Sonuncu Sonbahar

1 Ocak 1992
Can Yayınları

2024 23. kitabı
Okunma: 10 Mart 2024 11:39
Pınar Kür'ün okuduğum ikinci kitabı ve yarın yarın 'ın devamı diye okumaya başladım. Fakat iki kahramanların isim benzerliği dışında hiç bir bağ yok ve konu bütünlüğü yok. Polisye desem polisiye değil, macera desem macera değil... biri matematikçi diğeri, diğeri bir edebiyatçı olan çiftin aynı kişi hakkında farklı romanlar yazmasını konu alan eser. Eserin bir çok yeri mantık dışı ve konu bütünlüğünü bazen yakalayamadım. Belli bir noktadan sonra mantıklı gelmedi. Netice itibarı ile her roman gibi kurgu ama biraz mantıklı olmalı. Kısacası yer yer sürükleyici ve ilgi çekici olsa da benim tarzım değil. Biraz polisiye sevenler okuyabilir.
Sonuncu Sonbahar
2019 16. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2019 10:18
Pınar Kür'den ilk kez bir roman okudum. Bunu da arkadaş önerdi. Postmodern tarz içinde yazılmış olduğunu da özellikle belirtti. O tarz hakkında biraz da bilgi verdi ve ayrıca internetten de yardım alarak yanlışa düşmemeye çalıştım.   Pınar Kür'ün Sonuncu Sonbahar adlı kitabı ise çok değişik geldi. O klasik anlatıyı tamamen dışlayan, savuran, reddeden anlayış. İşlenen bir cinayet ve oradan hareketle cinayeti çözme süreci ve bu süreç de olaya dahil olanların davranışları. Cinayetten çok anlatıcının hayatına odaklanıp, iç dünyasında yaşadığı gelgitler okuyucuya gösterilir.   Eğer postmodern anlatı ve postmodern roman üzerine biraz bilginiz yoksa okumaya başladıktan belli bir süre sonra sizi sarmayabilir. Çünkü, polisiye romanda anlatı, sebep-sonuç-mekan-kişi üzerinden giderken; gerilim, aksiyon, heyecan arka arkaya gelir. Suçlu kaçar ve polis (Burada okuyucu) kovalar. Konuyu ayakta tutan da odur. Burada ise kurgu kendi içinde hareket ediyor ve gerilim, aksiyon, heyecan yerine, olaylar durağan, sıradan, normalmiş gibi akar. Cinayet arka planda. Anlatıcı ön planda.   Postmodern unsurlar üzerinden değerlendirildiğinde-bu işin uzmanı değilim ama- bence başarılı bir çalışma denilebilir. Ama genel okuyucu -ben de genel okuyucu içindeyim- için çok tercih edilecek bir tarz olmayabilir (yanılabilirim). (Roman okuduğumda, gerçek olaylardan esinlenilerek yazılmış kitapları daha çok tercih ederim.)   Cinayet, yazarın kendi kafasında oluşturduğu dünya ile anlatılır. Geçmiş ve şimdi hareket halindeyken ona takılan vagonlar içinde iç içe geçmiş hayatların parçaları da bulunur. Kişilerin iç sesleri daha yoğundur (burada anlatıcı). Kitapta yazarın oluşturduğu iç ses bazen parantez içinde gözükürken bazen de anlatılan metin içinde düz bir şekilde verilir. Cinayetin çözülmesi için
2025 1. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2025 15:42
Bitti. İlk kitaba göre daha ne yapmak istediğini anladığım ve içime sinen bir kitap oldu. Okura daha çok bir şey katan bir metin olmuş. Bizi bir romancının romanı yazma serüvenine dahil etmesi hoşuma gitti. Yine de Ahmet Mithat Efendi'den beri yapılanı yapmış. Yeni bir şey söylemiyor.
2024 64. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2024 00:29
Bu kitap hakkında ne yorum yapayım bilemedim. Pınar kürün dilini,üslubunu çok beğenirim. Özellikle sadık bey kitabını çok beğenmiştim. Ama bu kitabı zorla bitirdim açıkçası. Hikaye içinde hikaye yazmış yazar. Zengin ve matematikçi bir adamla yazar eşinin arasındaki cinayet romanı yazma rekabeti anlatılmış. Ve gerçekte işlenen bir cinayeti ele alarak kitap yazmaya çalışırlar. Ama o kadar her şey iç içe ki beyin yakıyor okurken. Hikaye içinde hikaye seviyorsanız size göre. Ben çok sıkıldım okurken.
2025 6. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2025 12:50
Bilemedim hiç ne yorum yapacağımı! Ben mi anlayamadım, çözemedim yoksa roman zaten bunun için mi yazılmış? Hikaye içinde hikaye ama okunabilir. Sonuncu Sonbahar Pınar Kür
2021 7. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2021 09:27
