Şubat 2024
Shantaram
Ciltli

2024 60. kitabı
Okunma: 20 Mart 2024 20:02
Pat Conroy, Shantaram için şu cümleyi kuruyor; ‘Biri bana bu kitabın ne ile ilgili olduğunu sorarsa, ona dünyadaki her şeyle ilgili, diye cevap veririm.’ Kesinlikle ne eksik ne fazla.. Kitabın benim
1000 Kitap
2025 15. kitabı
Okunma: 09 Mart 2025 11:13
Daha iyisi gelene kadar sen benim en sevdiğim kitapsın <3 Okurken içinde hissedebileceğiniz, uzun soluklu olmasına rağmen hikayenin bitmesini hiç istemeyeceğiniz bir kitap. Linbaba’nın hikayesini okurken biraz Raskolnikov’a hissettiğim şeyleri anımsadım. Ortada bir suç var( bu kitapta birçok) ve yargıcın hükmü sizi üzüyor. Çünkü suçlunun tam kalbinden dinliyorsunuz hikayeyi. Ve Bombay, ne yalan söyleyeyim asla seni görmek tanımak istemiyorum. Öyle işte, çok güzeldi.
Shantaram
2026 2. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 00:04
Gregory David Roberts’ın otobiyografik romanı Shantaram, içsel hesaplaşmalar, geçmişin pişmanlıkları ve geleceğe dair umudu yitirmemek üzerine kurulu bir Bombay hikâyesi. Kahramanımız Lin Avustralya da işlediği bir suçtan dolayı mahkumdur hapishaneden kaçıp özgürlüğe ilk adımı attıktan sonra, kendine yeni bir hayat kurmak için Hindistan’ın Bombay şehrine gelir. Ve dostluğu derinden hissedeceğiniz sevgili Prabaker ile tanışır. Böylece şehrin kaosu, mafya babaları, gangsterler, eroin kaçakçılığı, savaşlar aşklar ve entrikalarla dolu günlerin kapıları aralanır. Kitaba farketmeden o kadar bağlanmışım ki sekizyüz sayfa nasıl geçti anlayamadım. Bazı kitaplar biter ve ardında bir boşluk bakır ya tam olarak öyle.. Bütün karakterlere zamanla alışıyorsunuz yer yer de ağlıyorsunuz. Lin’in içsel konuşmaları kendinizden bir şeyler bulmanızı sağlıyor.. Çok sevdim :) daha girişiyle sizi içine çeken hikayenin başlangıcı; Aşk, kader ve yaptığımız seçimler hakkında bildiklerimi öğrenmem çok uzun sürdü,dünyanın pek çok yerini dolaşmam gerekti ama hepsinin özünü bir anda, bir duvara zincirlenmiş halde işkence görürken kavradım. Beynimde yankılanan çığlıklar arasında, elim kolum bağlı ve tamamen çaresizken aniden farkettim, hala özgürdüm. Bana işkence eden adamlardan nefret etmekte ya da onları bağışlamakta özgürdüm .Kulağa pek de önemli bir şey gibi gelmediğini biliyorum. Ama zincirler vücudunuzu keserken ve sahip olduğunuz tek şey bu seçim hakkıyken özgürlük size dünyalaryalar kadar büyük görünüyor. Ve yaptığınız seçim, nefret etme ya da affetme kararı, hayatınızın hikayesi olabiliyor.
·863 syf.·
2025 44. kitabı
Shantaram öyle bir roman ki, bir yandan Bombay’ın kaotik sokaklarına, suçla, dostlukla ve vicdanla yoğrulmuş bir hayata sürüklüyor; diğer yandan insanın kendi içindeki karanlıkla yüzleşmesine yol açıyor. Gregory David Roberts, bir suçlunun hikâyesini anlatırken aslında bize ‘yeniden doğma’ ihtimalini, insan ruhunun kırılgan ama aynı zamanda dirençli yapısını gösteriyor. Ama şunu da söylemek gerek: Kitap sadece ruhu değil, bileği de güçlü olanlar için! Çünkü Shantaram’ı okumak, uzun sayfalarıyla adeta tuğla taşıyor gibi hissettirebiliyor. Yine de bitirdiğinde, sadece bir roman değil, sanki koca bir hayat yaşamış gibi oluyorsun.
ShantaramGregory David Roberts · Artemis Yayınları · 20242,079 okunma
İçimde çılgınca Bombay'e gitme isteği uyandıran kitap.
2021 14. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2021 08:58
Hapise düşen bir adamın, hapisten kaçması ve kendisini Hindistan'da bulması ile başlayan Lin'in yaşadığı maceraları ve huzur arayışını anlatan Gregory David Roberts'in kendi hikayesini anlattigi bir eser. Öyle bir anlatım ki dünyanın neresinde olursanız olun kitabin son sayfasını kapatana kadar ikametiniz Bombay oluyor . Genelde kitaplarda baş karakter okuyucuyu etkiler ama beni bu kitapta yan karakter olan Prabu çok etkiledi. Oyle bir karakter ki insana insanlığını bir kez daha hatırlatıyor. Keşke hepimizin Prabu gibi bir dostu olsa bu hayatta. Kitabin kapağındaki "Kitap her şey ile ilgili" yazisi hic abartılı olmamış. Aşkı, acıyı, nefreti ,sevgiyi ,yoksullugu ,zenginliği, hayatı ,evreni,Tanrı inancını ve bir çok konuyu bir arada barındıran muhteşem bir yolculuktu benim için. Kitap bitince insan sormadan edemiyor :Acaba ne kadari gercek ne kadarı kurgu ? diye. Bazi kitaplar okuyucuya bir çok sey katar ,bu kitap ta onlardan biriydi benim için.
