2025
Elma Yayınevi tr
Orijinal Dil:
Orijinal Ülke:
İngilizce

İlk başta zorlasa da sonra güzelleşenlerden …
Puan vermedi
İlk okumaya başladığım da biraz zorlanmadım dersem yalan olur. Karakterlerin kim olduğu, isimler olaylarla bağlantıları tam oturtamadım ilk etapta kafamda. Karakterlerin bir kısmının sürekli bilimsel açıklamalar yapması da bana biraz sıkıcı geldi ve kendimi nöroloji ders kitabı okuyormuş gibi hissetmeme sebep oldu. Ama sonra kitap ve hikaye birden açıldı. Olaylar örgüsü o kadar güzel ve ters köşe bağlandı ki birbirine , iyi ki aman boşver diyerek kitabı bir kenara bırakmamışım dedim kendi kendime. Okunulası güzel bir kitap , heyecanla serinin 2.kitabına başlayacağım artık.
Pia MaterSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi tr · 202519bin okunma
Kitaba dair;
“Beyin için ne yaptın “ cümlesinin bir çocuk için ne ufuklar açabileceğini bize gösteren Serkan Karaismailoğlu’nun beyinin işleyişinden yarattığı romanlarının en ilginç örneğidir herhalde. Bir çok bilgiyi hayal gücü ile harmanladığı serinin ilk kitabını müthiş bir merakla okudum. Devam kitabına başladım ama her uzatılan hikayenin devamını güzel olmadığı bir ortamda umarım hayal kırıklığına uğramam diyerek okumaya devam ediyorum. Şimdilik ilk kitabı olan Pia Mater ’ı tavsiye edebilirim. İyi okumalar.
Pia MaterSerkan Karaismailoğlu · Elma Yayınevi tr · 202519bin okunma
Alıntıların tamamı başka yazarlara ait!!
2021 8. kitabı
Kitabı okudum. Geldim merakla kitapla ilgili incelemeleri, alıntıları da okudum. kitabın neresi bu kadar sevildi çok merak ediyorum. Tesla, Meryam, İlias ve mafya babası çocuk. Kendimi zorladım ama yok. Sevilecek gibi değil. Nöroroman da bana göre tamamen ticari bir tanım. Kitapta duyup şaşıracağınız herhangi bir “nöro” bilgi yok. Köpekler insanlardan şu kadar kat fazla koku alır.. yumurta içerden çatlarsa hayat başlar ama dışardan çatlarsa ölüm olur.. vs. Bunlar klişe değil de ne? Kitap akıcı tamam, kolay okunuyor. Ama ne yeni bir şey söylüyor, ne de yeni bir bakış açısı katıyor. Bir de arkadaşlar lütfen yazarın, diğer yazarlardan alıntıladığı şeyleri sanki o yazmış gibi burda alıntı olarak paylaşmayın. Alıntıların nerdeyse tamamı bu yazara değil, farklı yazarlara ait. Zaten ben burda yazara değil, size kızıyorum. Bu kitabı koca ülkede bestseller yaptığınız için ve ünlü yazarların sözlerini bu kitaba ait gibi paylaşıp okuyucuyu yanlış yönlendirdiğiniz için.
