İslam’a İtirazlar ve Cevapları

Muhtelif 2

Altay Cem Meriç

2025 7. kitabı
Kitabın ana örgüsü İslam'a yöneltilmiş soruların cevaplanması yönünden yapılmış. Ben cevaplanan her soru hakkındaki düşüncemi söyleyerek bende bıraktığı etki üzerinden değerlendirmek istiyorum: 1) Deve idrarı meselesi: Bu kısmı beğendim. Tıp ve mantık üzerinden değerlendirmeler gayet makul ve ikna edici. 2) Kuran'da Bilimsel Hata Tarık/7.Ayet: Bu zamana kadar bu problem hakkında aklıma yatan bir açıklama bulamamıştım ama Altay beni delilleriyle ikna etti. 3) Kur'an Bilim Çelişki: Burada bilim ve din tanımları ve arasındaki ilişkiler babında kıymetli ve anlaşılır bilgiler edindim. 4) Kuran'a göre dünya düz mü? : Yıllardır dillendirilen bu iddianın ne kadar boş bir iddia olduğunu gayet net açıkladı. 5) Kuran'a göre kalple düşünme: Burası bana pek hitap etmedi. Belki de benim için problem teşkil etmediğinden olabilir. 6) Mezhepler neden var? : Bu kısımda mezhepleri hiç bilmeyen veya anlayamayanlar için tam bir bilgisel niteliğinde. 7) İslam Arap dini midir? : Açıkçası bu bölüm bana hiç hitap etmedi. Sorunun karşılığında verilen cevaplar da bence konuyla direk alakalı değildi. Aslında ben burda Kuran'ın Tarihselliği veya yerelliği noktasında bir şeyler beklerken hep dil üzerinden yorumlar yapıldı. 8) Azhab 53: Bence ters okuma adını verdiği okuma türüyle ayeti çok güzel açıkladı. Şüphe bırakmadı, tatmin etti. 9) Kader? Kader noktasında yazara ait özgün çıkarımlar gayet yerinde ve güzeldi. Alışılmış kader açıklamalarından oldukça farklıydı. 10) Mucizeler: Bu kısım da çok fazla kavram ve literatür kullanıldığı için okurken açıkçası beni metin boğdu. Daha az sözle çok şey anlatım tarzını beklerdim. Açıklamalar iyi ama net anlaşılır olduğunu düşünmüyorum. Altay Cem Meriç 'ye te'lifi için teşekkür eder, Muhtelif-3'ü beklerim.
Muhtelif 2Altay Cem Meriç · Tin Yayınları · 2025515 okunma
Muhtelif 2: İslam'a İtirazlar ve Cevapları"
2025 79. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2025 22:48
Altay Cem Meriç, çağımızda İslam'a yöneltilen yaygın itiraz ve sorulara, rasyonel ve tatmin edici cevaplar sunmuş, itirazların ne kadar ciddi veya lakayt tutum içinde olduğu da göze çarpmaktadır, eğer gerçekten araştırıp sorgulamak istiyorsanız inatlaşmayı veya retoriği gerçekten kenara bırakıp A.C.M'nin ortaya koymuş olduğu eseri bilimsel, mantıki, ahlaki, felsefi nazarlardan inceleyebilirsiniz. Yazar konuları felsefi,mantıki, bilimsel metodları kullanarak tarihten örneklendirmelerle akıcı ve tatmin edici bir şekilde incelemiştir. Güncel konulara dair yazılmış çok etkili bir eser olduğunu düşünüyorum, tavsiye ederim. Eserin üzerine analiz veya eleştiri yapmak isteyen okurseverlerinde fikirlerini almak, konu konu şerh etmek isterim.
2026 11. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2026 14:01
Altay Cem Meriç'in Muhtelif-1 eserinden sonra ikinci kitabını da okumak istedim ve okudum. Muhtelif-2 eseri 1. Kitabın devamı olarak İslamiyete yöneltilen diğer tenkit ve itirazlara cevap niteliği taşıyor. Akıcı, sade ve anlaşılabilir diliyle keyifli bir okuma gerçekleştirdim. Kitaplığında bulunan veya okumayı düşünenler için gayet ideal bir araştırma kitabı olduğunu söyleyebilirim. Keyifli okumalar herkese.
Puan vermedi·192 syf.·
2025 52. kitabı
İlk kitabını okuduktan sonra serinin devam edeceğini öğrenince çok mutlu olmuştum. Kitabın içeriği yine doyurucu ve tatmin edici şekilde hazırlanmış. (Bence bir konu hariç diğer tüm konular olması gerektiği gibi.) Altay abi kendini geliştirmeyi ve bunu insanlarla paylaşmayı seven birisi. Ki bu seri yine gelmeye devam edecek ve biz de istifade etmeye devam edeceğiz. Kalemine sağlık abey,Allah muvaffak etsin inşaAllah...
