değiştirir. İsmail Bilgin’in kaleminden çıkan bu eser, sizi o zorlu yıllara götürüyor. Okurken hem tarih kokusunu hissediyor hem de bir efsanenin izini sürüyorsunuz. Tavsiye ederim / etkileyici ve sürükleyici bir kitap.
Kitap yorumum
2022 29. kitabı
Okunma: 14 Mart 2022 17:23
‼️Kuşçubaşı Eşref kitabının yorumuyla sizlerleyim.  Eşref Sencer Kuşçubaşı ya da bilinen adıyla Kuşçubaşı Eşref'in hayatının anlatıldığı harika bir eser. Kuşçubaşı Eşref Osmanlı'nın son döneminde yaşamış Teşkilatı Mahsusa'nın en önemli hafiyelerinden birisidir. ‼️ Kuşçubaşı Eşref, aslen Dağıstan Türkü' dür. İlk defa sarayın Kuşçubaşı ocağına eğitime verildi. Burada Kuşlar hakkında önemli bilgiler aldı, kuşların nasıl abla ayıcığını öğrendi. "Kuşçubaşı" namını da bu ocakta aldı. Kuleli Askeri Lisesi'nde okuduğu dönemde karıştığı olaylar nedeniyle Abdülhamid Han döneminde bir grup arkadaşı ile birlikte Edirne'ye sürgün edildi. Kuşçubaşı Eşref; zeki, atılgan, mert ve yanlışa boyun eğemeyen bir karaktere sahipti. ‼️Makedonyan Dağları'nda çetecilerle mücadele etti. Makedonya ve Arnavutluk da Meşrutiyet yanlıları ile tanıştı. İttihat ve Terakki Cemiyeti'nden bahsedilmektedir. Hicaz'da isyancı Araplar'la mücadele etti. Hicaz'da Kuşçubaşı Eşref için bir sürgün yeriydi. Affedildikten sonra Trablusgarp'ı işgal etmek isteyen İtalyanlar'a karşı başlayan mücadele sırasında Enver Bey (Paşa) ile birlikte Trablusgarp ve Bingazi de halkı direniş için örgütleme çabaları oldu. ‼️ Kuşçubaşı Eşref, Balkan Savaşları'na katıldı. Edirne'yi Bulgar işgalinden Kuşçubaşı Eşref'in ve silah arkadaşlarının gayretleri sonucu kurtardı. I. Dünya Savaşı'nda Kanal Cephesi'nde mücadele etti. Musa ile birlikte önemli işlere imza attı. Kuşçubaşı namı yaşadığı dönem içerisinde herkes tarafından bilinmektedir. Kuşçubaşı Eşref, Osmanlı'nın yetiştirdiği en önemli casuslardan birisidir. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın dostlar
Bir şeyden vazgeçtim
2019 4. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2019 01:35
Hafif bir Spoiler var!!! Uzuun zaman oldu bir tarih kitabı okumayalı Evet yanlış duymadınız bir tarih kitabı bu kitap... Sizin de artık bir tarih kitabına başlama zamanınız gelmedi mi artık? Öyle bir adam düşünün ki her an her yerde... Adı kuşçubaşı Eşref namıdiğer uçan şeyh... Çöllerin hayaleti,düşmanların korkulu rüyası. Onu gören düşmanlar sevinç ve korku ikilisini yaşamaktadır. Onu görmenin sevinci ile onun kendilerini öldürme korkusu ikilisi. Kumlardan çıkan biri varsa o kuşçubaşı Eşreftir. Ikiden fazla gölge varsa ikincisi bilinki uçan şeyh'in