Minka Abla

Panait Istrati

"detay"içerikli inceleme :))
2020 140. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2020 22:56
MİNKA ABLA başlıklı bu sevgi duygularıyla yüklü romanı bitirmek ve olaylara rağmen dinginlik hissine kapılmak yazarın eşsiz kaleminden olsa gerek... Istrati, ülkesi Romanya'daki "Tuna" nehriyle birlikte,ona sevgilisine koşan bir âşık gibi kavuşan Seret Deresini anlatıyor...Ve bu defa Seret Deresinin ağzında oturmakta olan insancıkları öyle tatlı betimliyor ki, kahramanları Minka Abla, Zamfir,Minku,Yerden Bitme Sima ile birlikte âdeta ben de yaşadım : O zaman zaman bereketinden Dere-Ağzı İnsanları'na bereket getiren,yerine göre de sularıyla her tarafı kapladığında kaçacak yer bırakmayan Seret Deresinin hâllerini ben de gördüm! Seret Deresi,romanın giriş bölümünden itibaren metnin bir kahramanı gibi hareket ediyor. Seret verirse insancıkların karnı doyuyor. Seret vermezse,insancıklar Seret'in bataklıklarına gidiyor,saz kesiyorlar geçimlerini sağlamak üzere. Fakat "boyar" (anladığım kadarıyla "vali" demek oluyor) var ve bu Zalim Boyar zaten ellerinde avuçlarında metelik kalmayan Dere-Ağzı insanlarından vergi istiyor bataklıktan saz kesebilmeleri için. Romanı okumak isteyenler bundan sonrasını okumasalar daha iyi! Minka'nın erkek kardeşi Zamfir'in iki tayı kaybolur o esnada. Minka ile Zamfir'in babası olan acımasız adam bir güzel döver oğlunu ve,Git bul tayları,der. Zamfir Dere-Ağzını,tarlaları,çayırları ve civar köyleri arasa da bulamaz tayları. Nihayet Minka Ablası,Boyar'ın arazisine girmiş olan tayları gider;alır ve getirir eve. Kimse Minka Ablanın tayları nasıl geri getirmiş olduğunu anlayamaz. Anlayamaz zira taylar yüzünden Boyar'ın tarlasında oluşan zararın ödenmesi gerekiyordur...Dedikodu başlar. Zalim Baba : Ya evlenirsin Sima ile yada seni evimden kovarım,der. Minka Abla o gece evden kaçar. Sevdiği Minku adındaki gencin evine sığınır.Minku babası ile
2019 131. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2019 11:42
Romain Rolland'ın Balkanların Gorki'si dediği Panait Istrati'nin bir kitabını daha bitirdiğim için mutluyum. Babası Minka'yı zengin olan Sima ile evlendirir evlendirmesine, ama bir süre sonra Minka ilk aşkı Minkou ile kaçar. Tuna nehrinin taşması, halkın sefaleti, Minka'nın yardımseverlikleri ile köylülerin gözünde yücelmesi derken konu ilerler. Ben de derim ki sizi seven ile hayatınızı birleştirin, sevdiğinizle değil.
2021 36. kitabı
DİKKAT SPOİ İÇERİR Arkadaşımla yaptığımız bir challenge sonucu 10 farklı ülkeden kitap okumaya karar verdik.Minka Abla da Rumen bir yazarın kitabı. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kitabı çok beğendim. Kitapta kelimelerin bir kısmı rumenceydi özellikle açıklamışlar o kısımları dokusu bozulmasın diye. Hatta kitapta Türk bir bekçi bile var. Neyse konuya dönecek olursak. Minka abla köyün en güzel ve en cömert kızıdır. Herkes ona bayılır çünkü herkese yardım eder ve bunu da mutlulukla yapar. Minkou ise onun sevgilisi ve ezelden beri birbirlerini severler. Ancak Minka'yı zengin Sima da sevmektedir ve babası o dönemde ailesi ne derse desin kızını Sima'ya verir. Sima da cömert hoşgörülü aklı başında bir gençtir ve Minka onu sevmeye başlar. Sima da onu rahat ettirmek istediği için sürekli daha çok çalışmaya başlar ancak Minka bunu yanlış anlar ve eşini para hırsı yüzünden hor görmeye başlar. Böylelikle eski sevgilisine kaçar. Sima eşine aşık olduğu için onu boşamaz ve Minka sevgilisiyle dost hayatı yaşamaya başlar. Bu süreçte Minka yine tüm köye yardım etmeye yoksulları doyurmaya başlasa da Minkou gün geçtikçe öfkeli birine dönüşür. Gözünü para hırsı bürür ve eşine şiddet uygular onu aldatır en sonunda da terk edip gider. Bu süreçte Sima Minka'yı takip etmeye devam eder ve gizliden gizliye ona yardım eder aşkından verem olur yine de Minka'nın karşısına çıkamaz öldüğünde mal varlığını Minka'ya bırakır. Minka ise çalışıp kendi işini kurar ve çocuğuyla birlikte mutlu bir hayat sürdürür. Keşke sevgi emekti deyip Sima'yı seçseydi ama olmadı.:(
