Mayıs 2012
Pygme

PİGME - Chuck PALAHNIUK
2024 106. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 00:00
PigmePigme Chuck PalahniukChuck Palahniuk Chuck Palahniuk’un "Pigme" adlı kitabı, sadece 256 sayfa olmasına rağmen okuduğum diğer 5 kitabına nazaran 1 hafta gibi uzun bir sürede bitirebildiğim, zorlayıcı bir eserdi. Kitabın ikinci bölümünden itibaren sıkça karşılaşılan tecavüz, şiddet, ırkçılık ve seksist söylemler, okumayı daha da ağırlaştırdı. Ancak, bu bir Palahniuk kitabı; okuyan herkesin bunu aklında tutması gerekiyor. Daha önce de oldukça zorlayıcı kitaplarını okudum: "Gösteri Peygamberi," "Görünmez Canavarlar," "Tıkanma," "Ninni," ve "Ölüm Pornosu." "Pigme" de diğerleri gibi, ekstrem unsurlar içermesi nedeniyle birilerine önermek konusunda tereddüt yaşamama neden oldu. Kitabın sonunda, bitiş şekli beni şaşırtırken, "Acaba bu kitabı sevdim mi, sevmedim mi?" diye düşündüm. Palahniuk’un rahatsız edici unsurlarının arasında, satır aralarına gizlediği derin ironiler, sosyal satirler ve toplumsal eleştiriler her zaman dikkatimi çekti. Bu kitapta da Amerikan yaşam tarzına, tüketim çılgınlığına, casusluğa ve Batı toplumunda yetişen çocuklara, Anti-Amerikancılara karşı sert eleştiriler gördüm. Başlarda kitabın ajan kahramanından nefret ederken, onun yaşadıklarını okudukça ona biraz da acıyabildim. Palahniuk’un kalemi, bu karmaşık duyguları ve toplumsal eleştirileri ustalıkla harmanlayarak, rahatsız edici ama düşündürücü bir okuma deneyimi sunuyor.
Bidünyakitapgrubu
2023 72. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2023 16:35
Yeraltı edebiyatının en önemli temsilcilerinden Chuck Palahniuk Fight Club (Dövüs Kulübü)ile tanınır. Hemen hemen bütün kitaplarında vahşi Amerikan Kapitalizmi ve totaliter rejimleri eleştirir. Pigme romanında Amerikan rüyası, aile,eğitim,din,siyaset gibi bütün kurumlara kendi sert gerçekçi anlatım biçimiyle eleştiri yöneltir. Bir grup terörist çocuk öğrenci değişim programıyla ABD'ye gelirler.Amaç kargaşa operasyonu başlatmaktır. Kibirli Amerikan siyasetine karşı içinden çıktıkları faşist, totaliter düzenin bir eleştirisi de vardır romanda. Işte bu konunun etrafında farklı bir anlatım ve dil kullanmıştır yazar. Birinci kişinin ağzından anlatılan konu birden üçüncü kişiye , yazara döner. Yeraltı edebiyatını seven ya da merak edenler için tavsiyemdir. Ama öncelikle yazarın Tıkanma ya da Ölüm Pornosu adlı romanlari okunsa daha iyi olur. Türk edebiyatından da Hakan Gunday'i öneririm
PigmeChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 2012426 okunma
Oldukça rahatsız edici ve düşündürücü
2024 6. kitabı
Pigme, Chuck Palahniuk’un okuduğum ilk kitabı oldu. Ana karakter ABD’ye öğrenci değişim programıyla geliyor ve amacı “Kargaşa Projesi’ni” hayata geçirip ülkeyi içeriden çökertmek. Kitabın her bölümünde Hitler, Stalin, Chomsky, Durkheim, Foucault gibi ünlü isimlerden alıntı yapıp, o bölümün sonunu da bu sözlere bağlıyor. Bir diğer ilgimi çeken bölüm ise 206 çocuğun Birleşmiş Milletler oturumunda bir araya gelip her birinin bir ülke adına konuşmasıydı. Oldukça ofansif mizah içeriyordu. Liberal kapitalizm ve ABD’nin tüketim kültürü acımasızca eleştirilirken, bir yandan da Amerikan rüyasının kaçınılmaz sonu ile karşı karşıya kalınması oldukça iyi bir zıtlıktı. Herkes kitabın sonunu eleştirmiş. Beni o kadar rahatsız etmedi açıkçası. Herkesin kolayca okuyabileceği bir kitap değil kesinlikle. Sağlam bir konsantrasyon ve mide gerektiriyor. Oldukça rahatsız edici ve düşündürücü bir eser. Yeraltı edebiyatını sevenlere mutlaka tavsiye ederim. 7/10.
2024 10. kitabı
Chuck Palahniuk'in keskin ve provokatif üslubuyla yazılmış, alışılmışın dışında bir roman. Ana karakter, Amerika'ya öğrenci değişim programıyla gelen bir ajandır ve görevi, ülkeyi içeriden çökertmektir. Palahniuk'in kendine has anlatım tarzı ve eleştirel yaklaşımıyla, kültürel çatışmalar ve toplumsal eleştirilerle dolu bu kitap, sizi hem düşündürecek hem de sarsacaktır. Alışılmışın dışında bir okuma deneyimi arıyorsanız, "Pigme" kesinlikle listenize eklemeniz gereken bir kitap.