ince zar(waauuw)
2021 13. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2021 20:56
¶¶Bir Afrika kabilesinde şöyle bir söz vardır: “Köyü tarafından sevilmeyen çocuk, sonunda o sevgi sıcaklığını hissetmek için köyünü yakar.”¶¶ "İlerle" demişti adam. "Sakın arkanı döneyim deme. Sadece İlerle." Arkanı döndüğün an her şeyin bitip hiçliğin başladığı an olacaktır. " Giriş efsane değil mi sizce de? :)) Serkan Karaismailoğlu bu işi çok iyi yaptığından artık zerre şüphem yok. Kendisini ilk Kadın Beyni Erkek Beyni kitabıyla tanıdım ve bu denli bir anlatım, üslub, yer yer kurgu sisteminin işleyişi, aktarılan bilgilerin masalsı hali argümanların şaşırtıcı tekniği okuyucu alıp götürüyor cidden. Kitabın ikincisi olan Arachnoid Mater 'i ise okumak için fazla beklemeyeceğim. Pia Mater. Yazarın tanımıyla bir Nöro Roman. Yine onun tanımıyla, sinirbilimsel gerçeklerin, belli bir kurgu ve hayali karakterler eşliğinde okura sunulduğu roman türü. Yazar romanı yazma amacı hakkındaki soruya tek cümleyle cevap veriyor: “Limbiğe dokunmak istedim... " Hikâye bir yana “İşlevsel” denilebilir Pia Mater için. Pek çok bilgi, hikâye akışının içinde son derece anlaşılır bir dille aktarılmış. Öğretiyor Serkan Karaismailoğlu. Bir yandan hikâye anlatırken diğer yandan öğretmek için takdire değer bir çaba gösteriyor. Üstelik her bilimsel tespitten söz edişinde kaynak gösteriyor. Ancak yazarın ilk kitabında düştüğü bir not var. Bütün bilimsel gerçeklere “şimdilik” kaydıyla yaklaşıyor. Söz konusu bilim olduğunda değişmezlikten söz etmek mümkün değil. Bu bakımdan yazar, bazı konulara farklı bakış açıları getiriyor yani bir nevi kesinliğe bağlamaktan kaçınıyor. Yine de kesin olarak kabul görecek pek çok saptamayla karşı karşıya kalıyoruz. Müziğin insan beyni üzerindeki etkisi bunlardan biri… Yazar bu etkinin evrensel olduğunu ifade edip araştırma sonuçlarıyla tespitini destekliyor. Müzik dinleme esnasında beynimizde
1000Kitap Gerçek Okurlar
2022 9. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2022 15:44
NOT : Kendinize bir ödül vermeyi düşündüğünüz bir gün mutlaka bu eseri alın :) Kadın beyni erkek beyni kitabıyla tanıştığım Serkan Karaismailoğlu, bu eserinde de duyduğum memnuniyeti bozmadı. Beğenilir paylaşılan alıntıların çoğu başka bir yazara ait olsa da kendi düşüncelerini bu nörolojik romana yayması kesinlikle göz ardı edilmemeli. Takdir ettiğim çok şey var eserde. Bunlardan birisi yazarın bazı kitapları eserinde güzel bir dille kullanması ve en güzeli de çoğunu okumuş olduğum eserlerden faydalanmış olmasıydı. Kitaptaki dilin bu kadar akıcı olmasını beklemiyordum ayrıca olayların heyecan ile hissedebileceğimi düşünmüyordum. Ama tam tersi oldu diyebilirim. Karakter isimlerine de bayıldım. Meryam, İlias, Tesla, Devin,Pia vs. Sevmediğim bir nokta vardı. Meryam isimli karakterin kocasının aldattığının farkına varması üzerine, düşünce olarak evli bir kadının bazı şeyleri düşünürken kendinden utanması ve daha sonra da o beni aldattın benim de şu şekilde düşünmeye hakkım var düşüncesine kapılması... Tamam gerçek hayatta bunun gibi düşüncelere kapılabiliriz, intikam almak isteyebiliriz aynı zamanda kitapta da bu duyguya yer verebiliriz. Benim katılmadığım ya da kusurlu bulduğum kısım Tesla karakterinde başladı. Tesla karakteri de az önce bahsettiğim Meryam karakteri gibi, İlias benden şunu saklıyormuş benim de bunu saklamamın sakıncası yok düşüncesi. Tamam hak verilebilir yanı olabilir ancak bir romanda iki kez aynı durumla karşılaşmak beni biraz üzdü. Böylesi harika bir romanda bu hata bir kıymık gibi battı ama olsun genel itibarine bakınca okunmasına engel değil (: Sonlarında beklenmeyen şaşırtıcı olaylar olacaktır aman deyim küçük dilinizi yutmayın :)
2025 22. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2025 01:49
