Sakın Oraya Gitme

Can Yayınları

Zihnin Sisli Ormanlarında Bir Yüzleşme: Sakın Oraya Gitme
·136 syf.·
2024 74. kitabı
Yekta Kopan, bu kitabıyla okuru sadece öykülerin içine çekmiyor; aynı zamanda karakterlerin (ve belki de okurun) kendine yasakladığı o "tehlikeli" bölgelere, yani hafızanın en alt çekmecelerine davet ediyor. Kitabın ismi bir uyarı gibi görünse de, aslında içsel bir dürüstlüğe atılan ilk adım. Kapağın Fısıldadığı Tekinsizlik Kitap kapağındaki o sisli orman ve vakur geyik figürü, aslında içeriğe dair en büyük ipucunu veriyor. Orman, edebiyatta her zaman bilinçaltının ve keşfedilmemiş anıların simgesidir. Kapaktaki soğuk ve puslu mavi tonlar, Kopan’ın öykülerindeki o "steril ama huzursuz" atmosferi kusursuz yansıtıyor. Geyiğin varlığıyla alanı dolduran o sessiz duruşu, tıpkı hikâyelerdeki geçmişin gölgesi gibi: Orada olduğunu biliyorsunuz ama tam olarak ne zaman üzerinize geleceğini kestiremiyorsunuz. Sessizliğin Gürültüsü ve Aile Dinamikleri Öykülerin merkezinde genellikle o hepimizin bildiği ama sustuğu aile içi gerilimler var. Özellikle baba-çocuk ilişkilerindeki bitmek bilmeyen onaylanma arzusu ve sessiz hesaplaşmalar, Kopan’ın kaleminde sarsıcı bir dürüstlükle işleniyor. Karakterler modern, şehirli ve "steril" görünseler de; yüzeyin hemen altında yatan o çiğ gerçeklik, narsisizm ve yer yer "hiçlik" duygusu okura tokat gibi çarpıyor. Hafıza: Hem Sığınak Hem Hapishane Kopan, hafızayı sadece bir hatırlama aracı olarak değil, bir "tekinsizlik" alanı olarak kurguluyor. Karakterler geçmişin sisli ormanlarında dolaşırken, aslında kaçtıkları şeylerin kendilerine ne kadar yakın olduğunu fark ediyorlar. Metinlerin en güçlü yanı, en sıradan anları bile bir anda huzursuz edici bir yüzleşmeye dönüştürebilmesi. Kelime israfına kaçmayan, kısa ama derinliği olan o Yekta Kopan matematiği burada da tıkır tıkır işliyor. Sonuç Olarak; Eğer hayatın içindeki o
2019 144. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2019 10:01
Kitap Bulut sitesine üye olup sadece kargo ücreti ödeyerek sahip olduğum bir kitaptı. Yekta Kopan ile tanışma kitabım oldu. Zaten Aralık ayı benim için yeni yazarlarla tanışma ayı gibi oldu. Ama hepsinden keyif aldığımı itiraf etmeliyim. Elinizdeki ağır kitaplardan sıkıldıysanız ve nefes almak istiyorsanız bu kitap tam size göre. İçerisinde 12 adet farklı hikaye bulunmakta. Her hikayeyi okuyup bitirdiğinizde, kitaptan kafanızı kaldırıp o hikayeyi iyice sindirmek istiyorsunuz. Sizi de içine alıyor ve ben ne okudum az önce diye kendinizi sorguluyorsunuz. Yekta Kopan duyguları okuyucuya nasıl aktaracağını  bilen iyi bir yazar. Hikayelerden hangisini daha çok sevdin derseniz, hepsi farklı bir tat bıraktı. O yüzden hepsi okunmaya değer.  İlerleyen zamanlarda yazarın diğer kitaplarına da şans vermek istiyorum. Keyifli okumalar diliyorum.