Bir Firarinin Sırt Çantasındaki Koca Hayat
·863 syf.·
2025 582. kitabı
Selam … Gregory David Roberts abimiz sağ olsun, o 800-900 sayfalık devasa tuğla gibi kitabıyla insanı hem yoruyor hem de alıp Bombay’ın (Mumbai) tozlu sokaklarına fırlatıyor. Kitap değil de sanki bir hayat tecrübesi gibi arkadaşlar; kaçak bir mahkumun Hindistan'da mafyadan gecekondu mahallelerine, aşktan savaşa kadar başına gelmeyen kalmıyor… Yorumuma gelirsek; Shantaram öyle "hadi iki sayfa okuyup uyuyayım" diyebileceğiniz bir kitap değil, resmen içine hapsediyor adamı söylemeliyim . O kalabalık, o pis koku, o samimiyet ve karakterlerin derinliği öyle anlatılmış ki, bazen "Lan ben de mi Bombay'a gitsem?" diyorsun , bazen de "İyi ki evimdeyim" diye şükrediyorsun.:)))) Evet, çok kalın, kabul; ama akıp gidiyor arkadaşlar. Özellikle o Lin ve Prabaker’ın dostluğu, yeraltı dünyasının kendine has felsefesi falan derken bitirdiğinde "Vay be, neler yaşadı herif" deyip boşluğa düşüyorsun benden söylemesi :)))
ShantaramGregory David Roberts · Artemis Yayınları · 20242,079 okunma
Sadece okunmayacak adeta yaşanacak bir roman...
2025 65. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 11:58
842 sayfayı 10-11 günde okumama rağmen 1 aydan fazla süredir kitabı elimden bırakamadım. Altını çizdiğim, beni etkileyen o kadar çok satır vardı ki, bir noktada alıntıların hepsini paylaşamayacağımı fark edip aralarından seçerek paylaşıp kitaptan ayrılmaya karar verdim :) Roman gayet akıcı olsa da, tavsiyem benim gibi hızla okumayıp, sindirerek zamana yaymanız yönünde. Çünkü bu roman sadece bir kaçağın otobiyografisi olmaktan öte, hayata, insana ve insanlığa dair güçlü felsefi tespitleri olan, içinizde Hindistan'a gitme isteği ve merakı oluşturacak, Lin karakteriyle birlikte yeraltı dünyasına, yoksulluğa, aşka, ihanetlere ve dostluğa karışacağınız, karakter derinliği çok yüksek, atmosferi olağanüstü canlı, suç ve ahlak üzerine oldukça düşündürücü bir kitap. Bombay bir şehir değil, başlı başına bir karakter. Gürültülü, kalabalık, kaotik, yoksul ama bir o kadar da merhametli. Anlatım o kadar iyi ki şehir hatta tüm ülke bir film izler gibi gözünüzde canlanıyor. Bu kitap herkes için değil; ama doğru zamanda okuyan için insanın içine yerleşen türden bir etkileyiciliğe sahip. Çünkü kaçıştan çok kendinle yüzleşmeyi, özgürlükten çok bedel ödemeyi anlatıyor. ShantaramShantaram, iyi ve kötüyü net çizgilerle ayırmıyor. Herkes gri. Herkes insan. Bu romanın bende bıraktığı baskın his şudur: İnsan en çok kendinden kaçarken yoruluyor.
2021 45. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2021 16:39
KADER SENİ GÜLDÜRMÜYORSA ESPRİYİ ANLAYAMADIN DEMEKTİR. Bu kitabı daha önce nasıl duymamış olabilirim diyorum ve en çokta nasıl olurda herhangi bir kitapçıda gözüme ilişmemiş
2021 2. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2021 01:12
Aşk, kader ve yaptığımız seçimler hakkında bildiklerimi öğrenmem çok uzun sürdü, dünyanın pek çok yerini dolaşmam gerekti ama hepsinin özünü bir anda, bir duvara zincirlenmiş halde işkence görürken
ShantaramGregory David Roberts · Artemis Yayınları · 20242,079 okunma
Uzun ama zihinsel olarak besleyici bir deneyim
Puan vermedi·863 syf.·
2026 2. kitabı
Shantaram, 863 sayfalık hacmiyle suç ekonomisi, eroin ticareti ve savaş deneyimi gibi sert gerçeklikler üzerinden kimlik ve kefaret meselesini tartışan uzunluğu sabır isteyen çağdaş anlatı geleneğinde hem otobiyografik hem de felsefi katmanları bir araya getiren dikkat çekici bir eser.Bombay’ın yeraltı dünyası ile Afganistan’daki çatışma atmosferi arasında gidip gelen anlatı, bireyin ahlaki sınırlarını ve aidiyet arayışını sorgulamaya açar. Okurken fark ettiğim şey, romanın olaylardan çok insanın kendini yeniden kurma çabasını anlatmasıydı. Roman, anlattığı hayatların yoğunluğu ve içtenliğiyle okuru içine çeken, bitirdikten sonra bile zihinde dolaşmaya devam eden gerçekten etkileyici bir okuma deneyimi sunuyor. Keyifli okumalar Sevgiyle kalın…

Gregory David RobertsYazar · 2 kitap
Gregory David Roberts (21 Haziran 1952), Shantaram adlı romanıyla tanınan Avustralyalı yazar. Eski bir eroin bağımlısı ve 1980'de Pentridge Hapishanesinden kaçan ve on yıldır yaşadığı Hindistan'a kaçan banka soyguncusunu mahkum etti.