Toplu Öyküler - Bez Ciltli

Everest Yayınları
Ciltli

2025 68. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 22:27
"Gerçekten hayatım büyük bir yalan olabilir. Bir yalan mıyım ? Kendimi aldatmak. Başkalarını. Başkaları kim ? Ne yapacağım ? Çırpınıp durmak.Hep böyle. Her gün aynı. Bu korkunç devam. Bıktım.
Edebiyat Hikaye Öykü
Lafı Uzatmayan Öyküler
2026 28. kitabı
Okunma: 30 Mayıs 2026 11:02
Leş
kitabında bizi süslü cümlelerle rahatlatmaya çalışmamış. Aksine, dildeki tüm fazlalıkları atıp geriye sadece insanın en yalın, en saklanamaz halini bırakmış. Yazarın bugüne kadar yazdığı tüm öyküleri bir araya getiren bu kitap, aslında onun edebiyat yolculuğunun tam bir özeti olmuş. Kitaptaki o küçücük öyküler bile insanın içindeki derin yalnızlığı ve çaresizliği çok net bir şekilde hissettiriyor. Uzun uzun anlatmak yerine bir iki kelimeyle zihnimizde koskoca bir boşluk açarak kendimizle baş başa kalmamızı istemiş sanki. Karamsar, sert ama bir o kadar da gerçekçi öyküler. Herkese göre olmadığı kesin. Fakat az sözle çok şey anlatmanın, derine inmenin ne demek olduğunu görmek isteyenler için tam bir başucu eseri. Elimde duran şey insanın kendi karanlığıyla ani bir yüzleşmesi. Sözü uzatmak kusuru gizlemek içindir. Dürüst bir yüzleşme ancak tek bir nefeste gerçekleşir.
2025 42. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2025 11:08
Ferit Edgü'nün yarım yüzyıl boyunca yazdığı 9 öykü kitabını içeren, hemen hemen yazarın bir yaşamını yansıtan 181 öykünün yer aldığı 824 sayfalık devasa bir başyapıt. Bir anda 9 kitabini birden
2025 354. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2025 00:00
“Güç olan ölüm değil, dedi. Ölüme yaklaşırken anlamak. Düşün bir, bir kör olarak yaşıyorum ve gözlerim ölmeden önce açılıyor. Korkunç bir şey bu.” “Ya da bir sağır gibi, öyle değil mi?” dedim. “Sen de yaşayacaksın bu anları, dedi teyzem. Ne soru sorabileceksin, ne cevap verebileceksin.” • Leş - Ferit Edgü Leş’i bitirdim. Yani, o kadar güzeldi ki, nasıl anlatacağımı bilmiyorum. 9 ayrı öykü kitabının bir araya getirildiği, 181 öyküsünden oluşan bu kitapta her gün birkaç öykü okuyarak, yavaş yavaş ilerledim. Bazıları minicik, üç beş cümlecikti ama bütün gün zihnimde dolanıp durdu. Tabii arada daha yüzeysel gelen, okuduğumda pıt diye uçup gidenler de vardı. Hepsi aynı tatta değildi yani. Ama genel olarak çok güzeldi. Ben böyle az sözcükle kocaman duygular bırakan yazarları okumayı zaten hep çok seviyorum. Bu yüzden Ferit Edgü’yü tanımak için öykülerini tercih ettim. İyi ki de öyle yapmışım. O sakin, kelimelerde cimri fakat duyguda ve düşüncede cömert anlatımını çok beğendim. Edgü’nün öykülerinde en sevdiğim şey de hayatın her köşesinden tutuyor olmasıydı. Ölüm, yaşam, aile, dostluk, aşk, yalnızlık, hüzün, deniz, orman, güneş, yağmur… hepsi günlük yaşamın içinde yerini buluyor. Az sözcükle tam da dozunda duygular, tanıdık, yakın hisler uyandırıyor Edgü. Diğer eserlerinde de böyle midir bilmiyorum ama onları da okumak için de sabırsızlanıyorum.
2024 33. kitabı
Her yazın çabası kendi iç dünyasında kalıyor. Daha çok insanın okuması gerekmez mi? Eğitim ve kültür bakanlığı ne için var? Kitabı bankalar basımını yaparak ticaret yalıyor kitap piyasa malı olmuş. Oysa kitap toplumun ekmeği gibi sofrasında eksik olmaması gerekir. Yeni nesilleri kitaptan uzak tutan bir dayatma var. Ve biz toplum olarak bunu aşamıyoruz. Her yazar ayrı bir pencere açar yaşama. O pencereden sadece kendisi ve okuma yazma bilen azınlığın bakması yetmez ki! Kitap devlet politikası olmalı ki okuma alışkanlığı ile o tat insanın dimağına girdi mi bir kere çıkmıyor. Kaybettik Ferit Edgü'yü ışıklar içinde uyusun.
