Gündeme kulağını, gözünü kapatmayan biri için neredeyse yeni bir bilgi yok. İstihbaratın yüzde 85 i açıktır derler. Bu kitap içinde beni hayrete düşüren bir bilgi yok.
SızıntıBarış Terkoğlu · Kırmızı Kedi Yayınları · 2012499 okunma
Siyaset, kitlelere meydanlarda izletilen hamasi bir tiyatrodur; ancak devletin ve bürokrasinin gerçek tarihi sahnede değil, kapalı kapılar ardında, kriptolu yazışmalarda ve “gizli” ibareli belgelerde yazılır. Eğer bu farkı görmek istiyorsanız, Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu’nun kaleme aldığı Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler, tartışmayı sloganlardan çıkarıp doğrudan belgelere indirir.
Bu kitabı salt bir “kulis bilgisi” ya da magazinel bir ifşaat derlemesi olarak okumak, eserin asıl ağırlığını ıskalamaktır. Pehlivan ve Terkoğlu, gazeteciliği anlık haber akışının ötesine taşıyarak, belgeye dayalı bir iz sürme faaliyetine dönüştürüyor. Kurdukları yöntem basit ama etkili: Aynı aktörün kamuya açık söylemi ile diplomatik yazışmalardaki dili yan yana konuyor.
Wikileaks kriptolarında açıkça görüldüğü üzere, kamuoyunda sert anti-emperyalist söylemler kuran bazı siyasi figürlerin, diplomatik temaslarda çok daha uzlaşmacı ve temkinli bir dil kullandığı ortaya çıkıyor. Bu durum, tekil bir çelişkiden ziyade, karar alma süreçlerinin iki ayrı düzlemde işlediğini gösteren yapısal bir örüntüye işaret ediyor. Meydanda kurulan dil ile masada kurulan dil farklıdır ve sonuçları belirleyen, çoğu zaman ikincisidir.
Yazarların önceki çalışması Mahrem, devletin iç güvenlik ve yargı mekanizmalarındaki yapısal sorunları ortaya koyuyordu. Sızıntı ise aynı metodolojiyi dış politika alanına taşıyarak, diplomasi dilinin nasıl şekillendiğini görünür kılıyor. İçeride kurulan ilişkiler ağı ile dışarıdaki diplomatik temasların birbirinden bağımsız değil, aksine birbirini besleyen süreçler olduğunu gösteriyor.
Kitabın en çarpıcı yönü, okura komplo teorileri sunmak yerine, diplomatik işleyişin doğasını doğrudan belgeler üzerinden göstermesidir. Devletler arası ilişkilerin çoğu zaman ahlaki
Dikkat spoiler içerir.
Julian Assagne'nin çıkardığı ve dünya kamuoyuna bomba gibi düşen Wikileaks belgelerinin ülkemiz hakkında olanları ile ilgili yapılmış detaylı bir araştırma. Öncelikle Irak Savaşı ve AKP iktidarının başı belgelerle anlatılırken sonrasında ilk dönemdeki ordu hükümet gerginliğine de belgelerle yer veriliyor. Kıbrıs Meselesi, Ortadoğu siyasetinde ülkemizin uyguladığı yanar döner politikalar ki siyasetin temelinde var bu durum, anlatılıyor. İran'ın nükleer programı ile ilgili yapılanlar, İsrail ile olan sancılı süreç, Suriye meselesi, Habur mahkemeleri ve Açılım sürecinin aslında nasıl geliştiği gibi konular detaylı bir şekilde anlatılıyor. Ayrıca AKP Trabzonspor ilişkisi, Ergenekon soruşturması, AB süreci ve Kıbrıs Sorunu, Abdulkadir Aksu, Unakıtan ve diğer bakanlar hakkındaki yorumlar, Çuval krizi gibi olaylar da belgeler ışığında inceleniyor. Siyasette yalanın ne kadar yaygın olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Son 15 yılda olanları kendi medyamız yerine alternatif bir yerden incelemek isteyenler için ideal bir kaynak. Mutlaka okunması gereken kitaplardan biri.
Meşhur sızıntının Türkiye ayağı. Normalde bir toplumun algısını donduracak işlerin perde arkası. Bizdeki donma ise biraz farklı oldu, yazarlar ufak bir silivri turu attı, geldi.
SızıntıBarış Terkoğlu · Kırmızı Kedi Yayınları · 2012499 okunma
Diplomasinin perde arkasını gün yüzüne çıkaran, söylenen vaatler ile uygulanan politikalar arsında ki dev farkları bizlere nasıl resmederek inandırdıklarını tüm çarpıcılığıyla anlatan bir kitap. 2012 de ilk çıktığında almıştım ancak devam edememiştim. Bugün kitabı noktaladığımda keşke o dönemde bitirseymişim diyor insan. Her sayfa yeni bir bilgi her sayfa oynanan nice oyunların çeşitli açılardan ifşası ve bir duruşun iflası...
Unuttuğumuz gerçekleri tekrardan hatırlatmak için hala okunması gerekir bu kitabın. Ben de öyle yaptım, şu anda Metastaz 1-2 ile ortalığı birbirine katan iki insan, tek beden Barışların müthiş kitabı, AKP'nin iktidara gelişinin ABD'de nasıl göründüğünü, AKP'deki gruplaşmaları ve ABD'ye hizmet için tüm AKP fraksiyonlarının nasıl yarıştığını belgeliyor.
Aşırı derece gereksiz detaylarla kitap boğulmuş. Okurken dikkati toplamak neredeyse imkansız. Değerli bilgiler içeriyor ama ana fikirden sürekli uzaklaştığı için yorucu bir kitaptır diyebilirim.
Özellikle dış politikada aslında ne kadar aciz olduğumuzu ve halka nasıl yalanlar atıldığını gözler önüne seren bir araştırma. WikiLeaks belgeleri yayınlandığında ve bizim basında aslında birer kahraman ya da vatansever olarak gösterilen figürlerin gerçek yüzü de bir kez daha ortaya çıkmış.
SızıntıBarış Terkoğlu · Kırmızı Kedi Yayınları · 2012499 okunma
Emperyalizmin yerel işbirlikçilerle kurduğu "kripto" ilişkileri ve diplomatik nezaketin arkasındaki çirkin pazarlıkları ifşa eden, belgeye dayalı sarsıcı bir gazetecilik çalışması. ABD diplomatik telgraflarında, Türkiye'deki siyasetçi, bürokrat ve gazetecilerin, kendi ülkelerinin çıkarlarını nasıl "rapor ettiklerini" ve güç devşirmeye çalıştıklarını tiksintiyle okuyorsunuz. Kitap, "bağımsızlık" hamasetinin arkasında yatan bağımlılık ilişkilerini ve komprador zihniyetin röntgenini çekiyor. Yakın tarihin karanlık dehlizlerine ışık tutan, hafızayı tazeleyen bir iddianame.