2019 138. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2019 21:46
Mihail’den sonra okuduğum ikinci Panait Istrati kitabıydı. Kitabın başlarında çok sıkıldım, Mihail’de olan akıcılığı bu kitapta bulamadım. Ancak, ortalarına geldiğimde öykü beni içine çekmeye başladı. Başlarda yaşadığım pişmanlık, kitabın sonlarında iyi ki okumuşuma dönüştü. Kısaca; iyilik, yoksulluk, yardımseverlik gibi temalar vardı kitapta. Zenginliğin ilk başta gelen çekiciliğinin, zamanla insanı felaketlere sürükleyen olaylara yol açtığı gibi çıkarımlar vardı kitapta. Ana karakterimiz Minka, manevi ve maddi mahvına yol açan tüm olaylar sonlandığında bunu şu şekilde ifade ediyor: “Zenginliği tatmış ve ona nelere mal olduğunu görmüştü.” Kitaptan çıkarılabilecek bir diğer sonuç ise, kadere karşı çok fazla diretilmemesi gerektiği. Ana karakterimiz Minka bunun sonuçlarını acı bir şekilde tecrübe ediyor. Bazen ‘gelenin’, ‘vazgeçilenden’ daha iyi olabileceğini kabul etmek gerektiğini gözler önüne seriyor. Bunlar dışında toplumsal yozlaşmaya dair de yazarın bazı dokundurmaları vardı; insanların ellerine geçeni savurganca tüketmeleri, zor günler için hazırlık yapmamaları gibi... Okuması pek keyifli ve akıcı olmasa da ibretlik bir kitaptı. İyi okumalar.
Kısa ve kederli
2025 15. kitabı
Minka abla yordu beni. Bu kısacık kitap neden böylesine ruhumu çökertti bilmiyorum. Gazap üzümlerinden kalma bir durum olsa gerek çok çaresiz insanları okumak ruhumu çok yoruyor. Sonrasında daha umutlu kitaplar okuma ihtiyacı hissediyorum. Yazarın tasvirleri güzel gözünüzde canlandırabiliyorsunuz olayları ve fakat arada Romence kelimeler sürekli sayfa sonuna bakmayı gerektirdi. Sanırım bir süre Istrati kitapları okumayacağım.
2018 133. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2018 21:45
Panait Istrati, Minka adındaki bir genç kız aracılığıyla dönemin sosyo-ekonomik durumuna ışık tutmaktadır. Kesinlikle okumalısınız diyebileceğim bir kitap değil malesef beni pek sarmasa da okunabilir.
·112 syf.·
2020 22. kitabı
Özellikle çeviriyi yapanın ve yayın evinin hakkını vermek lazım. Çok güzel bir çalışma ortaya çıkardıkları için teşekkür ederim. Eser, romanyada tuna nehri kıyısındaki bir köyde yaşayan Minka ablanın hayatı üzerine kurulu. Eserde her bir kişi bir sosyal kişiliği temsil ediyor. Bunlar üzerinden cereyan eden olayları anlatmaya gerek yok. Beni daha çok etkileyen dönemin insanlarının nasıl bir sefalet içinde yaşadıklarının betimlemesi. Yazar o dönemin yaşantısının bir fotoğrafını çıkarmış resmen. Betimlemeler o kadar sade ve yalın ki yorulmadan o insanların arasında yaşadığını hissedebiliyor insan. Kim bilir Istratinin en büyük başarısı da budur belkide. Cimri olan aslında cimri değildir, aşık olan aslında fedakar değildir, iyi olan ise alında iyidir. Aşk ve zengin olma hırsının savaşında kaybedenlerin olduğu gibi kazanan yoktur. Ama iyilik daima ayakta durur. Toplum kendisine kahramanlar seçerken bir yandan da aynı toplumun yağmacı ve sefil ruhu insanı ikilemde bırakıyor. Eser çok iyi çeviri çok iyi. Hepimiz bir Sima olabiliriz ama asla bir Minkou olmamalıyız...