2026 6. kitabı
Altay Cem Meriç’in eseri, özellikle genç kuşağın zihnini meşgul eden modern şüpheleri, felsefi bir derinlik ve irfani bir perspektifle ele alan bir "savunma ve inşâ" kitabıdır. Klasik bir fıkıh veya kelam kitabından ziyade, meselelere psiko-sosyal ve felsefi bir pencereden bakar. Kitap; ateizm, deizm veya agnostisizm gibi akımlardan gelen itirazlara sadece "teknik cevaplar" vermez. Bunun yerine: • İtirazın arkasındaki psikolojik sebepleri ve modern dünyanın insanı sürüklediği anlam boşluğunu analiz eder. • Soruların sadece mantıksal değil, birer "varoluşsal sancı" olduğunu kabul ederek kapsayıcı bir dil kullanır. Kitap; hızla akıp giden hayatta bir "durma noktası" arayan, derinlikli okumalardan hoşlanan ve düşünce dünyasını zenginleştirmek isteyen okurlar için kaleme alınmış entelektüel bir yol haritasıdır. BAZI KONU BAŞLIKLARI: Kader nedir? Mezhepler neden var ve olmalımıydı? Kader nedir? Ben arap değilim. Arapça bilmiyorum. O halde Kur’an beni ilgilendirmez mi? Kur’an’da dünya düz mü yuvarlak mı? Keyifli okumalar!..
2025 159. kitabı
Muhtelif 2 Altay Cem Meriç Altay Cem Meriç ile garip bir etkileşimim vardır hatta bir dönem beni sosyal medyada engellemişti sonra engeli kaldırdı falan öyle şeyler yaşadık... Kendisi hakkında menfi görüşlerim yok kendisine itidalli bir iyimserlik içindeyim. Muhtelif serisinin ilk kitabını da okumuştum o kitap da itiraz ettiğim ve katılmadığım yerler vardı bunları da burada incelemesinde yazdım. İlk kitabın incelemesini buraya bırakıyorum, dileyen okuyabilir. ( #213641429 ) O kitap da katılmadığım yerler vardı 7/10 puan vermiştim, bu kitap ise ondan daha farklı ve daha çok bilimsel konular içerirken görüşlerine tamamen katılmakla birlikte dil ve üslup konusunda bazı mevzular da okur olarak takıldığım yerler vardı ondan dolayı 2 puan kırdım 8/10 puan verdim, bu takıldığım hususlar olmasa 10/10 puan verirdim bunları da inceleme içinde yazdım. Bence gerçekten ilk kitaba göre çok çok iyiydi diye düşünüyorum. Bu incelemede de ilk kitabın incelemesinde de olduğu gibi her bölümü kendi içinde inceleyeceğim. 1. Bölüm "DEVE İDRARI". Bu başlık bizi hemen ne zamana 2017 yılına meşhur Ebubekir Sifil hoca ve hadis inkarcısı Caner Taslaman arasındaki canlı yayın münazarasına götürüyor. Nitekim Müellif Altay Cem Meriç 'te buna değinerek konuya giriş yapmış. Öncelikle ben size hadis-i şerifi özetleyeyim. Nedir bu hadise Medine'ye bir grup müslüman gelir, bu müslümanlar belli bir süre sonra hastalanır, karınları şişer yani günümüz tabiriyle karınları ödem veya asit oluşturur. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v)'de o gruba şurada ki develere gidin onların idrarını, sütü ile karıştırıp için der. Mevzu budur. Görüyorsunuz ki ne Medine halkına ne de tüm müslümanlara deve idrarı için denilmemiştir. Ama meşhur felsefeci ve hadis inkarcısı Caner Taslaman canlı
Muhtelif
2025 40. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2025 12:02
Altay Cem Meriç Muhtelif 1 Muhtelif 2 Sümeyye Sarıkaya Muhtelif serisi müminlerin ya da inançlı olmayan insanların aklına takılabilecek konu ya da olayları sorular üzerinden olabildiğinde yalın bir dille ele alan güzel bir seri. Yeri geldi okurken anlamadığım noktalar oldu tekrar tekrar baktım ve anlamaya çalıştım, yazar bunları gerçekten karşı tarafın sorgulayacağı noktalar üzerinden ele almış ve hep kaynak kullanmış. Benim hiç bilmediğim duymadığım olaylar vardı (deve olayı gibi) ya da aklıma takılan meseleler vardı (mezhepler meselesi gibi) hem yeni şeyler öğrenmek hem de kafamdaki soruların netleşmesi benim için güzeldi, tavsiye ederim.
