20 Temmuz 2016
Mayıs 2013
Can Yayınları

2025 50. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 14:57
İnsan kelimesi, inşikak ilmine göre “nisyan” kökünden gelir. Nisyan, unutmak demektir. Bu yüzden insan, fıtratı gereği unutkanlığa meyyaldir. “Ben kimim? Nereden geldim, nereye gidiyorum? Bu dünyadaki vazifem nedir?” gibi en temel soruların cevabı çoğu zaman unutulur. Nisyan kitabı da bu unutkanlığı merkeze alır. Nereden gelip nereye gittiğini unutan bir Adem’in hikâyesini anlatır. Adem, geçmişine, ailesine ve hatta kendi kimliğine dair en temel şeyleri bile hatırlayamaz. Unutkanlık, onun dünyasında yalnızca hafızasının değil, varoluşunun da asli meselesi hâline gelir. Kitapta anlatılan, Hz. Âdem’e dair verilen haberle de paralellik taşır. Nitekim Âdem’in unutkanlığı Kur’an’da şöyle bildirilir: > “Doğrusu, daha önce Âdem’den ahit almıştık; fakat o unuttu...” (Tâhâ, 20/115) Nisyan, bu ayetten ilhamla, insana ait en kadim zaaflardan birini—unutmayı—bireysel bir hikâye üzerinden evrensel bir mesele olarak okurun karşısına çıkarır.
2026 8. kitabı
Okunma: 02 Mart 2026 00:48
Alzheimer hastası bir adamım küçük sarı kâğıtlara yazılmış notlardan oluşuyor. Oğlunun adı Adem. Adem'i altı yaşında hatırlıyor. Sürekli yanına gelen oğlunu başka biri sanıyor. Yabancı uyruklu kadın bakıcısı var. Alzheimer olan birinin düşncelerini uzun uzadıya yazmak zor iş. Bu zorluğu Murat Gülsoy gibi biri kotarabilirdi ancak.
2023 20. kitabı
Anlamada zorluk çekebileceğimiz bir kitap. Bazen bazı yerleri algı bakımından bir kaç kez okutuyor, bazen de "Olay neydi?" dedirtebiliyor. Pek akıcı değil arkadaşlar olay örgüsü karışık ama ben sevdim bu kitabı tavsiye ederim. İyi okumalar:)
2024 76. kitabı
Düz bir okunuşla brlki de hiç sevilmeyecek bir kitap olur Nisyan. Sayfalarda geçen kısa metinler içerisinden dikkat çekici cümleler bulunduğunda hoş görünebilecek bir niyet bile taşır okur. Zira çoğumuz okur olarak dikkate değer cümleler peşine düşeriz. Belki devrik halde bir cümle, öncesi ya da sonrası cümle ile ahenk içerisindedir... Nisyan bir roman. Roman olduğu kadar da bir günlük. Nisyan ne roman ne günlük aslında. Çünkü ikisinden de uzak duran bir yönü var kitabın. Her sayfanın bir konuyu içermesi bizi günlüğe, karakterlerin devamlılığı ve olay örgüsü çözüldüğünde -ki ana karakterin kim olduğu bilinmez bu kitapta- romandan esintiler bulunacaktır. Ama ne bir roman olarak kalır Nisyan ne de günlük. Hele ki her sayfadaki kısa metinlerin son cümlelerini sayfada başlık olarak görüyor olmamız bizi romandan uzak tutan öge. Nisyan türler arası geçirgenliği olan bir yas günlüğü olabilir aslında. Ölüme doğru giden bir yazarın bölük pörçük anıları hem gerçek dünyayı hem de hasta yazarın hayal dünyasını bir arada sunuyor okuyucuya. Karakterin ölüme giden bir yazar olduğunu sonlara yaklaştıkça anlıyoruz fakat anlaşılmayan ve yazarın da aktarmadığı ve bizi de zorlayan şey karakterlerin kimler olduğu. Aradaki bağ nedir hiç bilemiyoruz. Nisyan, batan, batmak üzere olan, batacak olan bir geminin son anlarının gösterimi bize. Bu hastalığın (sanırım alzheimer) kişide neleri hatırda tuttuğunun gösterimi. Nisyan da unutmak demek zaten. Unutmak içinde hatırladıkları karakter yazarın.
