Lev Tolstoy
Ayşe Ural
Ekim 2019
Şule Yayınları
9786052199084

"Dönüşüm olmadan hiçbir hadise meydana gelemez."
·84 syf.·
2025 5. kitabı
Ruh ve Ölüm
"Ölümden korkmuyorum artık, çünkü anladım ki o da yaşamın bir parçası..." Tolstoy, ölümün soğuk yüzünü değil; onun kaçınılmaz, doğal ve hatta bir yönüyle huzurlu yanını gösterdi bana. Sayfaları çevirdikçe içimdeki ölüm korkusunun yerini anlamaya çalışma arzusu aldı. Kitap kısa ama etkisi uzun. Bazen satır aralarında kayboldum, bazen bir cümlede kendimi buldum. Kitap bittiğinde hissettiğim şey ne üzüntü ne de korkuydu… Sadece derin bir içsel durgunluk. Ruhunu duymak isteyen herkese bu kitabı tavsiye ederim.
Alıntı
Ruh ve ÖlümLev Tolstoy · Şule Yayınları · 2019186 okunma
Hayatı ruh derecesinde yaşayan adam için ölüm korkutucu değildir
Puan vermedi·84 syf.·
2023 289. kitabı
Bu kitap, Tolstoy’un felsefe külliyatından, ruh ve ölüm kısımları alınarak ortaya çıkarılmıştır.Varolmayı, ölümü, ruhun nasıl bir şey olduğunu insanlara yeniden sorgulatıyor ve yıllar önce yazılmış
2022 15. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2022 07:24
Vücudumdan geriye bir toz zerresi hatta bir hatıra bile kesinlikle kalmayacak.. şu halde benimde bir hiç olduğum apaçık meydanda.. geriye sadece ruhum kalacak.
2020 3. kitabı
2023 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2023 02:30
Tolstoyun kitaplarini okuyacaksaniz ilk olarak onu tanimakla baslayin. Kitapta tek takildigim sey ceviri hatalari oldu. ( Orn: Tanri yerine Allah kullanilmasi)
Şule Yayınları ve iğrenç Tolsty çevirisi
Puan vermedi
Öncelikle kitabı okuduğuma ve okuyacağıma pişman oldum.Çünkü Şule yayınları'nın berbat çevirisi kitabi rezil bir hale sokmuş.Bir çeviri kitabi ne kadar kötü etkileyebilir sözünün canlı örneği direkt bu kitaptır.Kitapta kesinlikle Tanrı kelimesi yok bütün Tanrı kelimeleri Allah bütün Tanrı eleştirileri de Allah'ın kudreti olarak değerlendirilmiş.Örneğin "Ruh, camdır. Allah camdan geçen ışıktır.'' veya "Damla, denize düşünce deniz olur. Ruh, Allah ile birleşirse Allah'a ulaşır." Kitabın aslını yansıtmayıp misyonerlik yapınca elinize ne geçiyor acaba merak ediyorum.Tüm Türkiye bu çevirinizden dolayı Tolstoy okuyup müslüman oldu tebrikler size.Kesinlikle şule yayınları gibi kalitesiz yayınevlerinden kitap almamanızı öneririm.
2025 5. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2025 15:17
Tolstoy'un felsefe külliyatından, ruh ve ölüm kısımları alınarak ortaya çıkarılan bir kitap. Tolstoy'un kitaplarında bana her zaman ilginç gelen şey; yıllar önce yazılmış olmasına rağmen sankü günümüz için yazılmış olması. Kitaba başlarken " Bu imzasız sözlerin en iyileri benim şahsıma değil cihanın büyük dâhilerine aittir." diyor Tolstoy mütevazi ruhuyla. Tolstoy'u tanımak için rehber bir kitap..
Felsefe
Ölüm Karşısında Tolstoy
2020 52. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2020 17:30
Tolstoy’un dünyasını tanımak için bir rehber kitap. Çünkü hayatın en temel gerçeği olan ölüm hakikatına bakışını görüyoruz bu eserde. Ölüme bakışı tam bir mümin olduğunu gösteriyor bize. Alıntıladığı fikir adamları, veli zatlar, doğu ve batı ayırt etmeden yazarlardan paylaştığı sözler bizlerin karşısında bu dev ismin rastgele dünya yazarı olmadığını da gösteriyor. Peygamber a.s.v ile alakalı bizlerle paylaştığı hadisler onun aynı zamanda bağnaz, tutucu bir dindar olmadığını da önümüze seriyor. Okurken belki küçük tekrarlar göreceksiniz ama bu tekrarlar amacın pekişmesi için değerli olduğunu farkedeceksiniz. Hayatı anlamlandırmak için okunması bir solukta okunabilecek bir eser.
2022 15. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2022 12:08
Ve elbette yazar Tolstoy olunca eserin tesiri zihninizde dönen cümlelerle eşlik etmeye devam ediyor. İnce bir kitap olduğundan bir solukta okunabilir. Yahut cümlelerin derinliğinde gezinirken soluğunuz da kesilebilir :) mesele bir de "ruh ve ölüm" olunca bu söylediklerim kaçınılmaz hale geliyor. Ben, beden, ruh, ölüm ve ölümsüzlük kavramlarına açtığı pencereler size sizi gösteriyor. Kitaplarında en sevdiğim şey de bu olmuştur. Kendini okuma imkanı sunması. Kendine ve insana dair okumayı sevenlere... Şimdiden keyifli okumalar
1000k

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.