Marslılar

Cep Kitapları

Erken Dönem Asimov Öyküleri: Marslılar
2016 33. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2016 01:45
1980’li yıllarda dilimize birçok Isaac Asimov kitabı kazandıran Cep Kitapları Yayınevi, yazarın bilim kitaplarının yanı sıra, bilimkurgularından da basmayı ihmal etmemişti. Sonsuzluğun Sonu isimli romanına ek olarak, Dünya Hepimize Yeter ve Marslılar gibi öykü derlemelerini de okura sunan yayınevi günümüzde varlığını sürdürmese de, zamanında Asimov severleri bir hayli sevindirdiği aşikar. Bu kitaplara şimdilerde yalnızca sahaflar aracılığıyla sahip olabilsek de, hiç olmamasından iyidir gözüyle bakıyoruz elbette. Orijinal adı The Martian Way and Other Stories olan ve içinde 4 adet öykü barındıran bu derleme, ilk olarak 1957 yılında basılıyor. 1992 yılında hayata gözlerini yuman Asimov’un yazmaya başladığı yılı da göz önüne alırsak, 30’lu yaşlarında yazdığı bu öyküleri “erken dönem” olarak adlandırmamızda bir sakınca bulunmuyor. 1984’e gelindiğinde ise ülkemizde Hulusi Özaykun çevirisiyle “Marslılar” adıyla yayımlanıyor kitap. Öykülerin ortak paydası yabancı uygarlıkların dünyayı ziyareti ve insanların uzayı keşfe çıkması ile ilgilidir. Bu temalar çerçevesinde bir araya getirilen öykülerin kimisinde eleştirel kimliğini de konuşturmuş Asimov. Gelin öykülere kısaca yakından bakalım. 1. Mars Yolu İnsanlık uzaya açılmıştır ve Mars’a insan kolonileri gitmiştir. Tıpkı dünyada olduğu gibi, Mars’ta da zamanla gelişip serpilen uygarlık çeşitli problemlerle karşı karşıya kalır. Bunlardan en büyük ve en önemlisi ise şüphesiz “su”dur. Mars’taki mevcut yönetimin ve Uzay Çöpçüleri olarak bilinen ekibin Dünya ile ilişkilerinin iyi olmaması, onları farklı fikirler üretmek zorunda bırakacaktır. Dünya hükümeti ise, klasik kapitalist düşünce sistemi ile Marslılar’ı avuçlarının içine almak için planlar yapmaktadırlar. Asimov, dilimize Mars Yolu adıyla çevrilen bu öyküsünde aslında çok önemli bir şeyi
Bilim-Kurgu
2021 35. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2021 20:15
Kitabın tüm olarak ilginç ve eğlendirici yanı, Asimov'un yüzyıllar sonrasının hayali konumu içinde bugünün insanlarını ve kurumlarını eleştirmesidir. İnsanı alışageldiğimiz düzeninden soyutlayıp bambaşka bir düzen içinde ortaya koyunca, daha iyi tanımak mümkün olmaktır bu sayede..
2021 284. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2021 03:56
İçerisinde toplam 4 öykü (Mars Yolu, Gençlik, Derinlerde, Enayi Tuzağı) bulunan, Asimov’un gençlik zamanına dair hikayelerinden oluşan, konusu itibariyle de uzaylıların dünyayı ziyareti ve dünyalıların da uzayı keşfe çıkmasına dair öykülerden oluşan bir eser. Hikayeler ve içeriklerinden çok işledikleri konular dokundu bana. Mesela ilk hikayede işlenen konuda günümüzde ‘Havalılık’ gibi kelimelerle anlatılan ‘EGO’ üzerinden yapılan yorum ve çıkarımlar daha çok etkiledi beni. Ne diyim herkes yazı yaşarken senin bahçen bahar görmesin. Gençlik adlı hikayedeyse evrende iyi şeyler de olabileceği inancına dair konuşuyor yazarımız. Evet, iyi şeyler neden olmasın ki. Tek sorun bunların bizi bulmaması. Diğer hikayesinde iki ırkın iletişimi üzerinden ve son hikayesinde de insanlığını kaybetmek üzerinden mesajlar veren Asimov’a çok katılıyorum bu çıkarımlarında. Ben sevdiklerimden öğrendim kimseye güvenmemeyi. O yüzden üzülmeyin diye tavsiye ediyorum. İyi okumalar dilerim..
2020 5. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2020 16:10
Ne denilebilir ki? Bir Asimov klasiği bu kitap. Dört kısa harika öykü. Her biri sizi hayran bırakacak kadar mükemmel. Anlatımı ve kurgusu muhteşem olan bu öyküler sizi farklı gezegenlere ve insan dışı varlıkların gerçekliğine sürükleyecek.
2017 6. kitabı
Star Trek Evreninde aylak aylak dolaşırken çıkmıştı karşıma, Asimov. Gene ile çok iyi anlaştıklarını hata Star Trek hakkında birkaç katkısı olduğunu okumuştum. Lise 2'de TÜYAP Kitap Fuarında bilim kurgu olduğu için öylesine almıştım. (O zamanlar Asimov'u bilmiyordum. Bu kitabı okumakla tanıdım ve iyi ki tanıdım.) Kitap, ayrı ayrı hikayelerden oluşuyor. Yalnız hikayelerin her birisi birbirinden farklı ve gerçekten ''Bilim kurgu budur!'' dedirtecek cinsten. Bu kitabın bu basımını bulabilir misiniz bilmiyorum ama almak isterseniz sahafçılara bakmanızı öneririm. Bu kitabı okurken pişman olmayacaksınız.

Isaac AsimovYazar · 67 kitap
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992), Yahudi asıllı ABD'li yazar ve biyokimyacı. Pek çok konuda yapıtları olmasına karşın, bilim kurgu eserleri ve popüler bilim kitapları ile tanınmıştır. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra Fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Ondalık Sınıflandırma sistemindeki Felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilim-kurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "Üç Büyük" bilim kurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir. Kesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudibir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilim-kurgu öyküleri yazmaya başladı. Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu. 26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi. 1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı. Yazarlık kariyeri Yazarlık kariyerine bilim-kurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı. 1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilim-kurgu öyküsü, en ünlü bilim-kurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilim-Kurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilim-kurgu öyküsü seçildi. Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı. Kazandığı Ödüller Nebula Best Short story (aday) (1965) : Founding Father Nebula Best Short story (aday) (1965) : Eyes Do More Than See Nebula Best Novel (kazandı) (1972) : The Gods Themselves Hugo Best Novel (kazandı) (1973) : The Gods Themselves Hugo Best Novellette (aday) (1975) : That Thou Art Mindful of Him Nebula Best Novellette (aday) (1976) : The Bicentennial Man Hugo Best Novellette (kazandı) (1977) : The Bicentennial Man Nebula Best Novel (aday) (1982) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (kazandı) (1983) : Foundation's Edge Hugo Best Novel (aday) (1984) : The Robots of Dawn Nebula Best Short story (aday) (1986) : Robot Dreams Hugo Best Short story (aday) (1987) : Robot Dreams Hugo Best Novellette (kazandı) (1992) : Gold