2024 171. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2024 10:38
İnsan nisyandan gelir. Unutan, hatırdan çıkaran... Karakter bilinci gidip gelen ölüm döşeğindeki anlatıcı. Düşünceleri, anımsamaları sanrı ve sayıklamadan ibaret mantıktan uzak. Bölük pörçük toplanan yazılar. Eşi ölmüş. Hep küçüklüğünü hatırladığı Adem adlı bir çocuğu var. Yazılarını yazdığı sarı kağıtları kelimelerini böcek olarak görmesinden ötürü saklıyor. Bu kısmı cidden etkileyiciydi. Kelimelerin böcekligi... Kendini bile unutuyor çokça. Yazar hapsolunmuş o yalnızlığı kimliksiz kalışı güzel yansıtmış. Farklı bir kitap. Yazarla ilk tanışma kitabım oldu devamı gelir diye düşünüyorum
2023 17. kitabı
Nisyan kelime anlamı olarak 'unutmak, hatırdan çıkarmak' anlamına geliyor. Kitabın ismiyle bu denli bütünleşmiş olmasını etkileyici buldum. Murat Gülsoy bu romanında diğer kitaplarından farklı bir anlatım tercih etmiş. Herkese hitap eder mi? Tartışılır ama şans veriledebilir. Unutmak ve hatırlamak arasında derin yaralar açan, Alzheimer hastası yaşlı bir adamın ölü eşi ve hep çocuk kalan oğlunun hikayesini okuyoruz. Romanda ölümü bekleyen yazarın her geçen gün hafızasını ve yazma yetisini biraz daha kaybedişi anlatılıyor. Kitabın ilk sayfalarında anlamakta ve konuya girmekte zorluk çeksemde takip eden sayfalarda izleri yakaladım. Karanlık bir dünya ve karanlık bir anlatıma sahip bu eser Murat Gülsoy 'un en iyi eseri diyemem ama okuduğum en enteresan metindi. Nisyan Murat Gülsoy
2025 1. kitabı
Kitap, birer paragraflık kısa bölümlerden oluşuyor.Romanın kahramanı ve anlatıcısı olan yazarın ölüm döşeğinde yaşlı bir yazardır. Kahramanın hangi zamanda, nerede yaşadığı belli değil.Ölüme giden anlatıcının bulanık zihninden geçenlerin sayıklama şeklinde aktarılmasını içeren parçalı metinler romanı oluşturur. Yazarın ölümü bekleyişi, günden güne yazma yetisini kaybedişi anlatılır. Yazar, eseri ailesinde yaşanan kayıpların ardından yas tuttuğu bir dönemde kaleme almış. Bana göre kısa ama zor eserdi.
2026 77. kitabı
Murat Gülsoy’un Nisyan adlı kısa romanında, bir yaşlının gözünden dünyaya bakışı, geçmişi unutması ve yalnızca içinde bulunduğu ana sıkışıp kalmasının korkutuculuğu çok iyi anlatılmış. Hafızasını kaybeden bir insanın kendini yeniden tanımaya başlaması romandaki en etkileyici taraflardan biri. Çünkü insan geçmişini kaybettikçe kim olduğunu da kaybetmeye başlıyor. Roman dikkatli okunmayı gerektiriyor. Birçok cümlede durup düşünme ihtiyacı hissediliyor. Özellikle iman gücünün metindeki ağırlığı hissediliyor; yaşlı adamın çözülmeye başlayan zihninde tutunmaya çalıştığı şeylerden biri inancı oluyor. Bu da kitabı yalnızca bir hafıza kaybı hikâyesi olmaktan çıkarıyor. Kısa roman oluşu bence yerinde bir tercih. Zaten ömrünün sonuna gelmiş bir yaşlı adamın daha anlatacağı ne olabilir ki? Metin uzasaydı aynı etki korunamayabilirdi. Hafızasını kaybettikçe dünyayı ve kendisini yeniden tanımaya çalışan bir insanın anlatısı tam kararında bırakılmış. Murat Gülsoy, edebiyatımıza iyi eserler bırakmaya devam eden ender kalemlerden biri olduğunu bu kitapta da gösteriyor. Nisyan, bittikten sonra da insanın zihninde kalmaya devam eden, huzursuzluğu sessizce büyüyen bir roman.