Alef ve Tesla’nın özel yetenekleri var. Alef bunu biliyor, kokuları renk olarak da algılıyor ve bu sayede ünlü bir şef olmuş. Harika görünen bir hayatı var ancak çocukken yaşadığı büyük bir travma nedeniyle ruh sağlığı yerinde değil ve intikam peşinde. Tesla yazarın dişi versiyonu. Tıp fakültesini bırakmış, sürekli okuyan araştıran, bilimsel makale takip eden, çok da güzel bir kız. İlias ve Galen Tesla’ya aşık. Kurgunun merak uyandıran yanı Tesla’nın ablası Meryam’ın ortadan kaybolması. Onu bulmak için adını saydığım tüm bu karakterler bir araya geliyor ve karanlık sırlar ortaya çıkıyor. Başlarda ağır gitse de yarısından sonra elimden bırakamadım, merak unsuru sonuna kadar çok iyi korunmuş ve ustaca kurgulanmıştı. Araştırdığıma göre; Serkan Karaismailoğlu, lisans eğitimini biyoloji üzerine almış, lisansüstü eğitimini de fizyoloji alanında tamamlamış. Beyin cinsiyeti üzerindeki çalışmalarını Kadın Beyni Erkek Beyni adlı kitabında anlaşılır ve açıklayıcı bir dille kurgulamış; beynin beden üzerindeki hâkimiyet sınırları üzerinde durmuş. Nitekim okuyucunun da bu alışılmadık kurgu karşısında fark edeceği üzere; hemen her satırı insan fizyolojisi, beynin çalışma mekanizması, duygu-sinir etkileşimiyle ilgili açıklamalarla örülü roman, ancak böyle bir bilgi altyapısı üzerine inşa edilebilir. Başlığının anlamını son sayfalarına kadar gizli tutan Pia Mater, bilinmezlik ile açıklık dengesini de bir o kadar başarılı korumuştur. Açılış bölümünde ortaya konan gizem, kurgu ilerledikçe baştaki karanlık geçidi adım adım derinleştirirken diğer yandan karakterlerin olaylar karşısındaki tepkileri, birbirleriyle olan ilişkileri, ölüm ve aşkı kavrayış, hissediş biçimleri nörolojik bağlamda açıklığa kavuşur. Bu olguların ve durumların beyinde nasıl bir süreçten geçerek fizyolojiye
2024 107. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2024 18:44
Neden mi sevdim seni, çünkü daha imkânsız bir ihtimal yoktu. Pia Mater, farklı bir roman, yazarın tanımlaması ile bir Nöro, Roman. Ustaca kurgulanmış kitap, akıcı, etkileyici okuduğum en sağlam kitaplardan. Bilim, aşk, macera, heyecan, gizem, sırlar, acılar ve büyük bir aile dramı. Farklı kitapları seviyorsanız kesinlikle bu kitaba bir şans vermelisiniz. Keyifli okumalar, kitapla kalın. Koyunlar ömrünü kurttan korkarak geçirir halbuki sonunda onu yiyen çobandır...
2025 13. kitabı
Okunma: 19 Şubat 2025 20:08
İnsan beyni ve psikolojisiyle ilgili hap bilgilerin olduğu, bu bilgilerin sürükleyici ve merak uyandırıcı bir kurgunun içine serpiştirildiği, elimden bırakamadığım bir kitap okudum. Nöro-roman: Sinirbilimsel gerçeklerin, belli bir kurgu ve hayali karakterler eşliğinde okuyucuya sunulduğu bir roman türüdür. Ben de “nöro-roman” tabiriyle karşılaştığımda kitabın içeriğinde beyin ile ilgili çok daha fazla bilginin içerdiğini düşünmüştüm. Kitapta verilen bilgilerin çoğunluğu benim zaten bildiğim şeylerdi. Ama benim bu bilgileri biliyor olmam başkalarının da bildiği anlamına gelmiyor tabiiki. Benim bu kitabı beğenmemdeki sebep ise sinirbilimsel gerçeklerin okucuya ders kitabı niteliğinde sunulmaması oldu. Yukarıda hap bilgiler dememdeki sebep işte bu. Bence yazar; maceranın, aşkın, bilimin olduğu bir kitap yazayım, beyinle ilgili temel bilgileri vereyim ve okucuyu sıkılmasın hatta kurgusuyla sürükleyici olsun düşüncesiyle yola çıkmış. “Bu bilgileri zaten biliyorum” yorumlarını yapanlar bence kitabın “roman” olduğu bilgisini gözden kaçırıyor. Beyin ile ilgili daha fazla ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler roman özelliği taşımayan başka kitaplara yönelebilir. Özellikle sonlara doğru çok ters köşe oldum ve kitabı elimden bırakamadım. Serinin ikinci Arachnoid Mater ve üçüncü Dura Mater kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.