Muhtelif-2 İncelemesi
2025 23. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 11:42
Altay Cem Meriç in okuduğum 3. kitabı. Roman tarzında okumaya alışıksanız dili sizi biraz yorabilir ama sabredip okursanız romandan daha çok içine çektiğini göreceksiniz. Bu kitap muhtelif serisinin 2. kitabı. İslama yönelik yöneltilen sorulara cevap vermiş. Akılcı ispatlarıyla, onlarca kaynaktan istifade ederek verdiği cevaplara hayran kaldım. Verdiği cevaplar sadece sizi tatmin etmekle kalmıyor, daha çok okuma isteğinizi artırıyo, felsefeye, tarihe olan merakınızı da tetikliyor. Serinin 3. kitabını merakla bekliyorum. Altay Cem Meriç Muhtelif 2
2025 26. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2025 19:27
Açıkçası dini çürütme,peygamberi yok sayma , vahye inanmama, Kuranı Kerim’in Allah kelamı olmadığı gibi meseleleri daha doğrusu savundukları düşünceler için Kelamullahla bu kadar iç içe olup savundukları dava uğruna her ayeti yada hadisi bu kadar inceleyip bundan kendi menfaatlerince bir hak iddia edip ne yazık ki ondan bir feyiz almamaları çok ibretlik, ve bana Kuran’dan şu ayeti hatırlattı ; “Allah onların kalplerini ve kulaklarını mühürlemiştir, gözlerinde de kalın bir perde bulunmaktadır ve onlar için büyük bir azap vardır”. (Bakara 7. ayet) Bu ayette de yine farklı bir anlam çıkarabilecekleri düşüncesi ile kendi tercihleri bu süreci belirlediği için bu ayete muhatap olup Rabbin takdiri bu yöndedir. nasipsizlik böyle bişey demek… Eser dini konular ile ilgili söz yada görüşlerin maksatları dışında yansıtılıp asıl vermek istediği mesajı değilde onu çarpıtarak dine atıfta bulunanlar için akılcıl, somut delillerle bu sorulara cevap vermiştir. Kader ve mucize konusuna daha çok mantık ve felsefik bir yaklaşımla yaklaşılmıştır. Yazar eserlerinde tebliğ vazifesini çok iyi bir şekilde yapıyor bundan sonrası o insan için nasip vesilesidir hakediyorsa hidayet vericek Rabbimizdir. Tavsiye edilir . Muhtelif 2 Altay Cem Meriç
Duygu ve Düşünce
2025 15. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 22:18
"Bazen yol, sonuçtan önemlidir." Muhtelif-2, İslam'a yönelik itirazlar ve cevapları olarak planlanan eserlerin ikincisi. Bu kitapta 10 farklı soruya tatmin edici olduğunu düşündüğüm açıklamalara yer verilmiş. Daha önceleri aklıma gelen fakat pek de araştırmadığım bazı sorulara yazar, mantık ilmini ispat ve akıl yürütmede anlaşılır şekilde kullanarak şüphelere yer bırakmayacak şekilde cevaplar vermiş. Bir önceki esere göre bu kitabın dili bir tık ağırlaşmıştı bence özellikle mucizeler ile ilgili kısımda belirgin olarak hissettim bu durumu. Yüksek bir bilgi birikiminin dışa vurumu olarak kitabın yazıldığını okurken tekrar tekrar idrak ettim. Böyle donanımlı yazarlarımızın sayısı çokça artar inşallah. Son olarak çok beğendiğim ve ufuk açıcı olduğunu, tekrar tekrar okunması gerektiğini düşündüğüm bir kitap oldu.
Düşünce

Altay Cem MeriçYazar · 1 kitap
1991 yılında Ankara’da doğdu. Üniversite eğitimini Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Aktif olarak hekimlik mesleğini icra eden yazar itikadi sorgulamalarının ardından -tekrar- Müslüman olmuştur. İngilizce dışında bu süreçte Arapça öğrenen, klasik ve modern kaynaklara yönelen yazar, sosyal medya üzerinden yaptığı yayınlarda modern insanın itikadi meselelerini, sosyal bilimler ve felsefi konularını ele almaktadır. Peygamberliğin İspatı adlı eseri İnsan Yayınları tarafıdan yayımlanmıştır.