Resimli Adam

Ray Bradbury

2018 109. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2018 12:43
Beklediğimden çok daha iyi bir kitaptı diyebilirim rahatlıkla. Ray Bradbury son dönemde hep "Fahrenheit 451" kitabıyla öne çıksa da bu kitap da en azından onun kadar iyi, hatta ondan bile iyi diyebiliriz. Bu kitabın kategorisi kısmına gelince, ilk olarak 'bilimkurgu' olarak düşünülüyor, hikayenin başlama noktası yani vücudunda hareketli resimler olan adam ve hikayelerin çoğunun uzayla ilgili olması düşünüldüğünde öyle bir kategori belirlenmiş. Son dönemde TV'de yayınlanan dizilere de bakarsak "Westworld" ve "Black Mirror" dizilerini hatırlatan yerler olduğunu söyleyebiliriz. Bu açıdan, modern bireyin psikolojik durumu ve teknolojik ilerlemenin karanlık yanını gösteriyor, bir açıdan distopya diyebiliriz. En azından klasik bir bilimkurgu demek haksızlık olur diye düşünüyorum. İçeriğe geçecek olursak, kitap, Ray Bradbury'nin Resimli Adam ile tanışmasıyla başlıyor. Resimli Adam'ın vücudundaki dövmeler ile 18 tane farklı hikaye çıkıyor. Bu hikayelerin her biri ayrı şekilde incelenebilir, kısa öykülerin birçok uzun hikayeden daha çarpıcı olduğu söylenebilir. Kitapta beni en çok sarsan hikaye, ilk hikaye olan "Bozkır" oldu. Tamamen "Black Mirror" bölümü gibi ilerleyen bir hikaye. Bu hikâyenin bir bölümünde de teknolojik gelişmeler ile beraber ebeveynlerin yaşadığı varoluşsal kriz güzel bir şekilde ifade ediliyor diyebiliriz: "Buraya ait değilmişim gibi hissediyorum. Ev; eş, anne ve şimdi de bakıcı oldu. Afrika bozkırıyla yarışabilir miyim? Çocukları otomatik banyo kadar verimli veya hızlı yıkayabilir miyim? Bunları yapamam." Sonraki hikayelere bakarsak ırkçılık (burada dünya ile diğer gezegenlerde yaşayanların birbirlerine uzak olması), şüphecilik, çocuk psikolojisi, kapitalizm, ekonomik dengesizlik ve belki de en önemlisi insan-dışı akıldan ziyade insan-dışı duyarlılık
2024 17. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2024 00:19
Yazar ile tanışma kitabım. 18 kısa hikayeden oluşuyor. Kısa olmalarına rağmen hikayeye hemen baglaniyorsunuz. Heyecanı bol zaman zaman gergin bir kitap. Çok beğendim. Keşke hikaye değilde roman olsaydı.
2016 12. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2016 00:00
Yazar 18 farklı hikaye ile 18 farklı hayata, 18 farklı düşünceye değiniyor. Her hikaye en az bir mesaj barındırıyor ve hepsi de birbirinden önemli. Teknolojinin doğurabileceği olumsuz sonuçlar, ilerlemenin insanlar üzerindeki etkileri, modern çağ ile birlikte gelen yalnızlaşma ve insanların birbirinden kopması... Olası sorunlar ve şu an bile yaşamakta olduğumuz sorunlar kitapta kendine çok güzel yer buluyor. Kitaptaki hikayelerin çoğunu sevdim bazılarını çok sevmesem de genel olarak gerçekten güzel ve anlamlılardı. Okunması gereken, anlamlı ve güzel kitaplardan. yorumatolyesi.blogspot.com/2016/02/resimli...
RESİMLİ ADAM//RAY BRADBURY
2021 10. kitabı
Okunma: 04 Nisan 2021 16:08
Merhaba arkadaşlar bugün sizlere benimde çok yeni tanıştığım bir tür olan bilimkurgu kitaplarının en baba yazarlarından #Raybradbury 'nin Resimli Adam adlı kitabından bahsetmek istiyorum. Kitap içersinde birçok öykü barındırıyor.Tüm öykülerin alt metinleri vermek istedikleri mesajlar o kadar yerinde ve o kadar muntazam bir şekilde verilmişki yazarın zekasına tekrar tekrar hayran kaldım. İçlerinde en çok Gün Geldi Devran Döndü, Bitmeyen Yağmur, Roket Adam,Tilki ve Orman öykülerini sevmekle birlikte her öykü birçok şey kattı bana. Bu tür kitapların okuyucusuysanız veya yeni başlamak isterseniz kesinlikle önereceğim kitaplar içerisindedir.
