Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sanatın Kuralları

Pierre Bourdieu

Sanatın Kuralları Gönderileri

Sanatın Kuralları kitaplarını, Sanatın Kuralları sözleri ve alıntılarını, Sanatın Kuralları yazarlarını, Sanatın Kuralları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kardeşlik düşüncesi, toplumsal ikiyüzlülüğün en güzel buluşlarından birisidir.
Flaubert
Sanatçıların, sanatları dışında bir efendi tanımayı yadsıya­rak kentsoylu istemden kurtuldukları sembolist devrim, piyasa­nın yok olması sonucunu doğurmuştur. Aslında, sanatsal etkin­liğin anlamı ve işlevine egemen olma yolundaki kavgada, sanat­çılar, aynı zamanda potansiyel müşteri niteliğini de ortadan kal­dırdıkları “kentsoylu” karşısında Bir başarı sağlayamamıştır. Flaubert ile birlikte, “bir sanat yapıtının [...] değerini saptama­nın olanaksızlığını, ticari değerinin söz konusu olmadığını, de­ğerinin parayla ölçülemeyeceğini”, bir fiyatının olmadığını, daha açık bir deyişle sıradan ekonominin sıradan mantığına yabancı olduğunu öne sürdükleri sırada, gerçekten ticari değerinin bulun­madığının, piyasasının olmadığının ayrımına varırlar. Aynı anda iki anlama çekilebilen Flaubert’in tümcesinin karışıklığı, sanat­çıların uygulayıma koydukları ve kurtulamadıkları bu korkunç düzeneği görmeye zorlar: Erdemli görünmek için yapmak zo­runda oldukları şeyi kendi kendilerine icat ederek zoraki na­muslu olma kuşkusundan yakalarını sıyıramazlar.
Reklam
Baudelaire’in estetik anlayışı da, ilkesini, kuşkusuz kendi­sinin gerçekleştirdiği ve özellikle çelişkili bir ayrıksınlığın bir tür sürekli gösterimi içinde ortaya çıkan ikili kopuşta bulur: Züppelik, yalnızca öyle görünmek ve şaşırtmak isteği değildir; farklı olma gösterisi hatta hoşa gitmemekten duyulan zevk, ses, devinim, alaycı şakalarla yoğun bir şaşırtma, kızdırma iste­ğidir; bu, aynı zamanda ve özellikle tümüyle bir ben kültürüne (tapıncına değil), daha açık bir anlatımla algılama ve düşünce yetilerinin yüceltimi ve yoğunlaştırılmasına yönelik etik ve estetik bir durumdur.
Anlamı kesinlikten uzak bir gerçeklik olan bohem, en ateşli savunucularına bile karmaşık duygular esinler. Bunun nedeni, öncelikle sınıflandırılmayı hiçe saymasıdır: Genellikle sefaletini paylaştığı “halk” a yakın olan bohem kesim, kendisi­ni toplumsal olarak tanımlayan yaşam sanatı bakımından on­dan ayrılır; bu yaşam biçimi, kentsoylu uzlaşım ve beğenilere göze batarcasına ters düşmekle birlikte, özellikle örneklerini metinlerde oluşturduğu serbest aşk, para karşılığı aşk, katıksız aşk, erotizm gibi her türlü hiçe sayma biçimlerini büyük ölçek­lerde denediği cinsler arası ilişki bakımından, bohemi, yerleşik küçük kentsoylulardan çok, aksoylulara ve büyük kentsoylula­ra daha yakın bir konuma taşır.
Yazınsal yapıtın çekiciliği, büyük ölçüde, en ciddi şeyler­den tam anlamıyla ciddiye alınmayı gerektirmeden söz etmesi­ne dayanır(...)
Yazı, toplumsal varoluşun belirlenimlerini, kısıtlamalarını ve sınırlarını yıkar: Toplumsal bakımdan var olmak, toplumsal yapı içinde belli bir mevkie sahip olmak ve özellikle söz alış­kanlıklarıyla zihin düzenekleri biçiminde bunun belirtilerini taşımak, ayrıca topluluklara katılmak, bunları desteklemek ve bunlarca desteklenmek kısaca bunlara bağlanmak ve yükümlü­lükler, borçlar, görevler, özetle denetimler ve zorunluluklar bi­çiminde varlıklarını kabul ettiren bu nesnel, geçirimsiz, sürekli toplumsal ağlarla çevrili olmaktır.
Reklam
“Okumak, her şeyden önce kendi kendin­den ve dünyadan kurtulmaktır;” “kitapların yardımını almak­sızın dünyada var olmak artık olanaklı değildir...
536 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Sosyoloji ve felsefe alanında incelenmesi oldukça nitelikli bir eser :) yavaş yavaş ve bağlı olduğu teoriye göre değerlendirip,düşünülmeli :)
Sanatın Kuralları
Sanatın KurallarıPierre Bourdieu · Yapı Kredi Yayınları · 200622 okunma
“Bir yazar için nelerin olup bittiğini anlamak, onun üzerinde etkili olan güçlerin neler olduğunu anlamaktır.”