gölgesidir aman dikkat... O çölün piri olmuş bir şeyh... Birinin bakişlarından, konuşmasindan ve hareketlerinden hangi devletin hangi şehrin adamı olduğunu şıp diye anlayan bir şeyh, uçan şeyh... Sürgün edilmesinden dolayı Abdülhamite karşı olan bir savaşçı, O şöyle derdi: "ben devletime karşı değilim ben Abdulhamite karşıyım" Kendisine yapılan işkencelerden dolayı güçlü ve kuvvetli olan şeyh artık o hayatın her türlü zorluğuna karşı şiddetli biri haline gelmiştir. Ama daha sonra Abdulhamite olan karşı tutumu için pişman olacaktır, devletin gidişatı ve içteki kargaşayı görünce, payitahta hakk vericektir Bu kitap nasıl bir kitap ve size ne katabilir gibisinden bir kaç söz daha ; Şunu söylemeden geçemeyeceğim kitabın dili çok güzel ve anlaşılır. Romanın konu bütünlüğünü kaybetmiyorsunuz Her şekilde devam edebiliyorsunuz. Yaşanılmış tarihi olayları bir film şeridi gibi hayal etmenizi sağlıyor. Trablusgarb savaşı, balkan savaşları, balkanlarda oluşan çetelere karşı direnişten, sömürü, muhbir, ajanlar, Hindistan, arap yarım adası... Diğer devletlerin arapları nasıl kandırdıklarından Bir çil altinla çöller vahalara nasıl dönüşüyor... Çöllerin rengine en iyi altın rengi yakışır... Altınların varsa çölde sözün vardır (çöl
2021 1. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2021 00:00
Kurtuluş Savaşı öncesini farklı bir açıdan anlatan çok güzel ve akıcı bir eser. Ulu önder Kemal Atatürk'ten Milli Şair Akif Ersoy'a kadar tüm milli mücadele öncülerimizin de eserde yeri var. Okumanızı tavsiye ederim
2023 25. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2023 21:31
Acı ile sevinç, bağımsızlık bilinci ve altın sevgisi, Özgürlük arayışı ve ihanet çemberi, akıl ve cehalet, bakmak ama görememek, cesaret ve korkaklık, bilinç ve vurdumduymazlık... Tarihin en koyu dönemi, ihanetlerin içeriden ve dışarıdan zincirleyerek devleti çöküşe götürdüğü bi ortam... Uyuyan milletlerin akıbetinin bir örneği.. Korkak zihniyetlerin ve sünepelerin neden devlet kadrolarında olmaması gerektiğinin cevabı... Müslümanı Müslümanı kırdıran İngiliz zihniyeti ve 1909 sonrası uyuyan Osmanlı kadroları.. Ve bu ortamda bir avuç fedakar vatansever kahraman, onların dirayeti ve onlara rağmen en tepedeki ihanetin ve aymazlığın hasta adamı yatağa düşürmesi... Duyguları birbirine karıştıran aynı zamanda bilinçli bir vatanseverin duygularını karartıp öfkeden deliye dönmesine sebep olan bu eseri, 1890- 1918 arasını anlamak isteyen bütün okurlara tavsiye ediyorum. Umarım tarih tekerrür etmez ama ibret almayanlar için tarih, tekerrürden ibarettir.
