İnanç, Kanı ve Kanaat Üzerine Morfolojik Bir İnceleme

Altın Bilek Yayınları

inanmak-bilmek
2020 47. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2020 09:54
Ockham'lı William'ın meşhur “Bir şeyi daha azla başarabiliyorsan, daha fazlası gereksizdir" sözü ile direk alakalı olmasa da bu bilimsel öngörüye paralel olarak yazar "insanların inandıkları şeylerden vazgeçirmek, birşeye inandırmaktan daha zordur (Ernest Renan)" kavramının ne kadar doğru olduğunu inceliyor. Tespitleri çarpıcı. Hem insanlık hem de toplum olarak İçinde bulunduğumuz durumu özetlemiş. Yazarın okuduğum ikinci kitabı. Üslubu çok hoşuma gidiyor. Okuması kolay değil, anlatmak istediğini birbirine bağlı uzun cümlelerle anlatıyor. Bu da sessiz bir ortamda sakin bir kafa ile anlayarak okumayı gerektiriyor. Vardığı sonuçları az çok biliyor olsanız bile cümle kurgusu zihinsel bir tatmin yaratıyor. Aslında çok uzun değil. Fotoğraf ve resimlerle görsel olarak da desteklenmiş, sıkmıyor. Okunmasını tavsiye ederim.
Felsefe
Ockham'ın Usturasıİlker Balkan · Altın Bilek Yayınları · 201659 okunma
2023 71. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2023 08:13
Doğanın Tanrı ile ilişkili olduğu düşüncesinden dolayı, doğanın bilimde incelenmemesi ve araştırılmaması hiç bir zaman söz konusu olamadığı; bu bağlamda, doğanın bir parçası olan ve canlı türünün en gelişmişi insanın, merak duygusuyla kapasitesini zorlayıp ilerleme gayretinin önüne hiç bir dini inanç geçememiştir. İnsana, dini inançlardan türetilmiş batıl inançlarla yön verme/yönetme, ahiret/din meselelerinden uzaklaştırılıp yaşadığı dünyaya odaklanmasını sağlayıp yönetimi altına alma çabaları olmak üzere yönetim sistemini iki ana başlık altında değerlendirmeye aldığım ve aynı zamanda ölüm/yaşam arasındaki zamanda bana sunulan koşulları sorgulamaya düştüğüm müthiş verimli bir okuma oldu. Bunların yanı sıra, telekomünikasyonun sınırsız ulaşımıyla bireylerin zaruri ihtiyaçları haricinde, görsel ve işitsel algı yaratarak tüketim alışkanlıklarının ranta dönüşümü, inanç, siyasi, ahlaki yönlendirmelerle bireyin öz düşüncelerini törpüleyip kendi zümrelerini oluşturan kesimin çalışmaları ve bir bireyin hayatının kendi kontrolünden nasıl çıktığı misalleri düşünme yetimi harekete geçirdi. Sayın İlker Balkan ; kelimelerin ahengenk içerisinde oluşturduğu akıcı hedef odaklı anlatım üslubuyla, İnsan//Yaşam temalı eserlerinde birey ve toplum psikolojisini, edebiyatın hazzını vererek aktarımı ziyadesiyle etkili. Aidiyet, kapitalizm, popüler kültürün yıkıcı, dönüştürücülüğü, medyanın aptallaştırıcı etkisi, feminist aidiyeti temalı ve daha bir çok görsellerle destekli zengin bir içeriğe sahip #ockhamınusturası eserinden : Günümüz modern toplumuna "sadeleştirme" ilkesinin geliştirilmiş modellerini uygulamak, zorlu bir süreç olur diye düşünüyorum. Toplumun, dikte ettirilmiş savlarla rehavete düşürülmüş durumundan uyanışa geçebilecek cesareti olur ise
Antropoloji-Etnoloji
2024 139. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2024 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere İlker Balkan kaleminden Ockham’ın Usturası kitabının yorumu ile geldim Aralık ayının sıradaki kitabı 2021 yılı basımlı 135 sayfalık bir kitap Dinsel inançlar varoluşsal sorularımıza cevap verebilir mi? ‘’Ockham’ın Usturası, diğer her şey eşit olduğunda, daha az varlık veya daha az varlık türü varsayan açıklamaların, daha fazlasını varsayan açıklamalara tercih edilmesi gerektiği yönündeki bir teori inşa etme veya değerlendirme ilkesidir.’’ Bilim, sorular üreterek cevaplar için kanıta dayalı hipotezler ortaya koyar. Bizim doğa olaylarını bilme ihtiyacımıza yanıt verebilen tek yöntemdir. Kulaktan dolma bilgilerin, kişisel sezgilerin her biri, sadece hurafedir. Bilgi, kökeni gereği deneyseldir; deney ve gözlemlerin rasyonalite edilmesi sonucu elde edilen bilgi geçerlidir. Bilimsel bilgi birikimli ilerler. 19. yüzyılda bilimin, insan uygarlığını dönüştürücü etkisinin tam anlamıyla hissedilmeye başlandığı görülmektedir. Temeli olmayan inançta, bireyin yaşam ilkelerini sorgulamasında etkili olanlar medya, bilinçsiz alışkanlıklar, yeni inanç ögeleri, kutuplar, klanlar gibi görünen ve görünmeyen tehlikeler ile bilinçsizce doğallaştırılıp yaşam pratikleri haline dönüştürülüyor. İnanmak bir bilme yöntemi değildir. Tarih, inancın, dinsel ritüel ve topluluk oluşturmalarının ve bu topluluklar arasındaki kanlı, acımasız çatışmaların hatıraları, kayıtları, kanıtları ile ölmüş inançların kalıntıları ile doludur. Siyasi ve askeri gücün icadı bir topluluğun bir arada yaşamayı, refahı, güvenliğini ve konforunu sağlamak için önemli bir nokta olsa da dinî kavramlar ve dini kullanarak ortaya çıkan oluşumlar bu durumu sekteye uğratabiliyor. Bir topluluk içinde yaygın, genel geçer ve ananelere şekil veren kurallar, alışkanlıklar, yasaklar ve inanışlardan oluşan kanaat
Puan vermedi·135 syf.·
2025 641. kitabı
Tüm olasılıkların eşit olduğu bir ortamda, en basit açıklama doğruya en yatkın olandır." Postmodern dünyanın, bir yandan insanlara konulan sınırların anlamsızlığına, diğer yandan da köktenci önyargılarla beslenen yeni bir muhafazakârlık türüne yol açan yapısı, gerçeği her zamankinden uzak ve gerçeğe ulaşma yollarını her zamankinden uzun hale mi getirdi? Gündelik hayata giderek daha çok etki eden kanaate dayanarak karar verme, kanıt aramama, sabit fikirde ısrar ve eleştirel aklı yok sayarak eyleme geçme durumları, yeni dogmalar olarak karşımıza çıkıyor. "Ockham'ın Usturası", basit gerçekleri görmezden gelerek aklındakileri uygulamaya çalışanlara; o veya bu nedenle komplo teorilerine, önyargılara ve kör inançlara saplanıp kalmışlara; rasyonel aklı terk edip köktenci değerlendirme yollarına sapanlara derin ve sarsıcı sorular yöneltiyor. Ockham’ın Usturası
Araştırma-İnceleme-Insan ve Toplum
2024 61. kitabı
Tüm olasılıkların eşit olduğu bir ortamda, en basit açıklama doğruya en yatkın olandır… İnsanları inandıkları şeylerden vazgeçirmek, bir şeye inandırmaktan daha zordur… Sosyal medya silahşorlarının yeni nesil sloganları ve popüler figürler üzerinden süren sözde eleştiri anlayışı (İlber Ortaylı fotoğrafı ile çok cahilsin keşke ölsen yazılı bir sözde görsel) Sorgulamayan, sloganlar üzerinden taraf tutan ve hatta toplumsal konularda bir görüşü, tarafı ve etkinliği olması gerektiği halde tarafsızlık adı altında umursamaz, ilgisiz ve toplum dinamiklerine uzak duran -apolitik- kitlenin giderek büyümesi ve bu kitleyi oluşturan insanların, sosyal medya üzerinden yaratılan sanal dünyanın bir vatandasi olmak için gerçek dünyanın vatandaşlığından feragat etmeleri; üstelik bunu da sorgusuz sualsiz, bu kopuşu âdeta normalleştirerek yapmaları, kişilerin birey olma konusunda giderek daha sanal kanıtlar ve inançsal araçlar geliştirmelerine neden olmaktadır. Kitap görsel malzeme ile biçimlendirilmiş inanç, kanı ve kanaatlerin yapısal bir analizini yapmaya gayret eden bir metni, yalnızca dogmatik düşünceden uzak kalmak, kanıta dayalı bilme yöntemleri bilginin kaynağı olarak görme bakımından bir uyarı niteliğinde yazarın bize naçizane tavsiyeleri eşliğinde yazılmış Körü körüne olmadan, (her konu için geçerli bu )inanç anlayışının sorgulanması gerektiği kanaatindeyim… Isaac Newton’ın sözü ile bitirelim “Eğer diğerlerinden daha uzağı görebiliyorsam; bu, devlerin omuzları üzerinde yükseldiğim içindir.” Ockham’ın Usturası Semra İlker Balkan