2020 39. kitabı
Minka Abla, Panait Istrati, 110 sayfa. 2008 Antik Dünya Klasikleri. Istrati, 1884 yılında Romanya'nın Braila şehrinde doğdu. Doğumundan iki yıl sonra babasını kaybetti. Annesiyle güç günler geçiren yazar ilkokulu güçlükle bitirebildi. Geçimini sürdürebilmek için inşaat işçiliği, gazetecilik, uşaklık gibi farklı işlerde çalıştı. Osmanlı coğrafyasının farklı şehirlerini dolaştı. 1916 yılında kendi kendine Fransızca öğrendi, eserlerini Fransızca yazdı. Romanlarının konusunu sevgi, dostluk, insaniyet gibi konuları kapsar. * Minka Abla; Edebiyatın en çok beslendiği damarlardan bazıları aşk, sevgi, acı, toprak, su, gökyüzüdür. Istrati bu eserinde Romanya'nın Siret nehri yatağında yaşayan, tek geçimlerini hasır, sepet örterek sağlayan köylülerin yaşamını yalın, güçlü sesiyle anlatıyor. Köylülerden Vadinoi ailesinin Minka adında bir kızları vardır. Bataklığa saz, kamış kesmeğe gittiğinde Minkou'ya aşık olur. Babası ise kasabada tahıl komisyoncusu, meyhane sahibi dul Sima'ya verir. Sima zengindir. Güzellikler yaparak fakir müşterilerini memnun etmesini bilir. Yardımsever Minko'da aynı yolu uygular, köy, kasaba insanları tarafından sevilir. Bir mayıs şenliklerine kasabaya gelen eski sevgilisi Minkou'yla karşılaşır, köye kaçmaya karar verirler. Onları bir sürpriz beklemektedir. Köyleri Siret ve Tuna'nın suları altında kalmıştır. Köy insanları yardım beklemektedirler.
2024 55. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 19:05
Yaşamının tek amacı, insanları sevmek ve onlara yardım etmek olan yoksul bir köylü kızı, minka abla. Doğanın ve kendisine biçilen hayatın acımasızlığı arasında sıkışmış, fakat Herşeye rağmen iyi olma savaşını sürdürmek ten vazgeçmemiş bir kahraman.
2022 10. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2022 09:53
Kitap görüntüde ince, derinlikte çok derin ve dolu dolu. Yazar hikayenin geçtiği yerleri öyle güzel anlatmış ki ince ince işlemiş sanki. Oralar gozünüzün önünden akıp gidiyor ve o şehri o dönemi yaşıyormuş gibi... Bir nefeste bitti denir ya, aynen ben de bir nefeste bitirdim. Sonunda acaba aşk ulaşilamayan mı diye sordum kendime, ulaşıldığı anda yerle yeksan oluyor... Belki de sevmekten çok sevilmek gerekli, sevildiğini bildiğin kişiyi kaybetmemeli.

Panait IstratiYazar · 23 kitap
Romanya'nın bir liman kenti olan İbrail'de doğan yazar, gençliğini, aralarında İstanbul'un da olduğu pek çok Osmanlı kentinde geçirdi. Babası Yunandır. Mısır'ı, Lübnan'ı, Suriye'yi gezdi. Bu dönemde, bulduğu bir sözlük sayesinde Fransızca öğrendi. 1921 yılında, Fransa'nın Nice kentine giderken, yalnızlığı dolayısıyla intihar girişiminde bulundu. O sırada üzerinde Romain Rolland'a yazılmış fakat henüz göndermemiş olduğu bir mektup bulunuyordu. İlk romanı Kira Kiralina (Yaşar Nabi Nayır tarafından Türkçeye çevrilmiştir) 1923 yılında Romain Rolland'ın yazdığı önsözüyle birlikte basılmıştır. Panait Istrati tüm eserlerini anadili olan Rumence değil, Fransızca olarak yazmıştır. Türkçeye de çevrilmiş önemli eserleri arasında, Arkadaş (Mihail), Akdeniz, Sokak Kızı (Nerantsula), Angel Dayı, Kodin, Baragan'ın Devedikenleri, Uşak (Méditerranée) ve Sünger Avcıları gelir. Gençlik yıllarında devrimci hareketlerin etkisine kapılmış olan Istrati, 1929'da Komünist Partinin daveti üzerine Sovyetler Birliği'ni gezdikten sonra umutsuzluğa kapılmış ve politik mücadelenin dünyada bir şeyleri değiştirmek için yetersiz olduğu fikrini edinmiştir. Pek çok romanında da politikadan, politik mücadeleden çok insanı insan yapan değerler üzerinde durması bu yüzdendir. Panait Istrati romanlarının çoğunda yaptığı yolculukları anlatır. Fakat gezdiği ülkeler değil, tanıdığı insanlar ön plandadır. Istrati'nin eserlerinde gerçek bir insan sevgisi hissedilir. Bu karşılıksız ve koşulsuz sevginin hikâyesindeki kahramanların başına getirdiği belalar kadar, onlara yaptığı katkı da nesnel bir biçimde anlatılır. Panait Istrati'nin şaheseri olarak Arkadaş (Mihail) adlı kitabı gösterilebilir. Bu kitapta, Panait Istrati'nin pek çok başka romanındaki başkahramanı da olan Adrian Zografi ile Mihail'in arkadaşlığı anlatılır. Bu arkadaşlık, ideal bir sevgi görüşünü simgelemek için kullanılmıştır. Istrati birçok başka eserinde de arkadaşlık temasını kullanmıştır. Hatta bu eserlerin çoğunda büyük, efsanevi aşklar bile arkadaşlıklar uğruna feda edilmişlerdir.