Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı'nın Mahrem Tarihi

Mustafa Armağan

Osmanlı'nın Mahrem Tarihi Gönderileri

Osmanlı'nın Mahrem Tarihi kitaplarını, Osmanlı'nın Mahrem Tarihi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'nın Mahrem Tarihi yazarlarını, Osmanlı'nın Mahrem Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
II. Selim
Biz bülbül-i muhrik-dem-i gülzâr-ı firâkız Âteş kesilür geçse sabâ gülşenimizden.
... Cem sultan "Sen bister-i gülde yatasın şevk ile handan, Ben kül döşenem külhan-ı mihnette sebeb ne" II. Beyazıd "Çün rüz-i ezel kısmet olunmuş bize devlet, Takdire rıza vermeyesin böyle sebeb ne, Haccacü‘l-Haremeynüm deyüben da‘va kılarsun, Ya saltanat-i dünyeviye bunca taleb ne"
Reklam
256 syf.
10/10 puan verdi
Osmanlı'nın Mahrem Tarihi
Osmanlı'nın Mahrem Tarihi
Mustafa Armağan
Mustafa Armağan
Öncelikle bu kitabı okumam için seçen z_ 'ye teşekkür ederim:) Kitaba gelecek olursam
Mustafa Armağan
Mustafa Armağan
'ın akıcı üslubu ve kaleminden son derece akıcı bir kitap. Kitap 36 tane Osmanlı padişahı ve son halife Abdülmecid Efendi'nin hayatına dair bazı kesitleri ve bazı bilinmeyen yönleri okura aktarıyor. Kitabın içerisinde her padişah hakkında bilinen veya bilinmeyen birçok yön vardı. Özellikle pek fazla bilinmeyen padişahların hayatına dair noktalarda çok şaşırtıcı ve okura ilginç gelen bilgiler vardı. Kitap padişahları hakkında kısa kısa özet bilgiler verse de bu verilen bilgiler gayet yerinde ve güzeldi, bazı bilgileri ilk defa okuduğum için bana birçok şey kattı ve geniş bir kaynakça ile desteklenmesi de eseri tutarlı bir eser yapmıştı. Bu konulara ilgi duyanlar gönül rahatlığıyla ve keyif alarak okuyabilirler. 10/10, mükemmel, müthiş bir kitaptı;)
Osmanlı'nın Mahrem Tarihi
Osmanlı'nın Mahrem TarihiMustafa Armağan · Timaş · 2008210 okunma
Şehzadeliğinde bir ara Hacca gitmeye niyetlendiğine dair bir rivayet, tarihçi Bostanzade Yahya Efendi'nin kitabında zikredilmektedir. Osmanlı padişahlarından hiçbiri hacca gitmemiştir. Ancak Çelebi Mehmed, II. Bayezid, 'Genç' Osman ve Şehzade Korkut'un gitmeye niyetlendiklerini fakat çeşitli sebeperle gidemediklerini biliyoruz. Osmanlı hanedanı erkek üyelerinden, yani şehzadelerden tek hacca giden Cem Sultan olmuştur.
Anadolu'dan Rumeli'ye, oradan da tekrar Anadolu'ya yıldırım süratinde sevk ettiği için almıştı "Yıldırım" unvanını. Evliya Çelebi, bu unvanın hikâyesini şöyle anlatır: Yıldırım Bayezid bir senede Sinop'tan Eflak'a geçip, bir yılda yıldırım gibi yedi kere yetiştiği için Emir Sultan Bursa'da "Bayezid'im, sen Yıldırım oldun" demiş ve adı Yıldırım Bayezid Han olmuştur.
Bursa'nın çekim merkezi olan Ulucami'nin bir Nigbolu adağı olduğunu bilir miydiniz? Rivayete göre Yıldırım Bayezid, Nigbolu seferini zaferle taçlandırırsa ganimet malından 20 tane ayrı cami yaptıracağı yolunda bir adakta bulunur. Derken zafer müyesser olur ve başlar adamlarıyla beraber camilerin yerlerini belirlemeye. Bir süre sonra bu camileri ayrı ayrı yaptırmanın çetinliğini gören Yıldırım Bayezid, bir çözüm bulmalarını ister etrafından. Onlar da adağında 20 kubbeden söz ettiğini, eğer 20 kubbeli bir cami yaptırırsa bu adağın yerine gelmiş sayılacağını söyleyerek ikna ederler onu ve Ulucami böylece ortaya çıkar.
Reklam
Osmanlı padişahlarının bir kısmının aynı zamanda, asker olarak yetiştirildiklerini biliyoruz. Özellikle ilk on padişah ve sonrakiler içinde de "Genç" Osman, IV. Murad, II. Mustafa gibileri ordularının başında sefere bizzat çıkmışlar ve savaş meydanlarında veya kuşatmalarda çeşitli başarılar kazanmışlardır. Ancak IV. Murad hariç sonraki padişahlar içinde 'mareşal', yani bir büyük savaşı planlayan ve yöneten kurmay başkanı bulmak kolay değilken, ilk on padişahta mareşalliğin neredeyse genetik bir vasıf olarak karşımıza çıktığı görülür.
Niğbolu'da esir aldığı Alman, Fransız, İngiliz şövalyelerine dönüşlerinde top top Bursa kumaşları hediye ettiği ve daha 14. yüzyılın başlarında Paris'te Osmanlı kumaşlarının moda olduğunu Rouillard'ın Fransızca doktora tezinden öğreniyoruz.
İlginç noktalardan biri de, I. Murad'ın özel bir kütüphanesi olduğunu bildiğimiz ilk padişah olmasıdır.
Reklam
Orhan Gazi, Heşt Behişt adlı Farsça Osmanlı tarihinin tarihin yazan
İdris-i Bitlisî
İdris-i Bitlisî
'ye göre Osmanlı Devleti'nin hakiki kurucusudur.
Osmanlı tarihçiliğinin göz kapakları olmayan piri
Halil İnalcık
Halil İnalcık
'a göre "Sultan" unvanını alan ilk Osmanlı hükümdarı Orhan'dır.
Son Osmanlı vakanüvisi Abdurrahman Şeref Bey'e göre ise babası Osman Gazi'nin kurmaya başladığı devlet binasını sağlam temeller üzerine oturtan, Anadolu sahralarında çadır kurarak gezen bir aşireti, adaletli yöntimiyle Avrupa ve Asya'daki topraklarında hüküm yürüten bir devlet kıvamına getirmeyi başaran bir alperendir.
Tarih de kendimizi tanıma yolunda yapılan bir yolculuktan başka nedir zaten.
Aç gözün bu nevm-i gafletten uyan Uyan uykusu çok gözlerim uyan Azrail'in kasdı cânadır inan Uyan uykusu çok gözlerim uyan Murâdî (III. Murad)
307 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.