2024 15. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2024 03:08
Kitap 9 ayrı kitabın birleşiminden oluşuyor. 181 adet irili ufaklı öykü yer alıyor. İlk 300 sayfa gayet akıcıydı, öyküler kısa ve özdü ama gittikçe okumakta zorlandım belki de kitabın 820 sayfa olmasının bunda etkisi vardır. Ara vererek okumak için çok güzel bir kitap.
2017 97. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2017 21:24
"LEŞ " adlı kitabı kendine özgü bir dünyası Türk Edebiyatı için çok büyük bir şans olan sadece yazdıkları ile değil sanatın her yönüyle ilgilenmesi bu konuda ki eserleri ve entellektüel birikimi ile önemli katkıları olan Ferit EDGÜ'nün yazma serüvenini ve düşlerini yansıttığı yazarın yazma serüvenini okura başlangıcından bugüne değil bugünden başlangıcına doğru izlemesine neden olacak şekilde kronolojik sırası ile kitapta yer alan 9 öykü kitabının ilk defa ülkemizde Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ'ın Türk Edebiyatına yeni bir tür olarak kazandırdığı 'Küçürek Öyküler' olarak miniminal tarzda yazar tarafindan yaklaşık yarım yüzyıl boyunca yazılmış 181 öykü yer alıyor. Sözü az, her yönüyle okuyucuda derin sarsıntılara neden olan bu öyküler, çağın koşuşturmasına istinaden az sözcük kurarak yazarın düş gücünün etkinleştirerek yazması sonucu hikâyeleri okuyunca düş mü, yoksa gerçek mi diyerek çoğu yerinde ayırt etmemi engelledi. Dünya edebiyatında bu öyküler Edgar Alan Poe ile edebi bir tür olarak kurumsallaşmıştır. Ferid Edgü, bu hikayeler ile; anlamını yitirmiş büyüsü bozulmuş dünyada kendini yalnız, çöken, bozulan, yoklaşan, çürüyen, tutunacak hiçbir şeyi olmayan çaresiz, mutsuz ve sürgün hisseden özgür görünümlü çağcıl mahkumların düşsel metinleşen çığlığını yansıtmış. İnsan hayatın da insancıl olmanın ve yaşamının önemini yansıtmış. Ferid Edgü' nün kitaplarında anlattığı doğuyu seven bir okur olarak. Her edebiyat sever okuyucunun Kitaplığında olmasi gereken arşivlik bir kitap olduğunu düşündüğümden Kitaplığınizda bulunmasını tavsiye ederim.
2018 40. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2018 18:57
Ferit EdgüLEŞ TOPLU ÖYKÜLER Türk edebiyatının tartışmasız en güçlü kalemlerinden Ferit Edgü’nün elli yılı aşkın yazarlık yaşamının ürünü olan ve 1953-2002 yılları arasında yayınlanan dokuz öykü kitabı, LEŞ adıyla basılan toplu öyküler cildinde bir araya getirilmiş.Dokuz öykü kitabından ve 181 öykü yer alıyor kitapta. Ferit Edgü’nün Sunu yazısıyla açılan kitapta yer alan öyküler tarih sıralaması olarak,2002’den başlıyor,1953’e doğru gidiyor.Normal şartlardaki basımın tam tersi bir yol izlenmiş.Bazı kitapların başında ve sonunda yer alan önsöz ve sonsözler olduğu gibi aktarılmış kitaba. Kitabın adını Baudelarie’nin bir şiirinden etkilenerek 1958 tarihinde yazdığı Leş adlı öyküden alıyor. Kitaptaki öyküler alışık olduğumuz tarzda değil,ilk elime aldığımda şiir okuyorum hissi yarattı,zaten yazarında yapmak istediği bu yönde.Minimalist öyküler,kısa cümlelerle,olabildiğince yalın ve akılda kalan(en çok aklımda kalan kelime ANSIMAK)kelimelerle anlatmak. Öykülerinde modern toplum yapısının kapana kısılmış hissine kapılmış bireylerin,yalnızlık,ölüm gibi temalarla oluşan ruh sıkıntılarını görüyoruz. Paris’ten sonra ülkeye döner dönmez Hakkari’de askerlik yapması yazar için müthiş bir dönüm noktası olmuş.Okumaya başladığım sırada Notos dergisinin Ferit Edgü dosyasına rastlamak çok büyük bir şanstı.Öyküleri anlamlandırmamda çok büyük kolaylık sağladı.Okumadıysanız eğer Ferit Edgü okuyamayı planlıyorsanız tavsiye ederim.
