Cep Boy

Menekşe

Mehmet Rauf

2025 201. kitabı
İnsanların kendilerine bile söylemekten çekindikleri hırsları, arzuları ve istekleri cesur bir şekilde kaleme alan Mehmet Rauf, Menekşe adlı öykü kitabında kadın erkek ilişkilerini sorgulayıcı bir tavırla irdelemektedir. "Menekşe" öyküsünde başkahramanın idealize ettiği bir aşkın peşinden koşması ve oradan oraya savrulmasına, "Bir Gençlik Hatırası"nda erkek kahramanın seçimlerine ve bu seçimlerden sonra yaşadıklarına tanık oluruz. "Güzellik Hakkı" ve "Bir İhtiyaç" adlı öyküler ise Mehmet Rauf'un fikirlerini cesurca ortaya serdiği eserlerindendir. Mehmet Rauf'un Menekşe adlı eseri 1913 tarihinde Servet-i Fünun Dergisi'nde tefrika edilmiş ve 1915'te kitaplaşmıştır. Çoğu kaynakta tek bir uzun hikâye olarak geçen Menekşe, titiz bir çalışmayla diğer öykülerle birlikte ilk kez okurla buluşuyor.. . Mehmet RaufMehmet Rauf MenekşeMenekşe
Alıntı
MenekşeMehmet Rauf · Karbon Kitaplar · 2021122 okunma
2025 27. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2025 22:50
İnsanların kendilerine bile söylemekten çekindikleri hırsları, arzuları ve istekleri cesur bir şekilde kaleme alan Mehmet Rauf, Menekşe adlı öykü kitabında kadın erkek ilişkilerini sorgulayıcı bir tavırla irdelemektedir. "Menekşe" öyküsünde başkahramanın idealize ettiği bir aşkın peşinden koşması ve oradan oraya savrulmasına, "Bir Gençlik Hatırası"nda erkek kahramanın seçimlerine ve bu seçimlerden sonra yaşadıklarına tanık oluruz. "Güzellik Hakkı" ve "Bir İhtiyaç" adlı öyküler ise Mehmet Rauf'un fikirlerini cesurca ortaya serdiği eserlerindendir. Mehmet Rauf'un Menekşe adlı eseri 1913 tarihinde Servet-i Fünun Dergisi'nde tefrika edilmiş ve 1915'te kitaplaşmıştır. Çoğu kaynakta tek bir uzun hikâye olarak geçen Menekşe, titiz bir çalışmayla diğer öykülerle birlikte ilk kez okurla buluşuyor. MenekşeMenekşe Mehmet RaufMehmet Rauf
Alıntı
2021 4. kitabı
Menekşe #135324161 Mehmet Rauf'un kişi analizleri ile donattığı kısa kısa 4 hikayeden oluşan zarif bir kitap kendisi. Edebi sanatların yine doruklarda yaşandığı anlatımıyla kavuşamama, özlem ve saf sevgi ise en alıcı noktalarından. Olayların değil, durumların başrolü olan Mehmet Rauf'un her zamanki dönemini muazzam yansıtan dili de üstüne eklenince okuması çok daha zevkli. Kadın-erkek bakış açılarını doğruları yanlışlarıyla çok hoş aktarmış zannımca. Biraz ruhunuzu dinlendirmek ve olaylar silsilesinden uzaklaşmak istiyor, biraz da edebi zevkin peşinde koşmayı düşünüyorsanız, okuyun derim, sevgiler :) #135317643 #135321487 #135321565 #135324161 #135324404
MenekşeMehmet Rauf · Palet Yayınları · 2012122 okunma
2026 18. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2026 00:22
Romanlarında olduğu kadar hikâyelerinde de oldukça başarılı buluyor ve keyifle okuyorum yazarı. Bu kitabı dört kısa hikâyeden oluşmakta. En uzunu ve ilki kitaba da adını veren Menekşe. Bir edebiyatçı ve yazarlardan olan başkarakter Hüseyin Bülent'in ideal aşk arayışı. Hikayeye adını veren de Bayan Violet karakteri. Dönemin sosyal, siyasal ve toplumsal akışı da satırlarda yer almakta. Kitaptaki diğer hikâyeler; Gençlik Hatırası, Güzellik Hakkı, Bir İhtiyaç, yine benzer özelliklere sahiptirler.
2026 6. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 16:19
bu kitap hakkinda cok sinirliyim cok olustugu dort hikaye de basli basina o kadar igrencti ki. ben serveti fununun o dalli budakli dilini, kadini ve melankoliyi merkeze alan yazilarini severim bile bir yerde ama boyle bir donemde bile belki ilk defa bu kadar objelestirmeye maruz kaldim. bu nedir bu nasil bi kadin dusmanligidir. sonraki kitabim ya huseyin rahmiden olmali dedirtti yani
Duygu ve Düşünce
2024 194. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2024 13:40
Otuz yedi yaşı bitip otuz sekizinci senesi başlamış oldu­ ğundan artık gençliğe mahsus hayal coşkusuyla kadınlar ara­ sında hayali bir amaç aramaktan çok yorulmuş, birçok defa yaralanmıştı; ideal... Evet, bu bir şiir için gayet uygun bir ze­mindi... Fakat şiir için ne kadar uygun ise hayat içinde de o kadar imkansız, o kadar uzak bir hayalden başka bir şey olmu­ yordu; yüce ideal... Bütün hakiki yenilikler gibi, yalnız hayal hastalığından mustarip birkaç talihsiz şairin kuruntosundan doğmaktan başka bir şey olmayan bu hayal uğrunda dünyanın ve hayatın verebileceği maddi ve hakiki birçok zevkten nefsi­ni mahrum ettiğine şimdi derin derin üzülüyordu.
Hayata Dair
2023 36. kitabı
Mehmet raufun 4 hikayeden olusan kitabidir. Menekse en uzun hikayedir. Konusu bulent bir yazardir evli ve cocucugu vardir karisinida sevmektedir ama kafasinda kurdugu bi ask vardir ve kafasinda kurdugu askin pesinden kosar.

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)