Mitla Geçidi

1989
Altın

·400 syf.·
2017 23. kitabı
Kitabı okuyalı 10 yıldan fazla oldu. Eski bir kitap şu an da basımı olduğunu sanmıyorum. Ancak karakteri ve konusu 1950.1960 lı yıllar İsrail devletinin kuruluş süreci. Aksiyon, heyecan hep var. İki günde bitirmiştim kitabı. Bu tarz tarihi romanlara merakı olanlar okuyabilir.
Mitla Geçidi
2018 75. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2018 22:25
David Ben Gurion'u görüyoruz. Düşünceli ama sakin. Bildiği var ama yine sakin. Yaklaşmakta olan savaşın sesleri yanı başında, odasında, karargahta. Düşünceli. Mısır'ın 'yeni silahları'na karşı elinde bulunan eski silahlarla ne yapacağına düşünerek, plan yapmakta. Savaş yaklaşıyor. İngiliz ve Fransızlarla yaptığı işbirliğini düşünürken kendisini yarı yolda bırakacaklarından da emin. Amerikalılara da kızıyor. Mısır, Suriye, çöl, Suveyş, kanal...Savaş yaklaşırken ulusunu korumak için yapması gerekenleri gözden geçiren bir adamla karşı karşıyayız ve bu şekilde hikaye 20 Ekim 1956'dan bir gün öncesinden başlıyor. Tarihe Suveyş Krizi olarak geçen ve bir tarafta Mısır, diğer tarafta ise İsrail, İngiltere, Fransa ve dolaylı bir şekilde Amerika'nın olduğu ve Suveyş Kanalı'nı kamulaştırmak isteyen Nasır yönetimindeki Mısır ordusuna karşı kanalın kamulaştırılmasına karşı çıkan İngiltere ve Fransa ile buradan istifade edip toprak kazanmak isteyen İsrail'in 1956 Suveyş Savaşı (krizi) öncesi yaşanan olayların anlatımıyla başlıyor kitap. Ülkelerin konumu, siyasi tavırları, savaş araç gereçlerin durumu, hedefleri ve o hedeflere nasıl ulaşılacağı anlatılıyor. Yazar, Gideon Zadok'un anlatımıyla konuyu ilerliyor. Roman içinde roman okuyoruz. İsrail devleti kurulduktan sonra çeşitli ülkelerden gelen Yahudilerin bir arada olma çabası ve etraflarının kendilerinden olmayan milletlerden olması, kendilerini orada sıkışmış vaziyette hissetmelerine yol açsada, artık bir arada yaşayabilecekleri bir topraklarının olması onlar için büyük nimet olur. Toplama kamplarından sağ kalanlarla başka yerlerden gelen Yahudilerin bu topraklarda tek çatı altında buluşmasını da okuyoruz. Gideon'un ailesiyle İsrail'de yaşadıkları sayfa içlerinde aralıklı bir şekilde anlatılır. Yeni kurulan bir devlet, savaş
Tarih
2021 26. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2021 22:52
İsrail devletinin yeni kurulduğu yıllar. Dünyada faşizmin zirve yaptığı bir dönem ve biri yahudi diğeri hıristiyan olan, birbirini seven iki genç. Rusya'da başlayıp, ABD ve ardından İsrail'de devam eden bir hikâye. Her türlü yokluk ve imkânsızlıklar içinde, sefalete yakın denebilecek hayat şartlarında yaşam mücadelesi veren ve yazma azmini yılmadan diri tutan Gideon Zadok, bir yandan iki çocuğu ve eşi Valerie ile birlikte zor koşullarda hem ailesini hem de umutlarını ayakta tutmaya çalışırken yazarlığa ve ardından senaristliğe uzanan yolda hem paraya hem de rahata kavuşur. Ancak para ve rahat, huzur demek değildir ve Gideon da bunu geç olmadan anlayacaktır. Zalim bir savaşın pençesinde öğütülen insanlar, yanı başında ölenler, hiç tanımadığı insanlara -nedeni ne olursa olsun- ahmakça ve gözü dönmüşcesine kurşun atan ve kurşun yiyen bedenler... Kitapta anlatıcı yer yer değişmekte. Kimi zaman Gideon, kimi zaman Valerie, kimi zaman da Poale Siyon örgütünün önemli isimlerinden biri ve Gideon'un babası olan Nathan Zadok'un anlatımıyla okuyoruz kitabı. Ve diğer karakterlerden... Fransız gelinler, İtalyan damatlar ve yahudi bir büyükanneyle harmanlanmış bir film izliyormuş hissine kapılıyorsunuz ister istemez kitabın sayfalarını çevirdikçe. Yoksulluğun ve çaresizliğin etrafında birleşen hayatlar ve bu hayatların trajediyle dolu öyküsü anlatılıyor Mitla Geçidi'nde. Çoğunluğu Doğu Avrupa'dan olmak üzere bugünkü İsrail topraklarına akın akın göç eden Yahudi topluluklarının hikâyesi satır aralarında anlatılan. Ve o gün zulüm altında hayatta kalma mücadelesi veren insanların bugünkü durumuna bakıp derin düşüncelere dalıyoruz. Sonuçta antisemitizm de, islamofobi de, her türlü ırkçılık da faşizm de insanlık suçudur. Ve yapan, düşünen, uygulayan kim olursa olsun insanlık