2025 17. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2025 14:01
Bu kitap, bilim ve edebiyatın birbirini kucakladığı ender bulunan kitaplardan biri. Yazar, insan beyninin karmaşık yapısını ve psikolojik süreçlerini, nörobilimsel bakış açısıyla işleyerek, bizleri hem entelektüel hem de duygusal bir yolculuğa çıkarıyor. Bu türe de nöro-roman diyoruz. Nedir bu nöro-roman ? Sinirbilimsel bilgi ve gerçeklerin, belli bir kurgu ve hayali karakterler eşliğinde okuyucuya sunulduğu kitap türüdür. Pia Mater ismi de öyle uydurulmuş bir isim değil. Araknoid ve Dura Mater'in iç kısmında beyni ve omuriliği saran ince zar anlamına gelmektedir. Karaismailoğlu da bu terimi, insan ruhunun ve zihninin inceliklerine, derinliklerine dokunulması gereken bir metafor olarak kullanıyor. Bunu yaparken de akıcı ve sade dilinin yanında incelikli bir anlatımı da son derece güzel kullanıyor. Ki zaten bu serinin devamı olan diğer iki kitabın ismi de Araknoid Mater ve Dura Mater. Bilimsel kitap deyince telaffuzu ve anlamı oldukça zor olan terimlerle dolu kitaplar akla gelse de bu kitapta tam tersi bir durum söz konusu. Tıp, psikoloji, nöroloji gibi alanlara ait terimler elbette yer alıyor fakat bunların tanımı da eğlenceli bir şekilde yapılıyor. Sonuç olarak, Pia Mater yalnızca nörolojik gerçeklikleri anlatmakla kalmayıp, aynı zamanda duygusal ve gizemli bir macera sunarak okura eşsiz bir deneyim sunuyor. Bilimsel bakış açısıyla insan ruhunun karmaşık yapısına dair derinlemesine bir yolculuğa çıkarıyor. Zihin ve ruh arasındaki ince bağlantıyı çözmeye çalışanlar için bu roman, adeta bir pusula işlevi görüyor. Beynin biyolojik işleyişini ve insan psikolojisinin gizemlerini ustaca harmanlayarak, bizlere sadece bilgi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda zihinsel bir keşif ve duygusal bir derinlik yaşatıyor. Eser, bizlerin kafasında bir ışık yakıyor; zihinsel yolculuk
Duygu ve Düşünce
2026 5. kitabı
Baştan sona akan, heyecanlı bir eser. Devamını merakla bekliyorum. Kitap sizi şaşırtmaya devam edecek, son sayfaya kadar hem de. İçinde çok fazla bilimsel bilginin olması ise ayrı bir güzellik. Sonu nereye varacak bakalım. Diğer kitabı okuyacak olmanın heyecanını yaşıyorum.
Alıntı

Serkan KaraismailoğluYazar · 5 kitap
Lisans eğitimini 2005 yılında Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünde tamamladı. 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim dalından yüksek lisans derecesini almış olup halen aynı yerde doktora eğitimine devam etmektedir ve araştırma görevlisi olarak çalışmaktadır. Sinirbilim alanında, beyin cinsiyeti (kadın beyni – erkek beyni) başta olmak üzere çeşitli konularda çalışmalarına devam etmektedir. 2009 yılında ulusal fizyoloji kongresinde en iyi genç araştırmacı ödülünü almıştır. Bir tane uluslararası kitap bölümü olmak üzere çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde makaleleri bulunmaktadır. Sinirbilimin son bulguları ışığında, yaşamımızı doğrudan etkileyen birçok konuda, ilgilenen herkesi; anlaşılabilir, tartışılabilir, uygulanabilir ve en önemlisi de olabildiğince eğlenceli bir şekilde bilgilendirmeyi amaçlayan “Ortapia” projesinin kurucusu ve yürütücüsüdür. Youtube platformundaki Ortapia Serkan Karaismailoğlu kimdir? sorusuna ''Kendisi çok küçükken eve gelen kadın komşuların annesine sorduğu “bugün beyin için ne yaptın?” sorusunu tümüyle yanlış anlayıp (meğerse annemin babam için yaptığı yemeği soruyorlarmış) her gün beyin ile ilgili yeni bir bilgi öğrenme çabasıyla büyümüş ama halen çocuk olan bir yetişkindir. Her şeyi yapmaya çalışıp, hiçbir şeyi yapamamış olmanın verdiği hüzün ve hazla yaşamaktadır. Doktorasını Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda “beyin cinsiyeti” üzerine üzerine yapmış olup halen aynı kurumda çalışmaya devam etmektedir. “Kadın Beyni Erkek Beyni” adlı kitabı 2015 yılında çıkmıştır. Ortapia projesinin kurucusudur. 2016 yılında TÜBİTAK desteği kapsamında “fizyopia” adlı teknokent şirketini kurmuştur.'' diyerek cevap veriyor.