1999
Almanca
Ciltli

2025 45. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 00:00
Sinir sistemi ile ilgili bir tür kalıtsal hastalık olan porfiriye yakalanan ve yatalak olan kızının iyileşmesi için her türlü yolu deneyen ve mücadele eden bir annenin hatıralarını anlattığı bir kitap. Kitapta Şili'deki 1970 ve 1980'li yıllardaki siyasi gelişmelere ve olaylara geniş yer veriliyor.
PaulaIsabel Allende · Bertelsmann Verlag · 1999123 okunma
2024 94. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2024 20:11
Güle güle, Paula, kadın olarak elveda sana. Merhaba, Paula, ruh olarak hoş geldin. “Paula” her şeyden önce yaslı bir annenin kızına bir veda mektubudur. “Paula” yazar için bir çeşit kendi kendini teselli etme, kendi vicdanıyla hesaplaşma, iç sesini dinleme çabasıdır. Duygular üzerine derin bir meditasyon kitabı. Allende bu kitabından kurgudan uzak (keşke öyle olsaydı) otobiyografik öğeler kullanarak 28 yaşında porfiri hastalığından ölen kızı Paula’yı Paula’ya anlatıyor. Kızının hastaneye kaldırılışından ölüm anına kadar yanında geçirdiği süreyi, duygularını, hislerini ve düşüncelerini en yalın ve sade bir şekilde dile getiriyor. Yazar içindeki acıyı ancak yazarak atabileceğine inanarak yazmaya başlıyor. Allende okurları bu kitapta yazarın kitaplarla olan ilişkisini değil de daha çok onun hayatıyla ilgili bilgiler görecekler. “Günlerin Getirdiği” adlı kitapla aynı formata sahip olan bu kitap yazarın kızına ithafen yazdığı bölümler dışında tamamen yazar ve ailesi hakkındadır. Bana kalırsa bu kitap “Günlerin Getirdiği” kitabının bir devamı ya da başlangıcı niteliğinde. Sevdiğimiz bir yazarın kitaplarının yanı sıra onun edebiyat dışındaki hayatı da bizi cezbeder. Bu kitap da yazarı tanıma adına okura geniş bir alan sunuyor. Aksi durumda yazardan henüz bir kitap okumadıysanız bu kitap sizi fazlasıyla sıkabilir. Size ne derece hitap eder mi emin değilim. Yazar bu kitabında hayatını ve yaşadıklarını belli bir sıra izleyerek anlatmaya başlıyor. Büyükanne ve büyükbabadan başlayarak Allende ailesinin yüzyıllık bir geçmişine ışık tutuyor. Olayları sadece aileyle sınırlı tutmuyor. Yaşadığı ülke Şili’nin de yakın geçmişine ışık tutarak ülkenin içinden geçtiği tarihi, kültürel ve sosyolojik olayların etkilerini değerlendiriyor. Bu kitap aslında yazarın diğer kitaplarında
Acı
2020 32. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2020 15:57
Kitabı şimdi bitirdim. Yazar yaşının ve hayatının ona verdiği tüm olgunlukla baş etmeye çalıştığı acısını ne kadar içli anlattı bilemezsiniz. Okumanız lazım Paula Isabel Allende
2023 8. kitabı
Belki de son yaşadıklarım yüzünden okurken zorlandığım bir kitap. Komadaki kızına geçmişini ailesini anlatırken ülkenin siyasal çalkantısına değiniyor. Gerçek yaşanmış hikaye olması ayrı, bende yarattığı etki ise içimde ayrı bir çalkantı hissi bıraktı.
2024 53. kitabı
Paula,Isabel Allende'nin kızı. Romanda yazılanların hepsi gerçek. Kurgu dışı bir eser,o yüzden cok etkileyici. 29 yaşındaki Paula genetik bir rahatsızlık sonucu bitkisel yaşama mahkum olur. Evli olan Paula Ispanya'da yaşamaktadır ve annesi Isabel hemen kızının yanina koşar ve hastaneye resmen bir karargah kurar. Kendi annesi,eşi, çocuklarının babası olan eski eşi, Paula'nin eşi ,arkadaşları binlerce kilometrelik yolları aşarak hem Isabel 'e hem de Paula'ya destek olmaya gelirler. Çünkü yaşayacağına dair inançlarını hiç kaybetmezler. Isabel Allende,kızının başını beklerken ona uyandığında okuması için bir mektup yazmaya karar verir. Bu mektup süreç uzadıkça bir romana evrilir. Isabel Allende 'nin geçmişi, Şili, Salvador Allende, Diktatör Pinochet, dedesi,anneannesi,babası,kardeşleri, aşkları, İspanya,Venezuela,California, Lübnan...hepsi bu anlatının içinde yer alır. Allende'yi daha önce okumamış olanlara bu eserden başlamalarını daha sonra Ruhlar Evi'ni, Sararmış Bir Fotoğraf'ı okumalarını salık veririm.