2017 74. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2017 00:00
Harika. Harika. Harika. Tek kelimeyle harika. Resimli Adam'ın dövmeleri hareketlenip 18 farklı hikayeyi anlatıyor. Bay Bradbury belli ki gezegenleri ve uzayı çok seviyor ama Mars'a özellikle bir ilgisi var sanki. İlk hikayeyi çok beğendim ama sonraki birkaç hikayeyi pek sevemedim, ne yalan söyleyeyim. 'Bu kitapta herhalde tek favori hikayem olacak' diye düşünmeye başlamışken ardı ardına vurucu hikayeler gelmeye başladı. Bitirdiğimde Resimli Adam'ın kendi hikayesi dahil hepsinin tadı damağımda kaldı. Bu kitaptan "Criminal Minds" dizisindeki 'Dr. Spencer Reid' karakteri bahsettiğinde haberdar olmuştum. (Size bir şeyler katan dizileri de sevin arkadaşlar.) Sonuç olarak yıldızlı tavsiyemdir, okuyun okutun efendim.. =)
2024 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2024 17:20
Fantastik öykü severleri birbirinden ilginç on sekiz hikaye bekliyor. Dünya Mars , Jüpiter ve Venüs , roketler … Gerçekler fantastik öğelerle harmanlanıyor , okuyucu hem şaşırıyor hem de alt metinlerin gerçekliği ile sarsılıyor. Öykü yazmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken başarılı bir kitap.
2015 347. kitabı
Oldukça güzel bir bilim kurgu romanı. Esas kahramanımız Resimli Adam ile tanışır. Gelecekten gelen bir kadın vücuduna dövme yapmıştır ve buradaki resimler hareket ederek hikayeler anlatmaktadır. Bir yer karalamadır ve kişi orada kendi geleceğini görmektedir. Kahramanımız, adamın üzerindeki hikayeleri izlemeye başlar. Roket Adam, Kuklalar A.Ş., Bitmeyen Yağmur, Roket, Ziyaretçi gibi oldukça güzel hikayeleri takip eder. Acaba Resimli Adam'ın sırtındaki karalamada kendisini nasıl bir son beklemektedir? Soluksuz okunan bir roman. Mutlaka okunması gerekenlerden.
2021 12. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2021 15:15
"Elveda, Braling." Kuklalar A.Ş. Her bölümü ayrı güzel ancak yukarıdaki kısım tam bir korku-gerilim sahnesi... Kalbimdeki Adrenalin etkisinin geçmesini bekliyorum devam edebilmek için.
2019 19. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2019 10:15
Kitap aslında hikaye kitabı. Bradbury'nin korku, bilim-kurgu tarzı hikayeleri çoktur. Bunları üzerinde dövmeler olan bir abimiz üzerinden onları hareket ettirerek anlatmış bu sefer. Hikayeler bittikten sonra finalde güzel bir kapanış yapmış üstat Bradbury. İyi okumalar.
2021 179. kitabı
Okunma: 26 Mart 2021 12:51
Fahrenheit kitabı nasıl Ray Bradbury adı denince akla geliyorsa şu eserlerle de gelmelidir. Neden? Çok iyi kitaplar, çok iyi kurgular, uyku bölen uzun saatler. Düşünelim 1951 yılını, ülkemizi değil dünya şartlarını düşünelim bir. Büyük büyük dedelerimizin kırsal tabiriyle mal davar yayarak, Kurban Bayramında büyük şehirlere gelerek satış yaptığı dönemler. Köyde toprağın varsa kralsın dönemi. Çoğu bir şey almamış, yatırım yapmayı düşünmemiş. Dışarısı da pek farklı değil ama tabi refah. Neyse. Bu dönemlerde Arthur Clarke ve Ray Bradbury tarzı adamlar kafalarında farklı bir dünya, farklı bir kültür, uzay kavramının nelere gidebileceği, uzaylılar konusunda büyük eserler vermişler, düşüncelerini söylemişler. Bizde bu yüzyılda halen bazı programlarda demek astronotsun, gel çanak anten tamiri yaparsın esprilerinin yapıldığını da düşünerek bakmanızı istiyorum bu kitaplara. Bu kitapta ise tam 18 tane bilim kurgu öyküsü mevcut. Zaten az önce de değindiğim konuyla benzer olarak 1952’de bir ödüle adaylığı da bulunuyor eserin ama aldı mı almadı mı bilemiyorum. Bu bile önemli. Resimli Adam denilen dövmeli arkadaşa tüm hikayelerin bağlanmasıysa ayrı bir güzeldi. Müsaadenizle o hikayeleri de yazayım buraya: Veldt, Kaleydeskop, Diğer Ayak, Karayolu, Adam, Uzun Yağmur, Roket Adam, Ateş Balonları, Dünyanın Son Gecesi, Sürgünler, Gece veya Sabah Olmaması, Tilki ve Orman, Ziyaretçi, Beton Mikseri, Marionettes INC, Şehir, Sıfır Saat, Roket. Hikayelerden de bahsetmek isterdim ama bunu nasıl yapalım diye düşündüm ve şöyle bir yöntem buldum, umarım beğenirsiniz: hizliresim.com/ttH2U2 hizliresim.com/wMW9Pl hizliresim.com/4HQqEq hizliresim.com/UadXw4 Burada tüm hikayelerin kısa özeti mevcut ve okumanızı ısrarla ve sevgiyle tavsiye ediyorum. Hepimize

