2020 117. kitabı
Ahmed Arif'ten sonra kitaplığıma gönül rahatlığıyla koyduğum bir şiir kitabı. Bugüne kadar okumamış olmamın verdiği bir pişmanlıkta var tabi. Her şiirinin insanda yarattığı ayrı bir duygusu var...
Şiir
SevdadırArkadaş Zekai Özger · Mayıs Yayınları · 20182,032 okunma
Seni vurmuşlar Yusuf’cuğum ama şiirlerinle kanat çırpıyorsun içimizde.
2020 80. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2020 17:13
Bir şiiri siz mi okursunuz, yoksa şiir mi sizi okur? Daha yirmi beş yaşında iken bu dünyadan ayrılan Arkadaş Zekai Özger… Yaşasaydı kim bilir daha neler anlatacaktı bize. Ben okudum, okurken O’nla konuştum, O’nu hissettim. O ise şiirlerinde annesi ile konuştu: “-Ana bana kurşun dök. Dua oku. Üfle ana. Ana ben daha çok küçüğüm. Bana ninni söyle ana Yalnızım. Bunu hep söylüyorum.” Evet, o daha çok küçüktü, yirmi üç yaşındaydı. “Gün ölümle başlatıyor hayatı, her şafak taze bir ölünün üstünde doğuyor.” dedi bir şiirinde ve 24 Ocak 1971 tarihinde SBF yurduna yapılan polis baskını ve gözaltı sırasında işkenceye varan dayağa maruz kaldı, başına ağır darbeler aldı. Aradan iki sene geçti ve bahsettiği o şafak bu kez kendi bedeninin üzerine doğdu. Bir sokak ortasında bulundu Arkadaş, beyin kanaması dediler ama arkadaşları ölümünü iki sene önce aldığı ağır darbelere bağladı. Ben bazen kendi ölümümü düşünürüm, öldüğümde ‘geride ne bırakacağım’ derim. Arkamda bıraktığım birkaç fotoğraf dışında ne? Bir anne, bir kardeş, bir iki dost senin için yürekten yanacaklardır ya sonra? Yüz sene sonra hepimiz ölmüş olacağız, hangilerimiz hatırlanacak? Sanat ile, edebiyat ile, bilim ile, iyilik ile gerisinde güzellikler bırakmış insanlar hatırlanacak sadece, onlar yaşamaya devam edecek. Tüm bunları düşününce ve Arkadaş’ı okuyunca, bu erken ölüm daha da üzdü beni, aynı Oğuz Atay’ın, Didem Madak’ın, Nilgün Marmara’nın, Sabahattin Ali’nin erken ölümleri gibi. Bazıları şiiri kelime cambazlığı diye düşünür. Ama biz zaten her şeyi süslemez miyiz? Dışımızı süsleriz, evimizi süsleriz, yediğimiz yemeği süsleriz. Kelimeleri süslemek içlerinde en maharet isteyeni, çünkü içten gelmeli, öğrenerek yazılmaz bir şiir. Ve bir şiir ruhu besler, kimileri buna kalp der kimileri zihin. Adının ne olduğu mühim
Şiir
SevdadırArkadaş Zekai Özger · Mayıs Yayınları · 20182,032 okunma
Sen neymişsin be Arkadaş!
2018 54. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2018 00:00
Bazı yazarlar/şairler karşımıza tesadüfen çıkar ya, Arkadaş da benim karşıma, hiç de aklımda olmayan bir anda çıktı. Okumak istedim, okumakta olduğum birden fazla kitap olduğu halde. Farklıydı üslubu, hikayesi zaten derinden etkilemişti ilk tanıdığımda, hikayesini az çok bilerek (öldü-rüldü-ğünde gencecik olduğunu mesela) başladım okumaya. Okudukça sevdim, sevdikçe üzüldüm, onunla birlikte ben de yaralandım. Birkaç şiirden sonra Arkadaş olmuştuk sanki. Dizesine de acısına da ortak oldum bir anda. Her dizesinde bir hüzün, bir serzeniş vardı ufaktan. Hatta bir dizesinde açıkça isyan ediyordu anlaşılamadığından,çevresindeki sahteliklerden: «benim en içten sevgilerimi en masum sevinçlerimi ikiyüzlülükleri alayları karaçalmalarıyla boğan çevremdeki iğrenç ve bencil insanlardan haberiniz oldu mu sizin beni durmadan daraltan ve içime gömen acılarımı onulmaz bir yara gibi derinleştiren kimsesizliğimden haberiniz oldu mu sizin» Mütemadiyen yalnız ve hüzünlüydü Arkadaş. Kimi zaman umutsuz; “umudu yaralı bir kahraman mıyım ben” Kimi zaman umut doluydu genç kalbi; “pencereyi kapama gök dolabilir içeri” Adına gelince, Zekai Özger’di elbet ama Arkadaş olmayı tercih ederdi: “Bir gün eve geliyor Arkadaş. Yokum. Gitmek üzereyken, – Yavrum, adın ne? – Arkadaş. – Anladım arkadaşısın oğlumun. Ama adın ne? – Arkadaş. – Yavrum tamam... arkadaşısın. Ama adını söyle de seni falanca aradı diyeyim oğluma. – Vallahi de billahi de adım Arkadaş!” Kimse tahmin etmezdi, edemezdi tabii son görüşü olacağını: ”Uzaktan selâmlaştık. Nasıl olsa yarın bilemedin öbür gün... yakından selamlaşırdık (!) Olmadı. Selâmlaşamadık.