2022 13. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2022 22:34
Paula Isabel Allende bin ilk okuduğum kitabıdır . Yazarın kızı yeni evlenmiş ve bir yıl sonra komaya girmiş . Gerçek bir hayat hikayesinin . Yazar kızına bakarken bir yandan ona uyandığında anlatmak üzere Notlar alıyor . Bu notlarda yazarın kendi çoçukluğundan başlıyor . Aynı zamanda dönemin Güney Amerika’sı ile ilgili bilgiler veriyor . Şili’deki darbeyi ve Salvador Allende ‘yi anlatıyor. Duygu yüklü bir kitap…
2018 457. kitabı
Acılar denizinde başıboş seyreden bir sal gibiyim. Bu uzun aylar boyunca tıpkı bir soğan gibi kat kat soyularak değiştim,artık aynı kadın değilim;kızım,kendi içime bakma ve daha önce hiç görmemiş olduğum o bomboş,karanlık ve acayip bir biçimde huzur dolu iç mekanlarımı keşfetme fırsatını verdi bana....... Paula,İsabel Allende 'nin porfiri hastası kızı...Allende; hastane ve sonrasında evde bilinçsiz yolculuğunda Paula'ya yazdığı mektuplar olarak başlayıp,hayatının tüm ayrıntılarını gözler önüne sermiş bu kitapta...Başlarken tedirgin oldum açıkçası, bu tür,hastalık barındıran kitaplardan çok hazzetmediğim için...Birkaç sayfa sonra unuttum gitti...Şili'de cunta günleri...Etkileyici...
2021 18. kitabı
Isabel Allende 'nin en sevdigim kitabı Ruhlar Evi oldu. Paula hikayesiyle biraz daralttı beni. Çünkü hüzünlü bir hikayesi vardı. Çünkü benim için en hüzünlü hikaye evlat acısıyla örülü olandır. Yazarın gerçek yaşamının ayrıntılarının yer aldığı hikayede dönemin Güney Amerika'sındaki siyasi çalkantılarını da öğrenme imkanınız oluyor. Özellikle Şili'deki askeri darbe ve sonrası bizdeki darbelerle benzerliğiyle dikkat çekiyor. Darbelerle yönetilen ülkelerdeki baskı ortamı, General Pinochet ve yazarın akrabası olan Salvador Allende yazarın komadaki kızının uyanmasını beklerken aklından geçen dağınık düşünceler şeklinde verilmiş. "Yazar olan Isabel ile anne ve kadın olarak Isabel kimdir , ne ister, olayları nasıl değerlendirir, çocukluğunda yaşadıkları onu nasıl etkilemiştir? " sorularına cevaplar bulacağınız bir kitap.
·464 syf.·
2023 23. kitabı
Cok fazla yazım hatasi vardi. Kriz geçirdim ama neyse. Kitap kızı komada olan kadinin kızına uyanınca okumasi için yazdığı hayat hikayelerini anlatıyor. Hayat hikayeleri aşırı sıkıcıydı bence ama hikayenin asıl detayı çok iyiydi. Paula ölmek istiyordu ama annesi yaşasın diye çabalıyordu. Annesi ne yaparsa yapsın paula uyanmiyordu. Sadece annesi, paulanin bedenini burada olmasına zorluyordu. Paula bu dünyayi istemedi. Annesi de onu özgür bıraktı. Onu öldürmedi sadece sıkı sıkı tutmayı bıraktı.

Isabel AllendeYazar · 25 kitap
Isabel Allende, 1942 yılında Peru'nun başkenti Lima'da doğdu. Ancak birkaç yıl sonra ailesi Şili'ye göç etti. Isabel Allende, amcası, Şili Devlet Başkanı Salvador Allende'nin 1973'te öldürülmesinden iki yıl sonra kocası ve çocuklarıyla birlikte Venezuella'ya sığınmak zorunda kaldı. 17 yaşında gazeteciliğe başlayan Allende, bir süre sonra San Francisco'ya yerleşti, ABD'nin önde gelen üniversitelerinde edebiyat dersleri verdi. 1982'de yayınlanan ilk romanı Ruhlar Evi'ni, 1984'te Aşktan ve Gölgeden, 1985'te Eva Luna adlı romanları, 1989'da Eva Luna Anlatıyor adlı öykü kitabı izledi. Sonsuz Düzen adlı romanı 1991'de, Paula 1994'te, Kaderin Kızı 1999'da, Sararmış Bir Fotoğraf 2000'de, Yüreğimdeki Ülkem 2003'te yayınlandı. Allende 2002-2004 yılları arasında Canavarlar Kenti, Altın Ejder Kenti ve Pigmeler Ormanı adlı romanlardan oluşan gençlik üçlemesini kaleme aldı. Türkiye'de tüm yapıtları Can Yayınları arasında yer alan Allende, hemen tüm öykü ve romanlarında gerçekçi bir anlatım ve siyasal bir yaklaşım ile büyülü gerçekçiliğin gerçeküstücü geleneğini ustaca kaynaştırdı.