2024 6. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2024 01:21
Zamanla bildiğin her şeyi unutsan da, zihnin en sevdiklerini en sevdiğin halleriyle kazır beynine ve o kazıma işlemi ölüme dek devam eder yoksa batıverirsin o gemiyle, kaptanı olsan bile. Çocuğunu en sevdiğin haliyle kazır, resim yaparken misal daha 6 yaşında, şimdi çokça yaş almış olsa da. Ya da eşini, vişneçürüğü berjerde ayağında yün çoraplarıyla. Asla bozulmaz o görüntü adını bile unutsan, hatta yüzünü aynada... Demans hastası birinin yaşantısına tanık olan biri dolduruverir kitaptaki o boşlukları kolayca... Hatta biraz daha kolay olabilir onun yerine koyabilmek kendini, zihninin bulanıklığını keşfederek, haliyle biraz da acıyla... Ben kitabı çok sevdim... Anneannemi de çok severdim...
2020 49. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2020 18:37
Nisyan: unutmak. Her şeyi unutmuş ya da kendi kafasında yeniden şekillendirmiş bir yazar. Yavaş yavaş silinen anılar ve yerinde kalan koca bir boşluk. Kendi silinişinin boşluğuna şahit olan bir yazar. Şahit olduğu olayları anlamayan ancak şahitliğinin acısını çeken. Etkileyici ve güzel bir kitap. İlk okuduğum Murat Gülsoy kitabı. Merak uyandırdı diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.
NisyanMurat Gülsoy · Can Yayınları · 2013371 okunma

Murat GülsoyYazar · 29 kitap
1967'de İstanbul'da doğdu. Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi'nde Elektrik-Elektronik Mühendisliğini bitirdikten sonra yüksek lisans çalışmasını aynı üniversitenin Psikoloji Bölümü'nde tamamladı. İnsan yüzlerine ilişkin uyarılmış beyin potansiyelleri üzerine yaptığı deneysel tez çalışmasından sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Biyomedikal Mühendisliği Programında doktora yaptı. Beyin cerrahisinde kullanılacak bir cerrahi lazer sistemi üzerinde temel bilimsel çalışmalar yaptı. 2000 Yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü'nde öğretim üyesi olarak çalışmakta Biyofotonik konusunda dersler vermekte, araştırmalar yapmaktadır. Lazer-doku etkileşimi, lazerle doku kaynağı, cerrahi lazer sistemi tasarımı konularında çok sayıda makalesi bulunmaktadır. Arkadaşlarıyla birlikte 1992-2002 yılları arasında çıkardığı Hayalet Gemi dergisi ile edebiyat alanında adını duyurmaya başladı. Bu dergide öykü ve deneme türünde yazılarını yayımlayan Gülsoy ilk kitabını 1999 yılında Can Yayınları'ndan çıkardı. 2001 yılı Sait Faik Hikaye Armağanı, "Bu Kitabı Çalın" adlı kitabına, 2004 yılı Yunus Nadi Roman Ödülü, "Bu Filmin Kötü Adamı Benim" adlı romanına, 2013 yılı Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü "Baba, Oğul ve Kutsal Roman" adlı romanına verildi. Kitapları çeşitli dillere (İngilizce, Almanca, Çince, Makedonca, Rumence, Bulgarca, Arapça, Arnavutça) çevrilmektedir. Yapıtlarında akıcı bir üslup kullanan yazarın gerçekliğin ve zihinsel deneyimlerin aldatıcılığı, rüyalar, ölüm ve aklın sınırları gibi konuları ele aldığı söylenebilir. Öykü ve romanlarında türler arasında gidip gelmekten çekinmeyen Gülsoy edebiyat üzerine de inceleme ve denemeler yazmaktadır. Borges, Kafka, Orwell, John Fowles, Coetzee, Tanpınar, Yusuf Atılgan, Oğuz Atay ve Orhan Pamuk sıklıkla andığı yazarlar arasında sayılabilir. Boğaziçi Üniversitesi'nde vermekte olduğu yaratıcı yazarlık derslerini Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık adlı kitabında, Modernizm/Postmodernizm üzerine görüşlerini 602.Gece adlı inceleme kitabında yayımlamıştır. Açık Radyo'da 1995-2002 yılları arasında Hayalet Gemi, Simgeler Sözlüğü, Ubor Metenga gibi programlarda yer almış olan Gülsoy 2010 yılından bu yana TRTTURK kanalında Açık Şehir programında Sinemada Edebiyat Uyarlamaları hakkında yorumlar yapıyor. Murat Gülsoy aynı zamanda 2004 Yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi'nin Genel Yayın Yönetmenliği görevini sürdürüyor.