SEN NE MUZZAM BİR ŞEYSİN KALBİM
2022 16. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2022 15:22
En sevdiklerim arasındaydın sende Sevdadır . Okumak nasip olduğu için çok mutluyum ve tabi kitaplığımda en sevdiğim insandan hediye olup en sevdiğim kitaplar arasında bulunman beni saadetten çıldırtıyor. Çok bekledik ama bana bunu hediye edenden önce ben okudum evet beni seninle o tanıştırdı ama okumak ve sahip olmak benim oldu hele ki en sevdiğimden almış olmam seni.... Sevdadır :Seninle nasıl tanıştığımı, nasıl tanıştırıldığımı yazmak istiyorum. ....(öncelikle başlamadan çoğu yeri sadece bize özel kılıp üstünden atlicam;) *Seninle dört yıl önce tanıştık. Öve öve bitiremediğin pencere şiirinden tanımak tanışmak nasıp oldu seninle. Çukur'un 3.bölümünde Sena'ın Yamaç'a okumasıyla ve o diziyi aynı anda aynı kalple izlediğimiz için o an ikimizin aklından geçen ilk şey o şiir olmuştu. O bölüm bitene kadar aklımızda tekrar tekrar okundu ve aynı anda.... şiirin mükemmelliğine kapılıp hangi kitaba ait olduğuna bakmayı unutmuşum lakin kalbim benden önce araştırıp kitabi öğrenmişti bende kitabı öğrenince çok istemiştim.... Kalbimden bana en güzel hediyelerden biri oldu bu kitapta..... Oysaki anlatmaya kıyamadığım onlarca şeyi atladim. Onlar bana ve kalbime ait... YÜREK KENDİNİ HEP TANIR. HEP TANIDI HEPTE TANIYACAK! #102681089 Okumanızı tavsiye eder miyim? Kesinlikle tek bir saniye bile okumak için düşünmeyin okumadıysanız koşun derim... Kessinlikle okunması gereken ve bir kitap rafında olması gereken kitaplardan biri. Herkese iyi okumalar diliyorum şimdiden. Çok keyifli ve tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz bir kitap olacağından eminim. *O günleri anımsamak ve hatta hâlâ yaşıyor ve sonsuza kadar yaşıyacak olmamız ne kadar da büyük bir efsane. Kalbimin tek sahibi ARYAM️
Arya
2020 22. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2020 23:23
25 yıla neleri sığdırmış, neleri yaşamış veya yaşayamamış. Daha önceleri şiirlerini okudum elbette. Bu SEVDADIR kitabı ile daha hüzünlü okudum şiirlerini. Yakın dostları güzel yaşamış Arkadaş'ı. O ise " bir gülüşlerine bin ankara feda ettiğim kardeşlerden haberiniz var mı sizin" diyerek daha güzel yaşamış.
Herkesin arkadaşı Zekai
2022 20. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 23:32
Kitapta ilk sayfalarda şöyle bir cümle vardı: “İnsan bir şey yitirir; önemserse arar, önemsemezse bırakır.Biz bir insan, bir değerli varlık, bir genç, bir sanatçı yitirmişiz.” Eğer bu değerli sanatçı ile tanışmak istiyorsanız kesinlikle bu kitabı okumalısınız! İlk sayfalarda arkadaşlarının,ailesinin ve çeşitli sanatçıların Zekai hakkında yazdıkları (özellikle Sina Akyol, Tahir Abacı, Ahmet İnam,Haydar Ergülen, mektuplaştığı Şerif Mehmet Uğurlu) bizi karşılıyor. Mesela; Sina Akyol’un Zekai’nin en çok pencere şiirini okuduğunu ve bunu şarkı söyler şekilde gerçekleştirdiğini, Adının Zekai olduğunu ama kendi kulağına “Arkadaş” ismini fısıldadığını söylediği. İsmail Uygaroğlu’nun “Onun mizaha yaslanan, güleç şiirler yazması, bulunduğu kapalı odada bunalan birinin, zaman zaman nefes almak için kendini dışarı atmasına benzer” cümlesi. Tahir Abacı’nın Arkadaş’ın “ Nisan ayında yapılan büyük yürüyüşten sonra,ölümden korktuğu için katılmadığını açık açık söylemişti Arkadaş.Bir başka gün de, parmağında oluşan küçük bir kabarcığı gösterip,kanser kuşkusunu dile getirmişti” cümleleriyle Arkadaş’ın ölüm korkusuna değinmesi. Ahmet İnam’ın Arkadaş’ın ona gönderdiği bir fotoğrafı anlatması.( Fotoğrafın arkasında “Beni hep böyle düşle emi” yazıyor ve Arkadaş parmağı ile bir yeri gösteriyor) Bu fotoğraf üstüne “Parmağının gösterdiği yeri göremediler,o da vazgeçmedi göstermekten.Nedense ben zaman zaman onun parmağıyla gösterdiği yerden geldiğimi hissederim.” demesi. Hesap vermekten korkmayan,dönemin en ağır toplarını cesaretle ele alıp açık açık cümleler kuran,onca acısına karşı gülümseyen,Ece Ayhan’ın “bizim cenahta da takvimler değiştirilirken,çok çocuk yitirilir” dediği yitiklerden biri olan henüz yirmi beş yaşında aramızdan ayrılan şair Arkadaş Zekai Özger... Hastaneye yatırıldığında
2020 68. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2020 20:41
✓ "Bir şiir bir mısraı için okunur."                                  (Dücane Cündioğlu) Resimde bütünü destekleyen ayrıntıların varlığı, onu destekleyerek daha etkili hale getirir. Bu bize, asıl marifetin, detayları doğru işleyebilmek olduğunu kanıtlıyor. ✓Sineklerin Tanrısı kitabında yazarın (William Golding) dediği gibi: "Bazen küçücük bir ayrıntı dikkatini çeker ve alır götürür insanı." Arkadaş, alıp götürmekle kalmadı; kendisine olan merakımı da arttırdı. Onu tanımak ihtiyacı doğurdu bir yandan. Kitabını hemen edinerek bu ihtiyacı yatıştırmaya çalıştım adeta. Tabi, bazı şeyleri kendimizce başkalaştırırız. Ayrıca bir değer verip çabalarız. Hayat da bu değil midir zaten? ✓ "Sevgi Üçgenim" en çok sevdiğim insanla doldururum köşelerini üçgenimin. şimdilerde bir köşesinde sen de varsın." (Syf 102) Benim de şairler üçgenimin bir köşesi artık onun. Aslında herhangi bir şiirini önerip tavsiye vermeme gerek yok. İsmini internette aratıp bir resmine bakmanız, koskoca yüreği görmeniz için yeterli. Hayatında yaşadığı zorlukları yazıp dramatize de etmeyeceğim ve genç yaşta ölen biri için; 'Yaşasaydı daha neler yazacaktı." gibi beylik sözler de söylemeyeceğim ardından. Ancak şunu diyebilirim: ✓ "Sen baharın tasarrufusun, Arkadaş." Böyle diyorum ama önceden farkında olmadan tanışmış da olabilirsiniz zira şiirleri, bazı şarkıların sözlerini oluşturmuş. - Onur Akın: Cam Kolonyası (Sevdadır şiiri) - Ahmet Kaya: Alnında Dağ Ateşi (Aşkla Sana) - Sadık Gürbüz: Pencere (Pencere) - Grup yorum: İsyan Olsun (İsyan Olsun) ✓ "ben de yalnızım çoklar sokağında hem mutsuz" (Syf 161) Cehennem, içinden çıkamadığın; cennetse içine giremediğindir. Mutluluğun bir türlü içine giremiyoruz. Hayatımıza koyamıyoruz onu. Çoklar sokağında biz de belki yalnızız belki de arkadaşsız. ✓ "Gülün
2025 18. kitabı
Adından da anlaşılacağı gibi merkezine aşkı, sevdayı ve insanın içsel yolculuğunu alan bir eser. Kitap, sadece romantik bir aşkı değil aynı zamanda insanın varoluşsal sancılarını, kalbin derinliklerinde taşıdığı özlemleri ve hayata tutunma biçimlerini de yansıtıyor. Benim okurken hissettiğim en güçlü yan, kitabın duyguları doğrudan ve içten bir şekilde dile getirmesi oldu. Sevda, burada yalnızca bir kişiye yönelen bir duygu değil bazen bir memlekete, bazen bir hayale, bazen de insanın kendi içindeki boşluğa duyduğu özlem olarak karşımıza çıkıyor. Bu da eseri çok katmanlı kılıyor. Okurken yer yer melankoliye kapılıyorsunuz, yer yer de umutlu bir sıcaklık sarıyor. Dili yalın ama duygusu yoğun bu da okuyucuya “ben de böyle hissetmiştim” dedirten bir yakınlık kuruyor.
2023 10. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2023 22:25
Arkadaş Zekai Özger 5 Mayıs 1973’te sokakta ölü bulundu. Beyin kanamasından öldüğü belirlendi. 9 Mayıs 1973’te toprağa verildi. Şiirleri ölümünden sonra Şiirler adıyla kitaplaştırıldı . Daha sonra aynı kitap “ Sevdadır” adıyla Mayıs Yayınları’nca mart 1984’te yayımlandı. “Aşkla Sana” adlı şiiri Grup Yorum ve Ahmet Kaya tarafından bestelenmiştir. Bir şair faşizmin zindanlarında şevkle okunuyorsa, o eşiği aşmış demektir... Üzme kendini bu kadar sana umudu öğretemeyenlerin suçu mu var bak yeryüzü ne kadar geniş ne kadar dar... Cinsellik yüklü imgeleri devrime eklemliyormuş, cinselliği şiirlerinin örtüsü altına saklıyormuş gibi Arkadaş Zekai Özger : siz inanmayın bir gün değişir elbet güneşe ve penise tapan rüzgârın yönü çünki ben okumuştum muydu neydi biryerlerde tanrılara kadın satıldığını
SevdadırArkadaş Zekai Özger · Mayıs Yayınları · 20182,032 okunma
Ben sevgiye hasretim, sevgi uzakta
2023 19. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2023 02:03
"Her gün gövdemde büyüyen hüznümle kimselerden habersiz eskiyen yüreğimin yasını tutarım." Hüznünü sevdiğim, hüznümü sevdiren şair. Arkadaş Zekai Özger. Şairin nahifliği beni çok etkiledi. Kitabın her kelimesinde hüznü, yalnızlığı, acıyı kalbimde hissettim. Keşke daha fazla yazabilseydi. Arkadaş'ı okuyunuz. "Ah herkes susuyor hiç kimse bilmiyor içimin yangınını."

Arkadaş Zekai ÖzgerYazar · 3 kitap
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. TRT'nin Ankara bürolarında çalıştı. 1970 öncesinde okulunun polislerce basıldığı bir gün, çıkan olaylarda başına ağır darbeler aldı. Aradan yıllar geçtikten sonra 5 Mayıs 1973’te sokakta ölü bulundu. Beyin kanamasından öldüğü belirlendi. Arkadaşları, ölümünü okulun basılması sırasında başına aldığı ağır darbelere bağladılar. Dergi ve gazetelerde yayınlanan şiirleri ölümünden sonra "Şiirler" adlı bir kitapta toplandı (1974). Daha sonra aynı kitap "Sevdadır" adıyla Mayıs yayınlarınca Mart 1988’de yayınlandı. Şiir yazdığı yıllardaki üniversite ortamının da etkisiyle ölüm ve cinsellik konularını sık sık işledi. Çoğu arkadaşının aksine dönemin sert siyasi şiir geleneğine uymayıp kendi yalnız yolunu oluşturduysa da ölümünden sonra adı akıllarda kalan arkadaşları değil o olmuştur. Tahir Abacı'nın da dediği gibi en çok da Arkadaş'a yakışmıştır bu kimlik. Arkadaş Zekai Özger adına, İzmir'de Mayıs Yayınları tarafından 1996'dan bu yana her yıl şiir ödülü verilmektedir.