2018 31. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2018 02:00
Hayatımda okuduğum -özellikle okuması zorlaştırılmış- en zor kitaptı. Tekrar tekrar dönmek gerekiyordu, bir kişiden 10 farklı isimle bahsettiği oluyor. İçerisinde çok güzel fikirler var fakat Chuck'ın dünyasındaki "Kargaşa Projesi" ni çok ezik küçük bir olay haline getirmiş. Fight Club 2'de bu projeye daha iyi bir tanım, daha iyi bir olay verilmiştir umarım. Hangi kafayla bunu yazdığını bilmiyorum.
2018 14. kitabı
Okuduğun en zayıf romanı. Benzer karakterler, benzer betimlemeler, benzer göndermeler. Diğer kitaplarına göre oldukça sıkıcı. Ölüm pornosu ya da tıkanma daha iyi.
PigmeChuck Palahniuk · Ayrıntı Yayınları · 2012426 okunma
"İlk yok olan en parlak ışıktır daima "
Puan vermedi
Geçenlerde, The Boys dizini izlemeye başladım. Oradaki Homelander'ın pelerinindeki amerikan bayrağını görünce, bu kitabın kapağıyla özdeştirdim ve bu kitabı okumaya karar verdim. Konu olarak, bir grup çocuğun değişim öğrencisi olarak amerikaya gelmesini anlatıyor. Amaç, Kargaşa Projesini başlatıp amerikayı içerden çökertmektir. Palahniuk diğer romanlarında oldugu gibi, bu kitapta da sistem eleştirisinden geri kalmıyor. Ama bu eleştiriyi Amerika devletine çok sert bir şekilde dile getiriyor. Amerikanın nasıl dünyanın çoğu kaynağını sömürdüğünü, kapitalizmin hayatımıza sahip olduğunu ve tabiki de tüketim kültürününe tam on ikiden vurmaya çalışmış. Kitabın sonu ise, bence tam yerinde ve anlamlı bir şekilde bitiyor ve birazda şaşırdım. İçinde bir çok politikacı ve diktator rejimlerin alıntılarıda var, bunlar bazıları korkunç, bazıları da neden olmasın ki gibi dedirtecek kadar kulağa düşündürücü geliyor. Goodreads yorumlarına baktımda, kitap baya düşük bir puan almış. Ben normal bir beklentiyle okudum ve kitap yinede hoşuma gitti. Yani bir bakıma kitabın hakkını yemişler de diye bilirim. Kitapla kalın. Ve hepinize iyi geceler diliyorum.
Edebiyat & Roman

Chuck PalahniukYazar · 34 kitap
Chuck Palahniuk 21 Şubat 1962'de Washington'da doğdu. Asıl adı Charles Michael Palahniuk'tur. Palahniuk Washington eyaletinin doğusundaki bir çiftlikte büyüdü. Bir süre Eyalet Üniversitesi'ne devam ettikten sonra Oregon Üniversitesi'ne geçti ve öğrenimini orada tamamladı. Otuzlu yaşlarına kadar herhangi bir edebi metin yazmayan, sanıldığını tam aksine, ilk romanı olan Invisible Monsters (Görünmez Canavarlar) dır. Bu romanı yayıncılar tarafından içeriği nedeniyle kabul görmemiştir ancak Palahniuk yayıncılara olan bu öfkesi nedeniyle içeriği çok daha "yok edici" olan Dövüş Kulübü'nü yazmıştır ve bu romanı yayıncılar tarafından zevkle kitaplaştırılmıştır. Palahniuk, üniversite yıllarından sonra üç yıl boyunca Freightliner adlı bir şirkette montaj hattında, ardından tamirci olarak çalıştı. İlk yazdığı metinler taşıt modifikasyon prosedürleri ve kamyonların onarımı üzerinedir. Dövüş Kulübü'nün ortaya çıkmasında büyük etkisi bulunan bir olayıda bu yıllarda yaşar. Arkadaşlarıyla birlikte tatildedir. Bitişikteki kamp yerinde müzik rahatsız edici derecede açılır ve bu nedenle başlayan tartışma yerini kavgaya bırakır. Bu olayda yaralanan Chuck tatil'den döndüğünde iş yerinde kimse tarafından ilgi görmez çünkü kimse korkunç derecedeki yüzü hakkında bir şey sormaya, yorum yapmaya cesaret edemez. Bunun üzerine Chuck, eğer insanın yeterince kötü görünürse dilediği gibi hareket edebileceğini keşfeder. Bu olayın ardından devam ettiği bir edebiyat grubu bünyesinde yaptıkları çeşitli gösteri ve eylemler "Kargaşa Projesi"ni esinler. Kısa bir süre sonra aynı isimle bir kısa öykü yayımlar ve bu öykü,üç ay içinde Fight Club (Dövüş Kulübü) romanına dönüşür. Romanlarındaki tavır isyan gibi görünse de, aslında varoluşumuza özlem duymamıza neden olur. Yarattığımız değer yargıları, para, şöhret, saygınlık, güzellik gibi tüm önemli şeylerin anlamsız yalanlar olduğunu söyler.