2018 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2018 00:54
Hani bir söz vardır “ Adam Olacak Çocuk “ diye. İşte bu sözün bir kulaç daha derinine inip; “ Kahraman Olacak Adam “ diye bilirim Kuşçubaşı Eşref’in gençliğinden yola çıkarak. En büyük bilge hayatın kendisidir diyorum çünkü hayat insanı yaşadıklarıyla yoğurur. Eğer tabi ki buna inancınız var ve ders alıyorsanız. Eşref Bey’in yaşadıkları bu inancı besliyor. Dönemin ortamından etkilenip, Padişaha aykırı hallere girişiyor. Sürgün üstüne sürgün yiyen bir Adam Eşref Bey. Tek meselesi istibdat rejiminin gitmesi, yerine hürriyet ortamının gelmesi. Bu doğrultuda elinden geleni ardına koymayıp Arabistan çöllerine sürgün gidiyor Uçan Şeyh. Dönemin kumandanları tarafından bu asi yanı törpülemek adına türlü işkenceler görüyor Kuşçubaşı. Ruhuna işleyen çizikler onu ehlileştirmek şöyle dursun, onu daha da asi yapıyor. Zindandan kaçıp sürre alayını basıyor. Birçok defa zatı şahanelerinin affına mazhar oluyor. Lakin bildiğinden geri durmuyor çünkü hürriyet nabzında atıyor. Dünyanın yarısını geziyor Jön Türklere katılıyor. Dönemin hürriyetperverleri ile İttihat Terakkiyi kuruyorlar 2. Meşrutiyeti ilan ettirip, Padişahı indiriyorlar tahttan. Eşref halis niyetle bakıyor meseleye istibdat bitti Osmanlının çöküşü de bitecek. Yanıldığını idrak etmesi geç olmuyor Trablusgarp savaşında Osmanlı kurmayları üstünlüğü elde etmişken dirayetsiz siyasiler sebebiyle kendilerine inanmış insanları bırakmak durumunda kalıyorlar. Zira Balkan harbi patlak veriyor bu defa hiç olmazsa İstanbul düşman postallarıyla kirlenmesin diye Edirne’ye koşuyorlar canhıraş vaziyette… Bulgaristan’ın içlerine kadar ilerliyorlar Batı Trakya’yı geri alıyorlar fakat yine basiretsiz siyasilerin setine çarpıp masa da kaybediyorlar ilk Türk cumhuriyeti, Batı Trakya Türk Cumhuriyetini. Acı tecrübe ile bir kez daha idrak
2018 26. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2018 12:50
Kuşçubaşı Eşref dediğimiz zaman aklıma gelen ilk şey: Mücadele. Yemen'in tarihini anlatan arkadaşımız anlatınca ve Tarihçi hocamız da laf arası söyleyince hatırladım. Bizim bir kahramanımız vardı diye. Hayatını detaylı okumak üzere bu gördüğünüz 560 sayfalık kitabı aldım. Kitabın yazım tarzı, kurgusu olay örgüsü güzel. Asıl önemli nokta Kuşçubaşı Eşref'in hayatı. Vatanı ve milleti için bazen kendi doğru bildiği tarzda da olsa bir çok yararlı iş yapmış bir adam. Zekası, savaş yeteneği cidden inanılmaz. Okumalısınız. Bu tip biyografik kitaplara ilginiz varsa. Tavsiye ederim.
Tarih
Kuşçubaşı Eşrefİsmail Bilgin · Timaş Yayınları · 2024734 okunma
Okumak lazım araştırmak nice ismi yazılmamış yiğitlerimizi tanımak lazım
2021 35. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2021 13:10
Eşref Sencer Kuşçubaşı ya da namı diğer adı Kuşçubaşı Eşref.. Roman Osmanlının son dönemlerini, efsane olmuş bir casusus olan Kuşçubaşı Eşrefi merkeze alarak anlatmaktadır. Geniş katmanlı olay örgüsü usta bir kurmacayla etkili bir üslub ile okura sunuluyor. Tarihi bir roman olan bu eserde gerçekler üzerine bina edilen kurmaca gayet akıcı bir dille okuru romana bağlıyor. Kuşçubaşı Eşref Harbiye'den Abdülhamid Han'a muhalif olan ve istibdat yönetimine şiddet ile karşı çıkan bir asker olarak mezun olur. İlk görev yeri olan Makedonya ve Balkan dağlarında eşkiyalarla göğüs göğüse vuruşur. Sonra Hicaz'a geçer Abdülhamid Han'a