Psikoterapi Pratiği

Mart 2015
Kaknüs Yayınları

2019 30. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2019 00:24
Kitabın ismi nedeni ile okumaktan biraz çekinmiştim, bu sebeple de Jung okumalarımda biraz geri plana atmıştım uzun zamandır. Çünkü psikoterapi, aktarım ve klinik konular benim gibi konuya ilgi duyan okurlardan ziyade psikoloji profesyonellerini ilgilendiren mevzulardır diye düşünüyorum. Yine de Jung'un fikir dünyasına dair birşeyler öğrenebilir miyim diye okudum ve kitap bu konuda oldukça faydalı oldu diyebilirim. Eserin başlangıç kısımları, esere ismini veren psikoterapi yaklaşımları üzerine bilgiler vermekte ayrıca Jung'un klinik deneyimleri ile psikoterapinin nasıl olması gerektiğine dair seçkiler sunmakta. Bu bilgilerin sunumu sırasında Jung, insan ruhu ve ona dair mekanizmaların işleyişi hakkında bilgiler de vermektedir ki, bu kısa tanım ve bilgiler benim için önemli olduğundan, psikoterapiyle alakalı kısımların içerisinden bu bölümleri zihnimle çıkararak özellikle-dikkatle anlamaya çalıştım. Eserin ilerleyen bölümlerinde Jung, simya ve psikoloji konusuna girerek, simyanın psikanalizini gerçekleştirdi. Bu analizleri için John Ferguson'un yazdığı "Rosarium Philosophorum"u seçmişti. Rosarium'un içerisinde yer alan resimler üzerinden arketiplerle alakalı bence kritik olan bilgiler sunmuştur. Bu kısım benim için oldukça bilgilendirici ve ufuk açıcı oldu. Jung'un diğer eserlerinde ifade ettiği bazı konuların sebeplerini de öğrenmiş oldum. Ayrıca bir hekim olan Jung'un entellektüel ve mistik bilgileri bu şekilde çatışmadan harmanlayabilmesi ve önyargılardan uzak bir şekilde içselleştirmesini de hayranlık uyandırıcı buldum. Belki de zıtlıkları kendi bünyesinde çatışmadan taşıyabilmek insanın en büyük erdemidir. Jung, eserde meslektaşları ve yakinen de tanıdığı Adler ve Freud'a da yer vermiş, bazı görüşlerini izah etmiş ve bir nebze de olsa saygı duruşu yapmıştır. Ki
Bilim
2021 17. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 14:44
Jung’un kendi tabiriyle ‘teorilerle ağırlaştırılmaktan kaçındığı’ harika bir psikoterapi kaynağı. İlk yarısı dil bakımından biraz daha sade denebilir. İkinci yarısında aktarım ve mitolojiyi harmanlayarak yorumluyor; Latince ve Yunanca kavramlar yoğun, hepsinin anlamı aynı sayfada mevcut. Kişiye yeni bakış açıları ve farkındalıklar kazandırıyor. Muazzam kültürel birikimi ve bitmek bilmeyen merakı sayesinde ilgilisini özgünlükle kucaklıyor.
2016 4. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2016 02:01
Psikoterapi pratiği ile Jung’un görüşlerine daha yakından bakmaya ne dersiniz? Birlikte psikoterapinin temel taşlarına, zorluklarına, etkilerine ve genel-özel problemlerine doğru bir yolculuğa çıkıyoruz bu hafta. Jung kendi makale derlemelerinden oluşan bu kitapta bir psikoterapistin karşılaşabileceği durumların hepsine değinmeye çalışıyor. Ve her probleme bir ışık tutuyor. Psikoterapi Nedir? Jung psikoterapiyi “iki şahıs arasında bir diyalog veya hesaplaşma” olarak tanımlıyor. Peki bu diyalog nasıl kuruluyor? Neler etkileşime giriyor? Terapistin kullandığı yöntem kadar, bu yönteme ne kadar inandığı da iyileştirici bir etkide bulunabilir mi? Peki analizcinin kendisi de analiz sürecinden geçmeli mi? Bir terapistin içsel çatışmaları, terapi sürecini yönlendirebilir mi? Tüm bu sorulara kendi görüşleri ışığında cevap veriyor Jung. “… sadece hastayı yıkamak yetmez, doktorun elleri de temiz olmalı” diyerek, terapistin kendi çatışmalarını çözmesinin ne denli önemli olduğunu vurguluyor Jung. Onunla birlikte bir terapistin içsel süreçlerinden geçiyoruz biz de sayfaları çevirdikçe. Peki terapi süreci bir kişiyi nasıl iyileştirebilir? Bu süreç sonunda insan “normal” kılınmaya çalışılmalı mı? Jung her cümlesinde; insanın terapi ile daha çok sosyal verim alınabilecek hale getirilmesine karşı çıkıyor. Toplumun normal olarak belirlediğine doğru yol almaktan çok bireyin kendi normalini bulmasına yardımcı olmak gibi görüyor o psikoterapiyi. Tabi tüm bunları incelerken analizin en büyük problemleri olan aktarım, abreaksiyon, karşıt aktarım, rüyalar gibi fenomenlere de değiniyor. Jung’un temel görüşlerine hakimseniz ve daha detaylı bir bilgi arayışındaysanız bu kitap tam size göre !

Carl Gustav JungYazar · 51 kitap
Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir. Basel Üniversitesi'nde tıp profesörü olan büyükbabasının adını taşıyan Carl Gustav Jung İsviçreli bir papazın oğludur. 1895 yılında Basel'de tıp eğitimi almaya başladı ve 1900 yılında Eugen Bleuler'in asistanı olarak Burghölzli'de psikiyatrist olarak hizmet verdi. Doktorasını 1902 yılında tamamladı. Konu okült (gizli, görünmeyen) fenomenler (etkiler) ve onların Psikoloji ve Patolojiyle bağlantıları idi. Paris'te 6 ay Pierre Janet ile bilgilerini derinleştirdi. 1903 yılında Emma Rauschenbach ile evlendi. 36 yaşında Uluslararası Psikanaliz Birliği'nin ilk başkanı oldu. Psikolojik analizlerinde astrolojiden de yararlanan Carl Gustav Jung,Sigmund Freud'le beraber üzerinde çalıştığı toplumsal bilinçaltı kavramı ile de tanınır. Popüler psikometri aracı Myers-Briggs Kişilik Göstergesi (MBTI) ve sosyonik kavramları, Jung'un psikolojik türler teorisinden geliştirilmiştir. Jung, insan ruhunu "doğuştan dindar" olarak kabul etti ve bu dindarlığı araştırmalarının odak noktası yaptı. Rüya analizi ve sembolizm (simgecilik) çalışmalarına katkıları nedeniyle bu alanların en çok okunan çağdaş yazarlarından biridir.