2021 18. kitabı
Benim için okuması neden bu kadar zor bir kitap oldu bilmiyorum. Kitabın içeriğinde ki ilk öykü kitabında ki parçaları çok rahat okudum ortalarında gerçekten karamsarlığa kapıldım ve sonunda karamsarlığı iliklerime kadar hissettim. Kitabı bitirdikten sonra keske yazarla tanışma şansım olsaydı acaba bu öyküleri nasıl yazabilmiş dedim kendi kendime. Gerçekten benim hissettiğim karamsarlığın etkisinde miydi acaba o da yazarken bilmiyorum ama 9 tane öykü kitabının birleşiminden oluşan bu kitabı gerçekten de sevdim. Okumak isteyen arkadaşlara tavsiye ederim.
Ferit Edgü: Leş
2025 43. kitabı
Ferit Edgü 'nün kaleminden bir şaheser daha. Sembolik unsurlarla döşeli hikâyelerde adeta Sait Faik 'in sesleri duyuluyor. Lâkin kendine ait bir âlem de yaratıyor yazar. En dikkatimi çeken hikayesi Do Sesi oldu. Ölüm ve yaşamı bizlere gösteren ve Do sesiyle iblisin kovaladığı bir hikâye. Tek olumsuz yönü sembolik olduğu için bir anda hikâyeleri anlamlandıramamak oldu benim için. Onun dışında kesinlikle okunması gereken bir kitap. Kitapla kalın. f

Ferit EdgüYazar · 54 kitap
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu'de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne'da felsefe, Louvre'da sanat tarihi kurslarına katıldı. Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı'nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris'te kalıp İstanbul'a yerleşti (1968). Man Ajans'ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu. Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977 'den beri Ada Yayınları'nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954'te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı . Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi'de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost'taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı. Bir Gemide kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları'yla 1979 TDK Deneme Ödülü, Eylül'ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı??seriyle Sedat Simavi 1988 Edebiya Ödülü'nü aldı. Ayrıca O adlı romanı Hakkari'de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar'ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı. 33. Berlin Film Festivali'nde (1983) ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali'nde ödüller aldı (1984). Ferit Edgü Eserleri Roman Kimse (1976) O/Hakkari'de Bir Mevsim (1977) Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı (1988) Öykü Kaçkınlar (1959) Bozgun (1962) Av (1968) Bir Gemide (1978) Çığlık (1982) Binbir Hece (1991) Doğu Öyküleri (1995) İşte Deniz, Maria (1999) Do Sesi (2002) Avara Kasnak (2005) Nijinski Öyküleri (2007) Senaryo Hakkâri'de Bir Mevsim (O adlı romanından senaryo, Onat Kutlar ile birlikte) Deneme Tüm Ders Notları (1978) Yazmak Eylemi (1980) Şimdi Saat Kaç? (1986) Yeni Ders Notları (1991) Seyir Sözcükleri (1996) Devam (2001) Sözlü/ Yazılı (2003) İnsanlık Halleri (2003) Şiir Ah Minel Aşk (1978) Dağ Şiirleri (1999) Anı Görsel Yolculuklar (2003) Biyografi Abidin (2003) Avni Arbaş (2001) Osman Hamdi-Bilinmeyen Resimleri (1986) Çocuk Kitabı Doğa Dostları (2004) Çeviri Düşüş (Albert Camus, 1961), Godot'yu Beklerken (Samuel Beckett, 1963), Bugünün Dünyasında Felsefe (Jean Wahl, 1965), A Aydınlar ve Toplum, (Antonio Gramsci, V. Günyol , B. Onaran'la, 1967), Amerika: Şiirler (Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, 1976). Monografi Bunların dışında Abidin Dino, Yüksel Arslan, Van Gogh, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan, Fikret Mualla, Avni Arbaş üzerine yayımlanmış monografileri var. Ödülleri Sait Faik Hikâye Armağanı 1979 (Bir Gemide) Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü 1979 (Tüm Ders Notları) Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü 1988 (Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı)