Sisler Mevsimi

Sandman 4 - Season of Mists

Cennet ve Cehennem Ekseninde Düşler Diyarı: Sandman 4 - Sisler Mevsimi
2022 101. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2022 19:31
“Bence cehennem içinde taşıdığın bir şey. Gittiğin bir yer değil.” (sayfa 139) Çizgi roman dünyasının en önemli eserleri arasında gösterilen Sandman serisinin 4. cildi Sisler Mevsimi ile birlikte Neil Gaiman’ın yarattığı dünya daha da genişliyor. Karakter sayısındaki artış, birçok farklı koldan anlatılan hikâye, mitoloji, edebiyat, tarih gibi pek çok farklı konunun bir arada başarılı bir şekilde harmanlanması gibi etkenler Sandman’i bu türün zirve noktalarından biri haline getiriyor. 10+1 ciltlik serinin okurları arasında en sevilen ciltlerden biri olan Sandman 4 Sisler Mevsimi’nde çok önemli olaylar yaşanıyor elbette. Rüyalar’ın Kralı Morpheus’u büyük bir çıkmaz içinde gördüğümüz öyküde hem dostlar hem düşmanlar boy gösteriyor ve geçmişte kalan konular gündeme geliyor. 7 kişilik Endless (Sonsuzlar) ailesinin yeniden toplandığına (1'i hariç) şahit oluyor, Cehennem’in Lordu Lucifer Sabahyıldızı ille Sandman’in ikinci yüzleşmesine tanık oluyor ve karakterler arasında çokça yüzleşme yaşandığını görüyoruz. Serinin ilk cildi Prelüdler ve Noktürnler’de (incelemesi için bkz: #163151293) Sandman dünyasına hızlı bir şekilde girmemizi sağlamıştı Gaiman. Son derece dağınık bir olay örgüsünü anlatarak tek bir noktada birleştirmeyi başarmış ve Düşler Lordu Morpheus’un yeniden doğuşunu başarılı bir şekilde resmetmişti. Yolu Cehennem’e düşen Morpheus’un oradan da alnının akıyla çıkması ve anlatılan öykünün farklı oluşu, çizgi roman okurlarını bir hayli heyecanlandırmış ve kaliteli bir serinin ayak sesleri duyulmuştu. Gaiman aynı performansını devam ciltlerinde de sürdürüyor. Bu ciltte anlatılan öyküde Düşler Diyarı’nın efendisinin büyük aile buluşmasının ardından geçmişiyle yüzleşmek adına 2. kez Cehennem’e gidişine tanıklık ediyoruz. Bu görüşme Lucifer
2022 58. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2022 02:36
"Zihin kendine ait bir yerdir ve kendi içinde Cehennem'den Cennet, Cennet'ten Cehennem yaratabilir." Sandman serisinin 4.cildi Sisler Mevsimi; mitoloji, edebiyat ve tarihle harmanlanan kurgusu, temposu düşmeyen konusu ve önceki ciltlerle kurulan bağlantıları ile çok beğendiğim , soluksuz okuduğum bir yapıdaydı. Fikirlerin bedene bürünmüş hali olan Sonsuzlar'ın yakından tanıtılması, Lucifer'ın insanlığa ve Cehennem'e dair söylemleri, John Milton'dan alıntılar, İskandinav, Mısır ve Japon Mitolojisine dair Tanrılar, Periler ve Gümüş Kent'ten Melekler'in rol aldığı konusu ile favorilerim arasına girdi. Sonsuzlar'dan Kader, zaman ve mekânın dışında yer alan bahçesinde Kader Tanrıçaları tarafından ziyaret edilir. Eskiden beri süregiden bir savaşın tekrar başlayacağı kehaneti üzerine Kader, Sonsuzlar'ı biraraya getirir. Arzu, Keder, Rüya, Ölüm, Hezeyan ve Kader'in uzun zaman sonra bir araya geldiği bu toplantıda konu, Rüya'nın sevdiği ve teklifini kabul etmediği gerekçesi ile Cehennem'e mahkum ettiği Nada'ya gelir. Nada'nin on bin yıldır cehennemde mahkum olması sebebiyle suçluluk duyan Rüya, son gidişinde Lucifer tarafından tehdit edilmesine rağmen Cehennem'e gitmeye karar verir.Lucifer'ın gazabıyla karşılaşmayı bekleyen Rüya'yı bir sürpriz beklemektedir. Lucifer Cehennem'deki bütün varlıkları gönderip, işi bırakır ve anahtarı da Rüya'ya verir.Boş ve sahipsiz bir Cehennem ise farklı boyutlardan varlıkların ilgisini çeker. Bu sebeple Kaos ve Düzen'in varlıkları,İblisler, Gümüş Kent'ten Melekler, Periler Diyarı'ndan Periler, İskandinav, Mısır ve Nippon Tanrıları Cehennem'i sahiplenmek amacı ile harekete geçer. Düşlem'de konuk olan her bir varlık Rüya'nın reddedemeyecegi bir ödül vaat etmektedir. Rüya seçimini kimden yana yapacaktır? Efsnaevi güçleri ve gizemli
Sisler Mevsimi
2022 49. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2022 16:33
Cehennem, intikam ve rüyalar üzerine epik bir destan... Muazzam... tek kelimeyle muazzam bir hayal gücü. 4.cildin hemen başında "Sonsuzlar" ın altısı ile birden okurlarını buluşturarak zaten beklentiyi karşılayan Neil Gaiman ardından bu buluşmadaki bazı sözler ve sözlerin devamında gelen eylemler ile bizlere uyanıkken rüya gördürmeye devam ediyor. Lucifer cehennem terk ediyor ve anahtarı da Morpheus'un elinde. Bunu haber alan birçok tanrı, ilah, peri, melek rüyalar aleminde misafir ediliyor ve boş kalan cehennemi kendi krallıklarının bir parçası yapmak üzerine teklifler sunuyor, tehditler savuruyor ve rüşvetler vadediyor. Morpheus ise kendi anlayışı doğrultusunda yapılması gerektiğine inandığı şekilde kararını veriyor. Sonuçta onun evi, onun misafirperverliği ve onun dünyası... Okuduğunuz için teşekkürler. Neil Gaiman
Çizgi Roman
Sandman 4Neil Gaiman · İthaki Yayınları · 2017630 okunma
Lucifer cehennemi Rüyalar Kralı Morpheus'a bırakıp gitseydi ne olurdu?
2022 21. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2022 17:29
İlk ciltte miğferini almak için cehenneme gidip Lucifer'i halkının önünde küçük düşürdükten 2 yıl sonra Rüya Kral, cehenneme esir ettiği eski sevgilisi Nada'yı kurtarmak için cehenneme ziyarete gider. Fakat her yer boştur. Lucifer tüm ölüleri, lanetlenmişleri, iblisler cehennemden kovmuş, kapıya kilidi vurmuş ve anahtarı Morpheus'a bırakarak ortadan kaybolmuştur. Cehennemin yeni sahibinin Rüya Kral olduğunu duyan herkes - tanrılar, periler, iblisler ve diğer herkes- Rüya Kral'ın Düşlemi'ni ziyaret eder. Peki, Morpheus anahtarı kime verecektir? İlk ikisinden sonra üçüncüsünden beklediğim keyfi alamamıştım fakat bu cilt efsaneydi. Keyifle okudum. Puanım 10.
Sandman 4- Sisler Mevsimi
2020 139. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2020 07:54
İlk 3 kitabı büyük bir hayranlık ve iştahla okumuştum. Bu kitapta ise aldığım okuyucu hazzı kesinlikle Everest’in zirvesini geçti, Shanghai La’ya ulaştı. İşin komik tarafı ise olayların Cehennemde geçmesi. Öncelikle müthiş eğlenceli ve fena halde hınzır. Şeytan’ın Cehennem Bekçiliği işinden istifa ettiğini düşünebiliyor musunuz? Biraz empati lütfen! Bu derece negatif operasyonlu ve algıda bir işi yürütmenin yaratacağı yıpranmayı kim daha fazla taşımak ister:) Şeytanın aklına gelmeyen fikirler Neil Gaiman’ın aklına gelmiş. Olağanüstü bir okuma keyfi bu kitapta sizi bekliyor. Sandman serisine olaki bu kitapla başlayanlar bağımlısı olup hem gerisini hem de ilerisini okumak isteyecektir.
2021 20. kitabı
Okunma: 12 Mart 2021 00:31
İşte sonunda aradığım o etkiyi bu ciltte buldum, çok mutluyum. Her sayfası çok keyifliydi. Beni tek rahatsız eden nokta Rüya’nın çizimi değişti sanırım, özellikle ilk ciltteki rüya ile çok farklı geldi. Ya da bilmiyorum belki renklerdendir. Neyse bu o kadar da önemli değil. 4. ciltte Rüya, sevdiği kadını cehennemden geri alabilmek için Lucifer’ı ziyarete gidiyor. Tabi Lucifer ve Rüya karşılaşmasını dört gözle beklerken birden Lucifer, cehennemin anahtarını rüyaya veriyor ve bir nevi işinden istifa ediyor. Okurken sürekli Lucifer neler yapacak diye merak ettim doğrusu. Rüya, cehennemin anahtarına sahip olunca diğer bütün tanrı/tanrıçalar ona sahip olabilmek için Rüya’ı ziyarete geliyorlar. Böylece olaylar başlıyor. Bu sayfaları okumak aşırı eğlenceli ve gelen mitolojik yaratıkları okumak ilginçti. Bu tanrı ve tanrıçaların ona sunacağı bir şey olduğu için Rüya iyi karar verip düşünmeli. Baştan sona kadar çok eğlenerek okudum. Kitabın son sayfalarında yer alan, kitapta emeği geçen herkesin resminin olması ve yanlarına yazılan yazılar çok güzeldi. Her kitap sonunda mutlaka ilginç bir şey bırakmış bize Neil Gaiman. Beşinci cilde başlamadan ufak bir ara verir miyim bilmiyorum ama bakalım, bu hikayenin devamını baya merak ediyorum.
·224 syf.·
2020 69. kitabı
Şimdiye dek en beğendiğim Sandman sayısı oldu. Baştan sona çok akıcı ve eğlenceliydi. Karakterler harikaydı. Bilhassa Lucifer ile geçen diyaloglar ve Lucifer'in şaşırtıcı tercihi işin içinde bit yeniği varmış gibi hissettiriyor ama bakalım neler olacak ilerde, merakla bekliyorum. Hem her tür mitolojiden ögeler barındırması hem de ilahi komedya denebilecek yanlarıyla kesinlikle çok keyifli bir sayıydı.
2023 17. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2023 18:04
sandman evrenine bayılıyorum. okudukça daha çok neil gaiman okuyasım geliyor. hayal gücü müthiş bir şey ya… insana ilham da oluyor bu tarz işler. hayal gücünün sınırlarını sorgulatan yazarlara bana verdikleri ilhamdan dolayı ekstra hayranlık duyuyorum. yani özetle çok güzeldi. bitmesin diye yavaş yavaş okuyorum sandman’i…
Mükemmel Bir Sayı
2023 23. kitabı
Her okuduğum Sandman baskısına ayrı tutuluyorum ama bu sayı gerçekten çok, çok iyiydi. Normalde bir seri okurken ilgim yavaş yavaş dağılır. Ama 4. sayıda ilk defa Sandman okuyormuşçasına heyecanlandım, ilgim tazelendi. (Ayrıca Gaiman hikayeleri ve Sandman dünyasını dünyamız koşullarına ve bilgisine öyle güzel oturtuyor ki "Yok canım olmaz böyle şey" diyemiyorum. Bu da beni ayrı bir coşturuyor...) Neil Gaiman Sandman 4
2020 196. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2020 21:21
Puanım 5/5 (%95/100) Bir önceki cildin aksine bu ciltte Morpheus'un maceraları devam ediyor. Öncelikle okurken çok eğlendiğimi söylemem gerekiyor. Bir önceki cilt genel olarak pek beğenilmemiş olsa da ben ondan da hoşlanmıştım fakat bu cilt gerçekten çok ayrıydı benim için. Diğer Sonsuzlar ile tanışma fırsatı yakalıyoruz (Özellikle Kader çok gizemli ve ilgi çekici). Önemli bir kehanet ile başlıyor olaylar ve beklenmedik şekilde bitiyor her şey. Bu ciltte Morpheus'u bol bol görüyoruz. Kitap genel olarak Morpheus'un boş kalan Cehennem'i devralması üzerinden gidiyor ve bu bilgiyi verip burada bırakacağım. Bu olay yüzünden Morpheus birçok farklı tanrı, tanrıça ve yaratık ile yüzleşmek zorunda kalıyor. Bu ciltte Morpheus gerçekten çok güçlü ve saygı duyulan birisi olarak gösterilmiş ki onun davranışlarına ve konuşmalarına bayıldım. Çeşitli mitolojilerden tanrıları görmek de çok güzeldi. Kapanış bölümü de bir o kadar buruk ve umut doluydu. Genel olarak oldukça beğendiğim bir cilt oldu, kesinlikle tavsiye ediyorum.

Neil GaimanYazar · 107 kitap
Sandman, Coralin, Stardust gibi modern fantastik kurgu edebiyatında iz bırakmış olan roman ve çizgiromanların yazarı. Fantastik kurgudan bilim kurguya, grafik romanlardan filmlere kadar geniş bir alanda ürün vermiş olan Gaiman; Hugo, Nebula, Bram Stoker gibi kurgu edebiyatının en prestijli ödüllerinin sahibidir. Neil Gaiman, Polonyalı Musevi bir ailenin çocuğu olarak, 10 Kasım 1960 tarihinde, Portchester, Hampshire, İngiltere’de dünyaya geldi ve Fonthill, Ardingly ve Whiftgift’in de arasında bulunduğu bir dizi Church of England okulunda eğitim gördü. Gençlik yıllarında, J.R.R. Tolkien, Edgar Allan Poe, Ursula Le Guin gibi fantastik kurgunun ve Roger Zelazny, Robert A. Heinlein gibi bilim kurgunun büyük ustalarının eserlerini takip etti. 80’li yılların başlarında gazeteci olarak çalışmaya başlayan Gaiman, bu sayede ileride kitaplarını basacaklarını umduğu basın dünyasının önemli isimleri ile tanıştı. İlk yayınlanan kitabı, Duran Duran adlı müzik grubunun biyografisiydi. Bir yandan farklı İngiliz dergilerinde makaleleri yayınlanırken, bir yandan da British Fantasy Society’ye yazdıklarını gönderiyordu. Kendisi gibi İngiliz olan grafik roman yazarı Alan Moore’dan etkilenek, grafik romanlar için senaryo yazmaya başladı. İlk olarak Moore’un yarım bırakmasının ardından Marvelman’i tamamlayan Gaiman, bu yapıttan sonra, Future Shock, Violent Cases, Black Orchield gibi erken dönem eserlerine imza attı. 1989 yılında, kendisine büyük ün ve servet kazandıracak olan Sandman’i çıkarttı. Dream karakterinin baş rolünde yer aldığı çizgiroman serisi, 1989-1996 yılları arasında 75 fasikül olarak piyasaya çıktı ve daha sonra yapılan eklemelerle birlikte 11 cilt olarak kitaplaştırıldı. Sandman sonrasında farklı çizgiroman firmaları için Elric, Lady Justice, Shadow Death gibi eserleri kaleme alan Gaiman, 2009 yılında, Batman R.I.P. serisi için yazdığı “Whatever Happened to the Caped Crusader” adlı çizgiroman senaryosu ile grafik roman piyayasındaki uzun süreli sessizliğini bozdu. Grafik romanların dışında uzun romanlar ve kısa hikayelerle düz yazı alanında önemli eserler veren yazar, Diskdünya’nın yazarı Terry Pratchett ile beraber yazdığı Good Omens ile dünya çapında üne kavuştu. 1990 yılında çıkan romanı, 1996 yılında Neverwhere, 1999 yılında, daha sonra sinemaya da uyarlanan Stardust ve 2001 yılında, en iyi eseri olarak bilinen Amerikan Tanrıları takip etti. Amerikan Tanrıları’nın başarısı üzerine, romanda ek bir karakter olan Anansi’nin adı altında, yeni bir roman kaleme alan Gaiman, Anansi Boys adlı bu roman sayesinde New York Times Best Seller listesinde bir numaraya kadar yükseldi. Yazarın son romanı, 2008 yılında yazdığı ve çocuklara yönelik olan The Graveyard Book (Mezarlık Kitabı) oldu. Gaiman’ın Anansi Boys dışındaki kitapları Türkçe’ye çevrildi. Amerikan Tanrıları adlı kitabının yazımı sırasında kendisine bir web blog’u açan Gaiman, eserlerinin yapım aşamasını ve hayatından kesintileri yansıttığı ve journal.neilgaiman.com adresinde bulunan blogunu açıldığı tarihten beri aktif tutmakta ve yazılarını haftalık olarak sürdürmekte. Minneapolis, Minesota, A.B.D’de, Addams Family House adını verdiği bir evde yaşayan yazar, eski karısı Mary McGrath’la olan evliliğinden Michael, Holly ve Madeleine adlı üç çocuğa sahip ve 2009 başından bu yana, şarkı sözü yazarı Amanda Palmer ile uzun dönemli bir ilişkisi var.