Otranto Şatosu

Horace Walpole

2023 54. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2023 16:39
“Ancak insan kusursuz mutluluk için doğmamıştır!” Diyor kitabında Horace Walpole Otranto Şatosu Walpole'un ilk gotik roman olarak kabul edilen eseridir. Otranto Prensi Manfred, oğlu Conrad'ı evlendirecektir. Manfred'in evlilik töreni konusundaki sabırsızlığı yakınlarının dikkatini çeker. Bu acele evliliği, Prens'in eski bir kehanetin gerçekleşmesinden korkmasına bağlarlar. Kehanete göre Otranto Şatosu, asıl sahibi oraya sığamayacak kadar büyüdüğünde mevcut ailenin elinden çıkacaktır. Bu kehanetin ne anlama geldiğini çözmek zordur. Eser bu kenahetin gizemi ile başlamakta ; Otranto Prensi Manfred’in hayatı yaşadıkları ve Otranto Şatosu’nda yaşanan olaylar etrafında gelişmektedir. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Değerli Çevirisi İçin Nazire Ersöz’e teşekkürler Arka Kapaktan Alıntı: "Kalıcı bir tür olarak korku öyküsünün edebiyattaki kurucusu." -H. P. Lovecraft Hem yazdıklarıyla edebi bağlamda hem de malikanesiyle mimari anlamda adeta gotik kavramının vücut bulmuş hali sayabileceğimiz Horace Walpole, 1764'ten günümüze uzanan bir kültürün öncüsü. Walpole'un ilk gotik roman olarak kabul edilen eseri Otranto Şatosu, aile, mülkiyet, soy gibi konulara getirdiği yaklaşımla, korku edebiyatının temelindeki unsurların nasıl oluştuğunu yansıtıyor. Otranto Prensi Manfred, oğlu Conrad'ı evlendirecektir. Manfred'in evlilik töreni konusundaki sabırsızlığı yakınlarının dikkatini çeker. Bu acele evliliği, Prens'in eski bir kehanetin gerçekleşmesinden korkmasına bağlarlar. Kehanete göre Otranto Şatosu, asıl sahibi oraya sığamayacak kadar büyüdüğünde mevcut ailenin elinden çıkacaktır. Bu kehanetin ne anlama geldiğini çözmek zordur. Tören başlamak üzereyken herkes dehşet içinde bir manzaraya bakakalır. Conrad, dev bir miğferin altında
2024 6. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2024 23:19
Bu kitabı bu uygulamadaki listelerden birisinde gördüm önce. Sonra da bir baktım ithaki karanlık kitaplık serisinde var. Dedim ben bunu nasıl okumamış olurum! Gotik edebiyatın mihenk taşlarından biri hem de. Ama ben aradığımı pek bulamadım. Evet güzel bir hikaye -120 sayfa- Ama ben şato, gotik edebiyat falan denince daha etkili bir şey bekliyordum. Gayet hafif şekilde yazılmış bir kitapla karşılaştım. Hatta bence gotikten daha çok soy ve soyluluk ile alakalı. Neyse çerez niyetine okunabilir.