Ockham'ın Usturası
2024 140. kitabı
#ockhamınusturası İlker Balkan @kanonkitap Yazarımızın daha önce de birçok eserini okuma fırsatı bulmuştum . Roman tarzında kurgusal işlediği konularda bile toplumsal sorunları anımsatması , gidilen yolun ve algının etkisini üzerimizde hissettirmişti. @kanonkitap yayınlarından çıkan #ockhamınusturası eseri ile hocam araştırma ve inceleme hususunda da emek vererek ön gördüğü bilgileri bu eser ile bizlere aktarmak istemiş ve başarılıda olmuş diyebilirim. #ockhamınusturası internetten öğrendiğim kadarıyla ; tutumluluk veya basitlik yasası olduğu yani " olasılıkların zorunlu olmadan çoğaltılmaması gerekliliği " prensibine dayanan problem çözme ilkesi olarak tanımlanıyor . İlker Hocam 'da bu eserinde geçmişten günümüze inanç, kanı ve kanaat üzerine morfolojik bir çalışma ile bu eserde hem görsel ile akılda kalıcılığı hedeflemiş hemde kullanılan terimler ile farkına varmamızı sağlanmış . Bireyin toplum olma yönünü ve bu değişikliğin fiziksel , iyi ya da doğurduğu yönlerini bedensel , sosyal , ahlaksal vb. Canlıların etkilendiği her yönünü hem geçmişten hemde şimdiki popüler kültürden örnekler vererek okurların hem farkına varmasını , öğrenmesini ve akıllarda soru işareti oluşmasını sağlayıp sorgulama yönümüzü açığa çıkartmayı hedeflemiş. Öğrendiğim bilgiler doğrultusunda baskın kültür ve inanç olayların insanlar üzerinde zorunlu yön verilmesini ve baskın kılınması, inanç kavramı ile bilimselliğin çatışması her şeyin canlılar üzerinde etkisi güçler tarafından yönetilmesi , akıllara kazılması ve bilinç altına hükmedilmiş olması daha birçok ifade edemediğim konuları kısa, öz , biraz bilimsel , felsefi terimler ile zenginleşmiş cümleler ile sizleri bu eserde beklemektedir . Keyifli okumalar dilerim. Semra
İnceleme Araştırma tarih
2024 53. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 22:17
Merhabalar İlker Balkan 'ın kaleme almış olduğu Ockham'ın Usturası adlı eseri ile karşınızdayım Bu eser adını ünlü filozof Ockhamlı William'dan alır. Kim bu filozof diye araştırırken, karşıma şu cümle çıktı Ockham'ın Usturası ile ilgili: "Bir olgunun açıklanması, mümkün olan en az varsayıma dayanmalıdır." Yani kısaca basitlik ilkesine dayanıyor. Eser de yazar inanç kavramını sadece bireyler olarak değil, toplumsal konuda da ele almış ve bunları bize sunmuş. İnançların yalnızca bir rehber olarak değil güç sahiplerinin insanları yönetmek için bir araç olarak gördüğünü bu amaçla kullandığını bizlere anlatıyor. İnançlarımız atalarımız, çevremizden miras kalmıştır bize üzerimizde aile ve çevrenın etkisi çok büyüktür ve bu inançları değiştirmek zordur. Yazar da bu konuyu ele alıyor ve buna eleştirel bir gözle bakıyor. Yazar, toplumların ve bireylerin kaynaklarını bilmediği pek çok inancı korku çekiciliği yüzünden içselleştirip alışkanlıklara dönüştürdüğünü vurguluyor bize. Aidiyet, medyanın aptallaştırıcı etkisi, popüler kültürün yıkıcılığı çeşitli görsellerle desteklenerek zengin bir içerik oluşturulmuş. Kitap bir tez mantığı ile hazırlanmış, kitabın