Ray BradburyYazar · 30 kitap
Ray Douglas Bradbury, Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. Raymond Douglas Bradbury, 22 Ağustos 1920 tarihinde, Waukegan, Illinois, ABD’de dünyaya geldi. İsveç göçmeni bir anne ve telefon hatları çekerek geçimini sağlayan bir babanın oğlu olan Bradbury, gençlik yıllarının çoğunu Waukegan’da bulunan Carnegie Kütüphanesi’nde geçirdi. Kütüphaneleri çok seven yazar, her gün saatlerini orada geçirirken, bir yandan da ileriki yıllarda yazacağı romanların temellerini atıyordu. 1934 yılında, henüz 13 yaşındayken, ailesinin Los Angeles’a taşınması nedeniyle Waukegan’dan kopan Bradbury, Los Angeles Lisesi’ne kayıt oldu ve 1938 yılında bu okulu başarıyla bitirdi. Çok iyi bir öğrenci olmasına rağmen üniversiteye kayıt olmayan Bradbury, bunun yerine gazete satmayı tercih etti. ..."Beni kütüphane yetiştirdi. Kolej ya da üniversite gibi kavramlara inanmıyorum. Kütüphaneleri seviyorum çünkü çoğu öğrenci üniversiteleri karşılayacak maddi olanaklara sahip değil. Liseden mezun olduğumda depresyonun kenarındaydım ve hiç param yoktu; ben de 10 yıl boyunca haftanın 3 günü kütüphaneye giderek kendimi geliştirdim."... Flash Gordon ve Buck Rogers gibi erken dönem bilimkurgu kahramanlarından büyük oranda etkilenen Bradbury, 1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başlamıştı. Los Angeles Bilimkurgu Cemiyeti’ne katılan yazar, Robert A. Heinlein, Fredric Brown ve Jack Williamson gibi ustalarda orada tanıştı. 1938 yılında Imagination! Adlı fan dergisinde Hollerbochen’s Dilemma adını taşıyan ilk öyküsünü yayınlamayı başaran Bradbury, 1939 yılında ise Futuria Fantasia adını taşına bir dergiyi yayınlamaya başladı. Sadece 4 sayı çıkan ve her biri 100’er kopya olarak hazırlanan Futuria Fantasia kısa ömürlü olduysa da, yazarın önünü açması açısından faydası tartışılmazdı. Bradbury 1941 yılında Pendulum adlı kısa hikayesini Super Science Stories dergisine 15 dolar karşılığında satmayı başardı; bu yazarın edebi yeteneği sayesinde kazandığı ilk paraydı. İki yıl içerisinde tam zamanlı bir yazarak olarak çalışmaya başlayıp bütün diğer işlerini bırakan Bradbury, 1947 yılında ise kısa hikayelerin toplamından oluşan ilk romanı olan Dark Carnival’ı piyacasa çıkarttı. 400’ün üzerinde kısa hikaye ve novella yazan, 50’nin üzerinde antoloji kitabında öyküleri yayınlanan, 20’den fazla tiyatro oyunu, onlarca çocuk edebiyatı, kurgu-dışı hikaye ve t.v. senaryosu kaleme almış olan Bradbury, çağımızın en üretken yazarlarından birisidir. Hayranları tarafından bir bilimkurgu yazarı olarak tanımlansa da bu tanımlamaya katılmayan Bradbury, bu konuda şu açıklamayı yapmıştır; ..."Öncelikle, ben bilimkurgu yazmıyorum. Yazdığım tek bilimkurgu kitabı var; o da Fahrenheit 451. Çünkü o kitap gerçeğe dayanılarak yazıldı. Bilimkurgu gerçeğin tasviridir, fantazi ise değildir. Fahrenheit 451 dışında bilimkurgu alanında verdiğim eser yoktur."... 1947 yılında Marguerite McClure ile evlenen Bradbury, bu evlilikten 4 kız çocuğu sahibi oldu. Los Angelas’da yaşayan yazar, hikayelerini kaleme almaya devam etti. Onlarca eseri çizgiroman, tv dizisi ve sinema filmi olarak uyarlanmış olan yazarın üzerine bir de belgesel çalışması yapılmıştır; Ray Bradbury; Story of a Writer. Ray Bradbury, 5 Haziran 2012 tarihinde 92 yaşında Los Angeles, Kaliforniya, ABD'de ölmüştür.