2023 7. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 22:49
İlk kez bu kitapla birlikte gotik edebiyatına giriş yaptım. Kitap gayet sade ve edebi bir dille akıcı bir şekilde yazılmıştı. Sıkılmadan okudum. İthaki'nin zaten son dönemlerde çıkardığı serileri beğeniyorum. Otranto Prensi Manfred, oğlu Conrad'ı evlendirmek ister ama Prens bu evlilik için çok aceleci davranmaktır. Maalesef düğün günü oğlu aniden dehşet bir şekilde hayatını kaybeder ve Prens deliye döner. Çünkü kehanet gerçekleşmeye başlamıştır. Kitabı beğenmedim diyemem ama konu bakımından bir tık basit buldum. Tabi Otranto Şatosu gotik edebiyatında önemli bir yer tutuyor. Türün ilk örneği. Kendisinden sonra gelen bir sürü yazarı etkilemiş. Kitabın sonundaki sonsöz de hoşuma gitti gayet bilgilendiriciydi. Bu seriden birkaç kitap daha okumayı düşünüyorum. Okuduğunuz için teşekkürler. Horace Walpole Otranto Şatosu
1K
2023 106. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2023 12:19
Puanım 3/5 (%58/100) Yani genel olarak beğendim diyebilirim ama bundan bilmem kaç sene önce okuduğumda sanki çok daha beğenmiştim. Tekrardan okuyunca o etkiyi yaratmadı ve gözüme çok batan şeyler oldu. Walpole tarihte oldukça güçlü ve önemli bir insan ve özellikle Otranto Şatosu ile gotik edebiyatın önde gelen isimlerinden. Fakat kitabın gerçekten 18. yüzyılda yazıldığı hissediliyor ve o zamanlarda yazılan başka kitaplara göre de bir tık zayıf kalıyor. Zaten karışık konunun daha da karışık işlenmesi, problemli karakterler ve dili derken ortada meehh dedirtecek bir kitap kalıyor. Berbat değil kesinlikle (gördüğüm birçok yorum bu yönde) ama çok da abartmamak lazım.
Otranto şatosu inceleme
2023 1. kitabı
Aslında gotik edebiyata yeni başlıyorum ve giriş olarak bence iyi bir kitap. Sadece anlatılan olay biraz boş geldi bana. Soy, sınıf çatışması vs. vurgulanıyor genele bakarsak. Avrupa'nın karanlık çağına bir bakış da denilebilir anlatılanlar. Yani olay için değil de ortamı görmek için okunabilir diyeceğim.
Gotik Edebiyat
Gözlerini Açıp Kapayan Adam Meme'i İle Bitişe Erdim
2023 21. kitabı
Okunma: 08 Mart 2023 23:46
Absürt ama belki klasik de denebilecek bir tiyatro metni okumuş gibi hissediyorum, karakterlerin abartılı nezaketleri, erdem patlamaları, Tanrı'ya ve güç sahibi kişilere içten boyun eğmeler, kaderci bakış açıları, iki dudak arasından çıkacak sözlere tabii olmalar.. Kitabın yazıldığı döneme bakacak olursak şayet, 1700lerde yazılmış yani 18.yy ürünü bir yapıt, aslında oldukça iyi bir şekilde dönemin hakim bakış açısını yansıttığını söyleyebiliriz, çünkü mevzu bahis kişiler soylu kişiler, derebeyi olduğunu düşündüğüm bu kişiler, zaptettikleri yerlerde kutsal kitap emirlerine karşı gelerek istedikleri şekilde at koştururlarken Allah'ın sopası da tepelerinde bitiveriyor pek tabi. Kesinlikle bir tiyatro seyrencesi olarak görmemiz gerektiğini düşünüyorum bu kitabı. Dönemin hakim din anlayışının insanların yaşamlarına nüfuzunu da görüyoruz, burada din adamı kişi bilinenin aksine mantıklı düşünen, erdemli ahlaklı olarak kaleme alınmış. Okurken eğlendiğim kısımlar oldu, ama buna rağmen 6 puan verdim çünkü konuşmalardaki nezaket içimi adeta baydı '... Böyle bir günahı işlemek, görgü kuralları çerçevesinin dışına çıkmak beni affedebileceğinize dair duygularıma ket vuruyor...' minvalli cümlelerin hemen  her karakterin ağzından çıktığını düşünün, dayanmak biraz zor iş. Öte yandan da kadınlarda devamlı bir teslimiyetçi bakış hakim, bunun yanı sıra sıradan halktan olarak nitelenebilecek erkeklerde de var bu teslimiyetçilik. Şimdi sadece cinsiyete dayalılık yok ama kadınlara verilen teslimiyetçi, boyun eğici, çilekeşlik rolü daha bir baskın gibi sanki ne bileyim, sürekli ebeveyn arzunu tatmin etme çabası, özellikle de kızlardan beklenen, ebeveynin arzu nesni olma, kendini onlara feda etme, kendliğinden vazgeçme falan. Bir Murat Soner sıfatı almadı değil surat halimi. Velhasılı kelam
Gotik Edebiyat
2024 119. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 20:49
#otrantoşatosu #thecastleofotranto #horacewalpole Prens Manfred ve Prenses Hippolita'nın oğullar büyük taştan bir miğferin altında ölür. Ona şimdiye kadar bel bağlamış ama oğlununpek de sevmeyen Manfred oğluyla evlenecek gelini Isabella'ya göz koyar. Kız durumdan korkup kaçarken, Manfred, büyükbabasının portresini terk edip onu bir yere sürüklemesine seyirci kalır. Portrelerin canlanması, uçan miğferler, şatonun altındaki dehlizlerdeki sesler, hayaletler, şeytanlar ama daha çok toplumsal önyargılar, dinin önemi ve aileye odaklanan bir kitap. Tam korku ortamı kesinlikle yok. Kitabı #korkuyoruzamaokuyoruz, #kısakısaokuyoruz ve Ağustos ayı #cevizinseçkisi #karanlıkkitaplık için ve @nihllck.kitap ın #aydabirklasik grubu okudum. #gotik #gotikkorku #gothicliterature #gothichorror
2023 66. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2023 15:23
HORACE WALPOLE || OTRANTO ŞATOSU Horace Walpole, İngiltere'de gotik mimarinin yeniden doğuşunda önemli bir rol üstlendiği gibi ilk gotik roman olan Otranto Şatosu'nu yazarak edebiyatta çığır açmıştır. Otranto Prensi Manfred, acele bir evlilik hazırlığı içindedir. Aceleci olmasının altında yatan sebepse, şatoyla ilgili olan, "Otranto Şatosu asıl sahibi oraya sığamayacak kadar büyüdüğünde mevcut ailenin elinden çıkacaktır" kehanetidir. Kitabın, edebi ve mimari anlamda gotik kavramının güçlü bir yansıtıcısı olduğunu düşünüyorum. Aile, evlilik, mülkiyet ve soy gibi konulara köklü bir yaklaşım getiren yazar, aynı zamanda korku edebiyatının temelinde olan unsurların nasıl oluştuğundan da bahsetmiş. Tarih, gelenek, kültür ve farklı edebi tarzlar hakkında bilgi verici bir özellik taşıyan kitap, inişli - çıkışlı temposuyla diyaloglara, kaçışlara, saklanmalara, ölümlere ve gizemli olaylara ev sahipliği yapıyor. Korku duygusundan ziyade, sizi, bol entrikalı bir ortamın beklediğini belirtmek isterim. Politikacı, sanat tarihçisi ve antika koleksiyoneri olan Horace Walpole, babasının ölümünden sonra bir malikane satın alarak, burayla ilgili olan "Kendi zevkimi tatmin etmek ve hayalimi gerçekleştirmek için küçük, gotik bir şato inşa edeceğim" düşüncesini yakın dostuyla paylaşmış. Kitabın sonunda, bu konunun ve kitabın diğer detaylarının anlatıldığı bir sonsöz mevcut. Sonsöz, okuyucuyu tatmin edecek kadar donanımlı hazırlanmış. Okumanızı tavsiye ediyorum.