2020 9. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2020 18:12
Yekta Kopan'ın "Sakın Oraya Gitme" isimli hikâye kitabında aynı isimde bir öykü kitapta yer almıyor. Kendisi korku filmlerinde çok sevdiği bir replik olduğu için bu ismi vermiş eserine. (Sherlock Holmes selamlar) Şaka şaka. İlk öykü "Samodey"in içinde gizli kitabın başlığı. Zaten sadece bu isim seçimiyle yazarın başarısını görebilirsiniz. - KİTAPLA İLGİLİ AYRINTI BİLGİ İÇERİR - Sakın Oraya Gitme sözünü annesine söylüyor. Orta yaşlarımıza geldiğimizde çoğumuzun başına gelen, anne veya babalarımızın hastalıklarla baş etmeye çalışması ve sonra bizleri terk edişleri... Başlıkta geçen "orası" ise; yazarın alzaymır hastalığına yakalanan annesinin hafızasını kaybettiği kasaba. Oğlunu hatırlamayan bir annenin durumu tabii ki en çok evladını üzer. İşte bu üzgün evladın çaresiz feryadını başlık olarak içeriyor bu kitap. Aklımıza ilk geldiği gibi basit bir isim değil yani... Ardından gelen Cesur Geyikler isimli hikâyede ise yazar Yekta Kopan öyle bir hapishane/işkence evi tasviri yapıyor ki, acaba böyle bir şey yaşamış mı diye merak etmedim değil. Halbuki araştırınca "Geleceğe Dönüş" filmindeki Michael J. Fox yani Marti olan birinden böyle bir hüzün nasıl çıkar dedim. (Buz Devri çizgifilmindeki Miskin karakterinin seslendirmesi de unutulmaz tabi.) Yaşadıklarından çok farklı öyküleri başarıyla anlatan günümüz yazarlarından Yekta Kopan'ın bu kitabını da keyifle ve hüzünle okudum...
2019 19. kitabı
Ani bir seyahate çıkarken yanıma kitap almadığımı fark edip alelacele bir kitapevine girmiş ve bu kitabı okumayı uygun görüp almıştım. Seyahat boyunca okudum, yer yer kızdıran yer yer hüzünlendiren yer yer kullandığı argo ifadelerle cık diyebileceğimiz bir kitap:) Evet küfürler ve argolar da bizim hayatımızın içinden şeyler. Bizi bütünleştiren şeyler diye düşünebilirsiniz. Fakat ben kitaplara argo veya küfür yakıştıramıyorum. Onun haricinde Yekta Kopan bu on iki öykülük kitabında sandığımdan iyi bir performans bırakmış. Kitap öylece akıp giderken bir bakmışsınız bitmiş hissi veriyor. Kalemi fena sayılmaz, fakat Yekta Kopan ın yine de bu hayatta bize gösterdiği en büyük yeteneği yazmak değil Sid karakterini seslendirip ona hayat vermek:)))
2019 118. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2019 16:10
Yanıldım... Kitap kapağına, adına bakarak yanıldığımı kabul ediyorum. Ben daha çok, karşılıklı ilişkilerde terkediken tarafın yakınmalarını okuyacağım bir kitap olacağını ama usta bir kalem olduğu için tabii ki, kaliteli yakınmalar okuyacağımı düşündüm. Böylesi sert bir kalem, böylesi sarsıcı öyküler ve böylesi saran bir kitap beklemiyordum. Etkilendim, evet. Her öyküden ayrı ayrı etkilendim. Hatta birini okurken Bayülgen'in Ağıt'ı da bana eşlik etti, beraber ağladık. Öyküyü de şiiri de bilenler anlamıştır, Bilmeyenlere de ikisi de tavsiye olunur, o zaman hemen anlarlar. Yazarın küfürlü, argolu bir dili var. Bazı öykülerde bunu sıkça kullanmış. Normalde bir kaç yazar hariç argolu ve küfürlü okumayı sevmem. Ama bu kitapta hiç rahatsız etmedi beni. Neden? Çünkü öykü içine çekiyor, yaşıyorsunuz ve ortama uyum sağladığınız için hiç garip kaçmıyor. 12 öykü yer alıyor kitapta. Aslında hepsi de ayrı ayrı etkiledi beni, bahsetmiştim. Düşünüyorum 'en çok hangisi?' diye ve cevap 'hepsi' oluyor. Hepsinin ayrı ayrı verdiği mesaj o kadar gerçek ki, o kadar biz ki, o kadar çevremiz ki, sanırım sarsıcı olan da bu. Sevgili Yekta Kopan yeni bir hayran kazandı ve o okur bütün kitaplarını okuyacak. Genelde hiç okumadığım yazarın rastgele bir kitabını okusam ve çok beğensem hemen diğerlerini de alıyorum. Ve üzülerek bazı yazarların tüm maharetini, benim okuduğum o kitaba aktarmış olduğunu görüyorum. Umarım bu defa da diğer grup gibi olur ve her kitabını severim. Çünkü bu harikulade kalemden çok çok daha çok okumak istiyorum.
2019 80. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2019 17:43
Grup okumalarından sıyrılıp elimizdeki kitaplardan okumaya devam. Yekta Kopan daha önce okumamıştım, grup okumalarında adı geçince okuruz diye almıştım ama ona da kısmet olmadı.🤷‍️ Ani bir kararla minnak bir grupla Tutunamayanlar okumaya karar verince okuma da biraz zorlayıcı geçince araya dinlendirici kısa bir kitap almak istedim. Peki bunlardan size ne değil mi? Buraya kadar okuduysanız tekrar tekrar teşekkür ederim ve özür dilerim. * Kitaba gelecek olursam, içinde 12 adet öykü var. Farklı farklı konuları oldukça içselleştirerek anlatmış. Tarzını, dilini çok beğendim. 1 öykü dışında sıkıldığım olmadı, su gibi aktı gitti. Ama kitabın adının çıktığı "Samodey" öyküsü ve Camus'un eşsiz eseri "Yabancı"nın ilk satırının olduğu öykü ayrı etkiledi beni, belirtmeden geçmek istemem. Ben sevdim, dinlenmek için birebir diyebilirim. Okuyunuz, kitapla kalınız.
Yumuşak Yeraltı Öyküleri Üzerine
2024 13. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2024 15:36
Bir Sait Faik sıcaklığı beklediğim öykülerden. Çırpına çırpına, çarpıla çarpıla ayrıldım. Her biri sadece bir kaç sayfalık olan ve asla mutlu bitmeyen. Ve yani hepsi de çok etkiliyor insanı. Bazen kara komik esintiler okuyorsunuz. Bazen korkuyla ürperti hissediyorsunuz. Tüyleriniz şaşkınlıktan ya da dehşetten diken dilen oluveriyor. Yazarın renkli kişiliğine nasıl da aykırı di mi?
Edebiyat Öykü
·136 syf.·
2022 10. kitabı
Uzun zamandir kutuphanemde bekleyen bir kitapti (Her kitap sever gibi kitap stokladigim dogrudur ). Geleceğe Dönüş filminden Marty Mcfly in sesinden tanidigimiz Yekta Kopan in kalemini bu kadar gec kesfetmem benim icin buyuk bir kayip. Her satirini paylasmak istedim ama o kadari yazarin emegine saygisizlik olur. Her bir hikaye zihninizde ayri bir tat birakiyor. Bazi yerlerde kufur olsada bir sure sonra rahatsiz etmiyor. Velhasil okuyun canlar..
2019 25. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 01:06
Kitapyurdu kampanyasında denk geldiğim, Yekta Kopan’la tanıştığım kitap. Kesinlikle güzel bir başlangıç yaptığımı düşünüyorum yazarla diğer kitaplarını da -özellikle öykü türündekileri- okumak için hevesliyim. Kitap birbirinden bağımsız on iki hikayeden oluşuyor. Kısa ve öz hikayeler. Bence yazar, öykülerindeki duyguyu çok iyi bir biçimde okuyucuya aktarabilmiş. Zira kitap beni bol bol hüzünlendirdi, yeri geldi kızdırdı ve gülümsetti. Yekta Kopan’ın tasvirlerini ayrı sevdiğimi söyleyebilirim. İlk hikaye ‘Samodey’in üçüncü paragrafında kahramanın yaşadığı uykusuzluğun ‘(...)tavandaki sinema perdesinde hayal izlettiren(...)’ bir uykusuzluktan damarlı(!) olması; yazarın anlatım biçimi neden bilemiyorum çok hoş ve farklı göründü gözüme.:) O an anladım kendisini seveceğimi. Puanının bu kadar düşük olmasına da şaşırdım. Okunmasını tavsiye ederim. Teşekkürler.
2020 6. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2020 14:14
yekta kopan’ı ilk okuyuşumdu. on iki hikayenin on ikisini de keyifle okudum. ilk başlarda kullandığı küfürlü dil biraz rahatsız etse de zamanla o yok oldu ve yerini enteresan bir hikayeciliğe bıraktı. sanırım beni en çok etkileyen hikaye, Cesur Geyikler ve ardından Mektup oldu. bazı hikayelerde anlam karmaşasına gidip düşündüğüm çok oldu, bu da daha çok ilgi uyandırdı.

Yekta KopanYazar · 21 kitap
Yekta Kopan, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusudur. Sesi Jim Carrey, Michael J. Fox, çizgi film karakteri Sylvester ve Buz Devri (film) animasyon karakteri Sid ile özdeşlemiş bir seslendirmecidir. Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri adlı öykü kitabı 2002 Sait Faik Hikaye Armağanı'na, Bir de Baktım Yoksunadlı öykü kitabi ise 2010'da hem Haldun Taner Öykü Ödülü'ne, hem de Yunus Nadi Öykü Ödülü'ne değer görülmüş bir öykücüdür. NTV televizyon kanalında her gün yayınlanan "Gece Gündüz" adlı kültür-sanat programının sunuculuğunu yapmaktadır.