içerisinde kaynakça kısmı, notlar kısmı, terimler kısmı olması sebebi ve kullandığı bilgilendirici dille bizi uzun uzun düşündüren, sorgulatan bir eserdi. #alıntı "Eğer gerçeği gerçekten bilmek istiyorsan yaşamında bir kez olsun her şeyden şüphe et." " Tüm olasılıkların eşit olduğu bir ortamda, en basit açıklama doğruya en yatkın olandır." " ... toplumun tümünü değiştirebilmek zaman alır ancak bireyleri değiştirebilmek çok daha kısa sürede de gerçekleştirilebilir." "Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır. İkincisi ise bu ön yargıları
Puan vermedi
Ockham’ın Usturası #okudumbitti "İnsanları inandıkları şeylerden vazgeçirmek, bir şeye inandırmaktan daha zordur." #OckhamınUsturası , okuduğum en düşündürücü ve sorgulayıcı kitaplardan biri. Yazar, inanç kavramını yalnızca bir birey olarak değil, toplumsal ve tarihsel düzlemde de ele alarak adeta bir manifesto sunmuş. Kitap, adını ünlü filozof Ockham’lı William’dan alıyor ve “gereksiz olasılıkların çoğaltılmaması” ilkesiyle, karmaşıklığın içinde basit ve rasyonel olanı bulmaya davet ediyor. Yazar, körü körüne bağlılıkların bireysel özgürlükler ve toplumsal yapılar üzerindeki yıkıcı etkilerini etkileyici örneklerle açıklıyor. İnançların yalnızca bir yaşam rehberi olarak değil, aynı zamanda güç sahiplerinin kitleleri yönetmek için kullandığı bir araç haline geldiğini gözler önüne seriyor. Özellikle medya ve popüler kültürün bu süreçteki rolü, görsellerle desteklenmiş çarpıcı analizlerle çok etkileyici bir şekilde işlenmiş. Kitabın en güçlü yanı, okuyucusunu sorgulamaya davet etmesi. İnançlarımızın ne kadarının gerçekten bizim seçtiğimiz değerlerden oluştuğunu ve ne kadarının bize dayatıldığını sorgulamamı sağladı. Yazarın cesurca eleştirdiği dogmatik yaklaşımlar, modern toplumların inanç sistemleri üzerine yeni bir perspektif kazandırıyor. Kitapta yer alan “inanmanın bir bilme yöntemi olmadığı” vurgusu, zihnimde yankı bulan en önemli cümlelerden biri oldu. Aynı zamanda, kitap bir tez titizliğinde hazırlanmış. Kaynakçalar, terimler ve yazarın kullandığı anlatım dili, hem akademik bir derinlik hem de edebi bir akıcılık sunuyor. Görsel malzemeler ise mesajları güçlendirirken, okuru uzun uzun düşünmeye sevk ediyor. Bu kitap, özgür düşünceyi ve bilginin değerini benimseyen herkes için bir hazine niteliğinde. İnançlar üzerine eleştirel bir bakış geliştirmek isteyenlere,
2024 86. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 14:08
OCKHAM'IN USTURASI YAYINEVİ: KANON KİTAP YAZAR: İLKER BALKAN SAYFA SAYISI:135 PUANIM : 10/8 Merhabalar... Bugün #ockhamınusturası ile geldim Kitabı bitirdiğimde kafamda bir çok soru işareti olduğunu fark ettim. Bir çok konuda farklı bakış açıları okumak iyi geldi diye bilirim. Yazarımız kitapta, ' Bir düşünceye çok sayıda insanın inanması, o düşüncenin doğru olduğu anlamına gelmez.' diyerek ve muhteşem örnekler ile bizi farklı pencerelerden bakmaya teşvik ediyor. Kitapta bizi geçmişten günümüze, toplum, inanç vb. Konularda fazlaca bilimsel yönden değinmiş . Günümüzde çok fazla medyaya maruz kalan topmumumuzun, inancının nasıl söndürüldüğünü , gözümüz kapalı, körü körüne nasıl inanıp bağlandığımızı çok güzel bir şekilde felsefi bir anlatımla değinmiş. Araştırma/inceleme , felsefeye ilgisi olanların soluksuz okuyacağı bir kitap. #alıntı ' Eğer gerçeği gerçekten bilmek istiyorsan yaşamında bir kez olsun her şeyden şüphe et.' ' İnsanları inandıkları şeylerden vazgeçirmek, bir şeye inandırmaktan daha zordur.'
