İskender Pala’nın Lale Devri adlı eseri, bir dönemin zevk, zarafet ve çöküşle iç içe geçmiş ruhunu derin bir insan hikâyesiyle anlatır. Kitap, sadece tarihî bir dönem romanı değildir; aynı zamanda bir medeniyetin ruhunun nasıl yavaşça solduğunu, güzelliğin bile bir gün tükendiğini gösteren hüzünlü bir aynadır.
Roman, III. Ahmet döneminde geçen ve Patrona Halil İsyanı’yla son bulan o meşhur “Lale Devri”ni merkezine alır. Fakat Pala, olayı sadece siyasi bir tarih parçası olarak değil, insani bir hikâye olarak işler. Aşk, sadakat, ihanet, güzellik ve yıkım… Hepsi dönemin süslenmiş bahçeleri, zarif kadınları ve içten içe çürüyen bir düzenin içinde birbirine karışır.
Yazar, dönemin ihtişamını sadece kelimelerle değil, adeta bir ressam gibi renklerle anlatır. Okurken lale bahçelerinde geziniyor, Haliç’te kayık seslerini duyuyor, o dönemin zarafetini hissediyorsunuz. Ancak tüm bu güzelliklerin ardında yaklaşan fırtınanın ayak sesleri de eksik değildir. Çünkü her devrin bir sonu, her zevkin bir bedeli vardır.
Romanın merkezindeki karakterler üzerinden İskender Pala, insanoğlunun zaaflarını işler. Gücü elinde tutanların körlüğünü, aşkın insanı nasıl savunmasız kıldığını, güzelliğin bile bazen bir imtihan olabileceğini gösterir. Bu yönüyle Lale Devri, bir dönemin tarihini değil, aslında insanın değişmeyen doğasını anlatır.
Eserin dili ise Pala’ya özgü o şiirsel anlatımla süslenmiştir. Cümleler yer yer bir divan beyitini andırır; hem klasik bir zarafet taşır hem de duygusal bir yoğunluk barındırır. Bu da romanı sıradan bir tarihî kurgu olmaktan çıkarır, bir medeniyetin kalp atışlarına dönüştürür.
Kimlere tavsiye edilir,
Tarihî roman sevenlere, ama kuru tarih okumak istemeyenlere… Dönemlerin arkasındaki insan hikâyelerini merak edenlere… Dilin zarafetini, kelimelerin