muhalefetini burada da sürdürür. Arapları padişaha karşı örgütlemek için Arap İhtilal Cemiyati'ni kurar. Arap çöllerinde ünü iyice yayılır. Çölde hızlı yer değiştirebilmesi sebebiyle Uçan Şeyh unvanıyla anılır. Bu süreçte Hindistana, Doğu Türkistana ve Türkistan bölgesine tüccar kılığında giderek İngiliz zulmünü yerinde gözlemler. Daha sonra padişah tarafından affedilir. İtalya'nın Trablusgarbı işgaline karşın Enver ve Mustafa Kemal Paşa ile birlikte yerel halkı İtalyanlara karşı örgütleyerek İtalyanlara karşı muazzam bir mücadele verirler. Balkan Savaşı patlaması ile birlikte Eşref Edirne'nin tekrar alınmasında büyük rol oynar. Emrindeki birlikleriyle mücadelesini Batı Trakya'ya taşıyarak Bulgar ordusunu bu bölgeden geri iterek Batı Trakya Türk Devleti'ni kurar. Osmanlı Devleti'nin Bulgarlar ile anlaşması sonucu devleti lağvederek geri çekilir. İttihat ve Terakki'nin yonetime tamamıyla hakim olmasıyla birlikte Enver Paşa'nın isteğiyle özellikle 1.Dünya Savaşının patladığı süreçte haberleşme ve gizli mücadele yürütmek için Kuşçubaşı Eşref ve arkadaşları Teşkilat-ı Mahsusayı kurarlar. 1. Dünya Savaşı sürecinde Arabistan bölgesinde İngilizlerle karşın
Tarih
2025 34. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2025 22:42
10/7 bir kitap.. Karakterine zor ısındığım bir kitaptı. Hatta daha önce hiç bu kadar uzun süre ısınamadığım olmamıştı. Yine de severek bitirebildim. Kitap hakkında ayrıntılı yorumumu Instagram hesabımdan bulabilirsiniz :)
2023 4. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2023 13:00
Kuşçubaşı Eşref Olay örgüsü çok olduğu için dikkatli okumak gerekiyor. Kuşçubaşı Eşrefin hayatını okulundan ölümüne kadar çok güzel hikayeleştirmiş yazar. Ayrıca kaynakçadaki kitaplara da dönüp bakmak gerektiğini düşünüyorum. Mehmet Akif in, Enver Paşa nın ve diğer vatanseverlerin ortaya çıkışı da romana güzel bir şekilde yedirilmiş. Selam olsun, vatan için can alıp can verenlere... Ruhları şad olsun.
Roman-Edebiyat

İsmail BilginYazar · 150 kitap
1964 yılında Gelibolu'nun Evreşe bucağında doğdu. İlk ve ortaokulu Evreşe'de, liseyi Gelibolu'da bitirdi ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümünü kazandı. Fakülteye devam ederken, iki sene süreyle Türkiye Çocuk dergisinde çalıştı. Daha sonra, mezun olduğu üniversiteye asistan olarak girdi. 1993 yılında yüksek lisansını, 1999 yılında doktorasını tamamlayarak jeoloji doktoru unvanını aldı. 2000 yılında, akademik hayatını sürdürdüğü İstanbul Üniversitesi'nden ayrıldı. Hâlen bir kamu kurumunda jeoloji mühendisi olarak çalışmaktadır. Yayınlanmış makaleleri bulunan yazarın, edebî faaliyetlerinin yanı sıra bilimsel çalışmaları da sürmektedir. Küçüklüğünden beri okuma yazmaya karşı büyük tutkusu olan yazar, 2000'de Ömer Seyfettin Hikâye yarışmasında İstanbul Depremi’ni anlattığı “Ne Oluyor Dendiği Zaman” adlı hikâyesi ile birinci oldu. Bu tarihten itibaren artan bir gayretle yazı hayatını sürdüren İsmail Bilgin, 2014'te Eskader tarafından tarih dalında "Kut’ül Amare" romanıyla; 2015'te de Yazarlar Birliği tarafından tarihî roman dalında ilk defa verilen büyük ödüle Çanakkale Romanları/Araştırmaları sebebiyle layık görüldü. Daha çok yakın tarih konularını, özellikle de 1. Dünya Savaşı dönemini ele alan eserlerle çocuklarda tarih bilincinin oluşmasına katkıda bulunmak için tarihî hikâyeler ve gençlik romanları yazdı ve yazmaya devam ediyor.