Bir Cinayet Romanı kitabina da daha okurken yorum yazmistim. Bu kitabini da bitirmeden yazacagim. Cunku cok cok cok başarılı gercekten. Pınar Kür'e hayran olmamak elde degil. Kafamin cok yogun oldugu bir donem olmasina ragmen beni icine aldi elimden birakmak istemiyorum. Hikaye, anlatim tarzi, yazildigi doneme bakacak olursak hala guncelligini koruyor olmasi cok etkileyici gercekten. Hic tereddutsuz alip okumalisiniz. Bitirip bir diger Pınar Kür kitabina geçmek icin sabirsizlaniyorum.
2018 101. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2018 23:50
Pınar Kür’ün tür olarak birbirine benzeyen romanlarının ikincisi. Bana biraz Ahmet Ümit polisiyesi kıvamında geldi. Baş karakterler aynı sadece çözülen cinayet her eserde değişiyor. Ben bu tarz devam kitaplarını çok seviyorum daha önceden tanıdık karakterler okumak beni yormuyor sadece katil kim sorusunu düşünerek okuyorum. Sonlara doğru iş biraz çığrından çıksa da ben oldukça beğendim. Zaten yazarın daha önceden okuduğum kitaplarında da yazma biçimini sevmiştim. Elimde kalan tek bir roman yine Pınar Kür’e ait bu romanın karakter ve konu bakımından devamı niteliğinde bir an önce ona başlamak istiyorum. Polisiye kadın işi değildir diyenlere cevap olsun bence Pınar Kür ve yazdığı eserler.
2023 48. kitabı
Sonuncu Sonbahar bence Pınar Kür'ün en ilginç romanlarından biri. Postmodern anlatımı bir polisiye romanda kullanması, çok ilgi çekiciydi ben çok severek okudum. Herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Romanı okurken zaman zaman yanlış mı anlıyorum, anlayamıyor muyum kaygısı yaşadım. Gerçek hayatla roman iç içe geçmiş olması bende merak duygusu uyandırdı ve bir an önce okuyup bitirme isteği duydum. Çok akıcı ve keyifli okunan bir roman olmuş.
Puan vermedi·304 syf.·
2021 7. kitabı
Yazar Akın bu romanda da kocası Emin’i yine oradan oraya sürükleyecek bir cinayete imza atmakta. İlk romanı Yarın Yarın’ın da karakterleri olan Aysel Alsan, Sulhi Gebzeli gibi isimlerle Pınar Kür kendi edebi evreninde ilk romanı ile Bir cinayet Romanı arasında köprü kurmuş. Emin’in onu aslında Akın’ın yani yazarın kurguladığını, onun isteklerine göre hareket ettiğini anladığı bölüm insan, kader, irade, tanrı gibi kavramları da sorgulatacak cinsten kitabı üst seviyeye taşıyan bir bölümdü.
2019 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2019 14:11
Dikkat spoiler içerir. Matematik profesörü Emin Köklü karısı Akın ile konuşurken yeni bir cinayet çözeceğini söyler. Karısı da iddi olarak sinema aktris Aysel Aslan'ın kocası Ateş Altındal cinayetini söyler. Katil hala bulunamamıştır. Polis teşkilatındaki dostu Haydar Bilir dosyayı rafa kaldırmak üzeredir. Emin bey soruşturmaya girişir ve Ruşen Kaya adında birine ulaşır ama bu adam da ölü bulunur. Karısı bir köye gitmiş ve Gokhan adında biri ile eve dönmüştür. Emin bey bu Gökhan'dan şüphelenir ama elinde delil yoktur. Zamanında Aysel'e şantaj yapan Tarık adında bir adam olduğunu düşünür. Bu arada bir theorem geliştirir. Katil Gökhan'dır ve cinayetlerin sebebi santajdır. Bu arada karısı Gokhan ile ortadan kaybolur. Haydar Bilir haftalar sonra yanına gelir ve kendi teorisini anlatır. Katil Aysel'dir ve eski şaşalı hayatına dönmek için bu cinayetleri işlemiş ve azmettirmiştir. Acaba hangi teori doğrudur? Akın kocası Emin Bey'e dönecek midir? Gökhan gerçekten Tarık mıdır? Tarık'ın başına ne gelecektir? Keyifle bir solukta okunan bir roman.

Pınar KürYazar · 13 kitap
Pınar Kür, Türk yazar akademisyen ve çevirmendi. Annesi İsmet Kür, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, Azeri olan babası Behram Kür ise Fransızca ve matematik öğretmeniydi.Lise eğitimini Robert Kolej'de tamamladıktan sonra lisans eğitimini Queens College ve Boğaziçi Üniversitesinde tamamladıktan sonra Sorbonne Üniversitesinde Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine doktora yaptı. "Bitmeyen Aşk" adlı romanı "müstehcenlik" gerekçesiyle toplatıldı. İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller okulunda ingilizce okutmanı oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde medya ve iletişim sistemleri bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Pınar Kür, 15 Temmuz 2025 tarihinde 82 yaşında hayatını kaybetti. 17 Temmuz 2025'te Teşvikiye Camii'nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Yeni Ayazağa Mezarlığı’na defnedildi.