Karanlık Kitaplık
Puan vermedi·120 syf.·
2024 24. kitabı
İthaki yayınlarının çıkarmış olduğu Gotik Edebiyatın ilk romanı olan Otranto Şatosu ile geldim bugün . Kitabımız dan kısaca bahsecek olursak ;Otranto şatosunda yaşayan Manfred adlı Prensin iki çocuğu vardır .Bir erkek ve kız olmak üzere .Manfred'e göre oğlunu en kısa sürede evlendirmesi gerektirmektedir yoksa Şato ile ilgili kehanet gerçekleşecektir.Oğlunu evlendirmeyi düşündüğü gün maalesef ki oğlu dev bir miğfer altında ezilerek ölmüştür.Olayın perde arkasını çözerken bi yandan da Manfred'in soyunu devam ettirmesi gerekiyordur.Bu amaçla oğluna diye niyetlendiği gelini İsabelle ile kendisi evlenmek ister. Asıl olaylar bunun üzerine başlar.İlerleyen sayfalarda Theodore adlı başka bir karakter devreye girer ve Manfred'e göre oğlunu öldüren bu kişidir.Şato da bi yandan da hayaletlerin varlığı da boy göstermeye başlar . Tür olarak çok değişik bir yapıt olduğundan maalesef ki ben pek begendiğimi söyleyemem ,keyifli bir okuma olmadı benim için ama yazıldığı dönem açısından ele alındığında ilgi çekici olabilir. Otranto Şatosu
2023 18. kitabı
Okunma: 21 Mart 2023 20:05
Otranto Şatosu 8/10 Selaam #heraybirclassic grubum kapsamında okuduğum ve çok keyif aldığım bir kitapla geldim! Kitabın gotik edebiyatın ilk eseri olduğunu belirtmem gerek. Çok çok eski dönemlerden İngiltere başkanının oğlu, Horace Walpole tarafından kaleme alınan eser, gerçekten de dibine kadar gotikti diyebilirim. Yazarın gotiklik aşkı ve bu mimariyi İngiltere’ye yaymasından da ayrıca etkilendim diyebilirim. Kitap hakkında birkaç olumsuz yorum okudum ve bundan bahsetmek istiyorum öncelikle. “Karakterler çok çıtkırıldım ve kibardı, çok saçma ve yapmacık geldi,” tarzında eleştiriler bulunuyor kitap için. Öncelikle bu doğru. Her karakter inanılmaz kibar ve bize göre yapmacık konuşuyor. Ama bence bu tarz dönem kitaplarını okurken dikkat edilmesi gereken ilk şey adı üstüne “dönem kitabı” olması o dönemde zengin ve nüfuslu insanların İngiltere’de çıtkırıldım olması bana çok normal geldi. Çünkü İngiltere yani ayrıca kitabı okurken tiyatro izliyor gibi hissettim. Neden bilmiyorum. Bana çok tiyatro, hatta Shakespeare havası verdi kitap. Hikayemiz Otranto Şatosu varisinin gizemli bir şekilde ölmesiyle ve düğününün iptal olmasıyla başlıyor. Otranto prensi oğlunun ölümünden ziyade gelininin ziyan olmasından korkarak onunla evlenip yeni varis doğsun istiyor ama Isabella ondan kaçında ve şatoda türlü hayaletler ortaya çıkınca işler epeyce renkleniyor. Kitabın havasını suyunu falan sevdim ben gerçekten okurken aşırı eğlendim. Ayrıca su gibi de akıcıydı. Tavsiyemdir, öpüldünüz

Horace WalpoleYazar · 4 kitap
Horace Walpole, İngiliz yazar ve sanat yapıtları koleksiyoncusudur. 1717 yılında İngiltere Başbakanı Sir Robert Walpole’un oğlu olarak dünyaya geldi. Orford kontu unvanını taşıyan Walpole, gotik edebiyat türünün ilk örneği olarak kabul edilen Otranto Şatosu adlı yapıtıyla ün yaptı. Otranto Şatosu’nun (1765) yanı sıra sanat tarihine önemli bir katkı olan dört ciltlik Some Anecdotes of Painting in England (1762; İngiliz Resim Sanatıyla İlgili Notlar), The Mysterious Mother (1768; Esrarengiz Anne), Historic Doubts on the Life and Reign of King Richard III (1768; Kral III. Richard’ın Yaşamı ve Saltanatıyla İlgili Tarihsel Kuşkular), A Description of the Villa of Mr. Horace Walpole (1784; Mr. Horace Walpole’un Villasının Tasviri), Hieroglyphic Tales (1785; Hiyeroglif Gibi Masallar) adlı kitaplar yazdı. Ölümünden sonra 42 cilt olarak yayımlanan üç binden fazla mektubu, döneminin olaylarına, törelerine ve beğenisine ışık tutmaları bakımından önemlidir. 1797’de öldü.