2024 107. kitabı
Adını ünlü filozof Ockham'lı William'dan alan "Ockham'ın Usturası", inançlar üzerine yazılmış bir manifesto niteliğinde. Temelinde adanmışlık tarzında bir inanca karşı çıkan, kanıları kırmaya yönelik eleştirilerde bulunan ve tüm bunların özellikle medya aracılığıyla insanlara aşılanmaya çalışıldığını aktaran bir kitap. Hepimiz ailemizden gördüğümüz hayat tarzı ve inanışlara ufak tefek dokunuşlar yaparak yeni bir hayat kuruyoruz. Fakat düşünce yapımız, kanılarımız, inançlarımız ve bunu yaşayış şeklimiz çoğunlukla bu alt yapı ile devam ediyor. Kimimiz bu değerleri araştırıp ona göre güncellerken, kimimiz bu rasyonellikten uzak durumu kanıksamış bir haldeyiz. İşte İlker beyin karşı çıktığı ve bizlere anlatmaya çalıştığı ise bu körü körüne bağlılık. Özellikle inançlar üzerinden kitlelere yöne vermenin bu kadar kolay olduğu dönemlerde - ki bu şüphesiz dünya kurulduğundan bu yana en kolay yönetme ve yönlendirme biçimi- daha mantıksal yollar aramanın ve bilgiye ulaşmanın doğru olduğunu anlatıyor. Kitle iletişim araçlarının da bu inanç sömürüsüne ortak olduğu ve özellikle görsel medya aracılığı ile insanların kolaylıkla sürü psikolojisine sürüklendiği çarpıcı bir şekilde anlatılıyor. İlker beyin kitabı bir tez gibi. Hazırlanış şekli ve içeriği bana bunu gösterdi. Uzun bir kaynakçaya sahip. Aynı zamanda anlatılmak istenen mesajlar da görseller ile desteklenmiş. Her görsel çok vurucu ve uzun uzun düşündürücü. Kitap her sosyal kesimden insan hitap etmiyor, belli bir kültürel alt yapı ve bilgi birikimi istiyor. Özellikle konuya ilgi duyanların, bu tip araştırmaları merak edenlerin ve farklı düşünceleri okumak isteyenlerin severek okuyacağını düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim...
1000k

İlker BalkanYazar · 6 kitap
1983 yılında İstanbul’da doğdu. Yazın hayatına genç yaşlarında öykü ve şiir çalışmaları ile başladı. Varlık, Kitaplık gibi dergilerde şiirleri ve öyküleri basıldı. İlk romanı Umut, Kadın ve Kristal Gül, 2006 yılında okurla buluştu. Şiir kitabı Zerre (2007), öykü kitabı Affettuoso (2008); ardından ikinci romanı Tufanda Aşk Ezgileri (2012) ve son romanı Kör Kuyu (2013) yayımlandı. Antropolojik çalışması Ockham’ın Usturası’nın (2016) yanı sıra ondan fazla yayımlanmış kitap çevirisi vardır. İnovasyon, proje ve iş geliştirme, kalite yönetim sistemleri gibi profesyonel eğitimler vermekte, çeşitli üniversitelerde bilim tarihi ve iletişim tarihi derslerinde okutmanlık yapmaktadır. İngilizce, Almanca, başlangıç düzeyinde Latince ve Osmanlıca bilen yazar, uzun yıllardır çeşitli yayınevlerinde editörlük ve yayın yönetmenliği görevlerini sürdürmekte; akademik çalışmalarına antropoloji alanında devam etmektedir.